Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

radekedar napsal:
Howky: Můžu se zeptat, už máte vyřešeno připojení k MSTS?
Pochybuji, že to kdy někdo dokáže. Je silný nesoulad mezi sejmutím polohy ovládací páky a převedením na zachování mapování kláves klávesnice. Stačí se jen podívat, co a jak se kdy spíná třeba v brzdiči ( ovladači OBE1 ) a jak se to nahrazuje v msts. Z klávesnice je výstup něco jako čítač zapojený na vstup integrátoru a nepřímo se simuluje kvaziproporcionální hodnota. Na tom brzdiči nemohou být polohy jako v reálu, mohou tam být zase jen 3 polohy - čítat nahoru, neutrální, čítat dolů. Totéž ovladač výkonu, EDB, světel, atd.
Prakticky se tam dají jen prodloužit/vytáhnout kontakty z klávesnice.
Pokud by ten pult měl mít polohy jako v reálu, obnášelo by to další čidla/převodníky, vlastní procesor se speciálním rozhraním a programem. Tohle by nedal dohromady ani Unicontrols

Naposled editoval moderátor:
sehnal jsi ovladač brzdiče... vlastní brzdič je ve strojovně a vypadá malinko jinak

Nemáte někdo přehled, kde by se daly nakoupit spínače a přepínače? Od té doby co jsem od dráhy pryč jsem ztratil přehled kde se tyto věci dají nakoupit. Předpokládám, že elektro bazar na Myslíkově ulici v Praze už asi neexistuje. Z jejich nabídky jsem svého času poskládal ovládací pult na HO kolejiště. Pertinaxové desky, které dílna vyhazovala z jednotek 451, kde překážely k přístupu ke kontroléru, ty už také nemám. :x To byl tenkrát základní stavební prvek pro ovládací panel. Když jsem to vynášel z depa, tak mi poradili, zabalit do novin Rudého práva a nikomu to vadit nebude. Ale je fakt, že kdybych si to neodnesl, tak to skončilo v kontejneru.

Jedná se o to. Potřebuji pákový vratný spínač s 0 uprostřed a dvě polohy na každou stranu. +1 / -1 vyvolá jedno sepnutí a přidržení v druhé krajní poloze + a - , to vyvolá sérii impulsů s nastavitelnou frekvencí. (to se pak budou ovládat lokomotivy 150,151,350,230, atd). Pak by byl potřeba přepínač, se kterým se dá točit stále dokola. Tohle by nahradilo volant u dieselů.
Vratné přepínače proto, že 0 se musí nastavit jen podle obrazovky. Brzda by se ovládala podobným "rajčákem". Zde by stačil vratný přepínač s jednou + a jednou - polohou. To samé by se použilo na pantografy, světla, řazení, atd. Zbytek klasícká tlačítka. Také by to chtělo nějaká inteligentní.
Je šance, že by se nějaký prototyp pultu dal vyrobit.

Zbyněk Šemora napsal:
... kde by se daly nakoupit spínače a přepínače? ...
Zbyňku, čo tak vyskúšať Conrad alebo GM Electronic ? U oboch funguje jak kamenný obchod, tak aj zásielková služba ...

Obávám se, že GM elektronic svou nabídku moc nezměnil a většina hejblat jsou jen standarty. A vysokonapěťové přepínače by byl zbytečný luxus. Ale myslím že proudově na 400A (jak uvádí katalog) by zase konstrukčně vyhovovali, při napájení z USB :D :D :D
V nejhorším případě se vše nasimuluje dvěma nebo 4 tlačítky do doby, než vhodné ovládací prvky seženu. Zatím to ještě nehoří. Vše je současně ve stádiu nápadu a druhého člověka, který je schopný navrhnout elektroniku.

