Stavba tratí

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna juros
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
klimi napsal:
Chtěl bych se pokusit postavit trať z Chomutova do Karlových Varů.Nenašel by se tu nějaký fíra,který by byl ochoten tuto trať natočit??Dík
Nechci tě odrazovat, ale mám pocit, že tato trať je již součástí jiného většího rozpracovaného projektu. Stačí se jen porozhlédnout po foru a určitě objevíš, kdo by mohl mít i ty "dokumenty."

bob57_cz napsal:
klimi napsal:
Chtěl bych se pokusit postavit trať z Chomutova do Karlových Varů.Nenašel by se tu nějaký fíra,který by byl ochoten tuto trať natočit??Dík
Nechci tě odrazovat, ale mám pocit, že tato trať je již součástí jiného většího rozpracovaného projektu. Stačí se jen porozhlédnout po foru a určitě objevíš, kdo by mohl mít i ty "dokumenty."
Ahoj,já vim,že jí staví Petr,ale chci se naučit stavět tratě a tuhle znám nejlíp takže to zkusim na téhle.

klimi napsal:
bob57_cz napsal:
klimi napsal:
Ahoj,já vim,že jí staví Petr,ale chci se naučit stavět tratě a tuhle znám nejlíp takže to zkusim na téhle.
Pokud se chceš teprve učit, tak si vše vyzkoušej na nečisto. Já začínal tak, že jsem si vzal nějakou už hotovou trať a editoval ji a dodělával dle svých představ. Proti nové fiktivní trati to má výhodu, že nejsi na holé placce, ale nějaká trať už existuje. Pak teprve zjistíš, jestli to má cenu něco stavět nebo usoudit, že na to nemám. Předpoklad je znát všechna označení dílů kolejí zpaměti a vědět přesně, co je to za kolej. Také je nutné znát, jak se pracuje z dynamickou kolejí. A je toho mnohem víc, co musíš znát.

Zbyněk Šemora napsal:
klimi napsal:
bob57_cz napsal:
klimi napsal:
Pokud se chceš teprve učit, tak si vše vyzkoušej na nečisto. Já začínal tak, že jsem si vzal nějakou už hotovou trať a editoval ji a dodělával dle svých představ. Proti nové fiktivní trati to má výhodu, že nejsi na holé placce, ale nějaká trať už existuje. Pak teprve zjistíš, jestli to má cenu něco stavět nebo usoudit, že na to nemám. Předpoklad je znát všechna označení dílů kolejí zpaměti a vědět přesně, co je to za kolej. Také je nutné znát, jak se pracuje z dynamickou kolejí. A je toho mnohem víc, co musíš znát.
Já jsem si už pohrál s kolejivem,udělal jsem si fiktivní trať z dvou stanic a jedné zastávky,ale nepovedlo se mi udělat nástupiště do oblouku.Nevíte,jak na to??Jednou už jsem si zkusil udělat i kolejivo v Klášterci a vypadalo to podle mne dobře.Akorát nevím,jestli si poradím i s s názvy stanic(cedule),moc s graf.editory neumi.

Nástupiště do oblouku se skládá z krátkých rovných dílů. (10m) . Popisky zastávek jsou třeba až na konec. Já to také neuměl. Je nutné se samovzdělávat, jinak nemá smysl nic velkého stavět.

Ak dovolíte tak by som aj ja povedal pár slov začínajúcim staviteľom :
Samozrejme prajem veľa elánu a chuti do práce, len by som chcel poznamenať pár dôležitých faktov, ktoré si treba uvedomiť než s tým všetkým začnete.
Entuziasmus a počiatočné nadšenie, ochota niečo pre MSTS spraviť, nesedieť pred fórom a písať sprostosti sa samozrejme u každého jedinca nesmierne cení ALE:
1./Je veľmi dôležité uvedomiť si KOĽKO ČASU mám a KOĽKO môžem tomu venovať.
2./Treba si poriadne uvedomiť že čo vlastne chcem postaviť a do akej miery to chcem spraviť reálnym výtvorom.
3./Nespoliehať sa na dotazy typu "Kto mi vymodeluje toto a hento", treba improvizovať a časom to niekoho určite osloví.
4./Nájsť určite aspoň jedného alebo dvoch ľudí, ktorí sa budú na projekte podieľať plnohodnotnou autorskou prácou, pre samého je to abnormálny žrút času a málokto si to môže dovoliť.Ktorí to dokázali, tým patrí moja poklona.
Všetko píšem z vlastných skúseností a verte mi, že už s odstupom času ma dosť mrzí že nemám na ŽSR130 toľko času ako som si v začiatkoch predstavoval, ale na druhej strane mám dobrého spojenca /Dráčik/ takže to ide.
Týmto príspevkom by som chcel trocha poradiť tým čo chcú s niečím podobným začať.

Mam otazku ohľadom stavby tunela...

