model 770

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Robo
  • Datum začátku Datum začátku
Jacek napsal:
Takže asi bude nejlepší ten zvuk nechat spustit asi od určitého výkonu jako u Kapounových zvuků. Termostat v MSTS není, i když v eng souborech údaj o teplotě motoru je.
Dnes končím, video stávkuje.
O spúšťaní ventilátora tu už bola veľká debata a tuším z toho vyšla možnosť zapínať ventilátor autamaticky, napr každé 3 minúty. Ono ani v skutočnosti nebeží automaticky vždy napr. od istého výkonu. A aj keď 770 dlhšie ide na voľnobeh tak sa tiež spúšťa. Takže nejakou časovou sľučkou by sa možno to spínanie ventilátora podľa teploty dalo trocha napodobniť.

dave01 napsal:
To Jacek: zkus si s tím pohrát, Ondrův nový model si to určitě zaslouží :)

To Robo: Můžeš mi prosím poslat tvoji "mix" verzi, ať ji vyzkouším? Dík

dave01
zatiaľ nie 8) .

Ako pracuje kompresor na 770/1 ? Ja som si ho totižto dosadil podľa ruského nastavenia, ktoré mi prišlo najreálnejšie - rusáci nahrali cca 10 Mb zvuk kompresora - na začiatku sa prehrá a potom je ticho a všetko sa to prehráva v sľučke. No tu sa mi nepáči práve veľkosť súboru. Preto chcem rozdeliť tento zvuk na *kompresor* a *ticho*. Bolo by technický možné vytvoriť, nazvem to podsľučku - ticho by sa prehráva v malej sľučke a v zápätí by prešlo na veľkú sľučku, na kompresor. Dúfam, že re to zrozumiteľné, ak nie, hodím matematický príklad :lol: .

Robo napsal:
Ako pracuje kompresor na 770/1 ? Ja som si ho totižto dosadil podľa ruského nastavenia, ktoré mi prišlo najreálnejšie - rusáci nahrali cca 10 Mb zvuk kompresora - na začiatku sa prehrá a potom je ticho a všetko sa to prehráva v sľučke. No tu sa mi nepáči práve veľkosť súboru. Preto chcem rozdeliť tento zvuk na *kompresor* a *ticho*. Bolo by technický možné vytvoriť, nazvem to podsľučku - ticho by sa prehráva v malej sľučke a v zápätí by prešlo na veľkú sľučku, na kompresor. Dúfam, že re to zrozumiteľné, ak nie, hodím matematický príklad :lol: .
Toho jsem si včera všiml a upřímně, větší blbost jsem ještě u zvuků neviděl. Jednak ten kompresor je nahraný spolu s motorem (u dieslů to pochopitelně jinak nejde) a jednak to s realitou nemá nic společného. Kompresor se v reálu spustí při poklesu tlaku v hlavním vzduchojemu pod určitou hladinu. Po doplnění se opět vypne. U dieslů běží neustále naprázdno, protože je poháněný motorem a aby foukal, přestaví se klapky. Není to závislé na rychlosti jízdy, ani na zastavení, ani na odbrždění. Prostě klesne tlak a kompresor začne foukat.
MSTS tohle simuluje naprosto přesně - stačí sledovat červenou ručičku manometru a poslouchat zvuk. Mimochodem ten pokles tlaku při odbrždění je přímo závislý na délce soupravy.

Jacek napsal:
Robo napsal:
Toho jsem si včera všiml a upřímně, větší blbost jsem ještě u zvuků neviděl. Jednak ten kompresor je nahraný spolu s motorem (u dieslů to pochopitelně jinak nejde) a jednak to s realitou nemá nic společného. Kompresor se v reálu spustí při poklesu tlaku v hlavním vzduchojemu pod určitou hladinu. Po doplnění se opět vypne. U dieslů běží neustále naprázdno, protože je poháněný motorem a aby foukal, přestaví se klapky. Není to závislé na rychlosti jízdy, ani na zastavení, ani na odbrždění. Prostě klesne tlak a kompresor začne foukat.
MSTS tohle simuluje naprosto přesně - stačí sledovat červenou ručičku manometru a poslouchat zvuk. Mimochodem ten pokles tlaku při odbrždění je přímo závislý na délce soupravy.

Rád by som Vám ich zaslal, no nemám súhlas od Luďka.

Výborne.
K tomu poklesu tlaku - viem, že kompresor sa spustí len v cabe. Hádam by bolo možné cez Bin, aby to bolo počuť aj von.

