Problémy exportom modelu do MsTS

Smoothing - vyhladzovanie

Mám problém s vyhladzovaním objektu. Objekt, ktorý mám vymodelovaný v 3ds max má tvar valca, vyhladím ho pomocou Smoothing Groups. Keď si ho dám vyrendrovať tak je vyhladený. Po exporte do MSTS a po spustení v SView alebo MSTS je tento valec nevyhladený. Je skrátka taký istý ako keď na model neaplikujem žiadnu Smoothing Groups.
Už som skúšal všeličo, menil som rôzne parametre, ... ale stále nemôžem docieliť, aby v MSTS bol vyhladený.
Prečo to nefunguje nemám ani poňatia. Existujú nejaké podmienky, ktoré musia byť splnené aby to išlo? Poradí mi niekto?

Re: Smoothing - vyhladzovanie

Kebarko napsal:
Mám problém s vyhladzovaním objektu. Objekt, ktorý mám vymodelovaný v 3ds max má tvar valca, vyhladím ho pomocou Smoothing Groups. Keď si ho dám vyrendrovať tak je vyhladený. Po exporte do MSTS a po spustení v SView alebo MSTS je tento valec nevyhladený. Je skrátka taký istý ako keď na model neaplikujem žiadnu Smoothing Groups.
Už som skúšal všeličo, menil som rôzne parametre, ... ale stále nemôžem docieliť, aby v MSTS bol vyhladený.
Prečo to nefunguje nemám ani poňatia. Existujú nejaké podmienky, ktoré musia byť splnené aby to išlo? Poradí mi niekto?
Pravdepodobne tam máš chyby mapovania, alebo musíš rozdeliť objekt na viac elementov ... ale začni tým mapovaním. Mne sa to stávalo na strechách, keď som z nejakých dôvodov zmenil počet elementov a nezmenil pri tom mapovanie textúry. Jednotlivé vertexy musia aj pri mapovaní textúry pasovať, inak sa v MSTS objavia "zuby".

Re: Smoothing - vyhladzovanie

Tax napsal:
Pravdepodobne tam máš chyby mapovania, alebo musíš rozdeliť objekt na viac elementov ... ale začni tým mapovaním. ... Jednotlivé vertexy musia aj pri mapovaní textúry pasovať, inak sa v MSTS objavia "zuby".

Nerozumiem ako myslíš, že majú pasovať vertexy.
Môžeš mi niečo napísať aj o svojích poznatkoch ako mapovanie ovplyvňuje vyhladzovanie?

Ohledně mapování zaoblených částí - musí se to mapovat naráz, jinak to udělá hranu a při určitém úhlu dopadu světla to vypadá blbě. A pokud textura dělá zuby, je nutno zubaté polygony detachovat jako element. Mě to zubovalo u pater třeba na přechodu střecha x čelo. Po detachování zmizela jejich společná hrana, takže se navzájem neovlivňovaly. Ale snad existují i další triky. Myslím, že Tax jich bude mít po modelování Ganzu pár v rukávu :-)

Narazil jsem na problém při exportu modelu z g-maxu do souboru s.
V okně pro export mi při zmáčkutí ikonky PLUS (pro načtení LOD) g-max zamrzne a spadne, varovná hláška se nekoná.
Jednotlivé boxy mám označené unikátně, jména se neopakují, takže v tom problém není.
Během testování jsem získal pocit, že je to možná složitostí celého modelu, zejména počtem použitých boxů (asi 200). Libovolné menší skupiny objektů exportovat jdou, ale větší skupiny a celek nikoliv.
Používám pro slučování boxů-objektů funkci GROUPE. Není nějak limitován počet boxů ve skupině Group? Nebo počet podskupin a hierarchie Group?
Myslím, že někdo ze stavitelů používá ještě nějakou jinou funkci pro slučování boxů resp. polygonů do celků (jiných než je funkce Group).
Není v tom řešení?

Na zlučovanie zásadne používam ATTACH. Zatiaľ som nikdy nemal problém, ani v prípade identických názvov.

přesně tak, taky používám attach, taky jsem neměl nikdy problém, následné rozdělování a skládání části modelu také funguje, takže jsem se s tím ještě nesetkal

Děkuju moc za radu. Už to bude asi v pořádku. Už jsem Vás pochopil. Problém byl v tom, že v g-maxu existuje funkce ATTACH na dvou různých místech a výsledek použití je jiný.

