451, 452

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Myslím si, že tyto jednotky by měly mít i v simulátoru své místo. Vážení modeláři, neuvažujete o stavbě těchto legendárních jednotek do MSTS? :(

Neuvažujeme, při pohledu na tvar čelního vozu člověka rychle přejde chuť. Navíc každý má jen jedny nervy a přijít o ně kvůli takové kraksně? :roll:

451

Vždyť si už modeláři poradili s většíma kouskama než je 451, např. 852. A z mého pohledu to kraksna neni, ale to je věc názoru, tyhle jednotky jsou víc spolehlivější než "moderní" 471..., vím to, protože dělám na trati, kde jezdí v hojném počtu a porucha nastane hodně zřídka, se 471 už sem toho zažil, těch odtahů... a náhradou právě za 451...

Jen tak mimo téma: co se spolehlivosti týče, tak každé vozidlo při uvádění do provozu trpí dětskými nemocemi. A 451 před 40ti lety nebyla výjimkou, to je třeba si uvědomit. Bohužel u 471 je problém už v principu - při tempu dodávání 2 jednotek ročně se v podstatě každý půlrok nasadí nové vozidlo, u kterého je třeba vychytat nedostatky. A při tak malém počtu jednotek a tak pomalém tempu výroby se různé neduhy objevují pomaleji (narozdíl od 451, kdy během 5 let bylo dodáno 50 jednotek). Navíc se brzy začne projevovat i rozdíl ve stáří - když vyjede nová 20. jednotka, tak té první bude už 10 let... no ale hlavně že máme pendolina :roll: ... achjo

451

No, já si myslim, že když je těch ešusů takhle málo, tak by právě měly být v pořádku....

Vážení modeláři, já vlbec neumím stavět modely, ale jak tušíte z přezdívky, žeru je. Moc vás prosím, postavte ten panťák, jsem ochoten si i za něj něco zaplatit.

Re: 451

Anonymous napsal:
Vždyť si už modeláři poradili s většíma kouskama než je 451, např. 852. A z mého pohledu to kraksna neni, ale to je věc názoru, tyhle jednotky jsou víc spolehlivější než "moderní" 471..., vím to, protože dělám na trati, kde jezdí v hojném počtu a porucha nastane hodně zřídka, se 471 už sem toho zažil, těch odtahů... a náhradou právě za 451...

No jo, ale esus je slozitejsi a je plny pocitacema a to danou situaci dost komplikuje, kdyz zabotlam nejede tak pokud do toho kopnes tak se nic nestane, ba naopak mozna to pomuze, ale zkus si kopnout do esusu

prijde mi ze si neuvedomujes, ze obe jednotky od sebe deli velmi dlouha doba a zmena technologii + Esus se jeste obcas doladuje

Mám jednotku EM475 rozestavěnou, tedy zatím počáteční fáze. Nejde ani tak o 3D model, když to uměli před čtyřiceti lety vybombírovat z plechu, nevidím důvod, proč by to nešlo postavit z polygonů. Spíš mám hrůzu ze zvuků a částečně i z textur. Stavba je sice pro TRS, ale pokud někdo napoví, jak udělat konverzi, moc rád pošlu jednotku i do MSTS. Mám teď po svatbě méně času, ale dostavět bych to opravdu chtěl.

Jste skvělej, pokud "lochnesku" do MSTS opravdu uděláte budete machr a budete mít můj neskonalí obdiv... :D ]

Já bych tak moc nejásal. Super to možná bude ale pro TRS. S konverzí to není tak jednoduché a jak se píše jinde v rubrice je (možná bohužel) lepší si počkat na model pro MSTS.

No, co vím, tak dost rozdílné je texturování a jsou nějaké polygonové limity, asi i texturové. Bohužel nevím o tom nic, zatím jsem dělal jen konverzi opačnou z loko 141. Podle té bych si ale nedělal starosti, polygonově byla hodně velká a několik textur 1024x1024 - což TRS ani nezvládá při velkém objemu vozů a lokomotiv v session.
Dám k náhledu svůj model, který má 7100 polygonů a celkový objem textur 3MB (je to betaverze, finální model my měl mít 2,3, možná méně) Podvozky se mi bohužel v exploreru neukazují, mají kolem 1,3-1,4Kpol.)
853_1
853_2

Kolega z MSTS mi sehnal na EM475 plánek a tehdy říkal, že konverze není až takový problém. Krajní článek jednotky odhaduji na 5000-7000 polygonů, vložený pak přibližně na 2000-3000 + podvozky (kus max. 1,5-2 Kpoly.

