Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Mirane :

Chtěl bych se zeptat zkoušel jsi s Pokeys spojit potenciometr? Pokud ano jaký byl výsledek. Já to po diskuzi s Davidem zkouše,l jelikož měl David nápad jestli by takto šlo ovládat např. lokomotivní brzdu.Ale dle mých zkoušek ze včerejška to nejde.Co ty na to?

Howky napsal:
Mirane :

Chtěl bych se zeptat zkoušel jsi s Pokeys spojit potenciometr? Pokud ano jaký byl výsledek. Já to po diskuzi s Davidem zkouše,l jelikož měl David nápad jestli by takto šlo ovládat např. lokomotivní brzdu.Ale dle mých zkoušek ze včerejška to nejde.Co ty na to?

Ještě doplním,že myšlenka použít pro tento účel potenciomentr předcházela myšlence použít ten enkoder.;)
Jak se Miran zmínil posledně,s enkoderem by to šlo /systém PoKeys55 umí rozlišit směr otáčení hřídele enkoderu/,takže minimálně u brzdiče BP to je již "jen" otázkou mechanického provedení.
Zítra jedu do Ostravy na nákupy,takže enkoder pořídím a budu špekulovat jak na to. Bude-li se dařit,hurá na zkoušky do Přerova,povědž ještě PoKeys55 nevlastním. :D

David

Klidně můžeš dorazit na zkoušky, jelikož začinám shánět ten Enkoder, a případně si můžeš i zajezdit na pultu :-)

Co asi chceš testovat, prostě to zapoj podle manulálu, nastav reakci Pokeys a není co řešit...... Tedy doufám že jsi si napsal Michalovi o český překlad manuálu...

Miran : jojo manuál v češtině mám, akorát třeba zkoušel jsem ledku a ta mě jaksi nesvítila.

Zdravím,
tak výzkum,respektive průzkum a vývoj probíhá i u Hájků. Předevčírem jsem s vydatnou pomocí dcérenky rozpitval brzdič BP a špekuloval nad jeho "digitalizací" pomocí již zmíněného enkoderu. No,dost věcí se mohlo vyhodit a další se budou muset upravit či vyrobit /např. hřídelka napříč celým brzdičem/,ale jít by to mělo. Zítra mě čeká vrtání do kalené ocele /zvětšit jistý otvor 5 mm na 6 mm/,tak jsem zvědav. :rolleyes:

Z digitálně-teoretických úvah zatím jen tolik,že by se mohl hodit nějaký dělič dvěma,který by vyslal impuls do PoKeys55 až po dvou impulsech "vyrobených" v enkoderu. Kdyby se totiž výstupy z enkoderu připojily přímo na PoKeys55,byl by stroj v MSTS zabržděn na maximum již po mírném pootočení páky brzdiče BP. Ale jak jsem se zmínil,tolik jen mé teoretizování.;)

a25a752681d78a52645a8061830a61eb.jpg

f55744fcfce87a7bddf8786cefbeb420.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
Davide, kalenú ocel skús plameňom "vyžíhať" potom by sa do toho malo dať vŕtať ľahšie. Ja som takto vŕtal dieru do pružiny.

nebulus napsal:
Davide, kalenú ocel skús plameňom "vyžíhať" potom by sa do toho malo dať vŕtať ľahšie. Ja som takto vŕtal dieru do pružiny.

Zdravím,
kdybych ještě dělal v železárnách,problém by s nahříváním nebyl /acetylén mi říkal "pane" :D/,ale teď na dráze je to horší - zatím totiž chybí známosti u zámečníků. :rolleyes:
Nicméně,vše je již vyřešeno a chybí už jen distanční sloupky 25 mm,které mi dnes měl v GM Ostrava pořídit kolega. Poté se již jen vše zkompletuje a domluví návštěva Howkyho v Přerově.;)

PoKeys55 si zatím pořizovat nebudu /v březnu totiž bude třeba pořídit nové a dosti nákladné "železo" pro RW3 :rolleyes: /. Co se týče pultu Berty,nejprve tedy vše v klidu poskládám "hardwarově" /rám pultu,oprava,úprava a nátěr plechů,ovládací prvky Harmony /taky pěkná "pálka" :roll:/ a až bude vše zadrátováno,příjde na řadu pořízení PoKeys55. Tedy,jestli za těch několik let ještě sehnatelný bude.;)

