Gmax - tipy a triky

To je prostě už úděl, když používáš klávesové zkratky, kdy pro každou aplikaci jsou jiné. A pak si třeba pletu pohyb kamerou ve hře, editoru i v gmax. Všude je to jinak. A nejlepší gól byl, když jsem pracoval v gmax, přišel zákazník pro balík, asi jsem cestou zakopl o okno a přepnul okno na gmax a já balík takto čtečkou načetl. A ta hromada čísel mi v gmax také nadělala pěknou paseku a horko těžko jsem nastavení dával zpět dohromady.
V tomto případě jsem se jen přepínal Alt Tab a o něco zakopl. a namísto TAB stiskl jinou klávesu.

Sice jsem se z tohoto vymotal, ale když vyskočí tato chyba, tak to znamená autodestrukci celého zdrojáku. Nechápu, za jakých okolností tohle vzniká. Dříve jsem se s tímto nikdy nesetkal a přitom takové Drážďany byly pořádná zátěž.
Tady se jedná o model nádraží Přibyslav, kdy už mám rozděleno do dvou souborů samostatně perony a samostatně budovy s přilehlým služebním peronem.
A tady jsem jen chtěl odmazat perony s vlaštovkami a po save vyskočilo tohle. Vyřešil jsem to tak, že jsem udělal nový prázdný soubor a z tohoto zlobivého jsem jen mergnul objekty, které jsem potřeboval mimo perony s vlaštovkami. Pak už to šlo. Respektive i s nádražní budovou to takto dopadlo také, tak jsem načetl jen nádražní budovu a k ní mergnul zbytek bez peronů s vlaštovkami. Pak už nebyl problém. Vrtal jsem do hotového modelu proto, že jsem měl něco rozhozeného a v noci mi pod perony prosvítala bílá čára.
Však Nebulus mne před tímto nebezpečím varoval.
gmaxAutodestrukce.jpg
A takto vypadá modelový díl jak má být, má 1623 polygonů, tedy nevím, proč to dělalo problém. Další box s perony je zbytek, ten má kolem 5000.
Pribyslav_box.jpg

rovnaký názov nejakých častí objektu
No člověče, tohle si pojmenovávám celkem důsledně, ale také mám někdy zapomenutý duplicitní název. Například jsem potřeboval z jiného souboru ceduli názvu stanice a měl jsem tam dvakrát po sobě cedule, cedule. A nikdy to tady pád nezpůsobilo.
Tedy otevřu ten zlobivý a tady nic duplicitního nemám. Tedy problém musí být jinde:
Pribyslav_model.JPG
A když to sloučím, tak to má jen
Pribyslav_model2.JPG
Ale i tak to mám rozdělené do dvou souborů jak v gmax, tak dva soustředné modely. Tohle je ještě původní soubor gmax, kde bylo vše. 2 gmax soubory proto, protože jsem našel nějak omylem deformovanou kukaň DK a úplně rozhozené hodiny. Nádražní budovu mám jinde, tak jsem z celku smazal a mergnul ze souboru budovy. A právě když se nádraží načetlo, tak některé textury byly šedé a pokus o obnovení končil chybou. Proto to už někde rozděluji. Viz Křižanov a Velké Meziříčí.

Ano, to je také možnost, ale já raději zkopíruji do záloh na OneDrive nebo bych se v tom už nevyznal.

Ale ten pocit, když to zahlásí tuto chybu a s vědomím, že mám smazaný zdroják. A jen se dívám na krásně provedený model s tím, že když okno zavřu, už jej nikdy neuvidím. Zkoušel jsem uložit i jinak. Kdepak gmax nekompromisní. Ani neřekne Nazdar a snaž se znovu. :) A druhá věc, když gmax uložím po exportu modelu. Sice soubor zdrojáku v adresáři zůstane, ale nedá se už otevřít ani heverem, tedy také konečná.

Back
Nahoře