Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

E499_2002 napsal:
Nebulus: to je horzný... :D Dej tam raději plakát s nějakou hezkou... železničářkou. :D Jak má pak fíra respektovat Nespouštěj oči z tratě, když má před nosem takový žrádlo. Ještě, že MsTS neumíme simulovat tu vůni pečeného kuřete. :D

Tá mikrovlnka je animovaná, takže neboj:)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.q3.cz/images/97740ltea.jpg

E499_2002 napsal:
...Ještě, že MsTS neumíme simulovat tu vůni pečeného kuřete. :D
Z mikrovlnky nemůže nic pořádně vonět. Já si na některé šichty vozil kontaktní gril, kolega přinesl naložené maso, v Praze jsem zapnul gril a do Benešova bylo nagrilováno. Respektive jsme to sežrali s kolegou cestou. Když jsem na konečné procházel vlak, tak ta vůně masa se nesla celým prvním vozem. A chudáci cestující nedostali ani vzorek. :D
Jen některé mašinky měly problém udržet proud "do kuchyně" a vypadával jistič zásuvek. Tak jsem stále lítal do strojovny a zpět.
To byl oběd a ke snídani byly grilované párečky. Mí předchůdci zase dělali žrací hody v remosce. Celý den se peklo maso a večer když se končilo na měnírně v Benešově, tak byly hody a spláchlo se to lahváčema. V tradicích bylo nutné pokračovat.

Zdravím,
pokus o návrat k tématu.:D
Dnes ještě doladění zařízení VZ-KBS v podobě výměny kondenzátoru na vstupním otočlenu od elmech. převodníku na řídícím kontroleru, takže výzkum a vývoj VZ-KBS pro bertí pult zdárně dokončen.:rolleyes:
Zde již tedy jen něco ke skouknutí a vlastně i pro zasmátí (obzvláště v závěru) :cool: ...
https://www.youtube.com/watch?v=htXazQbRPUg

A abych nezapomněl na tu UV-mikrovlnku a zde to již moc neznečišťoval, zájemci mají možnost proštudovat si toto. ;)

David

Funguje to parádně.Sem si ze začátku myslel ,že je to jeden bývalej kolega můj :-) co tam sedí za pultem .

Je to fakt super, jen si myslím, že kdyby jsi si dal pohled před mašinu tak by to vypadalo ještě lepší.

Kdyby jsi se podíval do tohoto vlákna dopředu tak zjistíš proč to nejde. Ale prozradím ti to: Nefungují budíky na pultu (zatím není jak vytáhnout hodnoty z MSTS), tak musí být vidět na obrazovce.

Zdravím,
za noční péči o nachlazené a co dvě hodiny se kašlem dusící ratolest i uvaření sobotního oběda jsem si mohl jít "hrát". :D Na stůl se mi tak dostaly dva zajímavé kousky - včera dorazivší present ze Slovinska v podobě PoKeys56U a drobnosti v podobě kontroleru ze žabího pysku. Zase je tak nad čím špekulovat ... .:rolleyes:

0f5e72c3a71191c5167434a550960784.jpg

d4b05257f4f70fe33e2b3f8e967a6895.jpg

a834e107357e15daadcd559138682e14.jpg

Bude-li se digitalizace dařit, možná už zítra ... . ;)

David

Naposled editoval moderátor:
Pěkně Davide Pěkně, už se docela do té Ostravy na to zapojování teším, jestli teda bude co , když vidím jak jedeš XD

Zdravím,
pro případné zájemce o materiály ke stavbě zmíněné KBS-ky jsem vše dal dohromady a uložil zde. Balík obsahuje i program pro použitý mikrokontrolér a návrh desky (strana spojů !!!) pro Eagle.
Nebude-li něco jasné ohledně mikrokontroléru Picaxe 08M2, stačí napsat. Snad budu moci poradit. :rolleyes:

David

Davide, pěkné. Ale mám poznámku k zácviku :D Ano může se jet i na automatiku, kdy tam po odlepení kol z "Manipulace" můžeš dát rovnou CH Shunty. Ale to se dává jen tam, kde je traťová rychlost 100 km/h. Pokud pojedu na trati, kde je 80, tak se dává maximálně paralel a do 60 maximálně série. To je z důvodu, když sjedeš z výkonu, tak se trakce odpojí okamžitě a v případě rozpojování velkých proudů se pak rychle opalují stykače. Další technologie jízdy je taková, když tam dám poslední stupínek, který použiji, tak hned kontroler přestavím do polohy M. V reálu se nic neděje, mašinka se dál rozjíždí na přednastavený výkon. A jakmile dosáhnu například té stovky, tak kontroler přestavím do 0, kdy mašinka okamžitě odpojí výkon a hlavní kontroler zkrokuje. V MSTS to je uděláno kompromisně, kdy po přestavení kontroleru na nižší stupeň se i adekvátně sníží výkon.

