nastavení modelů pro MSTS

Petr Novák

Průvodčí
Nevím,proč mám pořád nějaké připomínky k MSTS,asi je to důsledek výchovy mého otce,kterému pokud něco nesedělo na milimetr,tak to byla špatná práce.Ale vraťme se k modelům.Někdo v diskuzi se ptal v tomto foru,co to vlastně je ESD_Bouding_Box.Jelikož jsem to taky nevěděl ,tak jsem se podíval na odkaz u Havla a stáhnul si u něj soubor modelsize o nějakých 4MB.Ty informace uvedené v souboru byly tak zajímavé,že jsem se rozhodl,podívat se,jak jsou modely v MSTS vůbec nastaveny.Zkuste si to sami,abyste mě pak nekamenovali jako jiné autory.Přesně podle pořekadla "každý pes,jiná ves".Jelikož jsem se spojil s autorem toho velice poučného textu,jsem se dozvěděl,že se připravuje další díl a tam bude i nastavení parních loko a tendrů.Autor prosil o strpení,aby se všechno řádně otestovalo a pak finální verze bude zase na webu,nejspíše u Havla.To,co jezdí v našem MSTS,radši nebudu nic říkat.Nyní je mi však jasné,co je příčinou nestabilního chování vlaku při jízdě,škubání,vykolejování v krajním případě.Velice doporučuji ten soubor prostudovat a pokud možno se ho pak držet,jinak bude situace stejná jako u označování Trainsetu.Jenže v tomto případě nám hrozí,že se modely nespřáhnou či rozpojí za jízdy,nemluvě o jízdních vlastnostech modelů. :twisted:

Petr Novák napsal:
Nevím,proč mám pořád nějaké připomínky k MSTS,asi je to důsledek výchovy mého otce,kterému pokud něco nesedělo na milimetr,tak to byla špatná práce.Ale vraťme se k modelům.Někdo v diskuzi se ptal v tomto foru,co to vlastně je ESD_Bouding_Box.Jelikož jsem to taky nevěděl ,tak jsem se podíval na odkaz u Havla a stáhnul si u něj soubor modelsize o nějakých 4MB.Ty informace uvedené v souboru byly tak zajímavé,že jsem se rozhodl,podívat se,jak jsou modely v MSTS vůbec nastaveny.Zkuste si to sami,abyste mě pak nekamenovali jako jiné autory.Přesně podle pořekadla "každý pes,jiná ves".Jelikož jsem se spojil s autorem toho velice poučného textu,jsem se dozvěděl,že se připravuje další díl a tam bude i nastavení parních loko a tendrů.Autor prosil o strpení,aby se všechno řádně otestovalo a pak finální verze bude zase na webu,nejspíše u Havla.To,co jezdí v našem MSTS,radši nebudu nic říkat.Nyní je mi však jasné,co je příčinou nestabilního chování vlaku při jízdě,škubání,vykolejování v krajním případě.Velice doporučuji ten soubor prostudovat a pokud možno se ho pak držet,jinak bude situace stejná jako u označování Trainsetu.Jenže v tomto případě nám hrozí,že se modely nespřáhnou či rozpojí za jízdy,nemluvě o jízdních vlastnostech modelů. :twisted:

Přesně tak, mám hotovou 715 a pokud nebylo všechno tak jak má být, tak souprava na předním spřáhle nebrzdila, vagóny vykolejovaly, soupravy se trhaly a jiné všeliké neplechy MSTS vyváděl. Přitom jízda vlaku na předním spřáhle 715 byla základem provozu i ve skutečnosti.

[quote="Miran
Přesně tak, mám hotovou 715 a pokud nebylo všechno tak jak má být, tak souprava na předním spřáhle nebrzdila, vagóny vykolejovaly, soupravy se trhaly a jiné všeliké neplechy MSTS vyváděl. Přitom jízda vlaku na předním spřáhle 715 byla základem provozu i ve skutečnosti.[/quote]

Podla tohoto mám rozumieť, že máš hotový model loko 715, alebo zrozumiteľnejšie T426.0???

