Zatmění v 13:00

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
Můžete mě někdo postrčit kterým nástrojem opravit rozhozený reálný čas v trati? Prostě zvolím čas odjezdu 13:00 a odjíždím za tmy. Evidentně rozhašený východ a západ slunce a já zapoměl, čím se to dá spravit. Utilitka na počasí Kosmos?

No odpovim si sam: Route_riter, zalozka "Prostredi" a tlacitko "Korigovat nastaveni vychodu slunce". A je to. (Pred tim vybrat prislusnou trat). Ovsem jak se me podarilo takto rozladit cas a stridani dne a noci, na to jsem neprisel.

Dá se nastavit vycházení i zapadání slunce v MSTS? Konkrétně u trati od p. Šemory mi přijde nereálné, když slunce pořádně vyjde až kolem 8.-9. hodiny a večer v 8 už je zase tma.
Dave

dave01 napsal:
Dá se nastavit vycházení i zapadání slunce v MSTS? Konkrétně u trati od p. Šemory mi přijde nereálné, když slunce pořádně vyjde až kolem 8.-9. hodiny a večer v 8 už je zase tma.
Dave

Vždyť jsem si odpověděl sám sobě, že dá. Route_Riter. U jedné traťe jsem měl takový extrém, že se mě šeřilo už po obědě (proto ten předmět). Problém je, že já si ten R_R počeštil a navíc to mám doma. Teď ze zaměstnání nedokážu určit, jak se jmenuje ta korekce v originále.

Josef Vogeltanz napsal:
dave01 napsal:
Dave

Vždyť jsem si odpověděl sám sobě, že dá. Route_Riter. U jedné traťe jsem měl takový extrém, že se mě šeřilo už po obědě (proto ten předmět). Problém je, že já si ten R_R počeštil a navíc to mám doma. Teď ze zaměstnání nedokážu určit, jak se jmenuje ta korekce v originále.

A nestane se, že když posunu západ slunce déle, že mi pak bude i vycházet déle? O to mi právě jde, jestli jde nastavit východ a západ zvlášť nebo pouze posunout zároveň.
Dave

A nestane se, že když posunu západ slunce déle, že mi pak bude i vycházet déle? O to mi právě jde, jestli jde nastavit východ a západ zvlášť nebo pouze posunout zároveň.
Dave[/quote]

Obavam se ze ne. Ted jsem to studoval. Zadava se tam zemepisna sirka a delka, casova zona od Greenwiche a volba "ulozeni denniho casu". Za tim vsim nasleduji dve tlacitka "Vypocet" a "Zpět". Vic nic. Mam pocit, ze podobnou, ale podrobnejsi utilitu pro korekce vychodu a zapadu slunce jsem videl u "udelatka" na pocasi - SKY Conductor 2, to vsak nemam instalovane.

Josef Vogeltanz napsal:
Dave

Obavam se ze ne. Ted jsem to studoval. Zadava se tam zemepisna sirka a delka, casova zona od Greenwiche a volba "ulozeni denniho casu". Za tim vsim nasleduji dve tlacitka "Vypocet" a "Zpět". Vic nic. Mam pocit, ze podobnou, ale podrobnejsi utilitu pro korekce vychodu a zapadu slunce jsem videl u "udelatka" na pocasi - SKY Conductor 2, to vsak nemam instalovane.[/quote]

Takže Route Riter - díky. Ve Sky Conductoru se pouze mění textura oblohy. Aspoň jsem tam žádnou utilitku neobjevil. Ještě jednou díky.
Dave

dave01 napsal:
Takže Route Riter - díky. Ve Sky Conductoru se pouze mění textura oblohy. Aspoň jsem tam žádnou utilitku neobjevil. Ještě jednou díky.
Dave

Mam k Route_Riter soubor s pocestenim - lang_czech.txt. Ze 674 řádek je přeloženo 628 (verze. Route_Riter 6.2.42) a tim padem je vetsina s ceskym popisem. Jsem ochoten jej poskytnou komukoliv, ale bylo by dobre "dorazit" i tech zbyvajicich 46 radek. Tak jak se Route_Riter vyvyji, pribyvaji funkce a tim padem i radky s texty v lokalizacnich souborech. Tech je osm, bohuzel cestina mezi nimi neni. Pouzil jsem proto k prekladu souboru lang_english.txt a prejmenoval jej. Lze jej pouzit do jakekoliv verze, ale je potreba od konce upravit pocet radek s ostatnimi lokalizacnimi soubory u dane verze. Nabidl bych to i k vystaveni nekde, brani me v tom onech poslednich neprelozenych 46 radek.

