Nastavení parametrů brzd

Kebarko

Provozní technik
Už sa o tom diskutovalo viackrát. V súbore eng/wag musí byť položka BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce nastavená na hodnotu max 50.(74 je príliš veľa - zato sa vagón nedá rozbehnúť)

Kebarko

To co tady píšeš je parametr určující při jakém tlaku v brzdovém válci (neplést si to s brzdovým potrubím) je vyvinuta maximální brzdná síla.

Zde jsou parametry pro brzdy nákladních vozů doladěné tak aby to fungovalo se současným chováním 742 tak jak ji teď zveřejňoval Ondra Janiš.

TripleValveRatio( 1.24 )
MaxReleaseRate( 0.5 )
MaxApplicationRate( 0.5 )
MaxAuxilaryChargingRate( 5 )
EmergencyResCapacity( 7 )
EmergencyResChargingRate( 30 )
EmergencyBrakeResMaxPressure( 73 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 35 )

Parametr díky kterému to neodbrzdíte je EmergencyBrakeResMaxPressure - při jeho nevhodném a hlavně vyšším nastavení na vozech oproti lokomotivě je problém na světě neboť nedokážete pak nafoukat dostatečný tlak do těch vozů. Vlastní brzdné síly zde již neuvádím neboť ty jsou různé podle vozu a jeho váhy. A ještě jedna drobnost - pokud máte vozy zcela prázdné tak jejich nafoukání trvá i přes minutu. V MSTS se nelze orientovat podle budíků na mašině neboť tam vidíte pouze to co má mašina ale nikoliv to co je na konci vlaku.

Ppoollll napsal:
Kebarko

To co tady píšeš je parametr určující při jakém tlaku v brzdovém válci (neplést si to s brzdovým potrubím) je vyvinuta maximální brzdná síla.

Zde jsou parametry pro brzdy nákladních vozů doladěné tak aby to fungovalo se současným chováním 742 tak jak ji teď zveřejňoval Ondra Janiš.

TripleValveRatio( 1.24 )
MaxReleaseRate( 0.5 )
MaxApplicationRate( 0.5 )
EmergencyResChargingRate( 30 )
EmergencyBrakeResMaxPressure( 73 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 35 )

Parametr díky kterému to neodbrzdíte je EmergencyBrakeResMaxPressure - při jeho nevhodném a hlavně vyšším nastavení na vozech oproti lokomotivě je problém na světě neboť nedokážete pak nafoukat dostatečný tlak do těch vozů. Vlastní brzdné síly zde již neuvádím neboť ty jsou různé podle vozu a jeho váhy. A ještě jedna drobnost - pokud máte vozy zcela prázdné tak jejich nafoukání trvá i přes minutu. V MSTS se nelze orientovat podle budíků na mašině neboť tam vidíte pouze to co má mašina ale nikoliv to co je na konci vlaku.

Ja mám hodnoty o niečo vyššie a všetko funguje ako má.Ale po pripojení súpravy, vlakovou!!! brzdou zabrzdím do polohy "záver" a na budíkoch sledujem ako mi klesá tlak v brzdovom potrubí a potom sa pohnem bez problémov.Upravený wag súbor mi poslal Kebarko (omylom som spomenul Kabulusa), ja som ho len premenoval k obrazu aktuálneho Trainsetu.Ak bude aj nadalej problém, pošlite mi e-mail (vladozv@stonline.sk) a ja vám obratom pošlem wag súbor.Vozen Eas-prázdny má identické parametre a tiež s ním niesú problémy.Uvádzam aj hodnoty, aby ste mali lepší prehľad.