Vážení příznivci MSTS,navazuji na svůj dřívější příspěvek uvedený na této stránce,jelikož došlo k dalším změnám.P.Frinta mi poslal mail,kde píše o postupu prací na dalším dílu nastavení modelů a Pppolll zde objevil nějaký problém,který se snaží oba urychleně vyřešit,aby mohl brzy návod vyjít.
Bylo by vhodné podle mínění mé maličkosti a p.Frinty zavést širokou diskusi o nastavení parametrů MSTS.Jak všichni víme,MSTS má řadu omezení.Některá se dají obejít,u některých je třeba zásahu do defaultních souborů.Právě u problematiky nastavení modelů se asi zásahu do přinejmenším default.wag zřejmě neobejdeme.Pppolll si myslí,že kvůli tomuto zásahu si řada lidí nebude ochotna nainstalovat úravu vlastností modelů dle p.Frinty.Trati v MSTS jsou postaveny tak,jak jsou postaveny.Máme české trati,které však mají nastaveny parametry trati tak,že modely mají problémy jimi projet.Myslím si,že MSTS je nastaven především na americké modely,odpovídá tomu nastavení v default.wag -vzdálenost spřáhel.Když se podíváme na nastavení spřáhel v *eng/*wag souboru,zjistíme,že je často nastaveno na automatické spřáhlo.Proč tomu tak je,je mi záhadou,zvláště,když ČD automatické spřáhlo nepoužívají.
Pokud chceme,aby MSTS odpovídal realitě,tak ji taky dodržujme.P.Frinta nabízí odzkoušený návod,jak úpravou *eng/*wag a *sd soborů nastavit chování modelu tak,aby odpovídal svému velkému vzoru.Je však třeba zásah do default.wag,kde je třeba nastavit vzdálenost spřáhel na vyšší hodnotu než původních 30cm.Osvědčila se až vzdálenost 80cm,kdy modely nemají problémy s projíždením oblouků,spřahováním a vykolejováním především v malých obloucích.Abychm předešli obavám Pppollla,navrhuji jednoduché řešení.Každý nový model či skin by měl 2 varianty *eng/*wag a *sd souborů.V jedné variantě by byly neupravené soubory a v druhé upravené s tím,že se musí upravit hodnoty v default.wag.Je na každém uživateli MSTS,pro kterou variantu se rozhodne.Podle mé zkušenosti se zásah do default.wag zatím nijak neprojevil a pro jistotu mám zálohovaný ten původní.Jízdní vlastnosti upravených modelů jsou o hodně lepší,lépe projíždějí zatáčky.Jsou spřaženy nárazník na nárazník a nemí mezi nimi žádná mezera,která je u neupravených modelů častá.Také nejsou prolínající se nárazníky,což má na svědomí špatné nastavení parametru Size (rozměry skutečného vozu) v *eng/*wag souboru.Je s podivem,že hodně modelářů či skinařů si nedá práci ověřit,zda-li mají správně nastavené rozměry.
Např.skoro všechny modely 110 mají špatné rozměry,restaurační vozy a tak bych mohl pokračovat dále.Nemá to však cenu se o tom rozšiřovat,p.Frinta všechny tyto nesrovnalosti opravil.
Seznam modelů není úplný,stále se na něm pracuje.Pokud by byl zájem,jsem ochoten soubory ve spolupráci s p.Frintou upravit a na netu dát volně ke stažení.Není to žádná velká velikost *eng/*wag má tak 30kB a *sd ještě méně.Rádi bychom s p.Frintou znali názor uživatelů na tuto úpravu a přivítáme konstruktivní kritiku či jiné řešení.

Tax napsal:
Podla tohoto mám rozumieť, že máš hotový model loko 715, alebo zrozumiteľnejšie T426.0???

Přesně tak, je hotová T426.003, ale protože je problém se zvuky jelikož mašina jezdí cca 2 x ročně, zkusil jsem použít některé zvuky z Dejvových zvuků pro 754. Dejva jsem požádal o souhlas ale zatím se nevyjádřil, tak nevím zda to mám pustit nebo počkat. Pokud se podíváš nalevo tak ji tam uvidíš. Ke stažení bude s největší pravděpodobností u F. Havla.

Miran napsal:
Přesně tak, je hotová T426.003, ale protože je problém se zvuky jelikož mašina jezdí cca 2 x ročně, zkusil jsem použít některé zvuky z Dejvových zvuků pro 754. Dejva jsem požádal o souhlas ale zatím se nevyjádřil, tak nevím zda to mám pustit nebo počkat. Pokud se podíváš nalevo tak ji tam uvidíš. Ke stažení bude s největší pravděpodobností u F. Havla.

No ale s týmto nečakaj, daj tam zatiaľ defaultné zvuky z GP38, len ich premenuj na 715cab.sms a 715eng.sms. Keď budú autentické zvuky, jednoducho sa už len doplnia, bez zmeny eng súboru ( do common.snd/snd715 )

- stavba trate Tisovec - Jesenské môže začat !!!! Dve z T426.0 tam pôvodne jazdili, vozy Bix/020 sú už tiež !!!

