Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Howky napsal:
Ono přenášet rychloměr by se asi dalo podobně jak přenáším znaky NO.

Zdravím,
ano, ve stadiu úvah je pomoci si programem, který dovede "číst" stav složky RGB patřičných pixelů na monitoru (viz.NO). Podle mě by se tedy mohla snímat poloha ručky rychloměru v cabu (na stupnici rychloměru by byly umístěny "snímací body" jako u Howkyho na NO) a po každých například třech či pěti km/h by se přes onen program posílala data na port LPT (pararelní port). Každý nadefinovaný bod na textuře rychloměru by tedy v konečném důsledku znamenal jiné (vyšší či nižší) napětí na svorkách motoru/pohonu rychloměru. Podle mě je ale velký problém v tom, že na portu LPT už nebude dostatek vhodných pinů, které by umožňovaly přenos dat pro další zařízení (PoKeys a převodník PWM). Již nyní se totiž přes port LPT přenáší pět barev NO a v mém případě bych i rád aktivoval indikaci skluzu. Hned tak je o šest volných pinů méně.
Vše je ale opravdu jen má laická úvaha a řešení bych ponechal na tvůrci programu.
Zkoušení systému přenosu znaků na NO ale myslím vážně a tak se muselo investovat ... karta pararel .;)

Abych nezapomněl, firma GME se konečně rozhoupala a do své nabídky umístila mikrokontroléry Picaxe. Proto již není třeba platit poštovné a za ušetřené penízky si mohu pořídit jeden kousek 14M2 navíc a jestli se zdárně přenos návěstních znaků z MSTS ven dokončí, nic nebude bránit ve výzkumu a vývoji VZ-tky i s přenosem. Uvidíme.:rolleyes:
Objevil jsem i zajímavé video k mikrokontrolérům Picaxe jako takovým. Coby začátečníkovi mi dost pomohlo i při stavbě KBS-ky ... přednáška o mikrokontrolérech Picaxe .

David

Pokud se nepletu v PC mohu být až 3 Porty LPT každý má jinou Adresu. A 1 LPT port má 8 výstupů, takže k dispozici by mohlo být 28 výstupů.

Howky napsal:
Pokud se nepletu v PC mohu být až 3 Porty LPT každý má jinou Adresu. A 1 LPT port má 8 výstupů, takže k dispozici by mohlo být 28 výstupů.

No, tak pak už jen doufat, že na zákl. desce budou ještě dvě volné pozice PCI. ;) I když, co si vzpomínám, tak asi nemám.;-)

David

Myslím, že to půjde ... ;)

c7128973662c56b9290ff239adf802fe.jpg

Větší rozlišení.

Jak je ale vidět, motor pro pohon rychloměru musí před svým roztočením překonávat odpor mechanismu a tak při jeho roztočení dojde k "poskočení" ručky rychloměru na hodnotu cca.15-20 km/h. Řešením snad bude nikoli prozatimní (zkušební), ale zcela jiné řešení spojení hřídele motoru a rychloměru.

David

Naposled editoval moderátor:
Zdravím chlapy.Tak jsem dlouho přemýšlel, že už to není ono jen mačkat A,D mezerník atd. :D
Chtěl jsem se zeptat na nějaký ten pultíček, kterého výroba by byla tak nejsnadnější.
Myslím tím díly. Já bydlím v Bylnici a nejblyžší depíčko je asi ve ValMezu
což je docela dalejc.
Tak byly by nějaké rady od mistrů pro začátečníka?
Jak bych měl začít? S jakým strojem?

... nové gumy na pedálech, nové linoleum pod nimi, jiný typ rotačního enkoder na brzdiči BP, jiný způsob uchycení optického snímače na kontroleru (plech se snímačem již není přilepen ke konstrukci kontroleru dvojsložkovým lepidlem, ale je připevněn šroubem ve vybroušené drážce - možnost přesnějšího nastavení snímače) a krom toho ještě maličkost v podobě jiného řešení elmech. převodníku pro VZ-tku umístěného na kontroleru - tolik zatím práce na Kocourovi ... :rolleyes:

69ae3ab477eb455e4a093c534380b3b5.jpg c4f0f92f6d442d0c020958c10b1cf242.jpg

2db53f11d60f98304c67be7ecb7b00f5.jpg b7dbfc6da9a226e1bd8b8e6aacae4126.jpg

c914fe9d5da9c9c4083746aa1ed219e1.jpg ab060c662a25cda7dabad7aef0869661.jpg

9caa0eaeda983f4ef875b4a5a6422a44.jpg 2491c71a91871ba36d6075227e80dffa.jpg

f3b0006ed078591132efe645424a61d6.jpg c00a2107049f51093cd06d1b2a22c2ff.jpg

David

Kocouří "CML" ... . S vodiči to už ale nebude vypadat tak přehledně. ;)

bffbebaf0726ba082eafed145dc0698d.jpg 10f42df49bc7fcbce1e845f2387e4f86.jpg

Oproti verzi pro stroj 452 013, kde do menší krabičky stačilo umístil jen převodník PoKeys 56U, pro stroj 742 xxx už bylo třeba použít krabičku větší ( kočičí krabička ) kvůli umístění jak převodníku, tak i desky s obvody kontroly bdělosti strojvedoucího (KBS).
Konektor CAN 25 pinů je určen pro připojení vodičů všech prvků potřebných pro funkci uvedené KBS-ky (obě TB, obě relé v rychloměru, elmech. převodník na kontroleru, "tlakový" spínač na brzdiči BP či houkačka VZ) a konektor CAN 37 pinů poslouží k připojení vodičů všeho, co se poté propojí s převodníkem PoKeys 56U. U obou konektorů je počítáno s dostatečnou rezervou volných pinů (v budoucnu možná VZ-tka s přenosem návěstí na NO apod.).

David

David Hájek napsal:
... S vodiči to už ale nebude vypadat tak přehledně. ;) ...

Tie konektory sa chystáš vlastnoručne pájkovať? Vyslovujem hlboké poľutovanie. Aněžke radšej zapchaj uši, ak bude náhodou pri Tebe

A proč? Tyhle konektory se pájejí velice dobře, jenom se to nesmí dělat rozpáleným krumpáčem.

Miran napsal:
A proč? Tyhle konektory se pájejí velice dobře, jenom se to nesmí dělat rozpáleným krumpáčem.
Potvrzuji. Také v tom nevidím problém a na takovou práci jsem se vždy těšil. V mých dobách modelové železnice, jsem se takových konektorů naletoval desítky. Na letování posloužila stará dobrá ERS 50 (Tesla) a slouží ke spokojenosti dodnes.

Zbyněk Šemora napsal:
Miran napsal:
A proč? ...
Potvrzuji ...

Mirane, Zbyňku, beriem Vás za slovo, posielam zopár šnúr k naletovaniu 3-radových konektorov VGA D-Sub :D Platím dobre, 60 minút na hodinu v tvrdej vatikánskej mene

Tax napsal:
Tie konektory sa chystáš vlastnoručne pájkovať? Vyslovujem hlboké poľutovanie. Aněžke radšej zapchaj uši, ak bude náhodou pri Tebe

Nazdar Taxi,
jóóó, když je dobrý vercajk, hned se vše dělá lépe.;) Samozřejmostí je tedy mikropájka s malým hrotem a tenký trubičkový cín s "integrovanou" kalafunou. V tomto případě se ale musí hlídat dokonalé odizolování jednotlivých pinů mezi sebou. Do a z krabice totiž budou přivedena tři napětí (5, 12 a 24V), takže preventivně každý pin ještě zaizoluji tenkou izolační bužírkou a případnému průšvihu bude třeba zabránit i ochranou "polohou" - piny pro napětí 12 či 24 V budou od těch pro napětí 5V hodně daleko. Odpálení PoKeys-u za třináct stovek by mě totiž hodně bolelo.;)

David

Ahoj strejdo Taxi,,
tak mi ty "D-subka" i kablíky pošli. Chci si totiž koupit akvárium s rybičkou a taťka říkal, že si na to musím prvně našporovat. :cool:

S pozdravem

Anežka Hájkovic

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/ana_pajecka_1.JPG [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/ana_pajecka_3.JPG
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/ana_pajecka_2.JPG

David Hájek napsal:
Ahoj strejdo Taxi ...

Ahoj Aněžko. Tak teda strejda Tax čumí, ty si šikovná holčina ... s tými káblami teda popremýšlam

@ Zbyněk, Miran, David: Našťastie sa výrobcovia monitorov rokmi umúdrili a prestali montovať na monitory pevné, neodnímateľné VGA káble, takže neni čo riešiť. Ale inak ten trojradový konektor bola slušná pakáreň a trvalo to dosť dlho, takže sa na tom moc zarobiť nedalo, resp. bolo to maximálne nevýhodné. Dnes je hotový nový kábel nezriedka lacnejší, než samotný rozobratý konektor čoby ND.
Proste hoci som to letovanie zvládal bez obtiaží, aj tak som tú prácu nikdy nemal rád :-P

Když se z prvku vzduchotlakého stane prvek elektrický aneb "upgrade" ventilu píšťaly ... .

216fb804f0512787b958f4d326d1ed3d.jpg 14d03d1fb37b273edb93ac88bdaae248.jpg

Vidět sice není nové řešení vnitřností ventilu, ale řešení připojení vodičů pomocí konektoru už zřejmé je.:oops:

David

Back
Nahoře