Řada 350 ZSSK

Víte co je povinen strojvedoucí dle drážních předpisů, když mu selžou brzdy?
Okamžitě zastavit vlak.
Tak nás to školili.
Doslova Kocourkov. Asi dle tohoto odstavce D2 dali vinu nehody strojvedoucímu.

Ale na přemýšlení jsou opravdu vteřiny. Každý fíra ví, kde má brzdit, ale pokud brzda k překvapení nefunguje a jedete 100km/h a v tomto případě by nepomohl ani kohout záchranné brzdy na lokomotivě. Myslím, že ani akční hrdina Segal by v daný okamžik nestihl přeběhnout na zadní stanoviště, vylézt mezi nárazníky a hadice třeba rozstřílet. Za tu dobu by vlak už byl na první 30tkové vyhýbce ikdyby hrdina byl seberychlejší.

Já si na tento den 28.6.1977 pamatuji velmi dobře.

Ráno jsem přijel do depa řádně našprtán ke svým prvním zkouškám pro strojvedoucí 8A. Několik hodin jsem s asi 20 dalšími potil krev. Naštěstí jsem nevěděl, že zkoušející je nejobávanější komisař (Lukeš?..je to už dávno), který jen tak někoho na první pokus nepustí. Prošel jsem s odranýma ušima s verdiktem "dobrý". Ostatní myslím téměř všichni museli znovu k opravným zkouškám.
Optimisticky jsem si to kráčel ke strojmistrům (ten žlutý jednopatrový baráček vedle točny na modelu v MSTS) Před vchodem byl shluk lidí a bylo mi jasné, že se něco děje. Bába z myčky: "Pepa je mrtvej" a pak jsem se dozvěděl že v Bratislavě se stala nahoda. Strojmistři tímto měli úplně jiné starosti a obratem mne převelili na ONJ, kde jsem se dostal do party s "perfektním" strojvedoucím, který za 16ti hodinovou službu dokázal promluvit kromě "volno, výstraha, na stůj" až tři slova a to ještě, že mi vynadal, že jsem něco neudělal podle jeho představ. V říjnu jsem šel naštěstí na vojnu (2roky) a po vojně jsem působil několik let na Masaryčce jako panťákovej. Na ES499 jsem se na vložo svezl jen jednou do Jihlavy jako mechanik. Tato lokomotiva, díky zkoseným oknům měla jednu nepříjemnou vlastnost. Za jízdy musely být zavřená okna stanoviště jinak vznikal podtlak a prohýbalo to dveře do strojovny. V létě nic příjemného, když klimatizace neexistovaly.
Dle mého soudu. Dostat se na rychlíky bylo sice lákavé, ale nad 451 nebylo. Byl jsem v perfektní partě (ale až na třetí pokus), byla sranda, vynikající turnus, co víc si přát.

Vemte si takovou věc, jako záchod. Na 451 a ostatních motorových vozech není problém. Ale na rychlíku? V nějaké stanici hledat nejbližší křoví. Nouzové řešení alespoň na močení (dle legend dálkových strojvedoucích) je do kýblu na okna. Ale pokud nějaké prase to nechalo tak být... Jednou jsem na bobině potřeboval umýt okno, voda z kohoutku nikde, (bývalo dobrým zvykem pro partu, co nás střídá nechávat čerstvou vodu na kafe a vodu v kýblu na okna) A tak jsem poprve v životě umýval okna chcancema. To byl šok. Fuj. Pak už jsem si dával bacha do čeho namáčím ruku. Člověk mladej, nezkušenej.....ale to je opět na jiné téma do jiné rubriky.

350 002 a česká republika.

