Vrátím se velmi širokým obloukem na úplný začátek k problému, který popsal Petr Novák a který nakonec skončil v žumpě tohoto fóra:
Jízda s 163.048-2 (tj. s "dvousmetákovým" modelem J. Tovačovského) v soupravě se šesti béčky mě nečinila žádné potíže za použití jakéhokoliv pohledu (Athlon64 X2 2.1GHz. 3G RAM, Nvidia 7600GS). Druhý problém je ale skutečně problémem. Postavím-li consist, kde je kombinace elektriky (jakékoliv, chová se tak zmíněná 163 i poměrně starý model žehličky) a libovolného dieselu, MSTS při načítání takto navolené volné jízdy zbuchne. Nedalo mě to a začal jsem zkoušet různé kombinace - starší, novější, elektriky diesely i páry.
Nevím proč, ale spadne to pouze v kombinaci elektrika-diesel nebo diesel-elektrika nezávisle na stáří a kvalitě modelu a bez ohledu na pozici druhé loko - v páru nebo na konci vlaku na postrku. Zkrátka a dobře postrk kombinace elektriky a motoru spolehlivě pošle MSTS dolů. Zkoušeno na Vysočině a 180-ce a všechno trojí stínování vypnuté. Problém se týká pouze postrku, je-li jedno z vozidel mimo službu, je vše OK.
Takže jistý problém tu skutečně existuje, ale stále si myslím že nesouvisí se složitostí či provedením modelu. Pokud by někoho udivovalo, že jsem na to přišel až teď, poznamenávám že používám jen jednodušších aktivit nebo volných jízd a tam se postrk nevyskytuje.