Nastavení parametrů brzd

Ppoollll napsal:
Podle toho manuálu ta lokomotivní brzda nebrzdí. A to bez ohledu na to co ukazujou budíky. Takže pokud se mi podaří tento problém vyřešit tak by pak postupnému odbrzdění již nic nestálo v cestě.
Jinak ne vše je tak jak je popsáno v tomto manuálku k postupnému odbrždění. Opět je to ukázka (alespoň pro mne) toho jak je pochopena jen část parametrů a to ještě ne zcela správně ve všech bodech. Bohužel.
U vozů by toto brždění šlo zrealizovat prakticky skoro okamžitě. Ale bez správně fungující mašiny to nemá takový význam.

Bohužel tohle není poprvé co jsem se setkal s tím že pravá ruka neví co dělá levá. A že to platí i v MSTS vím už delší čas. Naposledy se mi to potvrdilo na testovací kabině kde jsou "tytéž" měřené veličiny jako pod F5 ale přitom mají jiné hodnoty. :mad:

Zdravím. Jak pokračuje ladění průběžné brzdy, aby byla postupně odbrzditelná (BS2). Už jste vyřešily problém, kdy přitom nebrzdí přídavná brzda :?:

Naposled editoval moderátor:
Postupne odbrzdeni a dalsi parametry

Ahoj,

vsechny zdravim a zasilam k diskusi material k nastaveni brzd vcetne postupneho odbrzdeni (bohuzel soucasnou funkci primocinne brzdy a postupneho brzdeni jsem nerozchodil.
Nicmene jsem zkompletoval nastaveni tak, aby davalo smysl a odpovidalo realu.
Dal jsem nasel v literature i spoustu dalsich realnych hodnot, takze prikladam take.
Najdete shrnuti v tabulce xls a nastaveni v txt souboru.
Upozornuji, ze se jedna o material pro fundovane zajemce.
Ty kdo zajem a zkusenosti z provozu maji, prosim o vyzkouseni a zaslani zpetne vazby. Diky
Jsem k dispozici na mailu.

http://csd.webzdarma.cz/Files/Brzdy.zip

Zde je zacatek pro predstavu:

Datum: 18.6.2006
Verze: 1.0

Zpracovana temata:
1) Nastaveni rychlosti napousteni a vypouteni brzd a brzdicu
2) Nastaveni brzd pro postupne odbrzdeni
3) Nastaveni dalsich parametru brzdovych systeu dle reality (kompresory, unik vzduchu z potrubi, objemy vzduchojemu, ...)

Cilova skupina:
- autori ENG a WAG souboru
- pokrocili uzivatele upravujici si chovani vozu/loko

Nutne znalosti:
- prehled o fungovani brzd kolejovych vozidel
- detailni znalost konstrukce ENG a WAG souboru v MSTS

Obsah:
0) Uvod
1) Nastaveni rychlosti napousteni a vypouteni brzd a brzdicu
2) Nastaveni brzd pro postupne odbrzdeni
3) Nastaveni dalsich parametru brzdovych systeu dle reality (kompresory, unik vzduchu z potrubi, objemy vzduchojemu, ...)
4) Kompletni sekce eng a wag souboru tykajici se brzd urcene pro nakopirovani do realnych vozidel

0) Uvod
-------
- inspirovala me prace JP Chauvina a kniha o brzdach kolejovych vozidel obdsahujici manozstvi realnych hodnot vcetne casoveho diagramu brzd
- promeril spoustu variant a zde je, co jsem zaznamenal zjistena fakta

Naposled editoval moderátor:
Chci se zeptat k návodu, co zde umístil ZSR. Co znamenají výrazy TPV, Distributor? Je tam sice psáno, že to vyžaduje dobrou znalost engu a reálných brzdových systémů, ale řadu 242 si chci sám vyladit, protože se s ní nedá absolutně jezdit :( ...

Pajavlaky- Nic ve zlém,ale pokud neznáš co ty názvy znamenají,tak nech eng napokoji,naděláš více škody než užitku.Právě na 242 jsem se ptal,jest-li je k ní vyladěný eng.Je myslím u Duusa na jeho stránkách,stačí jen přepsat název mašiny a můžeš v klidu jezdit.Ono je to trošku o něčem jiném než jen o mechanickém psaní nějakých hodnot někam.Všechno souvisí se vším a pokud změníš některé hodnoty,klidně se může stát,že se pak s loko vůbec nerozjedeš anebo ji vůbec nezabrzdíš.Ber to jako přátelskou radu,ušetří ti hodně zklamání.

Pajavlaky napsal:
Chci se zeptat k návodu, co zde umístil ZSR. Co znamenají výrazy TPV, Distributor? Je tam sice psáno, že to vyžaduje dobrou znalost engu a reálných brzdových systémů, ale řadu 242 si chci sám vyladit, protože se s ní nedá absolutně jezdit :( ...

