Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Miran napsal:
Ano,
správně. Jen v oné plánované stavbě nezapomeň na strojovnu. Až nebudou mít sousedi elektřinu, tak trakční generátor ve spojení se správným motorem bude dělat divy.....:D:D:D:D

Tak už se vyměřuje ... ;)

ebef0d383175adafbf2790a15da05032.jpg

Strojovny jsem sice neprosadil,ale ke štěstí mi to stačí takto.Pamatuje se samozřejmě i na zeměpisnou orientaci pultů - z Čeladné nahoru do Frenštátu pěkně s netlumenou Bertou a z Frenštátu dolů do Ostravy zase s Kocourem. :D

David

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
Tak už se vyměřuje ... ;)

ebef0d383175adafbf2790a15da05032.jpg

Strojovny jsem sice neprosadil,ale ke štěstí mi to stačí takto.Pamatuje se samozřejmě i na zeměpisnou orientaci pultů - z Čeladné nahoru do Frenštátu pěkně s netlumenou Bertou a z Frenštátu dolů do Ostravy zase s Kocourem. :D

David

Koukám, že jsi nezapomněl ani na výfuky (hned vlevo vedle dveří ma stanoviště). :D:D:D:D

Tak trošku jiné kafe ... , ;)

21d84d3df1e5c878625cd819d8f70a78.jpg

82e585c927dbfc534d59e41b30067bb4.jpg

které se pomaluje propojuje s MSTS ... .:D

8c3c99674a4fa7a0c0e127915e47d775.jpg

Bude-li se dařit, svézt se v rámci možností MSTS bude možné na konci února 2013. A to v Ostravě.:oops:

David

Až bude čas přidám i já naké fotky z toho muzea , jinak Davčo poprosím ty fotky na E-mail až budeš mít čas díky

Zdravím,
tak ode dneška zase trošku blíže realitě ... ;)

b6ebff0690893e9c3eb181a090c031f8.jpg

54d4ad812dba12b69ecbac90716b1a5a.jpg

Po dlouhém trápení se mi s vydatnou pomocí pánů expertů přes mikrokontroléry (Robot revue) podařilo poskládat pseudo KBS (skutečná KBSE zde) pro Bertí pult. Kvůli možnostem či spíše nemožnostem MSTS sice neumí přenos návěstí (v reálu to umí LS 90) na NO a jde o produkt se sloučenými funkcemi jak z KBSE tak LS IV, Žíly mi to ale netrhá. Zařízení reaguje na stisk TB, sepnutí tlakového spínače přímočinné brzdy (v mém případě sepnutí mikrospínače v brzdiči BP při plném zabrždění), ovládá svit modrého světla na NO a v případě nesplnění podmínek pro bezpečný stav dojde přes kontakty relé k vyslání impulsu do převodníku PoKeys 56, který poté provede "stisk" klávesy Backspace, což znamená nouzovému brždění vlaku v MSTS. Samozřejmostí je i spínání patřičného relé v rychloměru, který je tak schopen na rychloměrném proužku registrovat svit modrého světla na NO.
Ale i přesto všechno to pořád není ono. S MSTS to ovšem ani být nemůže. Nicméně, zvuk houkačky VZ (auto-klakson jako v reálu jsem do obývákového pultu odvahu montovat neměl :D) je o dost "výživnější" než zvuk v MSTS.:rolleyes:

No a protože je na mašině VZ-tka, musí na ní být i patřičný "papír" ... :D

3cae19d733a4ef4c29a20076a5ed5402.jpg

79233be5749c0dbc36737c6be54c6dc5.jpg

Bezpečnost na dráze především pánové !!! ;)

David

Tak to tomu poviem správne udržované zariadenie :salut:
Aké daľšie vychytávky plánuješ?

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat p. Hájka.
Co vy máte za školu???
Ptám se proto, že víte co máte udělat na pultu, jak to zpravit atd. a vidím, že i pájení Vám jde dobře.
Nebo jste se toto vše naučil léty praxe v práci??

Děkuji za odpověď

nebulus napsal:
...
Aké daľšie vychytávky plánuješ?

Zkouším syna.;)
A co se pultu týče, věřím, že se kolegovi od Howkyho podaří vyšpekulovat "čtení" pixelů z obrazovky tak, abych mohl z USB "cucat" data pro další typ mikrokontroléru, který by vše zpracoval a výsledkem by byl svit všech návěstí na NO. Ale to je už na mě moc a tak to nechám na větších odbornících. Holt, nejraději mám tu výrobu desek, osazování součástek a posléze tři dny stresu z toho, že něco nefunguje jak má. :roll:
Zatím je také tabu funkční reálný rychloměr. Uvidíme, jaké možnosti nabídně OpenRails. Jisté náznaky autorů ale jsou ... .:rolleyes:
Mimochodem, vedlejším produktem při výrobě výše uvedené KBS je upravená mikrovlná truba, ze které jsem udělal zařízení pro UV osvit desek s fotocitlivou vrstvou. Bude-li zájem, mohu nafotit a zveřejnit.:rolleyes:

David

Mě by také zajímala ta mikrovlnka :-)
Až budu dělat maturitni praci, tak bych aspoň nemusel si desku vyvolavat ve škole :-D

Lukáš

dvacka napsal:
...
Co vy máte za školu???
...