Tax napsal:
No ale s týmto nečakaj, daj tam zatiaľ defaultné zvuky z GP38, len ich premenuj na 715cab.sms a 715eng.sms. Keď budú autentické zvuky, jednoducho sa už len doplnia, bez zmeny eng súboru ( do common.snd/snd715 )

- stavba trate Tisovec - Jesenské môže začat !!!! Dve z T426.0 tam pôvodne jazdili, vozy Bix/020 sú už tiež !!!

Zvuky z GP 38 se mi vůbec nelíbí, to si v nejhorším případě namixuju svoje, ono jde pouze asi o 8 soborů z 754 (brzdy a houkačka, motor jsem udělal z nějaké americké mašiny a zní poměrně věrohodně) tak by s tím neměl být problém. A k těm originálním T426.0: tady v Tanvaldě máme myslím poslední dva kusy na světě, 001 a 003 podle které je model. Mašiny samozřejmě již turnusy nejezdí, ale kluci z VTS Tanvald je dali dohromady, 003 je po velké opravě včetně nového laku. Při poslední jízdě v srpnu jsem se na ní svezl s tím, že natočím autentické zvuky, ale selhal mi notebook a tak ze záznamu nebylo nic :( .

Takže trati Tisovec - Jesenské se ti zachtělo? Hrome, tak to abych se pustil do trati 035 Tanvald - Harrachov, kde také T426.0 jezdily :)
Myslím si, že stavba trati Tisovec - Jesenské může klidně začít, než bude hotová, tak bude i T426.0 .

Miran:

Ty nemáš diktafón :?: No ale vážne - všetky addony do MSTS sú free ( okrem oficiálnych platených ), takže si môžeš namixovať zvuky aké len chceš - iba tam uveď, kto ich zaobstaral alebo pripravil, poprípade odkiaľ ich máš.

Tieto 4 mašiny pre ČSD boli asi jediné na svete, pretože pre rakúske trate boli vyrábané v inom prevedení a teda sú dosť odlišné

V Tisovci pôvodne jazdili dve, asi 002 a 004, ale zanedlho boli presunuté do Tanvaldu, pretože sa ukázalo, že na tú trošku vlakov tam bohato stačia adhézne stroje. No každopádne tie T426.0 budú zaujímavé mašiny, len abys to už urýchlene vydal. Verejnosť, vrátane mňa, na to netrpezlivo čaká !!!

:twisted: Čo tak zaradiť ma medzi betatesterov ???

715

Byl jsem přesvědčen, že ke zvukům na 715 jsem se již vyjádřil. Bohužel ale v odeslané poště onu zprávu nemám, takže jsem asi někde udělal chybu. Omlouvám se, pokud kvůli mojí neschopnosti došlo ke zdržení vydání modelu.

S vydáním zvuků pro 754 v balíčku s 715/T426 souhlasím, ale:
- balíček 715 musí být zadarmo a volně ke stažení na webu
- pokud jsou zvuky mixovány s jinými tak vyžaduju v readme uvést původ, pokud jsou kompletně převzaty a zároven existuje i samostatné readme pro tyto zvuky, tak prosím toto původní readme přiložit.

Re: Miran:

Martens napsal:
Ahoj Martens. A čo tak raz zapnúť ICQ ????????????????????? Na čo ho máš ????????????? :mad: :twisted: :wink:

Naposled editoval moderátor:
K nastaveniu parametrov podľa p.Frinty

Odskúšal som upraviť si parametre eng a wag a sd súborov na niektorých modeloch. Môžem konštatovať že takto upravené modely sa priblížili skutočnosti a jazda bola reálnejšia. Po tejto skúsenosti sa pustím do zdĺhavej práce s úpravou parametrov aj u ďalších modelov.

Kebarko napsal:
K nastaveniu parametrov podľa p.Frinty

Odskúšal som upraviť si parametre eng a wag a sd súborov na niektorých modeloch. Môžem konštatovať že takto upravené modely sa priblížili skutočnosti a jazda bola reálnejšia. Po tejto skúsenosti sa pustím do zdĺhavej práce s úpravou parametrov aj u ďalších modelov.

Díky za vyjádření,má někdo další zkušenosti?Potřebujeme znát co nejvíce ohlasů,ozvěte se,prosím.

