Gmax - tipy a triky

Michal napsal:
A v čem jsi v koncích? Neumíš vytvořit *.ace texturu?

nen stáhl jsem si návod z tvych stranek budovu mam postavenou ale kdyz kliknu na tu červenu kulicku a dam new vyskoci mi tabula
NEW material a je tam na vyber:
MULTI-MATERIAL

a ne to jak je to v navodu na toto nemuzu prijit :eek:

Naposled editoval moderátor:
MrMindar napsal:
:?:ahojte neposlal by mi někdo program AceIt?? nemuzu ho nikde sehnat předem děkuju :?:
Je součástí programu Route Riter,ke stažení zde http://www.activitysimulatorworld.net/Les_utilitaires/Route_Riter..htm

Nebo taky tady přímo:
http://www.activitysimulatorworld.net/Les_utilitaires/aceit.htm

ahojte mohl by mi nekdo poradit vymodeloval jsem si dekorační vagon a chci si ho dát do trati kliknu na train simulator lod to.... kliknu na + viditelnost dam 200m pak klimnu na file export to.S ale nevím kam si ho mám ulozit???

nevite jak mam udelat EM-test nápisy na tramvajích v MSTS MHD Olomouc?[/b]
nevite jak mam udelat EM-test nápisy na tramvajích v MSTS MHD Olomouc?[/b]

Naposled editoval moderátor:
Zdravím.
Dá se nějak nastavit, aby byly polygony oboustrané? Vždycky vidim jenom jednu stranu a z druhé strany je polygon průhledný. Díky

klimi: nastavit jako takové to pokud vím nejde... ale řešení je celkem jednoduché, polygon je potřeba zkopírovat a flipnout (převrátit) :)

Dobrý den , mám problém na který jsem nikde nenašel odpověď . Zkoušel jsem podle návodu na modelování postavit reléový domek . Jenže jsem narazil , když mám srazit počet poligonů ze 4 na 2 = smazat dvě části střechy a vytvořit jednu . Měl bych zrušit funkci Ignore Backfacing a kliknutím na Create spojit jednotlivé rohy a tím vzninke střecha . Jenžen ať ruším funkci Ignore Backfacing jak chci, pořád se mi nezobrazuje "bod 4" , který by vlastně rušil Ignore Backfacing . Mohl by jste mi někdo poradit , jak "neviditelný" bod zviditelnit ? Přikládám screnn danné situace [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t239260_Gmax.JPG[/URL]
Děkuji za odpověď

© Intouro napsal:
Dobrý den , mám problém na který jsem nikde nenašel odpověď . Zkoušel jsem podle návodu na modelování postavit reléový domek . Jenže jsem narazil , když mám srazit počet poligonů ze 4 na 2 = smazat dvě části střechy a vytvořit jednu . Měl bych zrušit funkci Ignore Backfacing a kliknutím na Create spojit jednotlivé rohy a tím vzninke střecha . Jenžen ať ruším funkci Ignore Backfacing jak chci, pořád se mi nezobrazuje "bod 4" , který by vlastně rušil Ignore Backfacing . Mohl by jste mi někdo poradit , jak "neviditelný" bod zviditelnit ? Přikládám screnn danné situace
Děkuji za odpověď
Čtvrtý vertex netřeba vidět, po najetí myší do prostoru čtvrtého vertexu se kurzor změní v plusko a lze tak dotvořit polygon.
Druhá možnost je najet si kamerou tak, aby byl vidět (shora). To se hodí v situaci, kdy je více vertexů u sebe.

Označím si hranu a v Editable poly, vyberiem si funkciu Chamfer a tam si nastavím parametre polomer a počet segmentov z ktorých sa má zaoblenie vytvoriť.

Len pre doplnenie presnej Kebarkovej odpovede, netreba sa zľaknuť počiatočného deformovania, lebo defaultne je nastavená hodnota chamfer na 1 a to je maximum. Treba si to zmeniť na nulu a pekne postupne pridaváť kým to nebude také ako chceme.

Jak vymodelovat most?

Zdravim všechny modeláře! Poradíte mi někdo prosím jakým způsobem modelujete mostní oblouk? Připadně jestli někdo nemáte (video)tutoriálek na stavbu mostu? Děkuji předem za pomoc.

Mostný oblúk spravíš pomocu objektu typu TUBE. Dáš tam dostatočný počet SIDES aby to bolo primerane oblé a počet Heihts segments dáš 1 ( ak to nemá byť nejako zložitejšie na tvar ). Radius 1 a 2 dáš dostatočne veľký aby rozmer mosta zodpovedal. Nakoniec skonvertuješ na Editable Mesh a nepotrebnú polovicu oblúka zmažeš a prípadne to môžeš trocha deformovať podľa potreby.

Tu sú dve možnosti, buď to zase spraviť ako ten oblúk ( ale vodorovný o veľkom polomere ), alebo spraviť box, ktorý má viac Lenght Segs a potom ho ohýbať manuálne ( napr podľa obvodu nejakého valca ). Tá prvá metóda je asi jednoduchšia a presnejšia.

Michale a šlo by to i tak, že by se udělal válec o velkém poloměru, který by kopíroval profil trati tak, jak popisuješ a potom ty portály vykrájet třeba funkcí boolean s válcem o poloměru mostních oblouků?

jarx napsal:
Pokud je most do zatáčky, dá se nějakým jednoduchým způsobem box "ohnout"?
Na ohybání je v maxu funkce Bend, ta by měla stačit.

Martens napsal:
Michale a šlo by to i tak, že by se udělal válec o velkém poloměru, který by kopíroval profil trati tak, jak popisuješ a potom ty portály vykrájet třeba funkcí boolean s válcem o poloměru mostních oblouků?
Nástroje na to v maxu jsou - v editoru křivek si vytvořit přesnou křivku a po ní táhnout celý "most" a následně i "obrácené" klenby které do modelu požadované klenby vyřežou.

Back
Nahoře