Začátky se stavbou tratí a experimentování - jak začít?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Tak asi před hodinou jsem se vrátil z cest. Projel jsem si zatím od Prahy hl.n. do Zdic a zpátky. Začínám experimentovat na PC. Čeká mě dlouhá cesta plných nervů tak držte palce :D

Re: začátky experimentování

bertík napsal:
Tak asi před hodinou jsem se vrátil z cest. Projel jsem si zatím od Prahy hl.n. do Zdic a zpátky. Začínám experimentovat na PC. Čeká mě dlouhá cesta plných nervů tak držte palce :D
Vlastik-tvůj záměr je sice hezký,ale pro začátečníka si myslím je to dost nesmyslná práce,dalo by se říci že skoro všichni velcí modeláři začínali na zkušebních tratích nebo začali stavět u lokálek nebo fiktivní tratě,ale pouštět se do stavby nad míru náročné a nad tvoje síly si myslím po svích zkušenostech že to nezvládneš,všichni se sice ted budou těšit na tvoji práci ale když teprve začínáš experimentovat a pořádně nevíš co si můžeš u MSTS dovolit je to nerozum nebot kdy se vlastně rozkoukáš výjde MSTS2 a věřím tomu že jsi sice tady nabažil určitou část strojvedoucích,ale někteří nemají ani páru co takové stavby obnášejí,můžeš mi věřit,i sám třeba Roman Čapek chtěl původně stavět Pražský uzel a radši jak mi psal začal stavět východní čechy,i já než jsem se pustil do pražského uzlu a následně na trat až po zatím Chocen jsem předtím skoro dva roky experimentoval s fiktivními tratěmi,s pozdravem Vlastik trat010,011,230.

...Já jsem začínal editací originálních tratí a hodně mi dala trať Berlin - Štětín, kde už Němci měli rychlostní návěstní soustavu. Asi rok jsem se hrabal a učil v těchto věcech. Po určitých zkušenostech jsem se rozhodl zkusit stavět okolí svého bydliště.

Od práce čehokoli nikoho neodrazuji, ale začátečníkům doporučuji stavět bez X TRACKS. Jsou to komplikace navíc.
Myslím si, že je úplně jedno jestli začátečník začne stavět v Praze nebo na venkově. Je tu jen rozdíl v rychlosti. Uzel Praha bude trvat déle než komplet celá menší trať, ale nikde není psáno, že autor tratě na Cheb musí postavit celý uzel Praha. Stačí hlavní nádraží, tunel, výhybnu Vyšehrad, most přes Vltavu, Smíchov a může valit na Plzeň
Mám špatné zkušenosti se smyčkama v MSTS, tak nevím co by způsobil triangl Hlavní - Vršovice - Vyšehrad - Hlavní, raději bych to nechal být.

Jinak přeji hodně zdaru a vytrvalosti ve stavbě. (a pozor na kritickou rovnoběžku, která prochází dle mapy i touto tratí)

Re: začátky experimentování

Vlastik napsal:
bertík napsal:
Vlastik-tvůj záměr je sice hezký,ale pro začátečníka si myslím je to dost nesmyslná práce,dalo by se říci že skoro všichni velcí modeláři začínali na zkušebních tratích nebo začali stavět u lokálek nebo fiktivní tratě,ale pouštět se do stavby nad míru náročné a nad tvoje síly si myslím po svích zkušenostech že to nezvládneš,všichni se sice ted budou těšit na tvoji práci ale když teprve začínáš experimentovat a pořádně nevíš co si můžeš u MSTS dovolit je to nerozum nebot kdy se vlastně rozkoukáš výjde MSTS2 a věřím tomu že jsi sice tady nabažil určitou část strojvedoucích,ale někteří nemají ani páru co takové stavby obnášejí,můžeš mi věřit,i sám třeba Roman Čapek chtěl původně stavět Pražský uzel a radši jak mi psal začal stavět východní čechy,i já než jsem se pustil do pražského uzlu a následně na trat až po zatím Chocen jsem předtím skoro dva roky experimentoval s fiktivními tratěmi,s pozdravem Vlastik trat010,011,230.

Ahoj Vlastíku, díky za Tvoje zkušenosti, vím, že je to nesmírně náročná práce jsem si toho plně vědom. Bertik

Držíme palec, hodně štěstí a úspěchů do další práce

Díky budu to potřebovat :D

Díky budu to potřebovat

Zbyněk Šemora napsal:
Mám špatné zkušenosti se smyčkama v MSTS, tak nevím co by způsobil triangl Hlavní - Vršovice - Vyšehrad - Hlavní, raději bych to nechal být.
Smyčky ve tvaru kapky nejdou, ale triangly problémy nedělají (ale mám X-Tracks, bez něj nevím).

Anonymous napsal:

Díky budu to potřebovat :D
Vlastik- pro Bertika, vidim že tě to stavění neodradilo,což je dobře,jinak mám na tvé budoucí trati hotový úsek Praha HL.N.-vyh.Vyšehrad až po vyhybku na Smíchov severní nást.i mam hotovou spojku z Vršovic-na Vyšehrad,zatím to fachčí i s návěstidly,na tvé straně chci to dostavět do Radotína a nákl.spojkou přes Krč do Vršovic nákl.nádr.(vlastně co zněj zbylo) na Malešice čimž bych měl pokryt vjezd a výjezd vlaků na Kolín,v případě problému v Praze ti velmi rád poradím,můžeš se na mě obrátit,ale v Radotíně na 100% končím,s pozdravem Vlastik trať,Praž.spojky,010,011,230.

