Re: Trakční soustavy
kabulus napsal:
Zdravím, mám takový dotaz. Jednou zde o tom už někdo psal, ale nikde jsem to nenašel. Které lokomotivy mohou jezdit na kterých trakčních soustavách a jak je to barevně odlišené nátěrem? Díky moc
Dneska už se na barvy moc nehraje, ale :
jsou 2 druhy el. trakce :
3 KV ss - zde jezdí všechno, co má číslo začínající 1 ( el. loko) nebo 4 ( el. mot. vůz) - příklad - řada 162, 110, 150, 460 atp. Barevné značení těchto lokomotiv bylop zelené
25 kV 50Hz - vše , jejichž čísla začínají 2 ( el. loko.) nebo 5 ) el. mot. vůz) - 262, 210, nebo např řada. 560 ( měly by mít červenou barvu)
Na tyto obojí napájecí soustavy pak mohou dvou systémové loko ( modře značené) - nejčastěji řada 363 nebo 350 ( ty má RD Bratislava) - ale tuším že číslo 350.005 je červené?.
Pak existuje vícesystémová jednotka 680 Pendolino, která taky může na obě naše soustavy.....
Dál...v ŽOS se vyvíjí řada 340 - je konstruovaná na trakce 25 kV/50Hz a tuším 15 kV/25Hz ( to je kvůli přetahům do sítě ÖBB) - je tuším v modro-krémovém nátěru
Dál existuje řada 371 a 372 - ty jezdí na rychlících z Prahy do Německa směr Ústí nad Labem....takže jsou na 3kV ss a 15 kV/25Hz na Německé straně.... ( ty jsou značeny červeně)...
Ale jak jsem psal, dneska už je z hlediska barevného značení relativně velká volnost.....
Co se týče rozdělení el. trakčních soustav u nás, tak :
Celý jih je pod 25 kV/50Hz a sever republiky je na 3 kV ss.....jo výjimkou je Lipenka, kde je 1500V ss a nedávno skončil provoz na trati Tábor-Bechyně, kde bylo taky 1500V ss a dokončuje se rekonstrukce na 3kV ss...
Přechodová místa trakcí (alespoň o kterých vím), tak jsou ve stanici Kutná Hora - ta byla jako první.....zbytek už je na tratích.....za Berounem směr Plzeň, někde za Třebovou směr Svitavy a za Přerovem ( nebo Kroměříží??) směr Brno.....
takže třeba na trati Zbyňka Šemory vše co jezdí v úseku Kolín-Pardubice-Č.Třebová-RUdoltice je ss trakce a z Třebové dolů na Svitavy a Brno už je střídavá trakce.....