Proč nejde postavit trať do kruhu ?

Signalista

Cestující
Zkoušel jsem takový pokus a chtěl jsem udělat trať do kruhu, aby vlak jezdil dokola a pořád dokola, ale MSTS mi to nedovolil, je zajímavé, že koleje jsem napojil, ale při jízdě došlo k vykolejení, proč ?

Signalista napsal:
Zkoušel jsem takový pokus a chtěl jsem udělat trať do kruhu, aby vlak jezdil dokola a pořád dokola, ale MSTS mi to nedovolil, je zajímavé, že koleje jsem napojil, ale při jízdě došlo k vykolejení, proč ?

Protože jsi porušil základní pravidlo MSTS, které říká, že trať MUSÍ mít začátek a konec, a NELZE ji uzavřít do kruhu. Tohle ti provede i při pouhém přehození výhybky tak aby se trať, jinak postavená uzavřela do kruhu. Viz některé tramvajové tratě a problém vratných smyček.

Signalista napsal:

To je zajimavy, před nějakým časem jsem zkoušel dostat jedno kolejiště do MSTS, postavil jsem kruh vše bylo OK. Ale jakmile jsem chtěl udělat aktivitu, tak totální výtuh a pápá k Bilovi. Myslým, že MSTS se snažil tak dlouho najít konec trati, až radši spáchal sebevražbu :lol:

kruh

Nemci v skutočnej modelovej železnici nazývali kolajisko postavené do kruhu veľmi trefne a nelichotivo: IDIOTENKREIS! Myslím, že Vilo Brána a jeho spolupracovníci toto nie veľmi lichotivé označenie nechceli mať v recenziách na svoj produkt. Uvedomme si, že okrem Matějskej pouti nikde v republike nie je dráha v tvare kruhu, vlak vždy chodí odniekiaľ niekam.

A jak jsou potom řešené zkušební žel. okruhy v MSTS? Myslím, že jsem v minulosti na nějaký už narazil, ale instalován jsem jej neměl.

Josef Vogeltanz napsal:
A jak jsou potom řešené zkušební žel. okruhy v MSTS? Myslím, že jsem v minulosti na nějaký už narazil, ale instalován jsem jej neměl.
Tam je asi jediné řešení smyčka, ale pakliže nejde v MSTS kruh, tak i reálná simulace zkušebního okruhu ve Velimi bude muset mít nějakou anomálii, aby fungovala......

P.S.: Tohle téma je rozumné a zatím nikde není v diskusi a zaslouží si mít místo ve FAQ....

Tohle je velmi dobré téma. Na dráze je hodně kombinací, kdy trať bude do smyčky nebo do kruhu. Ale nejdená se o viditelný okruh, ale o stovky kilometrů. Hrozím se toho, co to udělá, kdybych propojil Choceň - Pardubice - Hradec - Týniště - Choceň. To je smyčka.
Kolín - Libeň - Vysočany - Kolín, další smyčka. A je toho mnohem víc.
Takže bádejte, za jakých podmínek by to mohlo fungovat.
Tohle je zatím nejlepší příspěvek od Signalisty, jehož vyřešení by pomohlo všem stavitelům.

Zbyněk Šemora napsal:
Tohle je velmi dobré téma. Na dráze je hodně kombinací, kdy trať bude do smyčky nebo do kruhu. Ale nejdená se o viditelný okruh, ale o stovky kilometrů. Hrozím se toho, co to udělá, kdybych propojil Choceň - Pardubice - Hradec - Týniště - Choceň. To je smyčka.
Kolín - Libeň - Vysočany - Kolín, další smyčka. A je toho mnohem víc.
Takže bádejte, za jakých podmínek by to mohlo fungovat ...
Slučku urobíš, pretože to ide cez výhybky, problém je práve v tom kruhu samotnom - jednu trať do kruhu nedáš, ale akonáhle použiješ výhybky, považuje to za neuzavretý kruh a dá sa s tým jazdiť ... no ako pri všetkom v MSTS, nejaká mucha sa nájde

Něco podobného se tady řešilo v souvislosti s nějakou tramvajovou tratí kdy po x-tém přehození libovolné výhybky vás poslal MSTS k čertu (vlastně k Billovi). V diskusi se přišlo na to, že se tím přehozením vlastně uzavřel kruh. Jenon si nemohu vzpomenout kde to bylo, a ani si nevzpomínám na nějaké resumé. Jenom pro zajímavost by bylo vhodné prozkoumat trať Hisatsu Line CZ. Šlo o fikci na téma Hisatsu Line s tím rozdílem, že na obou koncích tratě byly smyčky, takže se šlo po dojetí do koncové stanice jednoduše se soupravou otočit. Ale mám takový dojem, že to fungovalo pouze ve volné jízdě. A myslím, že nejaké smyčky byly i ve Vysočině.

Jojo, přesně toto jsem popisoval v "recenzi" na trať Switch Back Gravity Railroad, kde trať v reálu také vede do kruhu (tvar osmičky), ale v MSTS bylo nutné dát milimetrové přerušení tratě v jedné části a tím pádem nešlo jezdit stále dokola. Na tramvajových tratích, kde jsou smyčky na koncích to funguje, ale právě až do toho momentu, kdy se přehodí ta kritická výhybka, která uzavře kruh, což se mi ještě nestalo, stejně tak jako na Vysočině a Hisatsu CZ, o které psal Miran. Čili by to asi chtělo nakombinovat výhybky tak, aby ke kritickému přehození dojít nemohlo, idkyž to je možná utopie. Mějte se. Lord.

