Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Zdravím,
pří víkendové přípravě pultu na nanášení nového nátěru jsem narazil na ještě jeden velmi důležitý "vzduchový" prvek,který bylo třeba zdigitalizovat. Copak to asi může být ... .;)

e0a109f5b15425c6152771adde6ca2a8.jpg

No a než se nakoupí železo potřebné pro stavbu rámu pultu,"volný" čas se tráví skládáním tzv.pomocného pultíku. Ono,na tom reálném chybí mnoho pro MSTS potřebných "kláves",takže když nebude po ruce klávesnice,vše potřebné by se mohlo časem objevit zde ... . :rolleyes:

755f722eb26213006498ef15d78c8d7d.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
Že by ten vzduchový prvek byla houkačka :-) teda aspon mě to přpipomíná to s čím si hraju na šstikolech :-) v práci.

Ale pozor na mrazy, jako jsou nyní, to houkačka ráda nastydne. Jen matné vzpomínky na žabotlamu, tlačítka houkaček byla elektrická a elektropneumatický ventil byl někde jinde. Jen pod stropem v kabině je táhlo, za které když se zatáhne, tak to houká ovládáním vzduchu přímo. Možná tam je ten EPN ventil. Už se mi to vykouřilo z hlavy. To byla sranda, když po ránu za mrazů jsme rozhoukávali houkačky. Nejprve to bylo úpění, jako když vyje pes, pak se to prohouklo a už to fungovalo. Ale asi to bylo v kombinaci se sněžením. Takový prašan zalezl všude.

Ešte lepšie je keď ti zamrzne v otvorenej polohe a ty nevieš prestať húkať o 3:00 ráno :) Až kým si nevyhúkaš všetok vzduch.....(samozrejme kohút na odstavenie húkačiek keď ho najviac potrebuješ bude hrdzavý a nefunkčný :) )

Kuba napsal:
Ten vzduchový prvek není houkačka, ale píšťala.:)

Zdravím pánové,
tak teď jsem trošku znejistěl. Ano,je to "ventil" pro - já měl zato že houkačku ...

0a6fa5d2daa5c79385321bf78f00f857.jpg

s tím,že v mém případě je pomocí EPN ovládána píšťala ...

81707822d762e3bc7c418265833a6e3e.jpg

Jde mi jen o to,že když už si nechám za velký peníz vyrobit plastové štítky se slovním označením ovl.prvků /výroba štítků s původnímy symboly by byla příliš nákladná :(/ ať je na pult nenalepím špatně.;)

David

Kubo, tlačítko s příslušným označením (jak vidíš na spodním obrázku), je píšťala například u brejlovců a spousty dalších mašin a je na pultu umístěno na pravé straně v dolní části. Na Bertách toto tlačítko s označením je v levé horní části u startovacího tlačítka a je to pouze klakson na druhé stanoviště.

I prototyp 1001 to tak má.

Snad nekecám :-) Kdyžtak mne opravte.

heme napsal:
Kubo, tlačítko s příslušným označením (jak vidíš na spodním obrázku), je píšťala například u brejlovců a spousty dalších mašin a je na pultu umístěno na pravé straně v dolní části. Na Bertách toto tlačítko s označením je v levé horní části u startovacího tlačítka a je to pouze klakson na druhé stanoviště.

...

Zdravím,
v mém případě má či tedy spíše měla Berta asi jen houkačku /krom toho jednoho červeného kloboučku na ventilu již nic zpod plechu nečouhalo ;)/.Jestli jsem tedy vše správně pochopil, zvuk /tón apod./ houkačky se ovlivňoval délkou a silou stisku onoho kloboučku.Na některých strojích /např.751 041/ jsem viděl i dva kloboučky /ventily/,kdy každý pouštěl vzduch do jedné ze dvou "trumpet" na střeše.Pro MSTS by tedy asi šlo o zvuk píšťaly. Při stisku obou kloboučků se rozezněly obě,takže to jsem pro MSTS považoval za zvuk houkačky.
Nicméně,když je u mě již houkačka jasná,jakýpak zvolit slovní popis pro to tlačítko klaksonu na zadním stanovišti ? Může tam být např. "Klakson stan. II" ? ;) Ostatně,pročpak klakson na druhém /předpokládám zadním/ stanovišti stejného troje ? Nebo šlo o klakson na druhé lokomotivě ?

David

heme napsal:

I prototyp 1001 to tak má.

Snad nekecám :-) Kdyžtak mne opravte.
Ja nepopírám, že to co je spodním obrázku je to co říkáš, ale ten vrchní obrázek je píšťala, houkačka je jako pedál na zemi. Aspoň to tak bylo na všech 742 a 749 co jsm byl. Na brejlacích nevím jak to je, ty neznám.

Kuba - Máš pravdu, promiň. Nepozorně jsem četl....