Spřáhla

Osobně jsem vyzkoušel nastavení parametrů podle p.Frinty u několika modelů a opravdu je patrné zlepšení při průjezdu oblouků a výhybek, nemluvě o spřažení nárazník na nárazník.
Jen bych se chtěl zeptat jaký problém se vyskytl, než se pustím do předělávání ostatních eng a sd souborů, abych to pak nemusel dělat všechno znovu :( .

Spřáhla a druhá verze návodu

Přeji všem příjemný den.

Jsem rád, že se moje poznatky o tom, jak zlepšit chování modelů setávají s pozitivními ohlasy. Když jsem vypracovával svůj Návod v první verzi, snažil jsem se být dosti důkladný na to, aby se hned po zveřejnění nemusela ihned vydávat nějaká opravná verze. Avšak, přestože se vlastně zabývám pouze několika málo paramtry v chvání modelu, opět se potvrdilo, že víc hlav víc ví.

Pokud jde o Návod 2.0, mohu ubezpečit Dana a všechny ostatní, že na koncepci úprav, kterou popisuje první verze návodu, se nic nemění. Důležité však je, že oproti první verzi jsou do něj vloženy NOVÉ poznatky, a to ohledně parametrů, s nimiž se první verze až tak nezabývala. Jde o parametry Stiffness, Damping. A právě tohle nás poněkud zdržuje, MUSÍ se to pořádně otestovat, jde o parametry, s nimiž není radno si moc zahrávat.

Návod 2.0 je rozdělen na tři textové soubory: první je obecná část a pokud se v něm po plánovaných korekturách nic nězmění, tak bude mít 17 stran. I přes nárůst počtu stran se domnívám, že bude velmi přehledný a "systematičtější", než je první verze. Ve druhém textovém souboru budou pouze parametry pro česká vozidla. Třetí textový soubor bude obsahovat velikosti pro některé vybrané zahraniční vozy.

Závěrem bych však chtěl všechny jménem svým i jménem Pppolllla poprosit o trpělivost. Oba musíme také občas chodit do práce, kde musíme vykázat jinou činnost, než úpravy MSTS :-). Pro informaci: naše mailová korespondece, kde si vyměňujeme naše poznatky a dohady ke vzájemnému prověření už teď vydá na celé MB. Jenom toho času, než si to napíšeme. Jde o zásadní věci, které musí být důsledně otestovány. To zkrátka trvá.

Ondřej Frinta

Návod

Návod je již sice napsán ale ještě pár drobností bude upravováno - korigováno. A pro přijatelnější velikost po dokončení korektur obsahu bude muset projít ještě optimalizací (minimálně obrázky) neboť ve formátu wordu je pro modemisty příliš velký.
A jinak se Frinta zařadil mezi ty co neumějí správně spočítat písmenka v mé přezdívce. :lol: To jsem si před lety zase něco vymyslel. :D

Re: Návod

Ppoollll napsal:
Návod je již sice napsán ale ještě pár drobností bude upravováno - korigováno. A pro přijatelnější velikost po dokončení korektur obsahu bude muset projít ještě optimalizací (minimálně obrázky) neboť ve formátu wordu je pro modemisty příliš velký.
A jinak se Frinta zařadil mezi ty co neumějí správně spočítat písmenka v mé přezdívce. :lol: To jsem si před lety zase něco vymyslel. :D
Tak to se tedy omlouvám,že taky neumím počítat písmenka - viz můj dřívější příspěvek.To se tedy povedlo,taková přezdívka,kdy člověk neví,zda-li to vůbec napsal správně,aby se pak vlastník přezdívky neurazil. :x

Omluva přijata. Tohle zdvojení písmenek mne napadlo kdysi při registraci na jednom fóru. Jednoduchý Poll byl obsazen tak jsem tehdy písmenka jednoduše zdvojnásobil a od té doby se mi to nechtělo měnit. :lol:
V současnosti to používám i jako jakýsi test pozornosti a pečlivosti jednotlivých jedinců. :wink:

Nick

Ppoollll napsal:
Omluva přijata. Tohle zdvojení písmenek mne napadlo kdysi při registraci na jednom fóru. Jednoduchý Poll byl obsazen tak jsem tehdy písmenka jednoduše zdvojnásobil a od té doby se mi to nechtělo měnit. :lol:
V současnosti to používám i jako jakýsi test pozornosti a pečlivosti jednotlivých jedinců. :wink:

Furt som rozmýšlal, z čoho ten tvoj nick je - už chápem. Ale prečo si nedal napríklad Paul, alebo Paolo, ked už ťa to nepustilo ??? Je pravda, že vždy poctivo rátam všetky písmenká, keď ti niečo píšem :D !!!

Back
Nahoře