Jacek napsal:
U dieslů běží neustále naprázdno, protože je poháněný motorem a aby foukal, přestaví se klapky.
Tohle snad platí u kompresorů malých výkonů. Mám dojem, že zde je kompresor odpojován od hřídele motoru pomocí převodovky HVK. Není napevno spojen s motorem. Koncepce by měla být stejná jako u 751.

Tiež sa mi nezdá, že by fungoval nepretržite. Raz na "návšteve" zvolenského depa som sa započúval pri chôdi na motor 771. Kompresor tu rozhodne nešiel nepretržite, ale v určitom intervale cca 10 minút.

Robo napsal:
Tiež sa mi nezdá, že by fungoval nepretržite. Raz na "návšteve" zvolenského depa som sa započúval pri chôdi na motor 771. Kompresor tu rozhodne nešiel nepretržite, ale v určitom intervale cca 10 minút.
No když nefouká - jde naprázdno, tak přece nemůže být slyšet
Jinak jestli se nemýlím, čmeláky měly stejný kompresor jako další mašiny z ČKD, 3 DSK 100, takže tam asi použiju stejný zvuk. Ten zvuk z Ruského archivu se mi nezdá.
Bob_57cz - Mám za to, že u dieslů je kompresor na hřídeli motoru a u elektrik je samostaný elektrický pohon.
Toto mi napsal jeden strojvedoucí:
Tak první je kompresor který se používá na elektrických mašinách plus traktorech ne ale na všech.Je to na principu spouštěče který je propojen na relé.V praxi je asi takto pokud tlak v hlavním vzduchojemu poklesne pod 5 barů okamžitě sepne relé které spustí kompresor.jakmile tlak opět stoupne na těch 5barů samočinně vypne.U toho druhého je to tak ,že kompresor běží neustále ale pokud také klesne tlak pod určitou hodnotu začne se plnit hlavní vzduchojem jakmile se naplní je slyšet odfouknutí uzavřou se záklopky do hl.vzduchojemu a, veškerý další vzduch jde do vzduchu,a ten má název vypínač –spouštěč

V každém případě u všech řad, které mi jezdí pod okny (749, 750, 731, 742, apod.) je ten kompresor slyšet opravdu jako když je v otáčkách a přestaví se klapky, tj. žádný rozběh, ani doběh. Krom toho pokud plnění potrubí trvá dlouho, fíra zvedne otáčky motoru a tím i kompresoru, což by tomu odpovídalo

Zvuk ventilátoru jsem vyřešil, po ujetí nastavené vzdálenosti se zapne, pak zase vypne. Je to nezávislé na výkonu.

Tak jsem zjistil, že mi zřejmě ty zvuky blbnou jen, když v instalaci Binu dám instalaci Sound Improvement, takže chybka bude asi jinde...
dave01

Pro Jacka:
Asi bych měl o těch zvucích něco vědět:
Ventilátory na čmeláku jsou 2.
1. pro chlazení hlavního okruhu (motoru), ten je poháněný HVKčkem, to je hydraulická spojka, která roztočí přední, větší ventilátor, a současně se otevřou 2 dvojice předních žaluzií, a taky přední dvojice na střeše. Otáčky jsou úměrné otáčkám motoru, takže na volnoběhu není moc slyšet a v otáčkách ho zase přeřve motor.
Hlučnější je ventilátor olejového okruhu, ten je poháněn elektomorotem, současně se s ním otevřou zadní žaluzie a menší na střeše. Otáčky má konstantně vysoké, taky na volnoběhu, tak je taky hodně slyšet.
Kompresor je taky poháněn HVKčkem, buďto stojí, a když poklesne tlak, tak ho HVK roztočí. A tuším že jsou záklopky zavřené, tak se rozbíhá "do tlaku".

Ostatní diesely měly původně spojený kompresor pevně s motorem, to znamená že se točí pořád, a pumpování je ovládané záklopkama. Když nemá pumpovat, tak jsou záklopky otevřené, a "pumpuje" naprázdno. Když poklesne tlak, zaklopky začnou fungovat a kompresor pumpuje.
Teď je ale většina zrekonstruovaná, a má pneumatickou spojku, ovládanou elektricky, která kompresor odpojuje, a kompresor se už naprázdno netočí.
Když poklesne tlak, spojka spojí a kompresor se roztáčí. Naprázdno, ještě s otevřenými záklopkami, a po pár vteřinách elektonika zavře záklopky a kompresor pumpuje.
Takhle to má už např. 731 už z výroby.