David - Je to klakson na druhé stanoviště STEJNÉHO stroje. Jak to funguje při dvojčlenu, nevím. Každopádně tento klakson můžeme nazvat "dorozumívací". Může se hodit jak na trati při hledání závad a nebo i na dílně při MM a nebo při jiných situacích použít zvukovou návěst. A jak jej nazvat pro tvé stanoviště? Popravdě, nevím. Tady se asi fantazii meze nekladou. Můžeš klidně to, co jsi uvedl a nebo jenom klakson. je to jedno..

Psal se březen léta páně 1968 a mezitím co do hlavního skladu jedné libeňské fabriky dorazily repasované brzdiče DAKO BP a BS 2,v zámečnické dílně se začalo pracovat na dalším z mnoha pultů pro stroje T 478.1. Na exkurzi do továrny zrovna dorazily i děti z nedalaké podnikové školky ... .:oops:

93cba4eabbd55f4d596f168af85e7460.jpg

5a7e7418686df7152d0a15e0907290d4.jpg

83dac18ee7218b92e76930c408af9cbb.jpg

629f566eef3bc772fae53f6813dceb5c.jpg

52d22f4c76147d1358a3d53eb72f491c.jpg

Znalci historie a detailisté nechť přimhouří oči za tu "CO svářečku" a již částečně natřené plechy. :rolleyes:

David

Zdravím, doufám že to nebude mimo mísu, ale napadla mě taková věc... před lety jsem přišel do styku s jistým zařízením, v podstatě takové jednoduchoučké PLC (programovatelný automat). Komunikuje to přes RS232 (COM port), dá se to modulárně spojovat, programuje se to takovým primitivním BASICem a vyrábí to chlapík v Proseči za (relativně) nevelký peníz. Umí to digitální i analogové vstupy i výstupy - tedy potenciometry, spínače, přepínače, čítače atd, dokonce to umí měřit kapacitu - komplet info na http://www.microdet.cz/automaty-plc.htm - prostě nádhera. Komunikace přes sériovou linku není složitá a onehdy jsem viděl nějaké řešení jak emulovat stisky kláves ve Win (programátorsky)... trochu programování za sebou mám, takže bych si troufnul tvrdit, že napsat aplikačku, která by přes RS232 přijímala data ze snímačů a podle jejich stavu či změn emulovala stisky kláves pro MSTS by nemusel být zase tak moc velký problém... Navíc ten luxus naprogramovat si každý vstup dle libosti a přiřadit mu dle libosti sekvenci stisků kláves - takhle teoreticky to vypadá nebezpečně lákavě. Napadlo mě to poté, co jsem úspěšně rozchodil s MSTS noname joystick pomocí free utilitky, která umí emulovat klávesnici. Pokud by se našlo pár vážných zájemců, dalo by se na tom zkusit trošku zaexperimentovat.....

Davide, nezapomeň pak natočit video, jak to monstrum dostáváš do obýváku. Vidím to na několik chlapů nebo vysokozdvižný vozík :D Ale jinak to bude určitě pěkné.

To Stingray:
Nač se psát s nějakou aplikací, co bude číst data která na RS232 posílá jakési PLC a převádět je na znaky klávesnice. Pokeys55 a Pokeys56 tohle všechno umí nativně včetně toho luxusu 55 nezávislých linek na které lze naprogramovat taky cokoliv (vstupy-výstupy) dle libosti a přiřadit mu dle libosti sekvenci stisků kláves, včetně připojení rotačních enkodérů. Těchto Pokeys může být připojeno až 255 na jeden computer a komunikuje to přes USB, které má každý počítač. RS232 se na nových počítačích už téměř nevyskytují. Více najdeš tady: http://www.poscope.com/pokeys56u A myslím si že okamžitě zapomeneš na řešení které nabízíš. A na těch odkazovaných stránkách si stačí přečíst to červené "UPOZORNĚNÍ: Editor pracuje v DOS a přenosy dat fungují jen do Windows98 (vyšší systémy nepodporují původní přístup k RS232)!" no a myslím si že není co řešit. Nehledě na cenu, Pokeys mi ve finále vychází podstatně laciněji.

Zbyněk Šemora napsal:
Davide, nezapomeň pak natočit video, jak to monstrum dostáváš do obýváku. Vidím to na několik chlapů nebo vysokozdvižný vozík :D Ale jinak to bude určitě pěkné.