No, ale to tedy znamená si o řadě 242 sehnat vešketou dostupnou literaturu a studovat a studovat... A až pochopíš jak to funguje na skutečné 242, tak budeš muset prostudovat spoustu literatury o MSTS a nastaveních engů, a když spojíš dohromady znalosti obojího, tak ten vyladěný ( prosím nepoužívej výraz "vylazený" ) eng bude úplně perfektní v rámci MSTS (i MSTS je o kompromisech) a všichni ti budou neskonale vděčni.

Já vím, jsem trochu sarkastický, ale starýho psa novým kouskům nenaučíš... :lol: :lol: :lol: :lol:

Petr Novák napsal:
Pajavlaky- Nic ve zlém,ale pokud neznáš co ty názvy znamenají,tak nech eng napokoji,naděláš více škody než užitku.Právě na 242 jsem se ptal,jest-li je k ní vyladěný eng.Je myslím u Duusa na jeho stránkách,stačí jen přepsat název mašiny a můžeš v klidu jezdit.Ono je to trošku o něčem jiném než jen o mechanickém psaní nějakých hodnot někam.Všechno souvisí se vším a pokud změníš některé hodnoty,klidně se může stát,že se pak s loko vůbec nerozjedeš anebo ji vůbec nezabrzdíš.Ber to jako přátelskou radu,ušetří ti hodně zklamání.
Byť má Petr pravdu, tak ne aby Tě to odradilo....ale počítej s tím, že nad jedním engem strávíš dny a týdny, než pochopíš souvislosti a než jej vyladíš.....ale pokud máš chuť se učit....v žádném případě nepočítej s tím,že to za večer sfoukneš....

Petr Novák: Díky za radu. Na druhou stranu, vždyť právě od toho ZSR vydal návod, aby se to dalo podle něj dalo "mechanicky" nastavit. Když se toho budu bát, budu pořád absolutní trouba, když to budu zkoušet existuje malá šance, že se něco naučim :D .

Pajavlaky napsal:
Petr Novák: Díky za radu. Na druhou stranu, vždyť právě od toho ZSR vydal návod, aby se to dalo podle něj dalo "mechanicky" nastavit. Když se toho budu bát, budu pořád absolutní trouba, když to budu zkoušet existuje malá šance, že se něco naučim :D .

Tady nemáš pravdu, nic se mechanicky nedá nastavovat bez toho abys věděl co děláš. Ale žádný učený z nebe nespadl....

S tím musím s Martensem souhlasit,není to práce na jeden večer,spíše tak na měsíc,pokud nejsou větší problémy.Taky se to učím více jak rok a teprve začínám chápat souvislosti v nastavení.Začni s vagony,tam toho moc není a vrchol budou zákonitě páry,tam je toho k nastavování víc než dost.Pokud umíš anglicky,prostuduj si manuál na nastavování engů,někde je tady na něj odkaz.Je tam dost podrobně popsáno,co všechno se dá nastavit.Je to jen teorie,ale praxe může být jiná.Jak napsal Martens - s chutí do toho...

Já vím. Představuju si to jako Hurvínek válku :D . Ale všichni, co se v engu vyznaj se to museli nějak naučit. Tak proč by se to nemohlo povést mně. Je mi jedno jestli to bude trvat rok, dva, tři, čtyři a taky nepočítám s tím, že někdy vůbec dosáhnu jejich úrovně, ale můžu se o to alespoň pokusit.

Pajavlaky napsal:
Já vím. Představuju si to jako Hurvínek válku :D . Ale všichni, co se v engu vyznaj se to museli nějak naučit. Tak proč by se to nemohlo povést mně. Je mi jedno jestli to bude trvat rok, dva, tři, čtyři a taky nepočítám s tím, že někdy vůbec dosáhnu jejich úrovně, ale můžu se o to alespoň pokusit.

Tak jestli dovolíš, tak tohle si dám do archivu a použiju vždy, když bude někdo prskat , že to dělat nebude, že to neumí.....

Pajavlaky napsal:

Ale jo, nikdo ti tady neříká aby ses na to vybodnul, řeč je o tom, že to není jako "hup na krávu a hned je tele", ale že to bude nějakou chvíli trvat, a bude to pěkná dřina .... :lol: :lol: :lol:

Příspěvky Boba57 a Páji

Pajavlaky napsal:
Mám za to, že jsme měli 4 vozy - 3xBdt279 a 1xB. citace:
...pri asi 20km/h prestavím brzdič do jazdnej polohy a na konci peróna by som mal hladko zastaviť.
To je přesně to, co bych v MSTS hrozně chtěl a co bohužel nelze. Udělal jsem si malý testík. Soupravu 240 + 3x Bdt jsem úplně provozně zabrzdil. Pak jsem dal výkon na 5 % přesunul brzdič do polohy jízda a změřil čas, za který se vlak dá do pohybu. Výsledek mě mile překvapil - 11 s. V předpisech se sice uvádí 15-20 s, ale to nevadí. Pak jsem to udělal znovu ale výkon jsem navolil na zhruba 90 %. Čas byl pouze o vteřinu kratší. Takže to v MSTS funguje asi takto: Jedu rychlostí 10 km/h, úplně odbrzdím a stále jedu rychlostí asi 3 km/h. Vozy sice nejsou ještě úplně odbržděné, ale mašina jo, tudíž má tendenci je stále táhnout. Jinak už si to nedovedu vysvětlit. Moc bych si to chtěl upravit i za cenu špatných zvuků, jenže nevím, jestli si to přenastavením MaxRelaseRate a MaxRelaseApplicationRate u vylazené 240 nerozhážu celé.

