Problém s výhybkami

tata22

Cestující
Zdravím všechny příznivce MSTS. Potřeboval bych poradit s padáním MSTS u tramvajové tratě Mnichov. Trať je to pěkná a celkem hratelná. Má jen jeden problém. Vždycky po pátém přehození jakékoliv výhybky kdekoliv, MSTS zatuhne a já musím restartovat PC. U jiných tratí to nedělá a rovněž, pokud nepřehazuju výhybky v "Mnichově" jsem v pohodě. Zajímavé je, že se to vždycky udělá přesně po pěti přehozeních a je jedno , v které části trati to je. Nemáte někdo nějakou radu ? Mám tu trať z tramvajových nejraději. Díky.

Není problém v tom, že používají úplně jiný tsection.dat? Tady myslím, že se tady o tom psalo....já tuhle štreku ani nespustil :-(

To je možný. Nicméně v readme píšou, že pokud Váš tsection.dat má vyšší číslo než to co je u trati, že máte ponechat vlastní. Takže jsem ho ponechal. Dobrá, pokud tedy použiji jejich, co my to udělá z ostatními tratěmi ?

tata22 napsal:
To je možný. Nicméně v readme píšou, že pokud Váš tsection.dat má vyšší číslo než to co je u trati, že máte ponechat vlastní. Takže jsem ho ponechal. Dobrá, pokud tedy použiji jejich, co my to udělá z ostatními tratěmi ?

Zřejmě tam nepoběží a nebo s problémy.....nevím, nezkoušel jsem to.....v každém případě.....zálohovat, zálohovat a ještě jednou zálohovat......V.I.Lenin

tata22 napsal:
Zdravím všechny příznivce MSTS. Potřeboval bych poradit s padáním MSTS u tramvajové tratě Mnichov. Trať je to pěkná a celkem hratelná. Má jen jeden problém. Vždycky po pátém přehození jakékoliv výhybky kdekoliv, MSTS zatuhne a já musím restartovat PC. U jiných tratí to nedělá a rovněž, pokud nepřehazuju výhybky v "Mnichově" jsem v pohodě. Zajímavé je, že se to vždycky udělá přesně po pěti přehozeních a je jedno , v které části trati to je. Nemáte někdo nějakou radu ? Mám tu trať z tramvajových nejraději. Díky.

Dobrý den !
Tuto trať jsem také získal a mám s ní a s dalšími tram tratěmi tuto zkušenost:
MSTS zřejmě nesnáší uzavření dráhy do kruhu. Každá taková trať v tomto momentě zamrzne (Belin27 apod.). Vyjel jsem z Mnichovské vozovny, otočil jsem se na "severní" smyčce a vydal se zpět do města. "Jižní" smyčka je vlevo od hlavní trati. Po přestavění poslední výhybky, kdy se dráha budoucí a dráha projetá uzavře do "kruhu PC totálně zamrzne. Při dalších jízdách jsem se pokoušel MSTS ošálit tím, že jsem pečlivě za sebou (Shift+G) přestavoval všechny projeté výhybky, tak aby mířily do slepých koncových úseků. Skončilo to stejně zamrznutím. Jakoby to poslední přestavění výhybky proti hrotům inicializovalo návrat všech mnou přestavených vyhybek do původní polohy a kruh se uzavřel.
Tato trať se mi natolik líbila, že jsem chtěl jižní konec upravit na vratný trojúhelník. Nejprve jsem to zkoušel kusek za vozovnou, potom na dvojkolejném úseku za smyčkou, ale vždy to skončilo totálním kolabsem kvadrantu a obnovu trati ze zálohy.
Doufal jsem, že instalace návěstidel by mohla problém vyřešit. Ale jak tato trať tak i Berlin 27 nějaká skrytá návěstidla má (podařilo se mi vytvořit aktivitu, kde jsem se potkal s další tramvají, což by bez návěstidel údajně nebylo možné) a přesto obě vesele padají dál. U té Berlin 27 by možná pomohlo, kdyby se na té konečné stanici (která má dvě kuse koleje vedle sebe) otočil směr kolejových spojek tak, aby se z pravé koleje dalo přejet na levou kolej couváním a pak snad by se dalo jezdit nepřetržitě. Mám to odzkoušené na jiné vlastní trati kdy linky mající smyčka+trojúhelník se dají jezdit do úplného vyčerpání obsluhy nebo PC ...... :-)
Jsem laik a věčný začátečník. Údajně existují české (snad dvě) železniční tratě z kategorie "fiktivní", které jsou na obou koncích ukončeny smyčkami, ale nakolik je to funkční nevím - neboť je nemám.
Možná, že nám nadšeným tramvajákům poradí někdo ze zkušených stavitelů tratí.
S pozdravem a s díky PepeQ

