Přeinstalace PC + MSTS

tata22

Cestující
Omlouvám se, zase budu možná za blbce a amatéra (možná i za lamu, a to bych fakt nerad), dokonce možná už to tady někdy a někde zaznělo (já to nenašel) ale přeci jenom bych se rád zeptal. Potřebuji přeinstalovat PC (dělám to obvykle jedenkrát za 2 roky). Postupuji přes formátování disku, na kterém mám systém (jinak to myslím nemá cenu, i když ta nová funkce v XP pro převod je dobrá ale já jí používám jen pro nastavení né pro přenesení souborů !). MSTS mám na jiném disku, s kterým nic nedělám. Nicméně stejně mi po přeinstalaci systému (XP Professional) MSTS a některé jiné hry nejdou (většina ano). Důvod je mi celkem jasný(lecos se zapisuje i na systémák). Minule mi nezbylo než odinstalovat a znovu nainstalovat MSTS, což není takový problém, nicméně co s ostatními tratěmi , trainsetem a tak podobně ! Řada věcí se mi přepsala, lecos zmizelo a tak. Udělal sem si v tom nakonec takovej guláš, že jsem pak dával všechno dohromady dost dlouho. Dneska už je mi jasný, že jsem možná zbytečně zazmatkoval, a že řadu věcí si můžu zazálohovat a znovu nahrát a pod. Chci se jen zeptat někoho zkušeného , jestli by nepopsal jak přesně postupuje při přeinstalaci PC aby MSTS šlapalo stejně jako dřív. Co přesně je třeba udělat, co přesně zazálohovat anebo jestli má nějakej lepší fígl. Myslím, že by to pomohlo víc lidem. Díky. Pokud se do toho někdo pustíte ještě bych požádal o pokud možno polopatičnost (že bych přeci jen byl lama ?!....) Předem díky!

Možná dětinské řešení :eek: , ale funguje. Před reinstalací systémového HD si přejmenuj adesář Train Simulator, dejme tomu třeba na Zaloha. Pak si přeinstaluj systém, nainstaluj nově Train Simulator, stačí minimální instalace. Nově vzniklý adresář Train Simulator smaž a adresář Zaloha přejmenuj zpět na Train Simulator. Měl by jsi mít funkční vše včetně původních nastavení a ikon na ploše, tedy pokud zachováš cesty pro novou a původní instalaci. Alespoň já to tak dělám. Jde vlastně jen o obnovu hodnot MSTS v registrech Windows.

Naposled editoval moderátor:
To vypadá dobře a logicky. Nejjednodušší řešení bývají většinou nejefektivnější. Něco podobného jsem měl na mysli. Jen mám zkušenost, že některé programy/hry nejdou naistalovat , pokud už nainstalovány jsou a většinou musíš nejdřív odinstalovat a pak znovu nainstalovat. Pokud změna názvu adresáře + vymazání systémáku tohle řeší (že instalátor pak hru neidentifikuje a pustí instalaci), pak je to jednoduché řešení. To mně nenapadlo. Díky za pomoc !
P.S. Přiznávám se, jsem lama !

Honza napsal:
Možná dětinské řešení :eek: , ale funguje. Před reinstalací systémového HD si přejmenuj adesář Train Simulator, dejme tomu třeba na Zaloha. Pak si přeinstaluj systém, nainstaluj nově Train Simulator, stačí minimální instalace. Nově vzniklý adresář Train Simulator smaž a adresář Zaloha přejmenuj zpět na Train Simulator. Měl by jsi mít funkční vše včetně původních nastavení a ikon na ploše, tedy pokud zachováš cesty pro novou a původní instalaci. Alespoň já to tak dělám. Jde vlastně jen o obnovu hodnot MSTS v registrech Windows.

S tou zálohou registrů, tak si před formátem vyexportuj daný klíč z registrů a pak to po instalaci jenom obnov....tak,jak to teď popisoval PPoollll v jiném tématu....

Jojo, jak psal Honza, to funguje. Já to třeba dělám podobně, zkopíruju si složky Routes, Sound, Global, Trains a případně Gui. Pak všechno smažu, nainstaluju nový MSTS, smažu v něm výše uvedené složky a šoupnu tam ty svoje.....no problemo. Vždy, když přejmenuješ složku Train Simulator na něco jiného, tak můžeš v klidu instalovat MSTS další až do aleluja. Lord.

Martens, tata22

Záloha registrů má význam pokud se nemění systém či železo!!! Ve zde popisovaném případě je to k ničemu. Jestli jsem to správně pochopil tak šlo o kompletní výměnu systému. Ta záloha registrů má význam pouze v případě kdy MSTS a jeho vlastní utility (editory úkolů, tratí, kabin...) zblbnou a přestanou korektně fungovat - něco zobrazovat. Jejich nastavení je ukládáno právě do těch registrů.
Pokud ale dojde i k výměně kusu železa či systému/oken tak je takováto záloha registrů již nepoužitelná neboť jsou tam i nastavení související úzce se systémem/železem. Tam je zapotřebí udělat to co popisuje Honza. To lze právě díky tomu že veškerá nastavení MSTS jsou právě jen v těch registrech a již ne ve vlastním adresáři simulátoru. Proto se po čisté instalaci MSTS dá pak podstrčit dřívější již rozšířená/obohacená celá složka s MSTS a funguje to bez problémů (pokud to fungovalo i před tím).

Díky všem, vše chápu. Měl jsem na mysli jen přeinstalaci operačního systému stejným, nikolivěk výměnu hardwaru či OS. S XP jsem spokojenej a MSTS nám doma funguje korketně i včetně většiny českých a některých zahraničních tratí, specializace na MHD .

