Gmax - tipy a triky

No jo, ale teď by taky bylo zajímavé zjistit a vyzkoušet co vlastně bylo blbě na těch pár polygonech. Ale to je zřejmě na delší experimentování.....
Podle hlášky to vypadá na nějakou neošetřenou výjimku (čti chybu) v převodním modulu a zapomenuté debugovací informace v něm, protože to hledá zdrojový soubor modulu na disku jeho autora. Když už nic jiného, alespoň vidíš kousek diskové cesty na jeho počítači...;);)

Nakoniec som sa vrátil do predošlej verzie modelu, kde ten prístrešok nebol atachnutý ako jeden objekt, pri exporte sa síce tá hláška objavila, ale zaškrtol som aby sa už neobjavovala a ani gmax sa nezosypal. V SV sa model zobrazuje OK, snáď nebude robiť problémy v MSTS.

Otázka do pléna: Robím animáciu prechodu postavičky rušnovodiča na druhé stanovište ( DH30 ) tak, že vylezie z mašiny, prejde po zemi na druhé stanovište a tam nasadne. Vyvstali ale dva problémy:

1. Pod akou funkciou to animovať? - napríklad panák je pri štarte na stanovišti 1, stlačím klávesu ( dvere, zrkladlo atď ), prejde na st2 a pri vypnutí funkcie sa vráti na st1. Pôvodne som to chcel dať na stierače, ale neviem či sa tie animácie dajú tak spraviť, že keď dosiahne stanovište, tak tá animácia pobeží znova dookola, až kým sa stierače nevypnú. ( Stierače ma napadli preto, lebo to je iba na klávese V, netreba mačkať žiadne kombinácie. )

2. Panák vylezie z st1, otočí sa, prejde pár metrov a nasadne na st2. Toto je OK. Ale keď ho pošlem späť na st1, tak vylezie z st2, bude cúvať k st1, otočí sa a nasadne. Dá sa toto ošetriť, aby animácia do základného stavu nebola totožná s animáciou prvotnou?

Chci se zeptat zda umí gmax nějakým způsobem model nafouknout v nějakém poměru. Příklád: Mám pár boxu 3x3 m a chtěl bych je označit, kliknout a aby měli 5x5 m. Nebo něco na ten způsob.

Tomas Lee napsal:
Chci se zeptat zda umí gmax nějakým způsobem model nafouknout v nějakém poměru. Příklád: Mám pár boxu 3x3 m a chtěl bych je označit, kliknout a aby měli 5x5 m. Nebo něco na ten způsob.
Ano, je to tlačítko Select and uniform scale, ale teď z hlavy nevím, jakou má ikonu. Zadává se v procentech (100% = žádná změna).

Chtěl bych se ještě zeptat modelářů, jakou mají zkušenost s měřítkem v msts. Konkrétně: postavím model dle reálných rozměrů a v msts je například hotový model příliš malý. Je to možný? Jen podotknu že v gmaxu bych to měl mít nastaveno v pořádku.

O koľko je menší? Celkom dobre sa to dá preveriť v Shape Viewer - View-Bounding Box Calc

To Tomas Lee
máš-li vše nastaveno správně , tedy Units na metry a 1 Unit=1meters tak by mělo vše být v pořádku, a model by měl být ve skutečných rozměrech, pokud je to jinak tak máš blbě nastaveny jednotky. Nastavení je stejné jako v 3ds max a podívej se do vedlejšího vlákna tam se na to samé ptal Čouda a správné nastavení jsem tam popisoval.

Ahoj , zkoušim stavit vůz (http://img198.imageshack.us/i/070xd.jpg/) ale nemůžu se nikde dohledat jak se exportují vagony.Nevím co zadat kam aby to sedělo na kolejích. Když jsem to zkoušel exportovat sloučil jsem to v jeden objekt a zkusil textury ...po exportu jsem pustil shape viewer a ukázalo mi to vůz otočený o 90° a ještě k tomu mimo kolej. V g-maxu to mám všechno na souřadnicích 0,0,0. Nevíte prosim někdo co udělat pro to aby to sedělo na kolejích ? :roll: díky moc.

Musíš nastaviť pivot, čiže Command panel, tretia ikonka zľava ( Hierarchy - štvorček a tri štvorčeky pod ním ), Affect Pivot Only a zobrazia sa také šípky, určujúce pozíciu modelu v MSTS. V prípade vozidla to bude v strede a výškovo pár cm pod kolesom. Orientáciu pivotu ide samozrejme zmeniť pomocou rotácie okolo danej osi.

Dá sa zrýchliť animácia, napríklad zrkadiel? Dal som na ne postavičku a nepotrebujem aby sa tam pomaly otáčala a presúvala cez motor. Stačí ak spraví skok zo stanovišťa na stanovište.

Môžeš to dať do alfakanálu a tým bude tvar celkom reálny. A základným tvarom bude placka :-)

Tak jsem zkoušel importovat model ve formátu 3DS vytvořený v Blenderu.
Po importu a nastavení materiálu se na modelu rozhodilo mapování textur. Pro opravu je nutné udělat následující kroky:
Označit objekt, poté zvolit označování elementu
Žádný element neoznačit!
Přidat modifikátor UVW Map a hned dát v okně modifikátorů Collapse All
Dále už je možné s mapováním pracovat standardním způsobem (označit polygon a Unwrap UVW).

Problem s exportovanim modelu do formatu .s

Dobrý deň. Pripravil som si model lavičky na Košickú stanicu a keď som ho mal hotový chcel som ho vyexportovať. No keď som spustil "Trainsim 1 LOD Tools" a chcem tam pridať viac ako jeden objekt tak mi to nejde. Sorry ale do MSTS som ešte nikdy neexportoval tak prosím pomôžte. Tu je foto: 173b8055eb1a2998fc27c0bef4cd683c.png

Naposled editoval moderátor:
RE: Problem s exportovanim modelu do formatu .s

Vhľadom na to, že je to Gmax ti pomôcť neviem.....Mimochodom pri tvorbe názvu vlákna na toto treba myslieť. Gmax a 3dmax majú úplne odlišné exporty.

RE: Problem s exportovanim modelu do formatu .s

Sorry zabudol som na to ale diky. Inac mam kupeny aj 3ds max tak skusim este tam.

Back
Nahoře