Díky za poklonu, myslel jsem si, že tento můj příspěvek nadobro skončí v HydeParku nebo v koši, nevěděl jsem, že tento příspěvek způsobí zamyšlení nad tvorbou smyček v MSTS. Jinak dle mých zkušeností, tak s podobnou smyčkou s vyhybkami jsem se setkal v tramvajové trati Linie27 je to berlinská linka a právě v jednom konci je takzvaná točna. A taky mne to blbo, při přehazování vyhybek mne to posílalo k Billovi.

Tu trať do kruhu jsem se pokoušel udělat ve fiktivní trati Bystřice-Hustopeče, úplně vzadu, jak končí terén, a začíná bílá plocha, nevím jak se to jmenuje, říkám tomu konec světa, takže jsem nemohl ničím narušit tuto trať.

Signalista napsal:
Díky za poklonu, myslel jsem si, že tento můj příspěvek nadobro skončí v HydeParku nebo v koši,

Ono do Hyde Parku to nedávám kvůli Tobě, ale kvůli kvalitě některých příspěvků....stejně jako příspěvky některých dalších lidiček z tohoto fora....( mne nevyjímaje)

Ještě jsem si uvědomil, že tys vlastně kruh nevytvořil, koleje se ti spojily jen zdánlivě, pozorně se podívej na místo spojení v RE. Proto ti tam šlo postavit path abys vůbec ten vlak rozjel. No a protože v místě domnělého spojení byl vlastně konec trati, tak ti vlak vykolejil podle všech pravidel. Pokud by se ti regulérně povedlo vytvořit kruh tak tě AE pošle k Billovi při pokusu kamkoliv umístit path.

Takže pánové
Psal jsem to (snad - už se nepamatuji přesně a hledat to nebudu) u té tramvajové trati a napíši to znovu i tady.
Základní problém není ve vlastním (pomyslném) kruhu kolejí. Ten problém a z toho plynoucí zákaz uzavřeného bludného kruhu je v editoru úkolů. Pokud někam umístíte začátek trasy tak editor automaticky jede v daném směru po kolejích tak dlouho až narazí na konec kolejí a tam umístí konec projížděné trasy. A pokud na tento konec nenarazí tak by došlo k zacyklení a pak nepředvídanému chování - kolapsu editoru. Proto nelze stavět koleje tak aby byl uzavřen (pomyslný) kruh.
Toto ale má i své možnosti řešení. Pomyslný kruh lze legálně vytvořit pokud na něj v obou směrech umístíte po alespoň jedné vyhybce tak aby jejich základní poloha přerušovala ten bludný kruh a trasa tak byla při automatickém hledání pokračování vedena někam jinam a aditor mohl najít i konce trasy. Pak lze v editoru umístit začátek trasy a editor je schopen dojít i na konec kolejí přes tu vyhybku.

Zbyňku - pokud někde na tvé trati dojde k uzavření onoho bludného kruhu tak by pak mělo postačit tam vložit vyhybky jejichž základní poloha tento kruh přeruší. Příkladem by mohl být Velimský okruh. Je ale pak zapotřebí při tvorbě úkolů mít na zřeteli tuto skutečnost a nesnažit se hnát pak trasu do takovýchto nekonečících tras/směrů neboť se to rovná pádu editoru či pak simulátoru.

Trat do kruhu

Ja mam doma postavanu (rozostavanu) trat, na ktorej mozem jazdit dokola, ale musim mat v staniciach triangle na otocenie lokomotivy a moznosti zapojenia na opacny koniec vlaku, aby vlak mohol ist znova na dalsie kolecko. Ale v glbalnom pohlade je to prakticky slucka...

Ještě dovětek ke kruhu.

Pokud na kruhu nejsou návěstidla v dostatečném počtu tak MSTS zblbne po uzavření kruhu. Je to dáno tím že se snaží simulátor zjistit stav návěstidel před vlakem a jaksi se "kousne" do zadku. Tento problém měl i Zbyněk se svým Velimským okruhem.
Dále po uzavření kruhu nejde přehazovat manuálně před vlakem vyhybky. Co k tomu simulátor vede jsem doteď nepochopil.

Stavím si trať a narazil jsem při tom na problém. Udělal jsem si aktivitu s tramvají K2. Vše v pořádku do doby, než se s ní dostanu do jednoho místa během jízdy. MSTS zatuhne a pošle mě k Billovi. Přitom v editoru tratí mi trať jde spustit bez problémů a editovat se dá také normálně. V trati jsou obsaženy smyčky ve tvaru slzy, a dělané přesně podle návodu zde, tudíž do kruhu se trasa nedostane.
Rozlišení jsem si schválně nastavil na minimum (680x460x16) a není mi to nic platné. Mohl by mi prosím někdo poradit, čím to může být??? Děkuji mockráte.

No mě to dělá taky s tramvajovou tratí, s Plzeňskou linkou 2 s taky u zvonu totální výtuh a pápá k billovi.

Back
Nahoře