Gmax - tipy a triky

Návod Honzy Švece říká, Direct3D. Tak doufám, že se mi to nastavilo správně. Dá se to zpětně zkontrolovat? Protože návod jsem četl až po prvním spuštění gmax a v dialogovém okně jsem usoudil, asi Direct3D. :) Pak jsem si to ještě instaloval do klasického PC kvůli většímu monitoru a tam jsem už věděl.
Nepřidal sis omylem do scény světlo?
A kde se to reguluje?
Dám příklad jak se pracuje, když znám jen nacvičené postupy, ale neznám celé prostředí. V MSTS editoru klávesou F se zarovnává hrbatý terén. Ale vedle je klávesa G o kterou se snadno zakopne. Najednou chci osadit objekt a on mi kamsi uskočí. Konec. Musel jsem restartovat editor. A pak jsem zjistil, že tohle dělá klávesa G. Tedy při zakopnutí není třeba editor restartovat, ale znovu stisknout klávesu G.

Proto dotaz. Existuje nějaký tutoriál v češtině pro Gmax (MSTS), kde není jen postup pro cvičenou opici, co kde má zmačknout, ale kde se seznámím s celým prostředím a co znamenají veškeré podnabídky. Je dobré znát i ostatní volby otevřených oken. Snadno se nechtěně o něco zakopne a vybaví proti své vůli.
Nejlepší by bylo, kdyby někdo znalý udělal pro skupinu zájemců školení - slezinu. To by pak bylo nových modelářů. :) Protože samovýukou se to jen tak hned pochopit nedá. Tutorirály jsou většinou pro Trainz a jejich nástavba gmax má odlišné prostředí.

Já si nedělám žádné velké modelovací plány. Ale udělat perony na míru a zdi s mosty pod tratí, to bych měl zvládnout, ne? A ne s tím někoho otravovat.

Také mne to napadlo. Video, kde je postup jak vytvořím zeď pod trať, k ní připojím další kvádry jako mosty, jak správně texturovat a jak se budou rozbalovat okna a nabídky, jen stručně říct, co znamenají ostatní volby.
Až budu pokročilejší, tak na kvádry peronů bych později přilepil další drobnosti.
Někdy jsou protilehné stěny kvádru se stejnou texturou, tedy jak to namapovat najednou. Atd.

Takže asi tak. Dokončil jsem kostku pod koleje nádraží, tím ušetřím dalších 10 objektů. Textura zdi je moc roztažená. Když jsem otexturoval fialová čela, ta se už natáhla ve správném poměru, asi proto, že je krátká, ale obalila mi celou kostku i přes texturu štěrku nahoře. Druhý pokus a to samé. Tak zatím bez těchto ploch. Stejně budou schované. Ale ta textura štěrku je strašná. Jak docílím jemnosti jako u betonové zdi v popředí nebo jako na náspech. ??? Jinak tento kvádr je dlouhý 275m. Samozřejmě namísto zdi tam patří něco jiného, ale textury nemám a zatím nebolí. Vyměnit se to dá vždy.
1508DresdenHBF.JPG
A model v gmaxu vidím takto: Člověk je hrozně vykoukaný, než texturu uvidí. :) :) :)
model.JPG

ale aspoň něco
Tyto všechny návody mám. Z každého jsem pochytil něco. Ale to opravdu nestačí. Všechny návody jsou pro cvičenou opici. Udělej to, zmačni to a ve finále postavíš vzorový domek. Ale všechny se také rozchází ve specializaci pro jinou hru. Pro MSTS je jen od Michala a Honzy Švece.

... Když jsem otexturoval fialová čela, ta se už natáhla ve správném poměru, asi proto, že je krátká, ale obalila mi celou kostku i přes texturu štěrku nahoře. ...
Samozřejmě, protože jsi neotexturoval jen ta čela, ale znovu celý objekt. Přitom by stačilo jako cvičená opice číst pořádně tutorial od Michala, a bylo by po problému. Mimochodem, jeho návod je vynikající a dostačující, a nevím co víc bys ještě chtěl. ;-)

Mimochodem, jeho návod je vynikající a dostačující
Tak jsem jej asi ve svých 66 nepochopil, no. Ale Michal tam zrovna obaluje do textury celou kostku kolem dokola a pak každou stranu jen upravuje. Tedy to není můj případ. A za další, vy co umíte anglicky, se vám v prostředí v angličtině lépe orientuje.

Texturoval jsem stejným postupem jeden bok, stejně druhý, tedy jsem to dělal správně. Ještě jsem se pokoušel trochu srazit roztaženou zeď opakováním. A stejným způsobem čelo a měl jsem přeplácnutý celý model kolem dokola. Třeba jsem omylem změnil pořadí úkonů, netuším.

Holt tady mi asi nikdo nepomůže. Ani jak zesvětlím tu černou, ani jak správně natáhnout texturu, aby zeď neměla deformaci do šířky, ani jak udělám nahoře jemnější štěrk, .... Tohle opravdu v Michalově návodu nenajdete ani v žádném dostupném jiném. Ale díky Mikuldovi a Nebulusovi alespoň za snahu pomoci.

Každý z vás, co modeluje by takový jednoduchý model a pěkně otexturovaný měl hotový tak za 15 minut? Spíš 10. A já se s tím trápím metodou pokus a omyl posbíraných postupů z návodů, ale spíš poradili Nebulus s Mikuldou. Alespoň kudy vede cesta.