No,bude to asi škola života. ;) Dnes už bohužel dvě z "mých" škol neexistují - vrbická školka a střední ISŠE v Ostravě-Přívoze.;-)
Nikdy jsem nebyl dobrým znalcem elektroniky a k tomu málu co znám jsem se dostal díky železničnímu modelářství. Zapojování "tétéčkových" návěstidel, přestavníků výměn, později stavba blikačů, pulsních zdrojů pro lokomotivy apod. tak určitě pomohlo minimálně k zjištění, že elektřina kope.;) Ono, elektronika jde strašně rychle kupředu a kdo se jí stále nevěnuje, ztratí pomyslnou nit a pak už se vše špatně dohání. Já naposledy v televizi měnil trubičkovou diodu ve VN zdroji, takže jsem se tak ve vývoji zasekl někdy v roce 1995.:oops: Dnes se už totiž mění snad jen celé desky či bloky TV. I když, možná už je lepší koupit TV novou, protože oprava té vadné bude dražší.
S kolegou z práce jsme se shodli na tom, že nejsme elektroniky teoretickými, ale spíše praktickými - když není přesné schéma zapojení, zkoušíme dosazovat součástky všemožných hodnot do chvíle, až zařízení funguje jak má.:rolleyes: To ale jen samozřejmě u vlastních ptákovin. Při opravě dílů VZ se samozřejmě laborovat nesmí a vše je dáno předpisy.

David

David: prej "Nikdy jsem nebyl dobrým znalcem elektroniky". To určitě... :D Mít jen čtvrtinu Tvých znalostí, tak bych si pískal. Mimochodem, možná se letos potkáme na SOKV Ova na Elektroúseku.

Nebulus: to je horzný... :D Dej tam raději plakát s nějakou hezkou... železničářkou. :D Jak má pak fíra respektovat Nespouštěj oči z tratě, když má před nosem takový žrádlo. Ještě, že MsTS neumíme simulovat tu vůni pečeného kuřete. :D

dvacka napsal:
Mě by také zajímala ta mikrovlnka :-)
Až budu dělat maturitni praci, tak bych aspoň nemusel si desku vyvolavat ve škole :-D

Lukáš

Motivace nalezena zde. Podařilo se mi sehnat troubu s mechanickým časovačem, takže se dal využít pro nastavení doby osvitu desky. Čas osvitu je totiž velmi důležitý.
Já řešil trošku bezoečnější cestu a jako zdroj UV záření použil UV zářivky. U mé mikrovlné trouby se tedy odstranila horní část "pracovního" prostoru (plech vyřezán malým pilovým kotoučkem) a umístily se tam tři uvedené zářivky. Nemám problém osvítit i desky o max.rozměru 230x230 cm. Více velikost prostoru ex.mikrovlné trouby neumožňuje, ale kdyby se sehnala větší, neměl by být problém po případném dodání čtrvté UV zářivky osvítit i desky formátu A4 (210x300 mm). Co se týče el.zapojení, je třeba ještě zakoupit patice pro zářivky a tlumivky pro 11 Watt plus lankové vodiče 0,5 nebo 0,75 mm2. Startéry nejsou třeba, protože jsou umístěny přímo v zářivkách uvedeného typu. Jinak se může vykuchat de facto vše, co v el.zapojení trouby bylo - VN trafo pro zářič, samotný zářič, ventilátor, motorek pro otáčení talíře apod. Zůstat by měl jen napájecí kabel i vstupní obvody (deska) s tlumivkami a pojistkou. Samozřejmostí je i ponechání toho časovače, který je sice napájen 230 Volty, ale v mém případě nebylo k jeho napájení potřeba žádných spec.obvodů.

A zkušenosti ...
jestliže se použijí desky s fotocitlivou vrstvou z GM Elektronics, ideální čas osvitu je 7 minut. Po osvitu se deska ponoří do vývojky (1,5% roztok hydroxidu sodného) a po odstranění přebytečného laku se z vývojky vyjme, opláchne vodou a potom vloží do leptacího roztoku (chlorid železitý). Až se přebytečná vrstva mědi z desky odleptá, deska poté omyje vodou a odstraní se i lak ze spojů (lihem nebo acetonem), vznikne to, co vidíte o několik příspěvků výše.:oops:

Příští týden vše nafotím a uvedu zde.

David

Back
Nahoře