Dobrá,
píšu si. ;)
Ono, až bude mašina "pojízdná", stejně si budeš muset udělat výlet a vše pěkně názorně předvést. A to nejen mi. :rolleyes:
Co se týče řešení žabotlamího pultu, v tomto případě je třeba pamatovat na to, že se vším budou pohybovat divoké děti a pubertální mládež, takže se vše musí udělat jako násilí- a zcizenívzdorné. Proto se bude klička voliče směru pomocí červíku napevno připevňovat na hřídel směrového válce a klíč do zámku brzdiče BS-2 asi dávat nebudu vůbec bo by tam asi dlouho nevydržel. Zámek se mírně vykuchá aby bylo stále odemčeno. ;-) U propojení kontroléru a PC mě mile překvapilo, že i při velmi rychlé manipulaci s volantem nedochází k nějakým poruchovým stavům a mašina v MSTS reaguje na každou aktuálně nastavenou polohu kontroléru i voliče směru. Vačky jsou tedy v pořádku a PoKeys56U vše zpracovává a do PC/MSTS posílá rychle a bezchybně. Řešení tohoto typu kontroléru i voliče směru (ideální program spínání vaček) je tedy pro naše potřeby perfektní a nebylo tak třeba vyrábět optický převodník jako u kontroléru Berty či Kocoura. Mé poděkování tak patří především výrobnímu závodu MEZ Postřelmov, kde se v roce 1972 tento kousek vyrobil. Kdyby tak tamní a tehdejší zaměstnanci tušili, o jak parádní hardware pro PC za několik desítek let půjde.

Abych nezapomněl, od Prahy mi přišla výzva k napravení své "reputace", takže se tímto veřejně omlouvám všem , koho se dotklo mé nazvání stroje ř.452 "žabím pyskem". Byla, je a za pár let alespoň v Ostravě to snad stále bude "Žabotlama". ;)

David

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
... Byla, je a za pár let alespoň v Ostravě to snad stále bude "Žabotlama". ;)

David
Panťák, pantograf, lochneska, někdy i ponorka podle zlomení rámu při srážkách s jinými kolejovými vozidly. Ale žabotlama, to jsem poprvé slyšel až tady z fóra. V Ostravě je mohli mít tak do roku 1975, 6. Tehdy jsem přišel na dráhu do dílen na ONJ a tam se to sjíždělo z celé republiky s tím, že Bohumín a Košice místo lochnesek dostaly nové EM488. A všechny ojeté EM475.1 se stěhovaly do Prahy. Dobrý čenž :D EM 475.2 byly vyrobeny pro nově elektrifikovanou trať Praha - Benešov, tak myslím jezdily jen pod Prahou.

Zdravím,
tak opět dorazilo psaní od Prahy. Má tam být "žabí tlama" a nikoli prý šotoušské "Žabotlama". Pořád. :rolleyes:;)

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
tak opět dorazilo psaní od Prahy. Má tam být "žabí tlama" a nikoli prý šotoušské "Žabotlama". Pořád. :rolleyes:;)

David
Nechtěl jsem do toho zasahovat, ale obojí je šotoušská záležitost. Koneckonců Zbyněk už to předeslal, ale na dráze kolem Prahy vždy byla (a je) zažitá přezdívka "Paňťák"! Tak jako "Elefant" je "Ešus" nebo "Hliník", tzv. "Veselá Kráva" je "Věžák", M 262.0 byla prostě "Dvěstědvaašedesátka" (nikoli nějaká "Kredenc"), apod. :)
Ale otázka přezdívek by si možná zasloužila samostatné vlákno.

Tom Kanka napsal:
Nechtěl jsem do toho zasahovat, ale obojí je šotoušská záležitost. Koneckonců Zbyněk už to předeslal, ale na dráze kolem Prahy vždy byla (a je) zažitá přezdívka "Paňťák"! Tak jako "Elefant" je "Ešus" nebo "Hliník", tzv. "Veselá Kráva" je "Věžák", M 262.0 byla prostě "Dvěstědvaašedesátka" (nikoli nějaká "Kredenc"), apod. :)
Ale otázka přezdívek by si možná zasloužila samostatné vlákno.

Pravda, necháme to na zvážení moderátorům. ;)

David

Zdravím,
měl bych prosbičku pro pražské a blízkopražské občanstvo - mohl by mi někdo přímo v terénu zjistit, zda hochům funguje NO a rychloměr ? :rolleyes: Ten rychloměr asi ano,ale u toho NO si nejsem jist.

Pult 141

Předem děkuji za případné informace.

David

Tak přidávám jednu novinku k pultům a to přenos návěstního opakovače z MSTS ven na LED diody. Zatím ve fázi testování, ale program nepadá. Program mě napsal kamarád programátor.Testovací verze bude zaslána i ke kolegovy na Ostravsko na Bertu ;)

Jinak omluvte provedení návěstního opakovače , momentálně zkušební testy jsou takto .Na fotkách jsou vidět 4 stavy a to

horní žlutá , červená , zelená , mezikruží
a funkční je i TZV modrá :P ovšem tu jsem nevyfotil zhasnutou.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/94Vy_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/38stuj_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/36volno_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/11mezi_tn.jpg[/URL]

Back
Nahoře