Kolaje urcene pre tunel mam položene,a ked som do toho zvacsil teren (zvysil som kopec) tak ten kopec mi zasiahol do kolajiska...Co presne musim urobit aby to tak nebolo ??? Viete mi s tým pomoct ???Tu na fore som nic nenasiel tak sa pytam.Vdaka za odpovede
Majte sa

Naposled editoval moderátor:
Fender napsal:
Mam otazku ohľadom stavby tunela...
Kolaje urcene pre tunel mam položene,a ked som do toho zvacsil teren (zvysil som kopec) tak ten kopec mi zasiahol do kolajiska...Co presne musim urobit aby to tak nebolo ??? Viete mi s tým pomoct ???Tu na fore som nic nenasiel tak sa pytam.Vdaka za odpovede Majte sa
Koukni na návody i tady : http://trainstav.wz.cz/ ( http://trainstav.wz.cz/jak_na_to.htm )

Ahoj,

potrebuju pomoc. Da se neco udelat s timhle?

d95eac0dcccef6d87c0da3df6bf77bad.jpg

Je to nejak divne napojeny, ale projet se to da v pohode. Jen u toho skoci obraz :-( Chtel bych to opravit, ale nejak abych nemusel prekladat vsechny koleje az do konce trati. To by byla vrazda...

Kosac napsal:
Ahoj,
Je to nejak divne napojeny, ale projet se to da v pohode. Jen u toho skoci obraz. Chtel bych to opravit, ale nejak abych nemusel prekladat vsechny koleje az do konce trati. To by byla vrazda...
Asi to nebude nic hrozného, když to mají ve svých tratích i takoví mistři jako Martin, Vlado a dokonce i Zbyněk.

bob57_cz napsal:
Kosac napsal:
Ahoj,
Je to nejak divne napojeny, ale projet se to da v pohode. Jen u toho skoci obraz. Chtel bych to opravit, ale nejak abych nemusel prekladat vsechny koleje az do konce trati. To by byla vrazda...
Asi to nebude nic hrozného, když to mají ve svých tratích i takoví mistři jako Martin, Vlado a dokonce i Zbyněk.
Ale, ale, ale. Kde to mám já? Ano kdysi jsem to někde měl, ale spíše do strany, ale vždy po upozornění jsem se zastyděl a v další aktualizaci opravil. Já jsem přesvědčen, že už takové schody nikde nemám. Když tak pošli screen. Opět se zastydím a opravím. :lol:
Jinak se to řeší tak, že delší kolej nahradíš mnoha krátkými a pak to jde plynule navázat.
Jako ukázku se koukni na úsek Rudoltice - Krasíkov u mé trati, tam jsem to kdysi předělával, jezdí se tam 160 a nepoznáš schodek ani nahoru ani do boku. Spoj je v oblouku za Rudolticema.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale, ale, ale. Kde to mám já? Ano kdysi jsem to někde měl, ale spíše do strany, ale vždy po upozornění jsem se zastyděl a v další aktualizaci opravil. Já jsem přesvědčen, že už takové schody nikde nemám. Když tak pošli screen. Opět se zastydím a opravím.
Ahoj.Nebuď ukřivděný, o nic nejde. Hrabovka, Libeň, Úvaly atd. Těch kouskú je ještě hodně, kde to poskočí. Projíždět štreku řadu hodin a skenovat se mi nechce-nemám na to čas. Prostě jsem s tím smířen. Třeba jsi to odladil od doby, co jsem to naposledy zahlídl.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Ale, ale, ale. Kde to mám já? Ano kdysi jsem to někde měl, ale spíše do strany, ale vždy po upozornění jsem se zastyděl a v další aktualizaci opravil. Já jsem přesvědčen, že už takové schody nikde nemám. Když tak pošli screen. Opět se zastydím a opravím.
Ahoj.Nebuď ukřivděný, o nic nejde. Hrabovka, Libeň, Úvaly atd. Těch kouskú je ještě hodně, kde to poskočí. Projíždět štreku řadu hodin a skenovat se mi nechce-nemám na to čas. Prostě jsem s tím smířen. Třeba jsi to odladil od doby, co jsem to naposledy zahlídl.
Tak se smiř s tím, že pokud jsi něco projel před rokem, tak nevzpomínej, že je něco špatně. Už to může být dávno opraveno. V Hrabovce nic takového není, v Libni určitě také ne a v Úvalech to sice háže, ale koleje jsou navázány plynule. Takže pokud nemáš screen, tak raději nic nekritizuj. Já také nemám čas kontrolovat plané poplachy.

Zbyňku, bob57 má pravdu. Nevím, jak v těch místech co psal, ale já jsem na takový schod někde taky párkrát narazil. Samozřejmě nemám po ruce důkaz :eek: , příště se při testování a hraní aktivit na toto zaměřím.