Ty doby jsou hold pryč, kdy v Praze bylo hodně obchodů, kde se daly sehnat všelijaké mnohapólové a mnohapolohové přepínače. Na Myslíkové ulici. Pak na Karláku v jedné pasáži dole u tramvaje (na konci u Botanické zahrady). Tam byla taková vtipná prodejna. Otevírali v 8.01 a zavírali v 17.59. Pohled do výlohy, ale už více rozveselil. Například nějaký přepínač, s poznámkou, "sice Ruský, ale dobrý" . Pak tam byl nějaký tištěný spoj s kablíkem a k tomu audiokazeta (s hrací dobou asi 5 minut) s daty a u toho poznámka. "tohle je opravdu úplně k ničemu, ale za 10kčs to není drahé" Pak tam byly petlahve se směsí odporů, tranzistorů a dalších součástek s cenovkou "bordel za 10, bordel za 20, atd"
Z interiéru prodejny si pamatuji, že na jednom pultu v prosklené vitrině měli nápis. "Stojíte zde už dlouho a nikdo Vás neobsluhuje? Fronta je z druhé strany." Zde se dalo nakoupit také hodně zajímavých součástek.
V tehdejším Domě techniky mládeže na Národní třídě se daly koupit všelijaké dřevěné hranoly, ze kterých jsem vyrobil kostru ovládacího panelu (na HO kolejiště), na boky jsem našrouboval plochy z nařezaného a potaženém samolepící fólií, pertinaxu ze čsd_451. A horní panel byl z hliníkového plechu, potištěný a přelepný samolepící transparentní fólií. Pod tímto panelem byl obrovský tišťák se všemi tlačítky a přepínači včetně LED diod. Jo, to byly časy.

Já jsem vždy radši nakupoval součástky v GESu než v GM. V GM se se mnou nikdy nikdo nebavil. Vždy to probíhalo stylem máme/nemám, sbohem. V GESu když neměli přesně to, co jsem potřeboval, tak šáhli po katalogu a našli mi náhradu.

Místo DTM je dnes tuším Datart, ale ta prodejnička v pasáži na Karláku do nedávna existovala. Možná je tam stále, už jsem tam dlouho nebyl. Jó, časy se mění.

Zbyněk Šemora napsal:
Nemáte někdo přehled, kde by se daly nakoupit spínače a přepínače? Od té doby co jsem od dráhy pryč jsem ztratil přehled kde se tyto věci dají nakoupit. Předpokládám, že elektro bazar na Myslíkově ulici v Praze už asi neexistuje. Z jejich nabídky jsem svého času poskládal ovládací pult na HO kolejiště. Pertinaxové desky, které dílna vyhazovala z jednotek 451, kde překážely k přístupu ke kontroléru, ty už také nemám. :x To byl tenkrát základní stavební prvek pro ovládací panel. Když jsem to vynášel z depa, tak mi poradili, zabalit do novin Rudého práva a nikomu to vadit nebude. Ale je fakt, že kdybych si to neodnesl, tak to skončilo v kontejneru.

Jedná se o to. Potřebuji pákový vratný spínač s 0 uprostřed a dvě polohy na každou stranu. +1 / -1 vyvolá jedno sepnutí a přidržení v druhé krajní poloze + a - , to vyvolá sérii impulsů s nastavitelnou frekvencí. (to se pak budou ovládat lokomotivy 150,151,350,230, atd). Pak by byl potřeba přepínač, se kterým se dá točit stále dokola. Tohle by nahradilo volant u dieselů.
Vratné přepínače proto, že 0 se musí nastavit jen podle obrazovky. Brzda by se ovládala podobným "rajčákem". Zde by stačil vratný přepínač s jednou + a jednou - polohou. To samé by se použilo na pantografy, světla, řazení, atd. Zbytek klasícká tlačítka. Také by to chtělo nějaká inteligentní.
Je šance, že by se nějaký prototyp pultu dal vyrobit.

Zbyňku,
budu na baráku předělávat elektriku a ve sklepě jsou vypínače které se točí stále do kola (zapne, vypne, zapne, vypne, atd.) Byl by ti něco platný i když je na 220V?
Pákové přepínače by byli asi nejlepší tzv. kypry - byly na dráze na telefonních přepojovačích v dopravních kancelářích. Mám určitě minimálně jeden, který je na jednu stranu vratný a na druhou stranu aretovaný ale možná by nebyl problém aretaci odstranit.
Jinak prodejna, kterou hledáš byla před pár lety v Praze v Křižíkově ulici - od autobusového nádraží směrem do Karlína po pravé straně před viaduktem. Ale jestli je tam stále, za to neručím.

Jen to ne, žádné muzejní otočné přepínače, co sloužily na rozsvěcení světel. :D :D :D . Vždyť to má být pultík o něco větší než klávesnice.

