Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Otestuj to hlavně v Děčíně. Hlavák a Děčín východ dohromady, to bylo stavební peklo i tak. A když to zaskládáš vlaky jak to dělá Dan. A když k tomu ještě vymodeluješ troleje, tak nevím nevím. A plus město Děčín. Zvládne to ještě OR? Toho se bojím. A takových velkých uzlů je hodně.
Tak to zatím bohužel nemohu testovat, musel jsem se vrátit ke starému Noťasu, pro teď moc nestavím. Nepobere toho moc, hlavně spuštění OR je problematické, ale to ještě před výměnou kolejiva bylo stejné. Při pořizování těchto scr. z Bohušovic na 16-ti FPS postupně doklesal na "významných" 9 FPS. Takže otestuji až ve středu na stolním PC, Složku Global původní mám hned vedle, tak mohu i porovnat a pořídím z toho screeny. Jsem teď ve Španělsku a jedu navíc ještě přes měnič 24V DC / 230V AC, musím hlídat baterie ke startu vozidla. To by mě šéf zahlušil, volat asistenci k vybitým baterkám. :oops::cool:

Tak odedneška začínám modelařit, ale specializace jen na koleje, výhybky musím nechat zkušenějším, raději. Protože z výhybky udělat ležatou osmičku a zkroucenou horizontálně přes zadní nohu a ještě vlastní bych svedl během vteřiny.
Ale tady je nástřel vyrovnávacích kolejí ve 3D, normálně chyběly i v klasickém kolejivu. Ale s velkými díky Tomovi Kaňkovi jsme se pohnuli mílovými kroky vpřed. Koleje3-5m, 3_9m a 4_8m ( původní můj vlastní švindl na 2D koleji z modelu o délce 5m ) teď rozměr souhlasí.
Náhled zde :
WhatsApp Image 2026-04-20 at 21.58.46.jpeg
Skvělá práce, Tome, Díky, díky.

Tady je tedy rozdíl pro porovnání s kolejivem 3D na obr. 1 - 4.
FPS_3D_01.jpgFPS_3D_02.jpgFPS_3D_03.jpgFPS_3D_04.jpg

A na obr. 5 - 8 je původní 2D kolejivo.

FPS_2D_01.jpgFPS_2D_02.jpgFPS_2D_03.jpgFPS_2D_04.jpg

Pravda, vše testováno na synovo PC se vším všudy, zapnuté stíny, generovaná vzdálenost 9.000m.
To, že u 2D varianty chybí nějaké koleje, je tím, že jsem mezitím pár kolejí editoval a chybí jejich varianta v Global, konkrétně A1t100mtrConcrete.s a všechny tyto původní Concrete koleje. To ještě v MSTS byly takto zapsány, já už jsem jim opravil názvy na A1t100mStrtConcrete.s, ale ponechám obě varianty, protože se nebude muset pak kolejivo editovat u těchto kolejí.

Tady je tedy rozdíl pro porovnání s kolejivem 3D na obr. 1 - 4.
Zobrazit přílohu 48024Zobrazit přílohu 48025Zobrazit přílohu 48026Zobrazit přílohu 48027

A na obr. 5 - 8 je původní 2D kolejivo.

Zobrazit přílohu 48028Zobrazit přílohu 48029Zobrazit přílohu 48030Zobrazit přílohu 48031

Pravda, vše testováno na synovo PC se vším všudy, zapnuté stíny, generovaná vzdálenost 9.000m.
To, že u 2D varianty chybí nějaké koleje, je tím, že jsem mezitím pár kolejí editoval a chybí jejich varianta v Global, konkrétně A1t100mtrConcrete.s a všechny tyto původní Concrete koleje. To ještě v MSTS byly takto zapsány, já už jsem jim opravil názvy na A1t100mStrtConcrete.s, ale ponechám obě varianty, protože se nebude muset pak kolejivo editovat u těchto kolejí.
Právě ta generovaná vzdálenost nejvíce ovlivňuje FPS doporučuji ji nastavit v rozptylu 2000 - 4000m, podle výkonu PC, více moc nemá smysl.
Úroveň vykreslení detailů je také dobré nechat na základních 0% tak to má vliv i na DB Track který LOD podpouje a u vzdálenějších kolejí načítá jednodušší model při nastavení na 100% se LOD úplně vypne a načítají se všechny modely v plné kvalitě nehledě na vzdálenost. Kdo ale používá 4K monitory, na kterých je vidět více detailů do dálky, tak je dobré nastavit třeba 50%.
Dále nepouživám stíny u 2D objektů, nevím jak moc to ovlivňuje FPS, ale vůbec se mi ty stíny nelíbí, nejvíce je to vidět u té trávy "NR_Grass" na tvých screenech je to velmi dobře vidět, že určitého úhlu ta tráva prakticky zčerná.