1/ Pokud použijete funkci ATTACH z horní lišty v položce GROUP, tak sloučíte boxy do skupiny (vytvoříte group). Lze je potom zase funkcí EXPLODE ze skupiny oddělit na boxy. Takhle jsem do do teď dělal. Má to své výhody. Ale problém nastává při celkovém úhrnném počtu boxů ve všech skupinách (groups) nad cca 200, začne to při exportu do souboru s padat. Narazil jsme na to až při posledním rozsáhlém objektu.

2/ Pokud použijete funkci ATTACH v nabídce vpravo - při přepnutí do EDIT MASH, tak sloučíte boxy do jednoho komplexu. Nevznikne group, ale boxy se nevratně sloučí. Aspoň mě se už potom rozdělit nepodařily. Jestli máte jinou zkušenost, tak napište.

Každopádně mi to takhle pomohlo. Druhá verze umožní počet boxů snížit.

Jan Švec napsal:
2/ Pokud použijete funkci ATTACH v nabídce vpravo - při přepnutí do EDIT MASH, tak sloučíte boxy do jednoho komplexu. Nevznikne group, ale boxy se nevratně sloučí. Aspoň mě se už potom rozdělit nepodařily. Jestli máte jinou zkušenost, tak napište.

Při druhém způsobu objekty rozdělit jdou, ale jednotlivě. Mám např. 3 objekty sloučené v jeden. Označím si tento celek -> v módu Editxxxx klepnu na Element -> myší označím jeden či více podobjektů -> klepnu na Detach. Ještě se vybere způsob oddělení objektů a je to.

Pawlik napsal:
Honzo, chystáš pro nás nějakou modelářskou bombu? :)
Co se týká Honzy a jeho muničního arzenálu, asi převedeno do jeho modelů by porazil Dolfu Hitlera ve druhé světové levou rukou.
Ale jestlí připravuje nějakou atomovku, to ví jen On.
Jinak Pavle, i Tvé střelivo mne dostalo a mám výčitky, že ještě úsek Nymburk - Lysá - Vysočany - Rokytka/Libeň není postavený. :lol: :lol: :lol:

To je v pohodě, s municí se musí pěkně s rozvahou.
Až to bude stát, já zas budu mít výčitky, že zrovna během zkoušek nebudu mít čas na Vysočany, Počernice atd...

Kanku,
tak jsem to zkoušel.
Mám spojedné dva elementy-boxy, pod názvem 01. Chci je oddělit. Označím jeden element. Ve fázi, kdy kliknu na DETACH, tak mi to nabídne to okno, jak jsi psal: Detach as: (název objektu to nabízí s číslem 02, změnit to nejde, okno není aktivní). Nic nevyplňuji, neměním, nechám zvolené Detach to element. Kliknu OK. Box zůstane volně pohyblivý od okolních, to je v pořádku, ale jen do chvíle, kde vyjedu z Editable mesh.
Zase se chová jako součást té původní skupiny, pod označením 01. Žádný box 02 nevznikne.

Deterio,
můžeš ten Tvůj postup podrobněji popsat?

Pawliku,
žádná modelářská bomba to nebude, jen 2000 polygonů :D
Ne, teď vážně, je to stanice Jaroměř s přilehlými objekty. Protože není v Jaroměři takový tlak na polygony, tak jsem si tam trochu víc vyhrál s detaily. Je potřeba poděkovat hlavně Dušanovi (ATB), který poslal perfektní fotodokumentaci. To se to pak staví...
P.S.: Modelářská bomba bude až ta Masaryčka od Tebe :lol:

Ono ten Attach je nie celkom vratná operácia. Preto ju vykonávam až tesne pred samotným exportom a verziu bez Attachu si vždy ukladám. Vždy si len pamätám ku ktorému objektu to Attachujem, aby som mal zaručenú nemennú polohu pivotu. Samozrejme menšie hotové celky si niekedy Attachujem aj priebežne.