Zbyněk Šemora napsal:
Jen to ne, žádné muzejní otočné přepínače, co sloužily na rozsvěcení světel. :D :D :D . Vždyť to má být pultík o něco větší než klávesnice.

:D Tak nic, zkusím to udat do NTM!

Nazdar pánové
tak taky něco přidám do této debaty :salut:
http://www.ukazto.com/?img=2795692~P1010410.jpg
http://www.ukazto.com/?img=2795679~P1010411.jpg
http://www.ukazto.com/?img=2795664~P1010412.jpg
http://www.ukazto.com/?img=2795655~P1010420.jpg
http://www.ukazto.com/?img=2795645~P1010425.jpg
Celkový pohled na fotky
http://www.ukazto.com/?id=4658983&klic=meeBQAtJ&overall=1

Jinak měl jsem menší rozhovor se známým ,a došlo na řeč o návěstním opakovači a rychloměru,a dozvěděl jsem že prý jezdil na trenažeru šestikoláka v olomouci ,nemá někdo fotky z tama? popř zda o tom někdo něco neví? jinak pokud by se tohle někomu povedlo přenášet z MSTS tak by to bylo super. ale přemýšlel jsem zda by nešlo přenášet rychlost tak jako na raildriver :?: :?: ,, nezkoumal ,, někdo toto?

jinak omluvte sníženou kvalitu fotek

Ahoj lidi. Tak zde čtu že chcete postavit Rail Driver pro MSTS. Já si chci něco takového postavit pro TRS. Jelikož nejsem programátor a ani se neviznám v programování, tak jsem se dal cestou rozebrání staré klávesnice a již mám zjištěné číselné kombinace pro spínání jednotlivých funkcí. Číselné kombinace jsem volil 16 a 8 podle toho jak je to rozděleno na vývodech plošného spoje klávesnice. Takže například pro uvolnění brzd v TRS je potřeba stisknout klávesu "Q " což je sepnutí svorek 14 + 24. Již jsem také vyřešil rajčák pro ovládání jízdy a brzdy v TRS. Během měsíce bych chtěl postavit první model funkčníko Rajčáku a odskoušet ho. Potom bych postavil nějaký funkční model pultu který asi nebude připomínat žádné stanoviště, no a pak se uvidí co dál. Pokud se Rajčák povede jsem ochoten ho dodávat i jiným zájemcům, popřípadě poskytnout dokumentaci. Sice to stavím pro TRS , ale chtěl bych aby to fungovalo i v MSTS. Taky jsem řešil obědnat si originální Rail Driver , rozebrat ho a předělat mechanickou část, ale je to moc drahý.

Kluci tak me napadlo zda by se dal sestavit podobny rychlomer jako je na Rail Driver (trosku mensi ho udelat) a pridat ho na ten pult co vy na to?

:cool:
Miloslav Vlček napsal:
Na internetu jsem našel odkaz na adresu http://www.raildriver.com/ , kde je vyobrazen řídící kontrolér pro msts a jiné programy pro železniční nadšence. Chtěl jsem se zeptat na fóru, zda někdo něco podobného vlastní nebo viděl, či má nějaké zkušenosti s podobným ovladačem. Chtěl bych si ho objednat. Cena je zde 150$, tj. cca 3.500 Kč + poštovné, ale nevím kolik by to dohromady stálo. Myslím si, že když by se našlo více zájemců, tak by i poštovné bylo levnější. Doufám, že nedostanu vynadáno za založení nového tématu, ale po přečtení snad všech témat jsem na nic podobného nenarazil. milo
Dobry den. Mna by hlavne zaujimalo ako pripojim hocijake ine zariadenie ako klavesnica[napr.joestick,pedale...]k hre MSTS kedze cez nastavenia to nejde. PROSIM PORADTE NA GAGI255@AZET.SK !
:?:

Ahoj,
tak jsem se rozhodl vyrobit si taky takovej menší pultík pro msts.
Základ je stará klávesnice, pár vratných mikrospínačů a trocha věcí "co dům dal" :D Ještě musím dořešit nějaké kryty ovladačů, ale snad už brzy vymyslím něco použitelného. :eek:
Fotky najdete tady http://zeleznice-h0.rajce.net/pultik_pro_msts

Back
Nahoře