Ppoollll napsal:
Martens, tata22

Záloha registrů má význam pokud se nemění systém či železo!!! Ve zde popisovaném případě je to k ničemu. Jestli jsem to správně pochopil tak šlo o kompletní výměnu systému. Ta záloha registrů má význam pouze v případě kdy MSTS a jeho vlastní utility (editory úkolů, tratí, kabin...) zblbnou a přestanou korektně fungovat - něco zobrazovat. Jejich nastavení je ukládáno právě do těch registrů.
Pokud ale dojde i k výměně kusu železa či systému/oken tak je takováto záloha registrů již nepoužitelná neboť jsou tam i nastavení související úzce se systémem/železem. Tam je zapotřebí udělat to co popisuje Honza. To lze právě díky tomu že veškerá nastavení MSTS jsou právě jen v těch registrech a již ne ve vlastním adresáři simulátoru. Proto se po čisté instalaci MSTS dá pak podstrčit dřívější již rozšířená/obohacená celá složka s MSTS a funguje to bez problémů (pokud to fungovalo i před tím).
Presne tento systém používam aj ja ... je jednoduchý a efektívny ... :twisted:

tata22 napsal:
Díky všem, vše chápu. Měl jsem na mysli jen přeinstalaci operačního systému stejným, nikolivěk výměnu hardwaru či OS. S XP jsem spokojenej a MSTS nám doma funguje korketně i včetně většiny českých a některých zahraničních tratí, specializace na MHD .

Tak jsem to pochopil taky

Zdravím, mám malý (možná velký) problém. Když spustím instalační CD MSTS, vyhodí mi to hlášku, že nemůže najít zvukovou kartu... Nevím, co se stalo, do ničeho jsem nerýpal... :roll:

Další průšvih. :cry: I když jsem nainstaloval původní grafické ovladače, pořád mi blikají názvy stanic v Activity Editoru a po spuštění MSTS mi to dělá nehorázný maglajz.. Už jsem zkoušel asi všechno co jsem se tady dočetl a pořád nic. :mad:

Vlado

Tady to je jen o ovladačích příslušného železa. A ne vždy ty nejnovější jsou ty nejlepší. V mnoha případech to je naopak. Taky sem měl problém s ovladačem grafiky kterej se mi tam nacpal přes update oken. Po vrácení se k původnímu staršímu ovladači to pak bylo zase OK.
Takže zkoušet a hledat. a pevné nervy.

Vlado napsal:
Další průšvih. :cry: I když jsem nainstaloval původní grafické ovladače, pořád mi blikají názvy stanic v Activity Editoru a po spuštění MSTS mi to dělá nehorázný maglajz.. Už jsem zkoušel asi všechno co jsem se tady dočetl a pořád nic. :mad:

Vlado, takhle ti nikdo nepomůže. Musel by jsi popsat problém víc do konkrétna. Měnil jsi hardware nebo software nebo o co "go" ! Proč jsi znovu instaloval MSTS ? Co se vlastně stalo ? Jinak souhlasím s Ppollllem, je třeba zkoušet a třebas se vrátit i k původním ovladačům. Nedělal jsi náhodou nějaký update, třeba BIOSU nebo tak něco ?

Bratr nainstaloval nějaký OpenGL nebo co to bylo... Tím mi to zhatilo zobrazování grafiky MSTS. Když jsem vyhrabal původní CD k instalaci mojí grafické karty (GeForce2/MX400), zjistil jsem, že je to pro Windows 98 a ne XP, který mám nyní... Tudíž se jedná pouze o software, hardware zůstal nezměněn. :roll:

Vlado napsal:
Bratr nainstaloval nějaký OpenGL nebo co to bylo... Tím mi to zhatilo zobrazování grafiky MSTS. Když jsem vyhrabal původní CD k instalaci mojí grafické karty (GeForce2/MX400), zjistil jsem, že je to pro Windows 98 a ne XP, který mám nyní... Tudíž se jedná pouze o software, hardware zůstal nezměněn. :roll:

Pokud máš WXP tak zkus všechny ovladače pouze odinstalovat, restartovat a WXP by si s MX400 měly poradit samy. A až potom pomalu zkoušet..., a bráchovi urazit (nebo alespoň svázat) ruce :lol: :lol: :lol: :lol: tedy pouze za předpokladu, že je brácha mladší, nebo slabší :wink: :wink: :wink:
Taky by to šlo zkusit odrolovat pomocí obnovení systému do data kdy to ještě fungovalo.

Tak ten můj drahý WXP si s tím neporadil. A pěkně mě to dere. Znova jsem dnes instaloval MSTS a pořád nefunguje. Jakmile se mi spustí úvodní strana ve hře, jen se to rozbliká, rozmaže a nevím co všechno ještě.

A ostatní hry a programy ti fungují ? Zkusil bych ještě odinstalovat co tvůj brácha naistaloval, pokud to najdeš v PC !

Já nevím jak vy, ale pokud znám Windoze, tak pouhé odinstalování nestačí. V adresáři WINDOWS je podadresář INF a pokud Windows po restartu najdou v INF informaci o kartě, tak to opět převezmou. Takže je nutno vyhubit (smazat) .inf soubory přidané bratrem k té dané kartě a ponechat tam .inf soubor předinstalovaný při instalaci Windows.
Karel

Ahoj! Mám Windows XP a nový počítač. Nainstaloval jsem MSTS a nejde spustit. Ani Editory, vůbec nic. Jenom to ohlásí: "MSTS requires hardware acceleration." Vůbec nevím, co s tím. Můžete mi, prosím, poradit? Předem děkuju!

Back
Nahoře