To je takový problém sem napsat heslovitě:
Například
Textura utopená v tmavé ploše- zesvětlím tím a tím. (a můžete vždy vystřihnout z Michalova návodu) pak to vaše peskování beru. :) Jak udělám opakovanou texturu ve správném poměru na ploše dlouhé 280m. Kde to najdu v Michalově či jiném návodu? Já nechci stavět jednoduché domečky, jak jsou v návodech. Mě stačí ještě jednodušší, ale hodně dlouhé kvádry.

Objekt se vám potáhne texturou celý, protože máte v Material Navigatoru nastavenu výchozí hodnotu "Entire" (celý). Stačí tam přepnout na "Selected" a textura se aplikuje jen na VYBRANOU plochu.

Prostě starý software na moderních OS
Tak to asi bude pravda, protože na stolním PC s Win10 je to světlejší.
S Michalovým tutorialem jsem blahe pameti zacinal.
Ale tehdy to mělo pozadí, že jsme se scházeli osobně. To se pak jinak znalosti trychtířem do hlavy nalévají. :) Mě by určitě stačilo s někým znalým a notebookem zajít "na pivko" a bude ze mě kovaný modelář. :) A co mi z hlavy vypadlo si oživím právě z těch návodů.

... Michal tam zrovna obaluje do textury celou kostku kolem dokola a pak každou stranu jen upravuje. Tedy to není můj případ. ...
Michal na rozdíl od tebe ví co dělá, a proč to dělá. Kdyby ses se tím řídil, a nevymýšlel si vlastní postupy, tak by ses nemusel divit že ti to dělá psí kusy! ;)
... Texturoval jsem stejným postupem jeden bok, stejně druhý, tedy jsem to dělal správně. Ještě jsem se pokoušel trochu srazit roztaženou zeď opakováním. A stejným způsobem čelo a měl jsem přeplácnutý celý model kolem dokola. ...
Dtto :)
... Holt tady mi asi nikdo nepomůže. ... ani jak správně natáhnout texturu, aby zeď neměla deformaci do šířky, ...
To ti tu napsal Nebulus o tři stránky dříve!
... ani jak udělám nahoře jemnější štěrk, ....
To je záležitost textury. Pokud chceš udělat jemnější štěrk na té tvé textuře, opakováním to sice jde, ale budeš tam mít pruhy trávy.

Tady máš video, jak udělat ten tvůj kvádr:

Pozn. Vytvořil jsem kvádr o rozměrech 250x50x5m. Textura je čtvercová, tudíž aby se ti nedoformovala, musíš zachovat poměr stran. Takže její opakování je u zdi při výšce 5m 50x na délku (50x5=250) a 10x na šířku. Na horní straně jsem původně na při šířce 50m délku opakoval 5x, potom jsem pro její zjemnění obě strany zdvojnásobil, tzn. na délku 10x a na šířku 2x. Atd. - když bude délka 20x, šířka bude 4x. To je jen jako ukázka, jak to funguje, u jiných rozměrů musí přijít na řadu kalkulačka, nebo to zkoušet od oka, aby to bylo tak nějak. ;)

Ale tehdy jsi byl čerstvě vystudovaný, tedy vytrénovaný pochopit nové učivo. Já se naopak učím jako starobní důchodce "pomalu nad hrobem" :) :) :) A proto to pochopení problematiky mi jde pomaleji. Ale já jsem ještě v pohodě oproti mým vrstevníkům, pro které je nepřítel i smart telefon a mnozí raději tlačítkový. S IT jsem začínal velmi pozdě, ve 40 letech. Tehdy byly 386 s Win95. A vůbec jsem také prostředí nechápal a nikdo mi nedokázal vysvětlit, jak celý systém funguje. A to bratranec je v IT od počátku profesionál. Ale nechápal jsem jakou řečí mluví. :) Ale nakonec se někdo našel, kdo uměl vysvětlit, do roka jsem uměl nejen poskládat počítač, ale i zpaměti instalovat nově příchozí WIN98 a nyní jsem dávno v pokročilejších základech fungování 100% soběstačný, když cokoli zkolabuje.
A podobně je to u mě s tím Gmaxem. Civím do návodu, něco pochopím hned, jinde nechápu, proč se to musí takto, trochu mám v prostředí zmatky a časem tam snad budu také doma.

Včera jsem například potřeboval vytvořit pravoúhlý lichoběžník. Otevřený Michalův návod, protože on tam také mění kostku na lichoběžník jenom ale jinou stranu. Označím body, kde chci změnit rozměr na potřebnou hodnotu a hups, roztáhlo se to jiným směrem. Nakonec jsem označil jen dva body a v pohledu TOP ručně myší ty vertexy trochu od oka popotáhl. Podle mřížky to bylo asi o tolik, kolik je potřeba. Asi tak nějak. :) Musím systém nejprve pochopit, jak to funguje.
Ale mám výdrž, co? Jiný by to asi dávno vzdal.
Kdyby ses se tím řídil,
No, nejprve mne zprdni. Tím jen povzbudíš k další tvorbě. :) :) :)
Ale díky za to video. Však podobným způsobem to dělám, ale asi nějak něco vždy udělám špatně. Večer po práci se na to kouknu.
Dělal jsem ráno 4 různé kvádry, že je jen jednoduše otexturuji ať to vyjde jak to vyjde. Potřeboval jsem jestli vše lícuje v nádraží. A stejně, každý model se mi otexturoval jinak. A poslední velký kvádr, když jsem dal put!, tak se nic nenatáhlo ale vidím malinkatý čtvereček. Tak jsem ignoroval a nějak i tak se textura podařila, ale vyexportovaný model měl namísto 12ti 50000 polygonů. :) :) Tak nový model a už se podařilo. Ale jen textura dokola, než se doučím. :)

Back
Nahoře