M.131

Hurvajs

Ahoj Martens. Výkresy sú, len ich nemá kto naskenovať. K čomu ich potrebuješ? Snáď to sa nechystáš spraviť ?????

mno, ikdyž to možná nebude použitelné, tak dle tvarů bych se na tom mohl vyučit.....btw Taxi ako ides na Invex? Ja tam budem asi v utorok 12.11.

Invex:

ja to mám naplánované na piatok 15.10.2004. To je ale už len za dva týždne !!!

sken

Mám možnosť naskenovať, jediný problém je v tom, že skener mám SCSI a karta je ISA, tak si na to musím pripraviť vhodné PC. Je mi ľúto ten skener vyhodiť a kúpiť nový s USB, lebo tie nové väčšinou stoja za hov..o.
Dokonca ti môžem poslať aj fotky hurvínka, ak by z toho niečo naozaj bolo

no bolo by to super.......hledal jsem na webu a nikde nic......hurvajze jsem fotil letos na dni železnice.....ale znáš to....moc lidí se motá kolem a pak se více věnuješ odháhění než focení..

Re: sken

Tax napsal:
Mám možnosť naskenovať, jediný problém je v tom, že skener mám SCSI a karta je ISA, tak si na to musím pripraviť vhodné PC. Je mi ľúto ten skener vyhodiť a kúpiť nový s USB, lebo tie nové väčšinou stoja za hov..o.
Dokonca ti môžem poslať aj fotky hurvínka, ak by z toho niečo naozaj bolo

I já bych měl zájem, když bys to posílal emailem.

Ahoj,

je skvělé, že se chce někdo pustit do další české motorové legendy. Mám technické výkresy ze Studénky, ale bohužel nejsou na skenování. Výkres vozu je prodloužená A3 a výkres skříně s podrobným popisem nátěru a štítků vně i uvnitř vozu je A0. Jsem ochoten udělat zdarma (snad jen za možnost betatestu modelu) kopie a poslat poštou.

Jinak návrh. Nestálo by za to kontaktovat "Thunderbirda", když se podíváte na jeho web do sekce Screeny, měl "131" rozpracovanou a polotovar vypadal dobře, možná by ji stačilo jen dotáhnou do konce.

honza

Miran s Martensem a ostatními spoluautory vytvorili dalsi pilir ceskeho MSTS. Model Hurvinka je fantastický, Dejvovy zvuky, i kdyz jsou z 842, jsou velmi podobne originalu. Dovoluji si vsak upozornit na ponekud nekorektni chovani simulace jizdy vzad: po zarazeni prvniho prevodoveho stupne, aniz bych pridal plyn, vyrazil Hurvinek s raketovym zrychlenim vzad. Jediny mozny zpusob jak ho zastavit bylo vyradit rychlostni stupen a intenzivne brzdit (to je nakonec normalni, ze?!). Blizsim zkoumanim jsem zjistil, ze jednotlive rychlostni stupne pro jizdu vzad maji ruznou "cilovou" rychlost, cim vyssi prevodovy stupen, tim nizsi ustalena rychlost. Jakmile je zarazen kterykoli rychlostni stupen pro jizdu vzad, motor okamzite vybehne do otacek a na volnobeh spadne az po vyrazeni ryhlostniho stupne, bez ohledu na polohu plynu ("A" / "D")
Omlouvam se, ze nenavrhuji konstruktivni reseni, ale porovnavanim s jinymi .eng soubory jsem na nic neprisel, kde by mohl byt zakopany pes, ale do taju nekterych zakouti enginu jsem jeste nepronikl..

livi napsal:
Miran s Martensem a ostatními spoluautory vytvorili dalsi pilir ceskeho MSTS. Model Hurvinka je fantastický, Dejvovy zvuky, i kdyz jsou z 842, jsou velmi podobne originalu. Dovoluji si vsak upozornit na ponekud nekorektni chovani simulace jizdy vzad: po zarazeni prvniho prevodoveho stupne, aniz bych pridal plyn, vyrazil Hurvinek s raketovym zrychlenim vzad. Jediny mozny zpusob jak ho zastavit bylo vyradit rychlostni stupen a intenzivne brzdit (to je nakonec normalni, ze?!). Blizsim zkoumanim jsem zjistil, ze jednotlive rychlostni stupne pro jizdu vzad maji ruznou "cilovou" rychlost, cim vyssi prevodovy stupen, tim nizsi ustalena rychlost. Jakmile je zarazen kterykoli rychlostni stupen pro jizdu vzad, motor okamzite vybehne do otacek a na volnobeh spadne az po vyrazeni ryhlostniho stupne, bez ohledu na polohu plynu ("A" / "D")
Omlouvam se, ze nenavrhuji konstruktivni reseni, ale porovnavanim s jinymi .eng soubory jsem na nic neprisel, kde by mohl byt zakopany pes, ale do taju nekterych zakouti enginu jsem jeste nepronikl..

To je právě problém simulátoru a modelu s mechanickým přenosem výkonu s ručním řazením......stejně tak funguje i KIHA.....zatím jediné řešení je to vyřazení rychlosti.....pokud se nám povede tento bug obejít, bude samozřejmě oprava eng souboru....