Takto mám ORTS nastavené já na svém PC pro stabilní běh na 60FPS ve 4K na všech tratích včetně aktivit. Konfigurace PC je nasledující.
CPU: Intel i7 13700KF 8 jader 5.2GHz
RAM: 32GB DDR5 6600MHz v single channel (z důvodu nefunkčnosti 1. kanálu v CPU)
GPU: Nvidia RTX 3080 10GB
Screen724.jpg

Nastavení jsem zkusil vzít tak, aby tam ta náročnost byla, samotného mě to zajímalo. Včera jsem se vrátil ze Španělska, večer náročný, z práce rovnou do Putyky a za hodinu a půl už zase vyrážím, tentokráte Portugal. Takže na nastavování a další testy nebyl Time.

Tak první trochu větší testy kolejí vlastní výroby. Bude nutná ještě úprava, pokud to půjde, je to v řešení, ale zde jsou první výsledky a poznatky. Nejsou z trati 090, testuji ve zkušební trati. Prvním neduhem je nárůst délky na velkém úseku, viz scr.č.1., ostřejší hrany, černé fleky jsou důsledkem chybějící textury, již doplněna, obrázky níže.

Test_nasep_2.jpgTest_nasep_3.jpgTest_nasep_1.jpgTest_nasep_4.jpgTest_nasep_5.jpgTest_nasep_6.jpg

Tento poslední obrázek je oddělen proto, jelikož a nýbrž má zde k porovnání hotový model koleje s náspem ala Amerika(koleje označené předponou US. V kombinaci s Dynamic kolejí to není zcela v ažuru kombinovat, ale dalo by se použít modelářsko-stavitelské lsti a to na přechodu vložit jeden násep nejlepších tvarů a zamaskoat.
Test_nasep_7.jpg

Ale i tak po včerejších testech a experimentech s náspem NR_ a původními Que ....Berm je stejně lepší nechat utopený násep na vícekolejné trati, protože neduh je stále se opakující. Screen sice nemám, ale pokud zůstane stejná výška s kolejí, je sice malinkatý rozdíl mezi NR_ a QueBerm (tento je o pár chlupů výš), ale pořád je mezi jednotlivými kolejemi velká mezera, poněvadž to z části zakryje štěrkové lože. Screeny dodám později.

Tady porovnání pro zarovnání kolejí a náspů. První scr. ukazuje "lahodné" splynutí náspu a kolejí, kdežto druhý scr.je srovnán na výšku kolejí a tam přijde ten rozdíl a "zdůrazněný" rozestup. Na jednokolejce to asi vadit nebude, ale vícekolejná místa se mě osobně takto nelíbí, tak raději ponížím násep.
Test_nasep_8.jpgTest_nasep_9.jpgTest_nasep_10.jpg

Zde jen ukázka pohledu od Lovosic - města s kolejemi ve 3D, někde tady v dřívějších příspěvcích je scr. ze stejného místa.

A ten dvoukolejný násep používáš schválně?
Na dvoukolejku většinou ano, protože délka vnějších kolejí v oblouku obecně známo je delší a nevšiml jsem si modelu náspu podle poloměru o 5m vyšší, navíc dva modely pod jednu kolej. jednoduché modely náspu používám u některých mostovek, aby se upravila šíře náspu vůči mostovce. Pořád ta stejná nivelita náspu a koleje i na jednokolejce částečně zakrývá štěrk, jen to tam není tak zřetelné.