To Josef Vogeltanz: Asi jsem holt blbej - nějak mi to nejde nastavit. Funkci jsem našel, upravím to, ale jaksi to zřejmě neumí uložit, protože jsou tam furt stejný hodnoty, když to příště upravuju. Můžeš mi to trochu podrobněji...? Díky..
Dave

Problém je vyřešen. Jde to ručně editovat ve wordpadu. Ve složce EnvFiles příslušné trati otevřít ve wordpadu soubor Sun.env (pro slunečné počasí) nebo Rain.env (déšť) nebo Snow.env (sněžení). Parametr world_sky_layer_fadein nastavuje dobu stmívání, world_sky_layer_fadeout dobu rozednívání - u obou dvou se nastavuje čas začátku a konce stmívání nebo rozednívání. A pak tam je nastavení východu a západu slunce a měsíce v části world_sky_satellites. Slunce je v té první části, kde je sun.ace (může se ale možná jmenovat jinak, pokud používáte skyconductor nebo jinej program na úpravu oblohy) a měsíc je moon.ace (platí to samé, co u slunce). World_sky_satellite_rise_time nastavuje dobu východu a world_sky_satellite_set_time nastavuje dobu západu slunce nebo měsíce. Asi nejdůležitější je nastavit dobu východu a západu slunce, protože to ovlivní, jestli je světlo nebo ne. Doba stmívání a rozednívání má vliv spíše na stíny, ozáření a zabarvení (nevím, jak to definovat). Pokud ještě na něco přijdu, napíšu to sem do fóra.
Dave

Tak jsem zjistil ještě jednu věc. Je zajímavé, že u tratě Břeclav - Pardubice se to nastavuje v souboru Sun.env atd..., kdežto např. u tratě 180 nebo ŽSR150 v souboru SummerClear.env atd...

To může souviset s tím, že se názvy .env souborů u trati Břeclav-Praha při některých aktualizacích měnily. Myslím, že v balíčku ze 6.8. 2004 byly použity názvy typu sun-summer.env, rain-spraut.env atd. Tuším v lednu 2005 se objevily "klasické" SummerClear.env, kde byly vylepšeny stmívací časy aj. To jsem přivítal, ale pak jsem zjistil, že mi Sky-conductor vůbec nevyměňuje oblohy (resp. v této trati mi zůstávala v podstatě stále jedna a ta samá pro sníh, jedna pro déšť a jedna pro jasno). Nepomohly ani opakované přeinstalace Sky-conductoru. Názvy .env souborů v Environmentu v souboru .trk odpovídaly, ostatní tratě, které měly definovány pouze trojici .env souborů přitom fungovaly dobře. Docela záhada... Nakonec jsem to vyřešil tím, že jsem do každého adresáře s oblohou ve Sky-Conductoru doplnil příslušné .env soubory, odvozené od těch posledních upravených SummerClear atd. Upravit těch 17x4 + 12 defaultních kombinací bylo sice trochu náročnější, ale teď mi to i v této skvělé trati zase funguje bez problémů... :D

Není třeba se omlouvat, i já sám jsem s tím měl problémy... :wink: Pokusím se ten postup dát dohromady - je to ovšem už několik měsíců, co jsem to upravoval, takže mi chvíli potrvá se do toho znovu vpravit. Ale nejdéle do týdne to sem určitě pošlu!

Postup ke zprovoznění změny počasí u tratě Břeclav - Praha pomocí Sky-conductoru
(předpokládám, že Sky conductor u defaultních tratí jinak funguje, a že trať BP je do něj přidána):

