Dnes jsem experimentoval s nastavením MSTS. Ani za boha jsem nemohl projet aktivitu PN_66860_Most-Elektr.Melnik od Šneka. Vždy mi to padlo s hláškou o neplatné operaci jen co jsem se přiblížil na začátku aktivity k odbočce na nákladní nádraží Třebušice. Je tam přes 100 nákladních vagónů a několik lokomotiv. K tomu tam vezu vlak se 40 prázdnýma uhlákama. No prostě děs a hrůza a neustálé pády. Když už se po několikátém nahrání uložené pozice dostanu za odbočku tak zase žuch a jsem zpátky na ploše Windows 7. Zkusil jsem stáhnout grafické detaily objektů a viditelnost na minimum, malinko to pomohlo. Dostanu se zase pár metrů na nákladní nádraží, ale tam zas žuch a zase zírám jen na plochu oken.
Říkal jsem si, čím to kurňa je? Vím, že problém je v alokaci paměti a neoptimalizaci k novému HW. Zkusil jsem tedy ulehčit enginu MSTS tím, že zakážu objekty zvuku. Odstranil jsem z Global "soundcfg.dat" a zkusil projet aktivitu. Ta se načetla na plné detaily bez stínů bez problému a hle ani jeden pád a to jsem tam úplně řádil s pohledy a zoomováním. Aktivita vůbec nepadá a já ji projel jako nic. Ovšem beze zvuku.
Začal jsem pátrat na netu jak nastavit parametry pro alokaci paměti v souboru "soundcfg.dat". Většina návodů je snad do roku 2007 a pak nic. Jackovo nastavení jsem také zkoušel, ale bez nějakého dobrého výsledku. Stále pády do oken.
Nedávno jsem si pořídil zvukovku Sondblaster Z pro mé potřeby s výborným zvukovým podáním. Ta by měla simultálně přehrát spoustu zvukových souborů najednou tak v HW to být nemůže. Po pár hodinách zkoušení různých hodnot 2D a 3D bufferů jsem už ze zoufalství nastavil 2D buffer na 2000 a 3D buffer taky na 2000. Alokaci paměti jsem zadal pevnou hodnotu na 52428800. A ono to funguje! Mojí zvukovce to velice pomáhá a aktivitu projedu se vším na max (samo bez stínů). Už žádné pády!
Odstavec vypadá u mě teď následovně:
Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 50M )
SoundTimer ( 5, 30, 5 )
AudioStream ( 5, 500, 100 )
SoundSystem ( 5, 2000, 2000, 52428800 )
TrainMinMaxDistance ( 5, 25, 1000.0 )
AmbientMinMaxDistance ( 5, 20.0, 1000.0 )
Rolloff ( 5, 1.0 )
Skip ( Generic, Overall stuff )
VolumeTweak ( 1.0 0.4 )
Ještě jeden poznatek. Pokud jsem do alokace paměti zadal 0, tak by měl engin MSTS dynamicky dle potřeby vyhradit paměť pro zvuky. Jenže jsem zjistli, že to asi nedělá dvakrát dobře a engin MSTS se stává nestabilní. Proto je pevná alokaci to nejlepší co tam dát.