Samosebou se ale nechci nějak vnucovat, notabene s něčím, co ještě nejezdí ani v TRS. Byl to jen návrh, a pokud nebude o jednotku zájem, nebude to moje starost (naopak méně práce)

ATB: Neboj, neni to zas tak strasne jak to vypada, nedes ho. Ten kdo tlamu udela si nezaslouzi byt necim desen. Konverze mozna je, lisi se to pouze v texturovani a pak v tom ze TRS zkousne vic jak 3500 polys na jeden dil, coz MSTS ma jako maximum na jeden part. A pak v pouziti textur. Pokud se s tim pocita od pocatku, neni problem. Takhle byla delana tenkrat 141. Defacto jsme ji bez potizi procpali do tri simulatoru. MSTS, TRS a EU07 (dneska Maszyna). Ani u jedny verze nebyl zavaznejsi problem- (vyjma toho poctu polys na jeden part)

koinverzia 451/2

Bald napsal:
No, co vím, tak dost rozdílné je texturování a jsou nějaké polygonové limity, asi i texturové. Bohužel nevím o tom nic, zatím jsem dělal jen konverzi opačnou z loko 141. Podle té bych si ale nedělal starosti, polygonově byla hodně velká a několik textur 1024x1024 - což TRS ani nezvládá při velkém objemu vozů a lokomotiv v session.
Dám k náhledu svůj model, který má 7100 polygonů a celkový objem textur 3MB (je to betaverze, finální model my měl mít 2,3, možná méně) Podvozky se mi bohužel v exploreru neukazují, mají kolem 1,3-1,4Kpol.)
853_1
853_2

Kolega z MSTS mi sehnal na EM475 plánek a tehdy říkal, že konverze není až takový problém. Krajní článek jednotky odhaduji na 5000-7000 polygonů, vložený pak přibližně na 2000-3000 + podvozky (kus max. 1,5-2 Kpoly.

Samosebou se ale nechci nějak vnucovat, notabene s něčím, co ještě nejezdí ani v TRS. Byl to jen návrh, a pokud nebude o jednotku zájem, nebude to moje starost (naopak méně práce)
Ahoj Bald ... robíš to v Gmax, alebo v 3ds max ??? Tá konverzia či export do MSTS by neboli až taký problém, keby si ten model robil trochu s nadhladom a nie už priamo do Trainz ( práca v 3ds max, textúry v štvorcových rastroch 512x512 alebo aj 1024x1024 ) ... nakoniec si videl zdroják na 141-ku, takže by si mohol mať základnú predstavu ... napríklad stačí mať textúru nárazníkov ( a podobných drobností, ako hadice, kotvy, závesy a podobné harampádie ) na nejakom mieste na hlavnej textúre a nie v samostatných drobných textúrkach, aby sme pri exporte mohli zachovať pôvodné mapovanie textúr a nie to mapovať celé znova ... to len tak bokom, zatiaľ som nevidel žiaden tvoj zdroják, len finálny model, tak nechcem sa viac rozpisovať a teoretizovať.

EM 475.1

Já vám budu moc děkovat, pokud "lochnesku" dotáhnete do konce, protože, ona si to už zaslouží... Jsem rád, že e najde hrstka poctivých modleářů, kteří ji nazatracují. Opravdu, ste machři a já Vám děkuji :wink:

Re: koinverzia 451/2

Tax napsal:
Ahoj Bald ... robíš to v Gmax, alebo v 3ds max ??? Tá konverzia či export do MSTS by neboli až taký problém, keby si ten model robil trochu s nadhladom a nie už priamo do Trainz ( práca v 3ds max, textúry v štvorcových rastroch 512x512 alebo aj 1024x1024 ) ... nakoniec si videl zdroják na 141-ku, takže by si mohol mať základnú predstavu ... napríklad stačí mať textúru nárazníkov ( a podobných drobností, ako hadice, kotvy, závesy a podobné harampádie ) na nejakom mieste na hlavnej textúre a nie v samostatných drobných textúrkach, aby sme pri exporte mohli zachovať pôvodné mapovanie textúr a nie to mapovať celé znova ... to len tak bokom, zatiaľ som nevidel žiaden tvoj zdroják, len finálny model, tak nechcem sa viac rozpisovať a teoretizovať.

Ano, vím, že MSTS nebobírá mnoho textur. Co bych řešil pro každou verzi jinak jsou okna. Čím menší textura s alfakanálem, tím menší zátěž. V MSTS se nemusí výrazně zátěž řešit, tak by se udělal celý bok z jedné textury, z druhé vnitřek a z třetí třeba detaily. Zatím brzo řešit, až vymodeluju (pokud ho v pořádku vymodeluju) tak uvidíme jak dál.
Přikládám jak dělám textury pro Trainz, ono to zas příliš odlišné nebude (něco na ten způsob, jak říkáš, jen alfakanály mám mimo na několika tga+bmp souborech

Textura

michawel - díky za podporu :D

No až je to od Balda z Trainzu, tak to neni až tak nereálne ... stačí sa rozumne dohodnúť

hmm tak ta jendotka vypadá ještě hůž než jsem viděl .-) no co snad tu bude někdo kdo ji postaví lépe :-) a hlavně pro Trainz :-)

LukasX napsal:
hmm tak ta jendotka vypadá ještě hůž než jsem viděl .-) no co snad tu bude někdo kdo ji postaví lépe :-) a hlavně pro Trainz :-)
Hehe, pokiaľ si pamätám, tak Maniac1 je trainzácky autor, ten, čo nám kedysi vykrádal textúry. No budem si to musieť pozrieť detailnejšie, na tomto screene je to dosť hranaté a vypadá to veľmi zjednodušené. Ale aj nejaký model je lepší, než nijaký. Spomeňme si, ako sme boli radi PaV-ovej 820-ke :wink: :lol:

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře