Ovládanie lokomotív

Patton napsal:
Zapoměl jsem dodat, že jezdím jen na párách od Pikkua. Nejčastěji na R 486.0 387.0 a 498.0 na náklad 534.03 a 556.0 na manipulák a posun 414.2

Ahoj, co se týká topení v MSTS, tak je to jen hra a tím každého věc, já například jezdím taky s automatickým topičem a zastávám Hynďův názor. Ale za styl jízdy, který tu popisuješ, tak za ten by tě asi topič ubil lopatou.:D:D:D:D:D A předem tě upozorňuji, že pokud budeš chtít prohnat po trati stroj ČSD 555, z webu od Pikka např. v mé chystané aktivitě, tak s takovým způsobem jízdy se ti povede velmi těžko.:D
Dan

Patton správne sa skloňuje od Pikka. Nie Pikkua. To je privilégium Čoudu toto používať. On to vymyslel.

dem napsal:
Patton správne sa skloňuje od Pikka. Nie Pikkua. To je privilégium Čoudu toto používať. On to vymyslel.
No konečně někdo vyřešil tento leta se táhnoucí problém a objasnil všem, jak se to vlastně má skloňovat! Třeba já jsem si doteďka myslel že Pikku je zkratka Pikkulintu, což je třeba nějaký cizí překlad příjmení a jako cizí slovo se to neskloňuje vůbec! Hold člověk se učí celý život! Možná by stálo za to vytvořit samostané vlákno, kde by se mohlo tohle řešit a zároveň by mohlo být uvedeno, komu byly uděleny jaké privilegia.

Pokiaľ viem na fóre má nick Pikku a nie Pikulintu. Čoho je to skratka ma vôbec netrápi. Pikua je zle. Takže si tie posmešky nechaj pre seba.

u 555. dám rozvod na 80% a otevřu odvodňováky pak regulátor na pár vteřin na 80% aby se loko hejbla pak snížim na 35-45 a zavřu odvodňováky snižujim rozvod podle rychlosti. Zrovná u němek se musí opatrně mají velký průměr válců. Ale u rychlíkové loko ČS konstrukce není problém ( jen trošku u Mikáda to rádo podkluzuje). Když se chci rychle rozjet tak musím pustit hodně páry do válců při plně nebo na 90% otevřeném plnění. Je to jako u auta na rychlý rozjed musí bejt hodně plynu a 1rychlost jen musíte dát bacha na podkluz. Kdybych se rozjížděl s regulátorem třeba na 30 tak mi zbytečně utíká pára pojišťovákama. To se vám stát nemůže protože aut topič asi nějakým kouzlem dokáže udržet tlak v kotli bez dopouštění vody bez topení a ještě s dmychavkou při teplotě ohně 1000°C tak aby mu nestoupal.:?::?::?::?:

No jo... automaticky topic v MSTS, to je takovy kouzelnik... produkcia pary aj 12nasobne prevysuje jej spotrebu a aj tak je tlak vzdy zazracnych 16.2 barov u Albika... Automatickeho topice netreba brat vazne. On je to takovy hulvat, ze na strmom stupani, kedy clovek potrebuje kazdy centimeter kubicky pary, tak on zvesela zacne napustat vodu do kotla, potom sa voda strhava do valcov a klouze to...

Niektore Pikkove pary maju uz inak naladene engy, konkretne je to Nemka, Papousek 040ka, Baba s Nusi, myslim, ze aj Vsudybylka, Mikado a Anton. U tychto lokomotiv je pri zatvorenom regulatore produkcia pary relativne nizka a neprevysuje o tolko jej spotrebu, takze ventily tolik nervou. Pri takto upravenych engoch sa da perfektne topit vlastnorucne a priblizovat sa tak realnym vysledkom, ake sa na parach dosahovali.

Ja sa rozjizdim tak, ze regulator na 50% pri otvorenych ventiloch, rozvody naplno, nasledne regulator 40% (zavriet odvodnovacie ventily) a postupne znizovanie vylozenia rozvodov. Maximalne regulator otvaram na 60%. Topit je vhodne okolo hranice ideal, ale ked dlho budes stat alebo ked ta caka manipulacia, tak si zahadz kurenisko... palivom sa sice nesetri, ale chvalabohu v MSTS toto neriesime.

By the way - popozeraj si snimky masiniek z dob pary, ked posunovali... na vacsine z nich tym masinkam upustaju poistovacie ventily... holt, neda sa jazdit vzdy okolo maxima bez toho, aby to clovek prepiskol. A ked sa taky Albik pripravuje na vykon, tak si velakrat aj v stanici "zaprdel"... :)

Ale Dan ma pravdu... regulator otvoreny nad 70% je hrozne narocne na spotrebu...

Mě pojišťováky hlavně vadí kvůli tomu, že u některých loko když dlouho syčí tak se obratí zvuk. Tzn. zvuk syčení skrze pojišťováky je slyšet když jsou v klidu a když ve skutečnosti syčí tak zvuk není. :cry:

Ikdyž to moc nesouvisím s tématem, napíší to sem, neb se mi nechce zakládat nové. Lze nějak nasimulovat jízdu s nezávislou trakcí? Myslím to tak, že přijedu do stanice s elektrikou, zastavím, zezadu na mne najede traffic, já stáhnu sběrač a jak dám výkon, potlači mne diesl vzadu? Jednoduše řečeno, že si udělám z mašiny řidičák.

lukas matura napsal:
......Jednoduše řečeno, že si udělám z mašiny řidičák.
Obávám se že to nejde. Můžeš laborovat a zkoušet. Výsledky by asi zajímaly i ostatní...
Problém bude jistě v tom trafficu, který má na tebe najet. Tohle je nestandardní situace. Ono jenom to spojování trafficu s hráčovou soupravou by se nechalo zařadit do oblastí neuváženého spoléhání na milost boží....

Tak jsem jen tak pro zajímavost zkusil, jestli jde vůbec ovládat traktor na postrku z laminy se staženým sběračem v čele. Nejde! Pokud mám ploutev nahoře, postrk zabírá. Pokud přelezu na traktor, sunu. S laminou v čele se rozjedu, zastavím, stáhnu sběrač a už se nikdy nehne ani kolo!
Podle mě je to v MSTS u elektrických lokomotiv tak, že pokud nemám některý sběrač nahoře, výkon prostě nenaběhne, a to u žádné lokomotivy ve vlaku bez ohledu na trakci. To je pouze ale má domněnka.
Každopádně nějaké další experimenty s tarfficem jsou zcela zbytečné!

Dobrý den. Měl bych na Vás jednu prosbu. Mohl by mi někdo poradit jak mám udělat v engu 151/350 aby mi stupně krokovaly tak jak to má Pikku na svojích bastardech. Vím, že se to tedy před časem přobíralo, ale nějak to nemužu najít. Díky moc. :rolleyes:

Pánové, opět poprosím o radu. Na některých loko řady 749 a nebo třeba 742 se mi stává, že animace kontroleru výkonu nekoresponduje se zvuky. Jinými slovy, zvuk kontroleru se ozve třeba u prvního přidání, pak u druhého ne a pak u třetího 2x a tak dále. Předpokládám, že je nějaký nesoulad v použitých souborech cabview.cvf a soundcab.sms, ale nedaří se mi na to přijít. Umíte mi poradit, které bloky uvedených souborů spolu musí korespondovat, co musím sladit?
Předem děkuji.

Je to provázané i s .eng souborem, ale nevím, jak to funguje u těch zvuků. Já jsem si vždy jen sladil kabinu s engem.

*.eng je základní definiční soubor, na něm jsou závislé *.cvf a *.sms. Soubory cvf a sms spolu přímo nekomunikují.
749008.eng:
EngineControllers (
Throttle ( 0 1 0.125 0
NumNotches ( 9
Notch ( 0 0 Dummy )
Notch ( 0.03 0 Dummy )
Notch ( 0.06 0 Dummy )
Notch ( 0.12 0 Dummy )
Notch ( 0.29 0 Dummy )
Notch ( 0.46 0 Dummy )
Notch ( 0.64 0 Dummy )
Notch ( 0.82 0 Dummy )
Notch ( 1 0 Dummy )
)
)

749.cvf:
Lever (
Type ( THROTTLE LEVER )
Position ( 181 280 230 152 )
Graphic ( ../../common.cab/cab751/751kontroler.ACE )
Style ( NOT_SPRUNG )
MouseControl ( 1 )
NumFrames ( 9 3 3 )
NumPositions ( 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 )
NumValues ( 9 0 0.03 0.06 0.12 0.29 0.46 0.64 0.82 1 )
Orientation ( 1 )
DirIncrease ( 1 )
ScaleRange ( 0 1 )
)

749cab.sms:
Stream ( Priority ( 6 ) Volume ( 0.8 ) Triggers ( 16

Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.010 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_1.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.040 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_2.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.100 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_3.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.270 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_4.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.440 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_5.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.590 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_6.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.790 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_7.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Inc_Past 0.910 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_8.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )

Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.920 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_8.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.800 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_7.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.600 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_6.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.450 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_5.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.280 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_4.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.100 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_3.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.050 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_2.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable1_Dec_Past 0.010 PlayOneShot ( 1 File ( "742_kontroler_1.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
)
FrequencyCurve( Variable1Controlled CurvePoints ( 2
0.0 22050
1.0 22050
)
Granularity ( 100 )
) )

Směrem nahoru _Inc_ se zvuk přehraje při překročení zapsané komparační hodnoty, každý řádek je jedna hodnota,
totéž se děje směrem dolů _Dec_.
Zatímco v souboru .eng a .cvf nastavujeme pevně aktuální hodnotu stupně výkonu a animační polohy, u zvuku komparujeme mezi polohami, aby zvuk na konkrétní diskrétní hodnotě neosciloval kolem ní.

Takže následující postup:

1) jako určující vezmu hodnoty z engu
2) tyto zkontroluji / přesně dosadím do .cvf souboru použitého cabu
3) v použitém souboru cab.sms zkontroluji / dosadím hodnoty podle klíče:
0,03 = 0.01
0,06 = 0,04
0,12 = 0,10 ... a tak dále, aby bylo zaručeno překročení hodnoty dle .eng / .cvf a tedy došlo bezpečně k přehrání zvuku.

je správný, nemýlím-li se?

Viz výše - v první řadě se podívat do *.eng na sekci ovládání kontroléru:

Throttle ( 0 1 0.125 0
NumNotches ( 9
Notch ( 0.00 0 Dummy )
Notch ( 0.03 0 Dummy )
Notch ( 0.06 0 Dummy )
Notch ( 0.12 0 Dummy )
Notch ( 0.29 0 Dummy )
Notch ( 0.46 0 Dummy )
Notch ( 0.64 0 Dummy )
Notch ( 0.82 0 Dummy )
Notch ( 1.00 0 Dummy )
)

Zajímají nás první hodnoty v závorkách - první udává "poměrnou část" rozsahu, druhá pozice určuje 0 = skoková změna na další pozici, 1 = plynulá změna mezi pozicemi.

Následně zápis objektu v kabině, (soubor *.cvf), jedná se postupné přepínání několika textur (na každé je vyfotografována jedna poloha "volantu"):

Lever (
Type ( THROTTLE LEVER )
Position ( 181 280 230 152 )
Graphic ( ../../common.cab/cab751/751kontroler.ACE )
Style ( NOT_SPRUNG )
MouseControl ( 1 )
NumFrames ( 9 3 3 )
NumPositions ( 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 )
NumValues ( 9 0.00 0.03 0.06 0.12 0.29 0.46 0.64 0.82 1.00 )
Orientation ( 1 )
DirIncrease ( 1 )
ScaleRange ( 0 1 )
)

Řádek NumPositions udává počet (první číslo) a čísla pozic "obrázků", ovšem podstatný je řádek NumValues() - první číslo opět udává počet pozic animace a zbylá čísla udávají opět "poměrnou část" rozsahu pohybu kontroléru. Tedy tato čísla musejí být SHODNÁ s čísly hodnot v řádcích zápisu THROTTLE (v souboru *.eng).

Co se týče zvuků, tak jen doplním, že konkrétně u bloků se zvuky kontroléru, brzdiče apod. kde není potřebná doplňková modulace frekvence a hlasitosti, v případě ORTS nemusejí být zápisy FrequencyCurve() a VolumeCurve(). Co se týče MSTS, tam to prověřené nemám.

Závěrem základní a často opomíjené pravidlo - v první řadě je třeba správně vyladit soubor ENG a pak teprve jemu přizpůsobit SMS (zvuky) a CVF (kabina). Nemá smysl stavět zvuky a kabinu na nevyladěný ENG (a že prakticky ve všech, co kolují komunitou, je dost chyb), jelikož po opravě ENGu pak nebudou sedět zvuky a animace v kabině, takže obojí je třeba následně opravit = zbytečné vícepráce.

Igore, děkuji. Nicméně jsem nepochopil, proč takovýmto elaborátem rozepisuješ to, co docela srozumitelně a jednoduše napsal Bob57_cz a co je (si myslím) srozumitelné. Já jsem pak jen napsal "shrnutí", zda-li jsem to pochopil správně.
Ale tak snad tady byla snaha to "trochu obšírněji" rozvést pro méně chápavé...

Nicméně Igorův obšírnější popis (se závěrem o rozhodujícím vlivu vyladění ENG) je samozřejmě vítán a oceňován. :)

Back
Nahoře