Mirec napsal:
Chlapi tak sa už dohodnite ako to bolo, celkom by ma to zaujímalo.Ale keď jeden hovorí "A" , druhý "B"... :roll:
Tá fotka s Kolína s 350 002 v čele je jasný dôkaz že tá mašina do čiech chodí aspoň teraz. Žiadny strojmaster by si nedovolil na vlak EC dať mašinu ktorú bude treba prepriahať na hranici alebo Českej alebo Maďarskej. Šesť rokov som robyl v depe a aj vedúceho posunu práve pre osobnú dopravu a viem že žiadny strojmaster si toto určite nedovolí.Okrem toho porovnajte fotky 350 002 ktorú mám priradenú k môjmu menu a fotku s toho Kolína . Všimnete si jeden rozdielny detail a to pluhy, ktoré sú na fotke s Kolína na spodu žltočierne. Tento náter dostala po ŽOS podvozkov a oprave náteru niekedy na prelome rokov 2003-2004. Takže tá fotka na čele EC vlaku pri Kolíne je pomerne čerstvá a jasným dôkazom toho že aj dvojka už opúšťa územie slovenskej republiky.
Ešte by som chcel dodať , že som ešte robyl v depe keď rušeň 350 002 urobyl TBS ku na rýchlosť 160km/h na úseku Cífer-Trnava.

To Dem:

No ako som písal je možné že sa mýlim, nakoľko tú info mám z knihy Monografia radu 350, a ako to tam píšu, tak som to pokladal za zaujímavosť.Ospravedlňujem sa potom za mylné info.

Re: 350 002 a česká republika.

dem napsal:
Mirec napsal:
Chlapi tak sa už dohodnite ako to bolo, celkom by ma to zaujímalo.Ale keď jeden hovorí "A" , druhý "B"... :roll:
Tá fotka s Kolína s 350 002 v čele je jasný dôkaz že tá mašina do čiech chodí aspoň teraz. Žiadny strojmaster by si nedovolil na vlak EC dať mašinu ktorú bude treba prepriahať na hranici alebo Českej alebo Maďarskej. Šesť rokov som robyl v depe a aj vedúceho posunu práve pre osobnú dopravu a viem že žiadny strojmaster si toto určite nedovolí.Okrem toho porovnajte fotky 350 002 ktorú mám priradenú k môjmu menu a fotku s toho Kolína . Všimnete si jeden rozdielny detail a to pluhy, ktoré sú na fotke s Kolína na spodu žltočierne. Tento náter dostala po ŽOS podvozkov a oprave náteru niekedy na prelome rokov 2003-2004. Takže tá fotka na čele EC vlaku pri Kolíne je pomerne čerstvá a jasným dôkazom toho že aj dvojka už opúšťa územie slovenskej republiky.
Ešte by som chcel dodať , že som ešte robyl v depe keď rušeň 350 002 urobyl TBS ku na rýchlosť 160km/h na úseku Cífer-Trnava.
Milan, máš pravdu aj ty, ale teraz neviem s akých dovodov ju nasadzujú zase iba na Košice.

Re: 350 002 a česká republika.

Miroslav Sárkány napsal:
dem napsal:
Mirec napsal:
Milan, máš pravdu aj ty, ale teraz neviem s akých dovodov ju nasadzujú zase iba na Košice.
Miro možno silná turnusová IC skupina zabojovala aby im ju dali späť. Veď ich poznáš nie ??

To si nemyslím, tým ľuďom je jedno na ktorej gorile vykapú :lol: Mám taký pocit, že to je skrz technické problémy, ale "nie som istý", skúsim sa popýtať.

Naposled editoval moderátor:
Doplnim k te fotce z Kolina: foceno 14.4.2005, je to na vlaku EC 172. Mam pak jeste jednu fotku z 21.4.2005 na vlaku EC 171, ale ta se mi moc nepovedla (mrak - kazdy fotograf zna :mad:) a na prefoceni uz nebyl cas, protoze cca po tydnu sem dvojka prestala jezdit. Semtam se tu jeste vyskytla, ale sporadicky, jako nahrada za jednu ze svych sester.

Naposled editoval moderátor:
Tak som sa dnes nadránom popýtal (toľko znalých ludí v depe naraz som ešte nevidel) a dozvedel som sa, že dvojka vobec nemá platnú TBS na 160 km/h. Možno ju vykonala, ale birokratická pečiatka stále chýba. Nejaký odborník ju tam nasadil a potom sa na to prišlo. V týchto dňoch ďalšie tri gorily nesmú opustiť slovensko. 005 skrz klimatizáciu a dve kvoli tech. problémom vyhovujú iba na 140 km/h, ale neviem ktoré.