Trať do bludného kruhu

Už jsem to psal jinde takže se pro některé opakuji. Jak je vidět, tak je to ale zapotřebí.
Při stavbě tratě si editor tratě hlídá situaci kdy v defaultní (výchozí) poloze výhybek dojde k uzavření kruhu. Tato situace je v MSTS zakázána a to z následujícího důvodu. Pokud by někdo na trati třeba i s mnoha vyhybkama (počet není rozhodující) položil počáteční bod na kterékoliv místo v tomto (fiktivním) kruhu tak editor není schopen umístit koncový bod trasy neboť nenajde nikde konec kolejí. Pokud ale je výchozí poloha výhybek taková, že k uzavření kruhu nedojde, tak je možné mít na trati i ten pomyslný teoretický kruh. Díky výchozí poloze vyhybek je ale tento kruh narušen a tak je možné takovou trať vytvořit. Pak je ale nutné si dát velký pozor při definici trasy aby přehozením jedné z vyhybek nedošlo k tomuto uzavření kruhu.
Jednodušeji řečeno editor úkolu MUSÍ mít vždy možnost tu trasu někde zakončit.
Z popisovaného problému ale vyplývá že při ježdění v prohlížecím režimu není toto příčinou neboť zde není problém s definicí trasy. Ten je v editoru úkolů - proto ten zákaz kruhové tratě. A zrovna tak se mi nezdá že by právě po pátém přehození jakékoliv vyhybky došlo k uzavření kruhu.
Takže to zamrznutí MSTS má podle mne jinou příčinu.

Re: Trať do bludného kruhu

Ppoollll napsal:
.... Z popisovaného problému ale vyplývá že při ježdění v prohlížecím režimu není toto příčinou neboť zde není problém s definicí trasy. Ten je v editoru úkolů - proto ten zákaz kruhové tratě. A zrovna tak se mi nezdá že by právě po pátém přehození jakékoliv vyhybky došlo k uzavření kruhu.
Takže to zamrznutí MSTS má podle mne jinou příčinu.

Dobrý den
jsem proti Vám záčátečník a přesto si dovolím trochu oponovat. Kolega Tata22 použil trochu nešťastný termín "pátá výhybka". Je to myšleno jen pro konkrétní situaci, kdy se na Munchen trati uzavřel kruh. Na bratislavské lince 1 by to byla čtvrtá na lince 7 dokonce první .....

V MSTS jezdím výhradně na režim Prohlížení tratě a uzavření dráhy do kruhu zde zamrzá stejně spolehlivě. A nepomáhá ani přestavování výhybek "za sebou" jak jsem již popsal výše.
V Editoru úkolů (používám ho jen pro tvorbu "startovacích" míst - více nepotřebuji) musím definovat konec dráhy (v mém případě je to cca 100 m od startu) a tak by měl zamrznout editor při pokusu sestavit takto nekorektní úlohu. A tak se domnívám, že úkol/activita navržená na zacyklení je neuložitelná již na úrovni Editoru. Problém je tedy při jízdách v režimu Prohlížení trati.

A tak dotaz na odborníky by správně měl znít:
Má MSTS nástroj funkční i v režimu jízd Prohlížení tratě, který by v některém místě inicializován obsluhou přerušil dráhu projetou i zamýšlenou blížící se k nebezpečnému kruhu ?

Třeba možnost spojení funkce dvou výhybek - například jedu-li s jedničkou od SND (smyčka kolem bloku domů) a u Prioru přestavím výhybku na Hlavnú stanicu tak aby se současně přestavěla výhybka od Hlavnej stanice ze směru na SND (mnou přestavěného ze zákl. polohy) na směr na Americké náměstie a obráceně. Potom by při několika násobném projíždění sítí hráč sice musel v každém směru vždy přestavovat jednu výhybku, ale dráha by se nezuavřela do kruhu.
Díky za odpověď
PepeQ

stáhl jsem si Maďarskou trať ,bylo tam přiloženo do globalu několik shapes souborů a tsection k tomu.Používám vyšší tsection v Globale a trat jde spustit,ale když přijedu k místu s křížovýma vyhybkama,tak se vlak vykolejí,když dám jejich tsection vše jede OK,ale ostatní moje tratě se nenačtou.Abych nemusel tsection v Globale pořád přesouvat,nezná někdo nějaký fígl?Třeba pro jednu trať nastavit cestu do Globalu na Tsection_1,kerý by se přejmenoval. Dík.