David

Zdravím,
tak brzdič BP by již mohl být "zdigitalizován"... .;) Při použití enkoderu s 20-ti impulsy na 360 stupních ( http://www.gme.cz/inkrementalni-spinace/p-re20s-p532-086/ ) je tímto brzdičem "vyrobeno" celkem osm impulsů. Ještě jsem objednal enkoder s 24-mi impulsy na 360 stupních ( http://www.gme.cz/inkrementalni-spinace/p-re24-p532-089/ ),takže tam by jich snad mohlo být deset.To ale ověřím až po zakoupení zmíněného enkoderu.Podle mě ale bohatě postačí i zmíněných osm impulsů a není tak třeba jejich počet dělit či násobit.
Po dohodě s Howkym by se vše prublo. Nejvíce mě totiž zajímá to,jak se budou výstupy PoKeys55 chovat v případě,kdy se páka brzdiče ocitne v poloze,ve které bude některý s kontaktů enkoderu stále sepnut.Přesněji,bude-li PoKeys55 za tohoto stavu patřičnou klávesu "tisknout" stále či ji "stiskne" jen jednou.

5088e3ddcc6b4e52381e692582334552.jpg

a25fd143f9b3a26e7fee9929be378ce3.jpg

f8d655c54abb0170b32fe9b87d70f8a0.jpg

David

Musím pochválit :-)

Pěkně jsi to zpracoval. A jak jsem psal návštěva není problém :-) stačí jen řící a domluvíme se kdy.Vyzvednu tě na nadraží a můžeme to vyzkoušet.

David Hájek napsal:
Po dohodě s Howkym by se vše prublo. Nejvíce mě totiž zajímá to,jak se budou výstupy PoKeys55 chovat v případě,kdy se páka brzdiče ocitne v poloze,ve které bude některý s kontaktů enkoderu stále sepnut.Přesněji,bude-li PoKeys55 za tohoto stavu patřičnou klávesu "tisknout" stále či ji "stiskne" jen jednou.

Bude to v klidu. Pokeys v tomto případě reaguje pouze na dvojici po sobě jdoucích hran impulsů. Problém bude někde trochu jinde a to v synchronizaci. Asi bude vhodné tam přidat ještě malý mikrospínač, který sepne v poloze uplného odbrždění, a jeho kontakt přivést na volný vstup Pokeys, na kterém bude naprogramováno makro které do počítače odešle navíc cca 2 znaky, stejné jako jsou použité pro odbrždění. Jinak se ti může stát že se ti postupně bude regulační rozsah někam posouvat.

Miran napsal:
Bude to v klidu. Pokeys v tomto případě reaguje pouze na dvojici po sobě jdoucích hran impulsů. Problém bude někde trochu jinde a to v synchronizaci. Asi bude vhodné tam přidat ještě malý mikrospínač, který sepne v poloze uplného odbrždění, a jeho kontakt přivést na volný vstup Pokeys, na kterém bude naprogramováno makro které do počítače odešle navíc cca 2 znaky, stejné jako jsou použité pro odbrždění. Jinak se ti může stát že se ti postupně bude regulační rozsah někam posouvat.

Nicmene pokud se rozjede synchronizace simulatoru a brzdice, staci mrsknout s nim do obou krajnich poloh a zase se srovna. (nebo do jedne polohy, ke ktere je ujety) Sice neni prijemne si za jizdy zabrzdit, ale kdyz se udela dostatecne rychle... To se uvidi, jak casto se to bude stavat a otravovat.

No tak je 1:10 ráno a já zkouším Encodér. A mohu říci je to paráda, funguje to jak má. Nastavil jsem dvě klávesy A a B a zkusil jsem otočit a zobrazilo se jedno B, pak jsem to zkusil zpět a zobrazilo se jedno A . Takže žádný problém v tom nevidím.Zkusil jsem tedy několik otočení jedním směrem a zobrazilo se B , a pak zpět a bylo A. Takže už bych asi měl anchystat něco podobného jak má David.