Bob57_cz napsal:
Já když ladím engy mašin, tak používám vozy B z Ppoollllovy stránky ve složení 1, 2, 5, 10, 15, 20. Chovají se zatím nejlépe, podle mne mají zatím nejlepší nastavení co do jízdních a brzdových vlastností, přestože nemají zatím distributor. Engy lokomotiv mají nastaveny objemy hlavních jímek rozměrově správně, ale MSTS tuto kapacitu přepočítává nějak nereálně - jakoby tyto objemy byly 5x - 10x menší. S těmito vozy B je i vidět, že se vzduch spotřebovává jako v reále. To není recenze či reklama - jen odpozorovaný jev.

Měl bych prosím ještě drobný dotaz. Brzdy u řady 242 jsem nastavil přesně tak jako jsou u vyladěné řady 240. Zatím jsem nezpozoroval žádný problém, zdá se, že lokomotivy nyní brzdí naprosto stejně. To i při záchranné brzdě. Zajímalo by mne, jestli je možné toto nastavení zachovat, nebo tato metoda má svá skrytá úskalí :D . Samozřejmě, toto není ideální stav, ale pokud mi toto nastavení nezpůsobí nějaký problém možná by nebylo špatné engy v Trainsetu updatovat. Předem děkuji za trpělivot, doufám, že jsem zase nenapsal nějakou ptákovinu :D .

Pajavlaky napsal:
Měl bych prosím ještě drobný dotaz. Brzdy u řady 242 jsem nastavil přesně tak jako jsou u vyladěné řady 240. Zatím jsem nezpozoroval žádný problém, zdá se, že lokomotivy nyní brzdí naprosto stejně. To i při záchranné brzdě. Zajímalo by mne, jestli je možné toto nastavení zachovat, nebo tato metoda má svá skrytá úskalí :D . Samozřejmě, toto není ideální stav, ale pokud mi toto nastavení nezpůsobí nějaký problém možná by nebylo špatné engy v Trainsetu updatovat. Předem děkuji za trpělivot, doufám, že jsem zase nenapsal nějakou ptákovinu :D .
Pájo, tenhle postup by zachovat možná šel, ale prostým kopírováním (byť je to rychlé) se to nenaučíš a nepochopíš souvislosti....btw, z které 240 jsi to bral?

Martens: Samozřejmě vím, že tímto se to nenaučím, ale nějak mě u oběda napadlo to vyzkoušet, zda-li je to možné :D . Pamatuji si, že jsem se o tomto tématu ( ladění vozidel ) jednu bavil s Ppoolllem a on povídal, že u lokomotiv je to 6x složitější než u vozů. Takže samozřejmě se začínám učit na vozech.
Bral jsem to ze ZSSK 240013, v jejímž commentu je Ppoollll, Jacek, Martens, Frinta - verze 0.1 .

Tak jsem takto nastavenou 242 pořádně vyzkoušel. Nasadil jsem ji na Os 5702 a během této tříhodinové jízdy jsem se nesetkal s žádným problémem. Myslím, že by se to mohlo v Trainsetu updatovat. Osobně jsem si takto již upravil všechny engy 242 ( do commentu jsem uvedl, že brzdy jsou nastaveny dle řady 240 ). Myslíte, že je to dobrý nápad?

Pajavlaky napsal:
Tak jsem takto nastavenou 242 pořádně vyzkoušel. Nasadil jsem ji na Os 5702 a během této tříhodinové jízdy jsem se nesetkal s žádným problémem. Myslím, že by se to mohlo v Trainsetu updatovat. Osobně jsem si takto již upravil všechny engy 242 ( do commentu jsem uvedl, že brzdy jsou nastaveny dle řady 240 ). Myslíte, že je to dobrý nápad?
Pájo, brzdy jsou jedna věc....trošku mimo mísu...a co kontroler, nastavení živáku,když už se v tom vrtáš.....

Tyto věci podle mě fungují bez problémů. Jediné, co bych upravil je možnost vypnutí návěstního opakovače ( klávesou v ). Nebo, co by se mělo všechno upravit? Pokud to jsou drobnosti, tak bych si mohl poradit.

Pajavlaky napsal:
Tyto věci podle mě fungují bez problémů. Jediné, co bych upravil je možnost vypnutí návěstního opakovače ( klávesou v ). Nebo, co by se mělo všechno upravit? Pokud to jsou drobnosti, tak bych si mohl poradit.
U kontroleru : počet odboček by měl odpovídat reálu, zoptimalizovat pohyb kontroleru, na každou odbočku by měl být nastaven odpovídající výkon....z 451 můžeš vzít chování živáku......vyladit světla

Back
Nahoře