Gmax - tipy a triky

Raz tu niekto sľuboval, že takýto návod zverejní, ale doposiaľ žijem v nevedomosti.

RE: Jak přepnout náhledové zobrazení textur...

jarx napsal:
Ahoj kolegové modeláři!
Poraďte prosím, jak přepnout náhledové zobrazení textur na kvalitní zobrazení? Jde to vůbec...? Děkuji za rady.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t371496_dotaznahled.jpg[/URL]

Takže pro gMax:

Customize - > Viewports -> Configure Driver -> Download Texture Size na 512 a zaškrtnout Match Bitmap as Closely as Possible

Pro 3dMax obdobně, v Configure Driver jsou volby dvě (Download Texture Size a Bckground Texture Size), výše popsané platí pro obě položky

RE: Jak přepnout náhledové zobrazení textur...

Vypadol tam jeden krok, ale ináč super:

Takže pro gMax:

Customize - > Preferences -> Viewports -> Configure Driver -> Download Texture Size na 512 a zaškrtnout Match Bitmap as Closely as Possible
Ináč dá sa v Gmaxe nastaviť jemnejšíí zoom na koliesko myši?

Naposled editoval moderátor:
Perfektní, kvalitní zobrazení funguje.
Nastavení jemnějšího kroku zoomu v 3Dmaxu:
Customize - > Preferences -> Viewports a vpravo dole nastavit Wheel Zoom Increment třeba na 0,05. Je třeba si to vyzkoušet. V Gmaxku by to tam mohlo být taky.

Jacku tuším,že snad jen přes s soubor importovacím pluginou do 3dsmax5. A to se všemi nedostatky, co k tomu patří.

To Jacek:
přímo nelze. Přes *.s soubor velice obtížně se spoustou chyb, jak správně podotýká Martens. Já jsem kdysi zkoušel ještě jeden postup, značně krkolomnější s využitím jiného společného formátu (už si nepamatuju co to bylo) ale výsledek byl značně nejistý. Na základě těchto pokusů si dovoluji prohlásit, že je rychlejší model vymodelovat znovu v 3dsMaxku.

Jacek napsal:
Chci se zeptat, existuje nějaká možnost jak převest soubor *.gmax do *.3ds?

Jak píše Miran - existuje možnost přes Quake Doom 3 gamepack a formát MD5, ale není to zcela triviální a výsledek vyžaduje hodně další editace (osová dezorientace apod...). Při té příležitosti doporučuji navštívit stránky:
http://www.44090digitalmodels.co.uk/
kde Paul Hobbs má řadu velmi užitečných tutoriálů a právě jeden z nich využívá uvedený postup - jedná se o použití velmi zajímavého pluginu Chilliskinner, který ale neumí nativní gMax formát.

Já jsem objekty z Gmaxu exportoval přes MAXScript do formátu obj. Ten pak většinou není problém v jiných 3D programech načíst. Je to textový formát se souřadnicemi vrcholů a uv mapování.

Kolegovia poradte prosím ako animovať ventilátor chladiča, ktorý sa otáča v závislosti na otáčkach motora.... Plánujem modelovať mašinku ktorá nemá kapoty, takže tam sa točí aj všeličo iné, napr. aj obrovský zotrvačník s ozubením...

nebulus napsal:
Kolegovia poradte prosím ako animovať ventilátor chladiča, ktorý sa otáča v závislosti na otáčkach motora.... Plánujem modelovať mašinku ktorá nemá kapoty, takže tam sa točí aj všeličo iné, napr. aj obrovský zotrvačník s ozubením...

Myslím, že by si to mal dať ako Wheels 1 ( podľa toho, či je to rámová alebo podvozková mašina ) - ale tam pozor na správne natočené pivoty ...
Animáciu vetrákov som robil na M275.0, ale toto riešenie som zatratil, pretože sa na stojacom motore neotáčali vetráky, čož často sa vo vetre zvyknú točiť, tam som to dal ako ovládanie stieračov. Včil si ich zapnem alebo vypnem podľa potreby, ale má to jednu nevýhodu, a to, že sa otáčajú konštantnou rýchlosťou. V Bohumíne sme riešili s Pikkom podobný prípad na akomsi nemenovanom diesli, tam mal vetrák viazaný na otáčanie kolies, ale nebolo to dobré, prejavoval sa tam nežiaduci stroboskopický efekt a v MSTS to vyzeralo priam idiotsky, takže použil "moje" riešenie s konštantnými otáčkami ventilátora a jednoduchou animáciou.

Tax: No ale keď to dám ako Wheels 1, tak sa to nebude otáčať keď stojím. To by som to radšej dal nech sa to otáča konštantnou rýchlosťou stále. Koniec koncou na nejakom pomalobežnom motore s nízkym rozsahom otáčok by sa to snáď stratilo. Je to rámová mašina. A nejako som nepochopil aký je rozdiel medzi animáciou Wheels1 a Pikkovou, ktorá bola viazaná na otáčanie kolies. Mne to pripadá, že to je to isté.

Je to tak, animace které se mají točit i když stojíš tak jedině jako stírače podle Taxe. Animace Wheels1 a ta Pikkova je jedno a to samé, jenom je jinak otočená osa otáčení. Tohle mám použité na 715, oni to úplně stejně použili hoši od Kuju na defaultních mašinách. Bohužel stroboskopický efekt je všude i na nápravách, s tím se nedá nic udělat. A jestli chceš dělat nějaký takový stroj, tak to je jedno jaké otáčky tam zvolíš, on zase tak velký rozdíl mezi volnoběhem a maximálem tam není nijak vidět. Bohužel, v tomto případě je všechno o kompromisech.

nebulus napsal:
Tax: No ale keď to dám ako Wheels 1, tak sa to nebude otáčať keď stojím. ...

Presne o tom som písal. Ak sa to má točiť stále, vieme to točiť konštantnými otáčkami napr. cez animáciu stieračov. Je to kompromis

nebulus napsal:
nejako som nepochopil aký je rozdiel medzi animáciou Wheels1 a Pikkovou, ktorá bola viazaná na otáčanie kolies. Mne to pripadá, že to je to isté.

Rámová mašina má ( konkrétne tá Pikkova T334.0 ) 3 nápravy, Wheels 1, 2 a 3 - takže ventilátor či zotrvačník by sa museli nazývať Wheels 4 poprípade Wheels 5

Podvozková mašina má nápravy Wheels 11, 12 ( ... 13 ) pre prvý podvozok, Wheels 21, 22 ( ... 23 ) pre druhý podvozok a nápravy musia byť linkované na Bogey 1 a 2, Vtedy by sa museli zotrvačník a poprípade ventilátor nazývať Wheels 1, 2 a byť linkované na main - to je ako u parničiek, kde sú hnacie kolesá Wheels 1, 2 ... 5 linkované na main, podvozky či behúne sú linkované na Bogey a majú názov podľa príslušného podvozku Wheels 11 ( ... 12 ) a Wheels 21 ( ... 22 )

Suma sumárum, nepomôžeš si ani tak, ani tak. Myslím že v tomto prípade bude lepší rovnomerný pohyb cez animáciu stieračov ( alebo dverí ... )

Naposled editoval moderátor:
To vypadá, že je někde něco špatně slinkované. Zkus těch pár nových boxů postupně odebrat a uvidíš, kde bude problém.

Ja to iba atachujem, sú to iba domčeky. Iné ako sa vrátiť späť mi nezostáva. Tak som nakoniec zistil, že vadil prístrešok kde boli 4 stľpy a plochá strecha.

Back
Nahoře