JP, potřeboval bych vědět, kdy se který ventiláror spouští
- ten hlučnější termostatem, to už víme. Udělal jsem vazbu na ujetou vzdálenost.
- ten menší to samé? Čemu je podobný jeho zvuk? Pokud bych to chtěl použít, musel bych ten zvuk vyrobit nebo použít z nějaké elektriky, aby v tom nebyl slyšet diesel

Robo, právě že těch zvuků kompresoru je až moc, ne že jiný není. Trochu jsem pátral, čmeláky měly kompresory K2, stejný jako pomeranče a dokonce je tento typ i u sergejů. Zvuků pro sergeje existuje asi 5 variant, u každé je zvuk kompresoru jiný. No nějak si s tím poradím. Na videokazetě jsem ten zvuk neobjevil

no dúfam, že sa bavíme o tom istom kompresore - na trainsim.ru .
Počul som už xyz čmeliakov, však trať ŽSR 170 sa nimi len tak hemžila a vždy to bol jeden a ten istý kompresor. Inak jeho nahrávka (no nie moc kvlalitná) je aj vo zvukoch Petra Kapouna.

Jacek napsal:
JP, potřeboval bych vědět, kdy se který ventiláror spouští
- ten hlučnější termostatem, to už víme. Udělal jsem vazbu na ujetou vzdálenost.
- ten menší to samé? Čemu je podobný jeho zvuk? Pokud bych to chtěl použít, musel bych ten zvuk vyrobit nebo použít z nějaké elektriky, aby v tom nebyl slyšet diesel
Oba jsou spouštěny automaticky termostatem, podle teploty. První podle teploty vody motoru, druhý podle oleje. V praxi se voda rychleji ohřívá a rychleji chladí, olej má vše pomalejší. Asi tak na 4 cyklusy chlazení vody je jeden chlazení oleje. Ale všechno záleží na zatížení a na venkovní teplotě. Ten větší jak jsem už psal zanikne v hluku motoru, tak ten menší je slyšet hlavně v nízkých otáčkách a je skoro jak siréna. Nevím k čemu jinému by se dal přirovnat. A už ho asi nenahraju. Žádného provozního už nemáme. To spínání v MSTS by mohlo být něco jako náhodné, jestli něco takového jde. V cyklech tak 20 - 30 minut.
Ten olejový ventilátor na čmelákovi je tak specifický tím že je elektrický s vysokýma otáčkama i na volnoběhu.
Na ostatních je vše odvozeno od otáček dieselu, ať už na 742 kde jsou pneumatické spojky, na 754 750 735 atd jsou hydrostaty.
El. motory mají taky karkuly a rosničky, ale nebyly tak výrazné.
Kdyby u nás čmeláci ještě byli, dokázal bych ho zapnou na baterky bez dieselu. ale teď už ne.

Ten menší je nahratý ako tak na trainsim.ru, tak aj v P. Kapounovych zvukoch. No pri obidvoch nahrávkach chýba jedno - charakteristické vrznutie žalúzii pri jeho uvedení do pohybu.
Kruci, u nás by bola ešte možnosť nahrať zvuky čmeliaka, no nieje čím. Zrovna na budúci týždeň idem do Rajca a tam manipuláky vozia práve čmele.

Robo napsal:
Ten menší je nahratý ako tak na trainsim.ru, tak aj v P. Kapounovych zvukoch. No pri obidvoch nahrávkach chýba jedno - charakteristické vrznutie žalúzii pri jeho uvedení do pohybu.
Kruci, u nás by bola ešte možnosť nahrať zvuky čmeliaka, no nieje čím. Zrovna na budúci týždeň idem do Rajca a tam manipuláky vozia práve čmele.
Na nahrávání zvuku stačí i digitální foťák.
Ten zvuk menšího ventilátoru tam opravdu je, ale je nepoužitelný, protože je v tom i zvuk dieslu. Takže ho vyrobím uměle. Vazba obou bude na ujetou vzdálenost, změna zvuku malého podle otáček motoru taky nebude problém.
Kompresor u Kapounových zvuků je asi taky z těch Ruských, ale zvuk končí jaksi do ztracena... Udělám nový.
Vrznutí žaluzií možná mám na té videokazetě, protože je tam slyšet rozběh ventilároru, ale video se mi zrovna teď pokazilo.

Back
Nahoře