Bojím se , že asi žádnej fígl není, ale nezkoumal jsem to úplně. Já to mám vyřešený docela snadno-trochu podobně asi jako Ty. Já mám celkem 3x udělanej GLOBAL,pojmenovanej podle toho k čemu je. např. GLOBAL MHD (metro+tramvajové tratě) , GLOBAL BRNO (pro trať p.Šemory) a GLOBAL XTRACK (xtrack 3.12 - zatím funkční pro všechny ostatní tratě). Zkus to udělat podobně a přejmenuj si vždy jenom požadovaný soubor na GLOBAL, aby ho MSTS načetl. Mimochodem, kterou tu maďarskou trať máš ? Mě zatím všechny fungovali ?

Mám trať Budapest- Debrecin-Nyirehaza(u Rumunských hranic)tušim.okolo 250 km.Byly k tomu soubory do globalu a Tsection.Ty křížové vyhybky vypadají super.

a to si sehnal na netu, nebo jinde ? Jestli na netu, tak mi napiš odkaz a to vyzkouším

tak jsem tu trať vyzkoušel a bohužel to nepujde jinak, než si vytvořit novou složku GLOBALxxx s odpovídajícím "tsection.dat" a při použití této tratě ho přejmenovat.Zkoušel jsem to na Xtrack 3.12 a bohužel to taky nechodí. V této trati je použito nějaké nové kolejivo, které neodpovídá žádnému Xtracku, ani ničemu jinému. V podstatě by se to dalo vyřešit jedinou možnou věcí a to sehnat někoho geniálního, kdo se vyzná ve složce "tsection.dat" a dokázal by tam PŘIPSAT toto kolejivo. V podstatě jde asi o 25 druhů kolejiva. Co se týká složky SHAPES a souborů do ní, tak to tam nedávej.Přepíše ti to některé .s a .sd soubory pro textury kolejí a pak Ti budou blbnout možná jiné tratě.Vyřeš to samostatnou složkou GLOBAL a jenom ji přejmenovávej. Momentálně mě nic lepšího nenapadá. AlešB

Anonymous napsal:
tak jsem tu trať vyzkoušel a bohužel to nepujde jinak, než si vytvořit novou složku GLOBALxxx s odpovídajícím "tsection.dat" a při použití této tratě ho přejmenovat.Zkoušel jsem to na Xtrack 3.12 a bohužel to taky nechodí. V této trati je použito nějaké nové kolejivo, které neodpovídá žádnému Xtracku, ani ničemu jinému. V podstatě by se to dalo vyřešit jedinou možnou věcí a to sehnat někoho geniálního, kdo se vyzná ve složce "tsection.dat" a dokázal by tam PŘIPSAT toto kolejivo. V podstatě jde asi o 25 druhů kolejiva. Co se týká složky SHAPES a souborů do ní, tak to tam nedávej.Přepíše ti to některé .s a .sd soubory pro textury kolejí a pak Ti budou blbnout možná jiné tratě.Vyřeš to samostatnou složkou GLOBAL a jenom ji přejmenovávej. Momentálně mě nic lepšího nenapadá. AlešB
Bohužel to co tady povídáš není tak docela pravda,to že se madarská trat nespustí ,nemá s tsection.dat co společného pokavad používáš x-track312,bohužel tam chybí cca 5mb souboru nutných pro spuštění tratě,já jsem si je tam dokopíroval z mé tratě a všemi chodí,pokavad jsi to ještě nerozchodil tak mi napiš na mail vlastinekMSTS@seznam.cz a já ti poradím a pošlu chybějící soubory,s pozdravem Vlastik.

Naposled editoval moderátor:
Práci čest. Nenapadlo mě jiné téma, tak sem:
Neznám realitu, ale velice mě v MSTS štve, že po návěsti omezující rychlost jízdy (např. před stanicí odbočkou) musíte jet tou danou rychlostí až k následujícímu návěstidlu, i když už jede třeba po traťové koleji s plnou rychlostí. Nevím, jak je to v reálu, ale podle mě snad jen fíra přejede soupravou inkriminovaný úsek a pak už zrychluje, ne? Pakliže toto takto je, nešlo by to nějak vyladit i v MSTS??

Ajemgud: Nešlo, pretože MsTS akosi zatiaľ nechápe, že rýchlosť udávaná návestidlom platí až potom, čo obvod výhybiek prejde posledné koleso. Takže buď sa bude virtuálny majsterko plaziť až k ďalšiemu návestidlu alebo bude môcť majsterko zrýchľovať, akonáhle vybehne z obvodu výhybiek mašina ... a keďže sú oba kompromisy viacmenej totožné v zámere mierneho potrápenia užívateľov sa vybral ten s tým plazením ...

Back
Nahoře