MirekM napsal:
Smyčky ve tvaru kapky nejdou, ale triangly problémy nedělají (ale mám X-Tracks, bez něj nevím).

Triangly nedělají problémy ani bez X-Tracks, osobně mi triangl Dluhonice, Přerov, Prosenice fungoval bezvadně.

JSP

info

Sponka napsal:
MirekM napsal:

Triangly nedělají problémy ani bez X-Tracks, osobně mi triangl Dluhonice, Přerov, Prosenice fungoval bezvadně.

Zdravím Tě a díky za info

Smyčky a triangly

Problém není v tom zda jedno či druhé ano či ne. Problém je zde kvůli editoru úkolu. Na trati NESMÍ být možnost kdy jde nadefinovat z alespoň jednoho místa AUTOMATICKY trasu tak že se vrátí do výchozího bodu - uzavře se a vytvoří se jakýsi kruh. Editor pak není schopen nadefinovat automaticky koncový bod trasy neboť nenarazí nikde na konec tratě a je problém na světě. Přitom stačí aby na vhodném místě byla vyhybka která tu automatickou trasu přesměruje někam jinam a zabrání se tak tomu defaultnímu směrování trasy do výchozí pozice.
Toto si naštěstí hlídá již samotný editor tratě. V mnoha případech by stačilo mít nadefinován výchozí stav jedné vyhybky do druhého směru a tento problém by pak byl odstraněn. Toto je ale možné pouze při zásahu do definice kolejí (TSECTION.DAT) a je to jen pro znalé. A pak je tu ještě problém s tím že tuto "úpravu" by pak museli mít i další uživatelé jinak se tento problém akorát přenese k nim a teprve u nich se projeví.

Milik napsal:
Ktorú kolaj položiť ako prvú pri stavbe realistickej trate ??? :roll:
No přece tu úplně první - na tuhle otázku se nedá asi odpovědět přesně , protože i na tu první kolej dříve nebo později stejně pošleš partu indiánů......a ne jednou
Začni odkudkoliv, no určitě asi jako první krok je dobré si vytýčit směr trati ( někdo používá markery, někdo vysoké objekty, které je z dálky dobře vidět......a hlavní orientační body.....tolik asi moje zkušenosti z prvních počátků stavby reálné trati.....

rozmyslal som nad rovnou kolajou ktora lezi na mieste kde je teren s skolajou skoro rovny (ani v nasype ani vo vykope). V nejakom zemepisnom programe (google earth) si pozrem presne suradnice a smer a to spravim aj v route editore. Keby bola v route editore uvedena aj nadmorska vyska tak by to bolo jednodukšie.

Co myslíte? Je lepší (jednodušší) začít stavět trať na zelené placce a potom tvořit kopce ručně nebo je lepší stavět do vygenerované krajiny? Díky za odpověď :)!

Laborec425 napsal:
Co myslíte? Je lepší (jednodušší) začít stavět trať na zelené placce a potom tvořit kopce ručně nebo je lepší stavět do vygenerované krajiny? Díky za odpověď :)!
Ja osobne staviam vždy do vygenerovanej krajiny ... robil som jak do fiktívnej krajiny podľa vymyslenej mapy pomocou Križochovho Demexportu, takisto aj z reálnho DEM-u ... torzo takto generovaného terénu fiktívnej trate môžete vidieť napríklad tu: http://www.virtuallandscaping.net/mstsgcz/mstsgs.htm
Pozn: osadenie krajiny textúrami a vegetáciou je Trundova práca

Naposled editoval moderátor:
Laborec425 napsal:
Já mám zkušenosti jen se zelenou plackou, ale s vygenerovaným terénem se vším všudy to nebude o moc jednodužší.
Výhoda bude v tom, že budu mít reálné okolní kopce, ale pak už vidím jen nevýhody. Musím se v terénu přesně orientovat. Pokud tohle není problém, tak budu se muset přesně na metr držet poloměry oblouků, sklony i ve stanicích, což je mnohem obtížnější než stavět na placce. Pak je nutné zarovnávat terén pod komunikacemi a to totálně rozhodí nejbližší okolí vygenerovaných kopců, takže bude nutná stejná pečlivá práce při vytváření svahů v nejbližším okolí trati. Já bych volil jako jednodužší zelenou placku.
Kdo má zkušenosti z druhou variantou , napište svůj názor.

Laborec425 napsal:

myslím, že oba způsoby mají své plusy i mínusy ... já stavím na reálném terénu takže se nemusím starat o vzdálené kopce, ale nejbližsí okolí tratě se musí tak jako tak stavět v podstatě "znovu", protože přesnost vygenerované reálné krajiny není nijak extrémně vysoká... osobně si myslím, že na pracnost vyjdou oba způsoby obdobně - stejně to chce spousty trpělivosti :wink:

Back
Nahoře