Jan Švec napsal:
Kanku,
tak jsem to zkoušel.
Mám spojedné dva elementy-boxy, pod názvem 01. Chci je oddělit. Označím jeden element. Ve fázi, kdy kliknu na DETACH, tak mi to nabídne to okno, jak jsi psal: Detach as: (název objektu to nabízí s číslem 02, změnit to nejde, okno není aktivní). Nic nevyplňuji, neměním, nechám zvolené Detach to element. Kliknu OK. Box zůstane volně pohyblivý od okolních, to je v pořádku, ale jen do chvíle, kde vyjedu z Editable mesh.
Zase se chová jako součást té původní skupiny, pod označením 01. Žádný box 02 nevznikne.

Deterio,
můžeš ten Tvůj postup podrobněji popsat?

Pawliku,
žádná modelářská bomba to nebude, jen 2000 polygonů :D
Ne, teď vážně, je to stanice Jaroměř s přilehlými objekty. Protože není v Jaroměři takový tlak na polygony, tak jsem si tam trochu víc vyhrál s detaily. Je potřeba poděkovat hlavně Dušanovi (ATB), který poslal perfektní fotodokumentaci. To se to pak staví...
P.S.: Modelářská bomba bude až ta Masaryčka od Tebe :lol:

Hoši, funkce DETACH funguje trochu jinak:

Mám-li dva objekty ( třeba Box01 a Box02 ) a ATTACHNU (spojím) je do jednoho (Box01) tak se z nich stane 1 (slovy jeden) objekt.
A ta funkce DETACH funguje takto: Vyberu-li si z tohoto spojeného objektu cokoliv (vertexy, edges, faces nebo polygons) a použiju fci DETACH tak se mne to skutečně ptá jak to chci DETACHNOUT (oddělit), buď jako objekt nebo element. Zvolím li Detach as Object vytvoří se mi z těchto vybaných částí nový objekt ve scéně, a pokud budu model exportovat nesmím zapomenout jej nalinkovat k nějakému stávajícímu objektu ve scéně, nebo mi conv3ds vynadá hláškou "Multiple animation nodes". Zvolím-li Detach as Element, pouze se mi příslušná vybraná část oddělí, ale bude stále pevně spojená s původním objektem. Tohle se používá v případě když zlobí smoothovací aparát v MSTS a na modelu se dělají rúzná zalomení a stíny. (Tax by mohl psát sáhodlouhé story při výrobě malého Ganzu, i já mám tohle vyzkoušené u žabotlamy). V žádném případě ale nedostanete jednoduše zpět ony dva boxy ze kterých to bylo Attachnuté, na rozdíl od fce GROUPS. A to tedy znamená, že pokud budu chtít dostat zpět ony dva boxy, tak to vůbec nebude legrace, protože se ani nemusím jednoduše dostat ke všem polygonům, které tvořily původní objekt.

Já bych do toho snad i šel (ale kdo ví kdy), ale mám na nějaký čas závazky vůči obyvatelům v okolí tratě 321. :)

Honzo, já myslím, že největší bomba bude tvoje hlavní nádraží v Praze. :D

Michal napsal:
Honzo, já myslím, že největší bomba bude tvoje hlavní nádraží v Praze. :D

No, dnes jsem právě dostal skvělou zprávu od Honzy Mikoláška, který připravuje fotodokumentaci. Psal něco o 1.5 GB hotových fotek z Prahy. Takže to zase tak nereálné není :-)
Ale nehodlám po zkušenostech s některými rejpaly nic dopředu slibovat. Uvidíme.

To Nebulus a Miran: Díky za názory. Já mám s tou funkcí ATTACH zatím podobné zkušenosti jako Vy. Ale i takhle by mi to stačilo. Můj problém s pádem g-maxu při exportu to vyřeší. Musí prostě člověk dopředu jen zvážit co kdy pospojuje.

Nie že by som mal nejaký problém, ale chcem sa ho vyvarovať vopred :D . Plánujem vymodelovať kompletný tunel, tj. oba portály, vrátane niekoľko sto metrovej tunelovej rúry v miernom oblúku. Predpokladám že portály musia byť samostatné objekty a tunelová rúra tiež samostaný objekt s názvom xxxTUN.s . A tunelové koľajivo ( rúra ) asi musí byť zadefinované asi aj ešte niekde inde...

Back
Nahoře