Tá naša birokracia

Miroslav Sárkány napsal:
Tak som sa dnes nadránom popýtal (toľko znalých ludí v depe naraz som ešte nevidel) a dozvedel som sa, že dvojka vobec nemá platnú TBS na 160 km/h. Možno ju vykonala, ale birokratická pečiatka stále chýba. Nejaký odborník ju tam nasadil a potom sa na to prišlo. V týchto dňoch ďalšie tri gorily nesmú opustiť slovensko. 005 skrz klimatizáciu a dve kvoli tech. problémom vyhovujú iba na 140 km/h, ale neviem ktoré.
Tak sa mi uľavilo. Našťastie v kancloch žúruje tolko ľudí že o to niekto raz zakopne a dá to doporiadku. Možno to tá dvojka kým žijem zase do Čiech poveze :!: :!: :roll: :roll: :roll:

Čo sa týka ľudí v kancloch, tak tý majú úplne iné záujmy, než prevádzkyschopnosť lokomotív a pravidelnosť v doprave, ale to už je iná téma...

Miroslav Sarkány: Von zo SR nemôžu len 002 a 005 ... ostané nie že môžu ... musia ... pri súčasnom správkovom stave musí jazdiť všetko čo je k dispozící ...

A moc toho teda nieje, keď som musel do Štúrova zobrať na vlak 174 mašinku 263 003, namiesto jedinej možnej šestky gorily, ktorú som nakoniec aj tak nechal v depe pre poruchy, ktoré celý deň pred tým odstraňovali.

jízda

Teď sem našel animaci řízení lokomotiv 150/151/350, a je to uplne o necem jinym, nez v MSTS. Nedalo by se s tim neco udelat? :?:

Ono řízení jakékoliv odporové mašiny se v msts dost špatně simuluje... (holt v Americe asi už odpory nejezdí).
Co je to vůbec za animaci, je to někde na webu?

Dobrá vychytávka. Akorát v msts to takhle asi těžko půjde. Řazení stupňů by šlo aplikovat náhražkou ve stylu 240 (akorát při řazení rychle nahoru/dolů by to trochu haprovalo), s EDB je to ještě horší. Pokud jsem to správně pochopil, tak princip brzdění pomocí EDB má podobný styl jako BSE při brzdění vzduchem.

Nějaká debata vznikla i v sekci Tvorba modelů, téma Skiny. Možná to Martens dá nějak do kupy.

No, obrázek je hezký, jen praxe je trošku jiná. Standartně se jezdí se směrovou pákou v poloze Sh a pouze pokud chci udělat přechod na serioparalel, dám ji do P. Navíc pokud jsem na sérii na shuntech a dám směrovou do polohy P, mašina napřed vyřadí shunty, t.j. zkrokuje na 27., poté +1 provede přechod, t.j. mašinka si nakrokuje na 34., směrovou dám zase do Sh a pokračuji ve vyřazování odporů.

Re: směrák

bob57_cz napsal:
To bob : Nesouhlasím.
Pokud jsem potřeboval ostřejší rozjezd, tak jsem se žádnými šunty v serii nezdržoval a z 27 šel rovnou 34 .
Vyladěné to bylo přibližně na 55-60KM/H a 600-650A (jak která mašina), takže to na přechodu ani necuklo. Přechod se šunty a odšuntováním byl citelný vždy.

Čti pořádně, já neříkám, že shunty je třeba využít (...pokud jsem na sérii na shuntech...), ale dle toho obrázku na atlasuloko.. následuje po 32. 33. a 34., což je hovadina. Osobně jsem měl také raději přechod přímo z S na SP, mašinka si tak jen trochu víc cukla dopředu, zatímco při vyřazování shuntů a následném přechodu to byl napřed celkem citelný pokles a pak nárust tažné síly, což ke komfortu jízdy moc nepřispívalo.

Back
Nahoře