Tady ještě porovnání náspu bez koleje a jejího zarovnání vůči koleji na jednokolejce. Všimněte si prokreslení náspu do lože v koleji mezi pražci, druhý obrázek už ukazuje snížený náspem byť jen o 0.03m a zmizí i ten divný přechod na další model. U té americano verze to moc porovnat nejde, je tam jinak řešený profil koleje s náspem v jednom modelu, viz scr výše.

Test_nasep_11.jpg
Test_nasep_12.jpg

@Tom Kanka : Tady ještě na doladění je šíře náspu. Pro jedno kolejku je širší než původní modely a pro dvojkolejnou trať je to úzké.

Test_nasep_13.jpgTest_nasep_14.jpg

Bude i verze s pražcema SB8 a orezlou patinou?
Myslíš staré betoňáky?? To není problém, taky mají průhyb, stačí upravit textura a alfa kanál k ní. Ale může to být ve více verzích, spíše jako editované, jelikož na celou trať to asi není potřeba. dodám scr. orezlých wexlí i kolejí

?hash=91d405ff419c081559a2463e8211dd08.jpg

wexle_zrzek1.jpgwexle_zrzek3.jpgwexle_zrzek2.jpg

Přílohy

• zrzek1.jpg
    zrzek1.jpg
    474.5 KB · Zobrazeno: 4
  • Zrzek2.jpg
    Zrzek2.jpg
    515 KB · Zobrazeno: 4
  • zrzek3.jpg
    zrzek3.jpg
    491.6 KB · Zobrazeno: 4
... Všimněte si prokreslení náspu do lože v koleji mezi pražci, druhý obrázek už ukazuje snížený náspem byť jen o 0.03m ...
Já furt jenom nechápu, v čem je problém? Vždyť přeci když položím DB + Nr_Emb, z výškou vůbec nehejbu, a sede to jako pr..l na hrnec!
Nic se neprokresluje, jednokolejný a dvoukolejný násep na sebe pasují! I když, užší by být mohly.
3k.jpg

Zkus to. Logické je , co říkáš, ale praxe je jiná. Zkus odkaz na příspěvek 1130 . A podívej se na šíři toho pásu mezi kolejemi. To tak ve skutečnosti není a pak bude kolej bez náspu a ta šíře se změní. V příspěvku 1133 hned první obrázek, je násep uprostřed koleje. Pražce nezakrývá, ale je tam. Změnou textury na červenou to je pěst na oko. Ta šedá tak nevynikne. Všude dát násep nejde, ( Viadukty, propustky atd. ). Bez posunu dolů to je bez práce, Funkce 1, estetika 5, jak nám říkávali ve škole. :)
To není boj a dohady, ale celkový výsledek musí oku lahodit. Kdo chce, posune, kdo ne, jeho boj. Jedna věc, kde to nebude vidět jsou dřevěné pražce. Ty jsou celkem vysoko proti údolí betonů.

Zkus to. Logické je , co říkáš, ale praxe je jiná. Zkus odkaz na příspěvek 1130 . A podívej se na šíři toho pásu mezi kolejemi. To tak ve skutečnosti není a pak bude kolej bez náspu a ta šíře se změní. V příspěvku 1133 hned první obrázek, je násep uprostřed koleje. Pražce nezakrývá, ale je tam. Změnou textury na červenou to je pěst na oko. Ta šedá tak nevynikne. Všude dát násep nejde, ( Viadukty, propustky atd. ). Bez posunu dolů to je bez práce, Funkce 1, estetika 5, jak nám říkávali ve škole. :)
To není boj a dohady, ale celkový výsledek musí oku lahodit. Kdo chce, posune, kdo ne, jeho boj. Jedna věc, kde to nebude vidět jsou dřevěné pražce. Ty jsou celkem vysoko proti údolí betonů.
Koukal jsi vůbec na ten můj screen? Jak je tedy možné, že já to tak nemám??? S žádnou výškou jsem nehýbal, a vše sedí jak má.
A tady je pro porovnání šířka mezi kolejemi u Xtrack a DBTracks:
4k.jpg

Back
Nahoře