TripleValveRatio( 2.53 )
MaxReleaseRate( 4 )
MaxApplicationRate( 4 )
EmergencyResChargingRate( 5 )
EmergencyBrakeResMaxPressure( 54 )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce( 50 )

Naposled editoval moderátor:
Mirec

MaxReleaseRate a MaxApplicationRate - příliš vysoké hodnoty i na uvedené parametry - takhle rychle se nafoukaj či vypustěj akorát rychlíkové vozy :!:
TripleValveRatio je nutné nastavovat v odpovídajícím poměru k parametru BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce což zase musí být v reálu k tlaku v potrubí a tlaku v zásobníku na voze. Nelze zde dostat vyšší tlak než který je v potrubí!
V tebou uvedeném případě ale tohoto tlaku v brzdovém válci nikdy nedosáhneš neboť mimo jiné rozdíl mezi tlakem vzduchojemu na voze - EmergencyBrakeResMaxPressure (což je trochu nelogicky v MSTS právě tento zásobník) - a tlakem v brzdových válcích při kterém je vyvinuta maximální brzdná síla máš malý rozdíl - je nutné brát v potaz i pokles tlaku v tom zásobníku na voze.
Jinak je zapotřebí mít tyto parametry všechny navzájem dobře sladěné aby nedocházelo k tomu že při zabrzdění rychlobrzdou je brzdná dráha delší než při normálním brzdění. Toto určují zejména dva parametry - TripleValveRatio a BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce.
Takže pokud to shrnu:
EmergencyBrakeResMaxPressure - maximální tlak v zásobníku na voze což by mělo být skoro shodné (nepatrně nižší) než je maximální tlak v průběžném brzdovém potrubí.
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce - tlak v brzdovém válci při kterém je vyvinuta maximální brzdná síla
TripleValveRatio - poměr změny tlaků mezi průběžným brzdovým potrubím a brzdovým válcem
MaxRelease/Application/Rate - rychlost vypouštění/napouštění vzduchu neboli rychlost odbrždění/zabrždění.
MaxAuxilaryChargingRate - rychlost změny tlaku v brzdovém válci - zajímavé je že podle manuálu toto funguje pouze na mašinách ale přitom to mají i na originálních vozech.
EmergencyResCapacity - kapacita zásobníku v krychlových stopách!!!
EmergencyResChargingRate - rychlost změny tlaku v zásobníku

Ppoollll

vyskúšal som aj variantu so Zbynkovými vozňami Eas-u (priamo s DVD) a nepohol som sa ani potom čo som po pripojení súpravy zabrzdil a odbrzdil.Ale keď som dal vozne od Kebarka tak mi to šlape ako po masle.A na budíkoch to pekne vidieť či mám súpravu zabrzdenú alebo nie.Veď pri posune v areáli ECHVA sa orientujem len podľa nich.Ale čo ma najviac udivuje, ostatné vozne nemajú žiadne problémy, akurát tento Eas-u.

Mirec napsal:
A na budíkoch to pekne vidieť či mám súpravu zabrzdenú alebo nie..

Bohužel v MSTS na manometru není možno vidět jestli je souprava zabržděná nebo ne. Zkus se odvěsit - ručička bude reagovat stejně.
Pokud se vozy foukají skoro minutu, musela by ručička jít nahoru podle toho. Jestli odbrzdíš za vteřinu, pak to s reálem nemá nic společného.

Mohl by mi sem někdo prosim vás napsat, jak si mám nastavit brždění lokomotivy, rychlíkového vozu a osobního vozu aby to brzdilo reálně. Díky :eek:

Wiff napsal:
Mohl by mi sem někdo prosim vás napsat, jak si mám nastavit brždění lokomotivy, rychlíkového vozu a osobního vozu aby to brzdilo reálně. Díky :eek:

Podívej se na moje stránky, je tam návod

ako nastavim brzdy na masine cd 162 tak aby mi vlakova brzda neukazovala len emergency a supresion ale chcem aby isla na percenta?
ako sa to robi???????