Zdravím
a pomalu začínám závidět majitelům vozidel s el.brzdičem ve "strojovně" a OBE-1 na pultu.;)
Digitalizace brzdiče BP byla oproti BS 2 dosti slabým odvarem.No,nějak to dopadne.Jisté je zatím jen to,že asi budeme mít dalšího "vzduchaře" ... :)

aaf2381f440edecffcacdbfdc2641559.jpg

b299dedef8c3c3af81ae454a7b94263e.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/bs2_c.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/bs2_d.jpg

David

Ty jo Davide , teda ta tvoje dcerka vyrostla :-) a že by zní nakonec byla vzduchařka.
Chci se zeptat na to BS2 , jelikož v práci ted většinu času trávím na šeštikolech, tak mě laká ten brzdič též rozebrat.
Tam je uvnitř ten plošnák nebo to máš nějaký ten výrobek ? A jinak na kdy vidíš tu návětěvu?

Zdravím,
jestliže Ti ten enkoder "šlape",svou návštěvu bych viděl až poté,co nějak poskládám ten BS 2. To už bych ale musel jet do Přerova autem. Přeci jen je to už těžší kousek. :)

Co se týče řešení,na snímku je vidět vše,co je potřeba pro složení brzdiče kvůli MSTS zachovat. Nepotřebné věci /jedna pružina se dvěma podložkami a nějaká membrána/ již na snímku nejsou. Stejně jako u BP je třeba větší pružinu ponechat kvůli tomu,aby na rukojeť brzdiče při otáčení působil mechanický tlak.Druhou,užší pružinu a podložky na ni doléhající je třeba odstranit,protože by překážely nově vyrobené hřídelce,kterou je třeba připevnit na osku brzdiče. Tu hřídelku jsem u BP našrouboval na vysoustruženou podložku s otvorem se závitem M5 /ta původní byla kalená a tak bylo třeba vysoustružit novou s "bláta" :)/. Hřídelka i podložka je vidět zde. Poté se podložka s hřídelkou nalepila dvousložkovým lepidlem na osu brzdiče /musí se samozřejmě přesně trefit střed/ a po provrtání spodní části brzdiče a jeho kompletaci tak hřídelka "čouhala" ven.Pak na její vystupující část stačilo našroubovat díl bývalého ovl.knoflíku a do něj nasunout hřídelku enkoderu.
Brzdič BS 2 má ale vnitřnosti dosti odlišné. Nicméně,opět bude třeba vyrobit tu podložku i hřídelku a spodek brddiče kvůli hřídelkce provrtat. To kolečko a plošný spoj myši jsem nafotil jen kvůli náznaku toho,co se bude dít po vyřešení mechanické "otázky". Zkusím tedy Miranův návrh a jako zdroj impulsů použiji právě uvedené díly. Možná to ale bude s tím kotoučkem z myši dosti krkolomné /kotouček by musel být na hřídelce umístěn opravdu přesně ve středu a u průměru hřídelky 5 mm by to mohl být docela tvrdý oříšek/ a tak kdyby se nedařilo,vyrobil bych např. z plastu kotouč s větším průměrem a do něj navrtal otvory tak,aby odpovídaly polohám zoubků na brzdiči. No,uvidíme.
V každém případě mi ale již nyní není jasné,jakým způsobem obvody v myši poznají,kterým směrem se myš například ve vertikálním směru pohybuje.To bude důležité pro to,aby PoKeys55 měl informaci i o tom,jakým směrem se otáčí osa brzdiče. To vše tedy za předpokaldu,že bych nějak využil obvody bývalé myši jako zdroje impulsů pro PoKeys55 .:rolleyes:

David

David Hájek napsal:
...
V každém případě mi ale již nyní není jasné,jakým způsobem obvody v myši poznají,kterým směrem se myš například ve vertikálním směru pohybuje.
...

Tak už to asi jasné bude ... ;)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_my%C5%A1

http://cs.wikipedia.org/wiki/Gray%C5%AFv_k%C3%B3d

David

Back
Nahoře