Zbyněk Šemora napsal:
Jacku, vezmi si to čistě teoreticky. Třeba jednou se zvuky skončíš a příjde jiný zvukař, který si zase prosadí jiné adresáře, aby se opět odlišil. (vlastně Slovenská verze už existuje) Tímto složka pro zvuky už bude všude možně a celý trainset začne být totálně nepřehledný. Já si myslím, že každý nový příchozí by měl ctít už zavedené normy. Zatím mne nikdo nepřesvědčil, co je nevyhovující na složce common.snd/snd750, ...snd810,... sndelok, atd. Ppoollll mi to kdysi vysvětloval, když jsem mu vyčítal, že hned po slezině jde proti srsti, že se musí odlišit, aby se například nové zvuky brejlovců nemíchaly se starými zvuky. Ale tohle není argument. Příjde nový zvukař s lepšími zvuky, tak pokud jsou i nové vyladěné engy na tyto zvuky, tak by měla být samozřejmost ostatní varianty lokomotivy naklonovat, ať funguje kompletní řada a bude to rozhodně o 99% méně práce než s každým příchodem nového zvukaře přepisovat tisíce zápisů v engech z common.snd na zvuky. Proto jako člověk, který má tohle na starosti jsem proti. Zatím se opravdu nenudím, že bych z dlouhé chvíle přepisoval písmenka a efekt žádný. Kdysi byl zvukař Dejv, také myslím commony původně nepoužíval, ale byl pro sjednocení značení. A už před slezinou uvažoval o cestě nejmenšího zla dle mezi uživateli nejrozšířenějšímu systému, ze kterého se vycházelo na první slezině.
Ber to ale jen jako můj názor na věc. A také koukni do historie, kolik bylo pokusů o změny. Zatím nikdo své plány o změnách v systému adresářů Trainsetu nedotáhl do konce, vlastně ani do čtvrtiny. A nelze to nikomu vyčítat. Rodiny mají opravdu přednost. Takže buďma rádi, že máme to co máme.
Jenže pořád řešíme jednu věc. Nový zvukař se nepochybně zase objeví, vydá nějaký balík zvuků, ale těžko bude kvůli té trošce vymýšlet nějaké „svoje“ adresáře, nedělejte si iluze, že bude zvuky dál aktualizovat nebo snad upravovat podle engů a požadavku modelářů a testerů.. ale konkrétně:
P. Kapoun vydal balík pro diesly. Mě se kvalita nelíbila, oprava se nekonala, tak jsem vyrobil totéž, když jsem získal nějaké nahrávky. Názvy souborů jsou stejné (moje) a místo složky ZVUKY to hodím taky do common. A co teda s tím??
- uživatel si bude muset pochopitelně vybrat jen jednu verzi, ale moje zkušenosti jsou takové, že lidi to prostě míchají bez ohledu na common nebo zvuky a mě se pak ptají proč to nefunguje. Jak to asi mám řešit? Dnes už každému odpovím, ať si ode mě stáhne aktuální verzi a rozbalí dle mého návodu. Nevím proč mám ale uvažovat, kde je asi chyba, když si to ten člověk hodí někam jinam.
Ale tohle momentálně není můj hlavní problém. Je to aktuální vždy, když někdo vydá jiné zvuky.
Jak jsem už několikrát psal, strukturu adresářů ZVUKY jsme vymysleli dávno před slezinou, ještě v dobách Pampalinyho a PaVa. Tenkrát vznikal trainset pro připravované stránky train-sim.cz. Jenže času bylo málo mezitím vznikl trainset BP a byly prosazeny ty složky common. Ty ale nevymyslel zvukař! Tenkrát bylo zvuků minimum, ode mě 742, 843 a berty. Dnes jsem někde jinde – tohle
http://jacek-msts.ic.cz/paginy/zvuky.htm je seznam zveřejněných zvuků. A je to tak asi polovina toho co jsem stvořil. Další polovina je v různém stádiu rozpracovanosti a jde o to, že systém složek „snd.xxx“ je pro mě jako autora nepoužitelný, to by pro mě znamenalo vytvořit asi 70 složek „snd.xxx“, které budou jen velkým chaosem. Sice funkčním, ale znemožňujícím mi orientaci v nich a jakékoliv úpravy.
Co bude snd.363? peršing nebo pára? Co snd.450? EM 475.0 nebo M 450.0? Co snd.182? Šestikolák nebo taurus? Co snd.464? Ušatá nebo rosnička? Nebo elektrika FS 464? Nebo snad nějaký reko panťák? A tak by se dalo pokračovat…
Uživatel může mít zvuky kdekoliv, klidně v jedné kupě. Ten se v tom nerýpe, na prvním místě se v tom musím vyznat já – autor. No a jak jinak to pak mám zveřejňovat, abych si byl jistý, že to bude fungovat i jiným? A kdo jiný než zase autor by měl přijít s novou normou, když stará nevyhovuje?
A tím jsme opět na začátku. Změna názvu ZVUKY na cokoliv jiného není problém, ale vždycky budu trvat na dalším rozdělení podle trakcí:
- páry
- motory
- diesly
- elektriky
- speciály
- vozy
Takže by bylo potřeba stejně ty stovky odkazů v eng/wag přepsat a to už zrovna může zůstat i název ZVUKY. Ale to nechceme. No ale pak není co měnit.