Počuj. Tak ako je to nastavené, tak to funguje aj v skutočnosti. Na ČD 162 v reále tiež nie sú žiadne percentá. Skús sa teda naučiť brzdiť tak ako je to v reále. Keď si prestavíš do polohy supression tak sa začne pomaly vypúšťať z potrubia vzduch (ako keby si stále pridával percentá) keď to vrátiš o jednu pozícicu späť, tlak ostane (máš navolené nejaké percento a na ňom brzdíš). No a keď chceš odbrzdiť, tak zasa vrátiš brzdu do polohy RELEASE resp. QUICK RELEASE kde sa znova brzdy postupne nafúkajú a vlak brzdiť prestane. Je to možno náročnejšie na presnosť, ale za chvíľu si zvykneš a práca s percentami sa ti bude zdať skôr zložitá.

problem jako fiiiiik

Panove taky vam na loko 742.261 resp. 742.263 pri stisknutí B ( pistaly ) , spusti se zachrana brzda? Jeste rano to bylo v pohode, ale to bylo na trati Opava - Olomouc, myslite ze to bude tratí?

fíííííra: nemáš jinde v soupravě elektrickou lokomotivu? ono přesně tohle dělá když je diesel + el.loko dohromady (např. při simulaci napěťové výluky, ale když podle .engu el. loko není jako vagón ale "činná"). Jindy jsem si toho nevšiml

Brzdy

Mohl by mi někdo poradit, jak přesně nastavit eng soubor tak, aby se mašina chovala jako mašina?
Například při jízdě s motorovým vozem 810 mám při zabržděných brzdách v brzdovém válci 3-4 bar. Přitom maximum je 1,5 a v průběžném potrubí pak zůstává 3,5 Bar. To má za následek, že když na přibrždění dám 1 zoubek souprava začne brzdit skoro, jako kdybych dal ve skutečnosti brzdič někam za mezi čtvrtku a půlku.
Možná, že se pletu, ale nemohl by mi to tedy někdo vysvětlit, jak to vlastně je? Myslim, že se nemá cenu v MSTS učit jezdit, pokud bych ty engy takhle nechal. Díky moc za odpovědi

Kde si zobral, že v brzdovom valci má byť 1,5 Bar? Tie 3-4 sú úplne v poriadku.

Vyvetlil si to technicky (mne sa nechcelo písať) :eek: :roll: , ja len doplním, že na 263/36*/350 je 6,5 Bar nastavený na brzdiči DAKO BP (priamočinná brzda), ale priebežne sa plní valec na 3,8. Podľa našich predpisov by som mal zapnúť zvýšený prítlak (DAKO LRV) ak mám údajne sedem a viac vozov, ale ja osobne to zásadne odmietam (už som bol za to poj...ný), lebo hlavne na 263, ktorá má o 4 tony menej ako 363, ak mi pri 15 km/h odrazu pustí do valcov 4 bary miesto dvoch, zákonite ide do šmyku. Pri tej malej rýchlosti mi to už aj tak nepomôže a pri vačšej brzdí EDB. Dúfam, že si to prečíta niekto od nás z depa a pôjdem do nejakého "lepšieho" turnusu......

Ale ono by to takisto chcelo ten návod, ako prerobiť tie brzdy,pretiže tuším Tax-ova 263 alebo Tristopädesiatky od p. Starého, pretože tam sú tie s percentami ( to su asi tie protitlakove, nie? ).

Brzdy 842

Chtěl bych se zeptat nějakého strojvedoucího, který má zkušenosti s řadou 842. U modelu 842.035-8 je původní eng soubor ohledně brzd nastaven podle návodu na Filipa Havla. Nemusel jsem ho tedy měnit. Je mi, ale divné že v MSTS souprava 842+btn752 zabrzdila z 80 km/h za 200-250m, a to jsem nepoužil nouzové brzdy! Řekl bych, že to s realitou nemá co dělat. Mohl by sem někdo napsat brzdné údaje o 842, abych podle nich nastavit eng?

Back
Nahoře