Zdravím,
no,byl jsem sice přemlouván ke kontrukci dřevěné,ale vzhledem k váze prvků /hlavně kontroler s brzdičem BS 2/ a především prevenci pozvolného povolování vrutů či šroubů,zvítězila svařovaná kontrukce kovová /profily "L" 25 mm coby nosná žebra a jako nohy čtvercové uzavřené profily 20 mm/.Problém je v tom,že de facto celá horní část pultu je pod jiným úhlem než 90 st.,takže nebylo možné ty profily "L" pro horizontální /podélná/ žebra použít. Proto se pro jejich vytvoření použila pásová ocel o šířce 25 mm. Co jsem počítal,celá kontrukce bez plechů a ovl. prvků by neměla vážit více než 30 kg a to je vzhledem k potřebné pevnosti a tuhosti kontrukce podle mě hodně solidní.Samozřejmě,že s tím brzdičem a kontrolerem to bude váhově již úplně jinde.:rolleyes: Ovšem jde o prvky snadno demontovatelné /proto i vše vybaveno konektory/,takže je bude možné přepravit zvlášť. Holt,priorita byla tuhá a pevná kontrukce.:oops:

Miran napsal:
...
Nehledě na cenu, Pokeys mi ve finále vychází podstatně laciněji.

Zdravím,
jestli si dobře vzpomínám,v mém případě byl PoKeys 56U pořízen letos v únoru za cca. 1 300,- Kč.

David

To Miran
S tou aplikací to není nic fatálního, už jsem kdysi psal prográmky, které přes RS232 komunikovaly oběma směry a dokonce posílaly obrázky, samotná obsluha takových hračiček je poměrně primitivní. Mnohem víc programování kolikrát obsahuje "omáčka" okolo uživatelského rozhraní a jeho funkcí. Ale budiž.
To DOS / Win98 prostředí je nutné pouze pro naprogramování modulu. Samozřejmě není problém modul naprogramovat na nějakou univerzální komunikaci (hlášení změn stavu vstupů) a hotovo - na to si lze stáhnout třeba OpenDOS. Zbytek obslouží aplikace na příjem dat po RS232 v PC - čistá komunikace s modulem potom funguje kdekoliv a na čemkoliv, třeba i na W7. Toliko ke komunikaci s modulem.
Stran ceny - ano, ceně cca 1.300,- se to opravdu nevyrovná, nicméně za jeden modul je to jednorázově míň (uvažuji samozřejmě moduly bez dipleje). Pro mě je třeba možnost dokupovat si to po kouskách zajímavější. A navíc nemusím řešit objednání v zahraničí (jestli se nerozběhl mezitím import přes CZ distributora) - PROFA je 100% český výrobek.
Ohledně RS232 a USB - kdysi jsme to s autorem řešili a tvrdil, že by to šlo předělat, nicméně tehdy za to chtěl nějaký vyšší příplatek a to už se nelíbilo našemu šéfovi (tehdy jsem tomu byl přítomen pracovně). A i kdyby ne, existují RS232-USB převodníky které fungují a na tuhle komunikaci fungují dobře. A taky jich můžu na PC připojit několik.
A za další: někde o nějakou stránku vzad jsem zaznamenal zmínku o problému analogových vstupů - to tady odpadá. Pod (libovolnou) páku místo rotačního enkodéru vrazím pouze potenciometr a je to. A nemusím řešit změnu směru otáčení - PROFA mi jednoduše pošle údaj o naměřeném odporu a hned vím co se změnilo a o kolik. A nebo když chci, může PROFA snímat počty impulzů, frekvenci a nebo řídit krokový motor.....
A naposled: nikoho tohle řešení nenutím používat. Jen mi připadá jednodušší na použití snímacích prvků a flexibilnější co se týče možností jak si to můžu upravit k obrazu svému. Opravdu to nikomu nevnucuji a nebyl ani záměr tady spustit flame co je lepší a levnější. Měla to být jen informace o tom, že jsou i jiné možnosti.......
Toť vše. Nic víc. Netřeba mě kamenovat. Děkuji.

Stingray napsal:
.....
A naposled: nikoho tohle řešení nenutím používat. Jen mi připadá jednodušší na použití snímacích prvků a flexibilnější co se týče možností jak si to můžu upravit k obrazu svému. Opravdu to nikomu nevnucuji a nebyl ani záměr tady spustit flame co je lepší a levnější. Měla to být jen informace o tom, že jsou i jiné možnosti.......
Toť vše. Nic víc. Netřeba mě kamenovat. Děkuji.
Nikdo tě tady kamenovat nebude, jen mi to co tady nabízíš připadá poněkud "předpotopní". Pokud si přečteš manuál k Pokeys, tak mi (ač nerad :-) ) dáš za pravdu. Pečlivě jsem si prostudoval ony odkazované stránky a na mém názoru se nic nezměnilo. Znovu opakuji, měl-li bych být postaven před volbu zda koupit tebou doporučované zařízení nebo Pokeys56, volba bude asi jednoznačná. Vyhraje to druhý v pořadí. Jinak Pokeys55 mám doma a není co řešit. Možná před cca 5 lety by tvé řešení bylo schůdné, dnes asi ne....

Back
Nahoře