No to je pravda, s KIHOu jsem nikdy necouval. Takze zase je to tím, ze autorsky list podepsal Bill v Gatiach. Tohle beru, hledal jsem, ale nenasel.
Díky za senzacní model M131.

Tak jsem to ještě zkoumal, ale na nic jsem nepřišel, jediná šance je tam okamžitě narvat čtyřku, ta má nejmenší tažnou sílu, no ale k čemu to vypadá :roll: . Podle toho co jsem se na webu dočetl, je to skutečně chyba MSTS. Bohužel, stejný problém mají i 810, ale tam to není tak vidět, protože mají řazení nastaveno na automatic a když stáhneš plyn tak mašina vyřadí kvalt. A navíc ta automatika zařadí vlastně nejvyšší převodový stupeň, jehož trakční síla je nejblíže vyšší než požadovaná, takže se 810 solo rozjíždí vlastně na trojku, a protože tam není tak velká trakční síla tak to zrychlení není vidět. Můžeš se o tom přesvědčit, když nastavíš Hurvínkovi převodovku na automatic, a jen se na firerštandu dívej na kliku předvoliče, co bude dělat.

Ono u toho couvání je více chyb v MSTS. Jako další mohu uvést prokluz. V okamžiku prokluzu při couvání model táhne dopředu místo toho aby couval. Holt nějak programátoři zapomněli na absolutní hodnoty a trochu se jim to popletlo. :lol:

Stala sa mi taká podivná vec. Nainštaloval som si model Hurvínka a jeho vagónov BDlm a Blm. Ked s mini jazdím v MSTS tak som si všimol že oba vagóny majú zobrazenú listovú pružinu z jednej nápravy mimo vagóna. Keď sú zapojené vagóny za sebou tak tá listová pružina z jedného vagónu sa nachádza na cca náprave vagónu pred sebou. Na prvý pohľad to ani nieje moc vidieť. Ale keď som rozpojil vagóny tak som s prekvapením pozeral čo to tam je zobrazené mimo vagóna.
Paradoxné je že keď som si tieto modely prezeral v Sview tak tam je zobrazené všetko v poriadku - listové pružiny sú na svojom mieste.
Táto anomália mi vzniká len v MSTS.
Máte niekto podobnú skúsenosť ?

Podobnou zkušenost mám s jiným vozem - dvouosou cisternou. Po připojení a odjetí zůstal kotel na místě a se soupravou odjel jen rám s kolama. Po doladění parametrů se ale již dotyčná cisterna začala chovat korektně.
Jinak jsem viděl i některé další případy kdy v MSTS byly modely "rozsypány" a přitom se v ShapeWiev zobrazovaly korektně. A nešlo jen o vozidla. Těžko říct zda je to chyba modelu vznikající při konverzi z modelovacího programu či samotného simulátoru. Tohle by rozsoudil pouze odborník na modelovací programy který by dokázal prozkoumat i správnost výsledného s souboru. Upřímně ale pochybuji že se někdo takový najde.

Kebarko napsal:
Stala sa mi taká podivná vec. Nainštaloval som si model Hurvínka a jeho vagónov BDlm a Blm. Ked s mini jazdím v MSTS tak som si všimol že oba vagóny majú zobrazenú listovú pružinu z jednej nápravy mimo vagóna. Keď sú zapojené vagóny za sebou tak tá listová pružina z jedného vagónu sa nachádza na cca náprave vagónu pred sebou. Na prvý pohľad to ani nieje moc vidieť. Ale keď som rozpojil vagóny tak som s prekvapením pozeral čo to tam je zobrazené mimo vagóna.
Paradoxné je že keď som si tieto modely prezeral v Sview tak tam je zobrazené všetko v poriadku - listové pružiny sú na svojom mieste.
Táto anomália mi vzniká len v MSTS.
Máte niekto podobnú skúsenosť ?

Je to moje chyba v modelu, nebyl korektně proveden ResetXform a Collapse v 3D. V nové verzi, kterou již snad má Havel je to opraveno. Pokud chceš, napiš mi na email a já ti opravený Blm.s soubor pošlu.

Kebarko
Hlavně rozměry a také kontrola názvů jednotlivých souborů a jejich sjednocení. Jinak si postupně upravuji prakticky skoro všechny parametry ale je to dost náročné na čas. Dalo by se říci že si dělám vlastní eng a wag soubory. Málokdy z původního souboru zůstane více než 1/3 v nezměněném stavu. Mohu ale sdělit že pak již s takto upravenými vozidly mám jen minimum potíží.
A pokud se na slezině dohodneme na některých věcech tak pak možná konečně pustím své stránky do veřejného provozu. Záleží to ale na více věcech které to ovlivňují.

Ppoollll
Vďaka za odpoveď, aj ja si v podstate robím svoje eng/wag (upravujem takmer všetky podstatné parametre). Možno by nebolo od veci nájsť nejakú formu uverejňovania správnych parametrov pre tieto súbory. Je to zdĺhavá práca nájsť správne hodnoty.
M 131
Autor madelu už prišiel na chybu, aj ju odstránil (vid príspevok hore).

Back
Nahoře