Takéto schody ( tzv . blaťáky ) sú aj na skutočnej železnici. Na jednej strane sa tu poniektorý stažujú že simulátor sa nenakláňa a nenatriasa a iným to vadí. Keby Zbyňek rozhasil každý 20-30 styk, hneď by to bolo reálnejšie :lol: ...

Michal napsal:
Zbyňku, bob57 má pravdu. Nevím, jak v těch místech co psal, ale já jsem na takový schod někde taky párkrát narazil. Samozřejmě nemám po ruce důkaz :eek: , příště se při testování a hraní aktivit na toto zaměřím.
V čem má pravdu? Já neobdržel žádný screen. Jinak test trati jsem dělal v aktivitě Den blbec. I to byl jeden z důvodů, abych napsal tuto aktivitu. Chyby jsem objevoval, ale nikoli ve stycích. Na to konto jsem opravoval nevyladěné zakřivení v poště na Masaryčce a vyrobil plynulejší oblouk v Poříčanech, když se jede od Nymburka na rovnou kolej. Také jsem objevil chybu v rychlosti v Bubnech, ale vše je dávno opraveno nějaké staré aktualizaci trati. Nikde žádný schodek jsem nenašel.

Obecně řečeno, pokud mi kdokoli napíšete, že mám někde v trati určitou chybu a neoznačíte místo, tak si to raději nechtě pro sebe, protože nikdo nebude podrobně monitorovat 800km a hledat, co se komu nelíbí.

Ale mám nutkání ještě jednou projít oblouková zhlaví v Úvalech a Českém Brodě. Sice tam žádné skoky v navázání kolejí nejsou, ale přece jen mám větší zkušenosti s dynamickými kolejemi a pokusil bych se to tam navázat plynuleji. Za Úvalama směr ČB je mi trnem v oku ostrý styk (ikdyž přesně napojený)

Ale pravdu má Nebulus. Úvaly, tak nějak to tam házelo v reálu. Proto tam byla i často pomalá 50 přes vyhýbky. Byla tam i z důvodu špatného stavu vyhýbek nehoda, kdy rychlík od ČB vykolejil na první vyhýbce a na angličanu to půlku jednoho vozu hodilo na sousední kolej a ten pak jel každým podvozkem po jiné koleji a bokem to nabral do vlaštovek. V MSTS si všiměte dřevěné výztuhy u konce peronu, to je památka na tuto nehodu. Vozy, které se převrátily se kompletně na kov o koleje očistily od laku do stavu, jako by byly připravené do lakovny.

Zbyněk Šemora napsal:
Obecně řečeno, pokud mi kdokoli napíšete, že mám někde v trati určitou chybu a neoznačíte místo, tak si to raději nechtě pro sebe, protože nikdo nebude podrobně monitorovat 800km a hledat, co se komu nelíbí.
OK, tak já si to nechám pro sebe. :D Ne vážně, vždyť víš, že píšu z práce a MSTS mám doma. Teď ti nic ukázat nemohu i kdybych chtěl. Nikdo po tobě nechce, abys monitoroval 800km tratě. Napsal jsem jasně, že si při testování dám větší pozor a příště tě upozorním (i se screenem). Myslím, že i v posledním Hurvínkovi jsem něco viděl. Jenže to máš tak, že se člověk soustředí na aktivitu a ne na dělání screenů. Navíc, když to zjistíš, tak je už pozdě dělat screen.

Michale, víš dobře, že Tvých postřehů si vždy cením. Ty jediný objevíš chyby, kteří jiní nevidí. Například telefony na vjezdu do Pardubic rok byly ve vzduchu a nikdo si toho nevšiml. Létající stromy i budovy atd. Ale opravdu nejlepší je screen. Většinou to opravuji jednorázově a jedu jen podle obrázků.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale pravdu má Nebulus. Úvaly, tak nějak to tam házelo v reálu. Proto tam byla i často pomalá 50 přes vyhýbky. Byla tam i z důvodu špatného stavu vyhýbek nehoda, kdy rychlík od ČB vykolejil na první vyhýbce a na angličanu to půlku jednoho vozu hodilo na sousední kolej a ten pak jel každým podvozkem po jiné koleji a bokem to nabral do vlaštovek. V MSTS si všiměte dřevěné výztuhy u konce peronu, to je památka na tuto nehodu. Vozy, které se převrátily se kompletně na kov o koleje očistily od laku do stavu, jako by byly připravené do lakovny.
R524 Bečva, střihoun Pišta Kucharik pod bdělým dozorem instruktora Kubína jel vyjímečně pod 100 a tak to dopadlo. Kdyby jel sám bez SI, tak by tam přelítl nad dírou 115 a nic by nevypadlo. To je zákon schválnosti, den před tím tam zrušili třicítku, aby brali kvartální prémie.

Čawte všetci chcel by som sa spýtať keďže som novačik či by ste mi nemohli niekto poslať na e-mail, alebo napisať stranku návod na stavbu trati??? :lol: :?:

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře