Textury

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Díky moc za rady, uložil som si to, však spravím na 770 532 pokus a uvidím, potom to naaplikujem na všetky, ešte raz vďaka.

Mám dotaz k tvorbě textur. U jedné větší budovy mám i kus terénu, má proto textury denní, noční, zimní a zimní noční. Jaké číslo by mělo být v řádku Alternative_texture v sd soubouru? Při hodnotě 257 jsou v zimě v noci textury sice noční, ale letní, což vypadá dost blbě. Při hodnotě 252 je to zas opačně a jinou neznám.

Jacek napsal:
Mám dotaz k tvorbě textur. U jedné větší budovy mám i kus terénu, má proto textury denní, noční, zimní a zimní noční. Jaké číslo by mělo být v řádku Alternative_texture v sd soubouru? Při hodnotě 257 jsou v zimě v noci textury sice noční, ale letní, což vypadá dost blbě. Při hodnotě 252 je to zas opačně a jinou neznám.

Takhle jednoduše to asi nepůjde. Adresář NightSnow pro textury nemáme.
Napadá mě jedno řešení:
Rozdělit objekt na dva samostatné objekty - budovu a terén, pivoty sladit tak, aby měly stejnou pozici (aby se daly objekty jednoduše srovnat ve *.w souboru) a jeden bude mít 257 a druhý 1.

Tento problém som ešte na slezine predložil Džordžovi, ale už sa na neho nedostalo...

Zdravím :)
Prosím Vás, neviete niekto o nejakom podrobnejšom návode ako namapovať modely? :)
Ďakujem :)

Naposled editoval moderátor:
3michal napsal:
Zdravím :)
Prosím Vás, neviete niekto o nejakom podrobnejšom návode ako namapovať modely? :)
Ďakujem :)

Najlepšia métóda je vlastná skúsenosť a tá sa získa snahou, trpezlivosťou a systémom pokus - omyl. Keď vytrváš, výsledok sa dostaví.

Naposled editoval moderátor:
Přečti si návod od p. Starého který najdeš u Mirana. A pak, jak píše Tax, je asi nejlepší vlastní zkušenost se systémem pokus-omyl. Možná by pomohla i tato videa (ale nekoukal jsem na ně).

Mám opět dotaz k texturám tratě. Může se textura základního terénu (terrain.ace) měnit ve všech ročních obdobích? Vytvořil jsem si třeba pro jaro sytější zelenou a pro podzim vybledlejší, ale stejně je v trati ve všech obdobích kromě zimy letní textura.

Textura krajiny má bohužel jen ty dvě varianty. Jde to jedině v objektech, kde je použita. Ale stálo by za úvahu zkusit dát do celé tratě třeba tu texturu jarní, ať si z hlediska trávy nejsou tratě podobné, jako vejce vejci.

3ds max, gmax a čo s ním ? Ako na to ?

Zdravim vsetkych, pracu s texturami vobecnepoznam, chcem sa opytat ci existuje nejaky program na prerobenie textury tak aby pasovala na model tak ako ma, viem ze je to blba otazka a nevyznam sa v tych programoch.

RE: Textové editory pro MSTS

Potřebuješ utilitu jako např. Tgatool na převod formátu ace do tga či bmp (a následně zpět) a pak jakýkoli slušný program, který s těmito formáty umí pracovat -jako Infraview, Photoshop, .... A pak rozumnou dávku trpělivosti a pečlivosti.

Vdaka, tie programy mam, len neviem co spravit s tou texturou aby som ju upravil tak ako ma byt.

Zdravim vsetkych, tak jeden problem som uz vyriesil, este sa chcem spytat skusenejsich ako mam docielit, aby som tu texturu nemal tak nahusto ako na obrazku.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sklad.obrazku.cz/obr149684_text.bmp

Aby bola napr. na pol modelu a nie tak nahusto. Budem vdacny za akukolvek pomoc.

IceMcLaren napsal:
... ako mam docielit, aby som tu texturu nemal tak nahusto ako na obrazku: http://sklad.obrazku.cz/obr149684_text.bmp

Aby bola napr. na pol modelu a nie tak nahusto.

Trošku si si pomýlil vlákno. Textové editory slúžia na editáciu textu a nie textúr.

Docieliš to správnym mapovaním textúry a správnym rozčlenením modelu ... trošku pošpekuluj, pohraj sa s tým a prídeš na to.
Popravde vôbec ti na to neviem odpovedať, pokiaľ neviem, čo tvoríš a čo tá textúra vôbec znázorňuje :D

IceMcLaren napsal:
Zdravim vsetkych, tak jeden problem som uz vyriesil, este sa chcem spytat skusenejsich ako mam docielit, aby som tu texturu nemal tak nahusto ako na obrazku.

http://sklad.obrazku.cz/obr149684_text.bmp

Aby bola napr. na pol modelu a nie tak nahusto. Budem vdacny za akukolvek pomoc.

Proč máš ten obrázek tak velký? Je to zase až za roh.

Ospravedlnujem sa, je to textura na tunelovy usek, lebo ta co som tam mal mi robila to co je vidiet na obrazku. Sice neviem ako mam postupovat s tym mapovanim ale hadam na nieco pridem :D

IceMcLaren napsal:
Ospravedlnujem sa, je to textura na tunelovy usek, lebo ta co som tam mal mi robila to co je vidiet na obrazku. Sice neviem ako mam postupovat s tym mapovanim ale hadam na nieco pridem :D
Tunel sa skladá z X segmentov. Textúra, napr 256x256 pix je určená len pre jeden segment a potom len klonuješ, koľkokrát potrebuješ.
Proste vyrobíš a natextúruješ len 1 segment tunela. Napr. ak robíš 10° tunel, tak vyrobíš 1/20 časť, to značí jeden segment bude mať 0,5° a ten natextúruješ, potom ho už len klonuješ a spájaš do jedného celku. , Ak potrebuješ, krajné segmenty môžeš mať natextúrované odlišne. V tom prípade použiješ textúru 512x512, ktorú rozdelíš na 4 rovnaké časti 256x256 pix a do každej časti dáš textúru, ktorú pre jednotlivé časti potrebuješ, to značí jeden segment na vchode, jeden na východe a zbytok sú vnútorné segmenty. 1/4 textúry ti ostane voľná na portál alebo čokoľvek iné, čo ťa napadne.

VDAKA, uz som zase o nieco mudrejsi len neviem ako mam pracovat s tou texturou, resp. ako ju pospajat do jedneho celku, aby to pasovalo.

IceMcLaren napsal:
VDAKA, uz som zase o nieco mudrejsi len neviem ako mam pracovat s tou texturou, resp. ako ju pospajat do jedneho celku, aby to pasovalo.
Textúru nespájaš, natextúruješ len jeden segment a v 3ds max spájaš jednotlivé segmenty dohromady tak, aby z toho bol tunel

Aha vdaka Tax ;), to som nevedel, predsa som len novacik.

A este sa chcem spytat cisto len pre zaujimavost, daju sa pomocou 3ds max zmenit podvaly a ich farba v texture kolaje? :cool:

Back
Nahoře