Nejprve si pro jistotu soubory z adresáře Breclav - Praha\ENVFILES\ někam zazálohujeme. Pak je všechny s výjimkou souboru Editor.env vymažeme.
Pak zkontrolujeme, zda v souboru Breclav - Praha.trk v adresáři Routes/Breclav - Praha je položka Environment vyplněna takto:
Kód:
Environment (
		SpringClear ( SpringClear.env )
		SpringRain ( SpringRain.env )
		SpringSnow ( SpringSnow.env )
		SummerClear ( SummerClear.env )
		SummerRain ( SummerRain.env )
		SummerSnow ( SummerSnow.env )
		AutumnClear ( AutumnClear.env )
		AutumnRain ( AutumnRain.env )
		AutumnSnow ( AutumnSnow.env )
		WinterClear ( WinterClear.env )
		WinterRain ( WinterRain.env )
		WinterSnow ( WinterSnow.env )
Protože soubor Breclav - Praha.trk se mění při každé aktualizaci, tak by to tam ale takto nadefinováno být mělo.
Dále zkontrolujeme, zda v souboru Snm.cfg v adresáři Sky!_Conductor_2 (resp. v adresáři, kde je vlastní program SC nainstalovaný) je mj. položka:
Kód:
SNACKSHOTS=a-mercury,a-breeze,a-wispy,a-sunset,a-cotton,a-golden,a-trueblue,a-heavy,b-fogbanks,b-literain,b-inkblots,b-heavyrain,b-graymatter,c-lazyflakes,c-jackfrost,c-powder,c-blizzard,z-default
Stejné názvy pak musí mít podadresáře v adresáři Sky!_Conductor_2. Pokud je z-default pojmenován trochu jinak, nemělo by to v zásadě vadit, ovšem musí to být stejné i v tom CFG souboru!
Nyní se podíváme do adresáře Sky!_Conductor_2\a-breeze\ROUTES\Breclav - Praha\EnvFiles, jaké jsou tam soubory. Aby změna počasí pomocí SC fungovala, musí zde totiž být soubory typu AutumnClear.env, SummerClear.env atd. (tedy se shodnými názvy, které jsou uvedeny v souboru Breclav - Praha.trk). Místo ních zde však pravděpodobně bude něco jako hitw-sun.env, UKrain.env, Usa2sun.env apod., což pro trať BP fungovat nemůže (a také nefunguje). Takže tyto ENV soubory odsud vymažeme a stejně tak je smažeme i v ostatních adresářích (až po z-default včetně). Z jiných tratí je samozřejmě neodstraňujeme!! Ostranění nepotřebných ENV souborů lze udělat pohodlněji spuštěním přiloženého BAT souboru Delete původních ENV files.bat v adresáři Sky!_Conductor_2 (doporučuji pouze zkušenějším uživatelům PC, kteří již někdy s BAT soubory pracovali a dokáží si je podle potřeby modifikovat). Na místa odstraněných ENV souborů nakopírujeme připravené ENV soubory, které je možno si stáhnout zde: http://home.worldonline.cz/~cz027984/envfiles-2005.zip .
Doporučuji stažený ZIP rozbalit někam jinam a pak všech 18 adresářů zkopírovat do adresáře Sky!_Conductor_2 najednou. Nové ENV soubory se tam při tom zapíší pouze do příslušných složek tratě BP (samozřejmě za předpokladu, že byl použit stejný název adresáře, tj. Breclav - Praha a stejné názvy těch podadresářů!).
Poté je možno spustit klasicky SC a vybrat si požadované počasí z nabídky. Výměna počasí by už měla fungovat bez problémů - v adresáři Routes\Breclav - Praha\ENVFILES by se tudíž mělo objevit 12 příslušných ENV souborů typu AutumnClear.env atd. Všechny tyto ENV soubory mají začátky dne a noci, doby stmívání apod. nastavené podle realistických úprav ENV souborů použitých v trati BP někdy v lednu 2005.

Pokud by po tomto postupu výměna počasí fungovat nezačala, zřejmě by se musel SC odinstalovat a nainstalovat znovu (včetně přidání trati BP do něj) a výše uvedený postup zopakovat. Samotnou instalaci tratě BP by to ale v žádném případě rozhodit nemělo. V nejhorším případě lze do adresáře Breclav - Praha\ENVFILES vždycky vrátit původní soubory ze zálohy...

Neviem ci to je iba moj problem, ale kezde v noci velmi nejazdim, tak som si to doteraz nesimol, iba dnes pri hrani Tomesovej nocnej aktivity. Problem je v tom ze pri hrani aktivity mi zacalo svitať zhruba okolo 02:15 a o 02:55 sa mi prepla automaticky nocna kabina na dennu. Nema niekto nejake podozrenie preco sa mi to mohlo takto rozhodit? Moze v tom mat prsty aj instalacia poslednej verzie binu??? Dakujem :roll:

Este pre doplnenie:

Pred chvilou som sa chcel pustit do tvorby aktivity. Tak som si oznacil prechadzanu trasu hraca a rucne som si nastavil odchody a prichody do jednotlivych stanic /editace JR/. Potom som editaci JR zatvoril a aktivitu ulozil. Ked som si opat otvoril tabulku editace JR, tak boli kompletne vsetky casy posunute presne o 03 hodin 37 minut nazad. Takze z toho vypliva aj to skore svitanie zhruba o tento isty cas. Nevie mi prosim niekto poradit? Chcel by som pokracoval v aktivite, ale najskor by som rad dal tie casy do poriadku. Dakujem

Back
Nahoře