Zvuky

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna emihop
  • Datum začátku Datum začátku
Zbyněk:
tak zatím mě to ještě nepřešlo, nějaká energie mi zbyla, takže tady je ten návrh. Většina lidí ví, že už půl roku předělávám balík zvuků pro elektriky. V podstatě na jeho základě dělám úplně nový balík, změnilo se snad všechno co šlo změnit a tím u některých řad i názvy sms. Např. 363.xxxnew jsem zrušil a vytvořil dvě jiné verze. Po zveřejnění se uživatel stejně přepisování odkazů nevyhne, leda by zůstal u staré verze.

Dnes jsem si stáhl ze sinusu všechna vozidla elektrické trakce. Jsem ochotný ve všech eng souborech to směrování upravit na nový systém, ve kterém budou i zvuky. Příklad:
- ../../ZVUKY/E/xxxcab.sms
- ../../ZVUKY/E/xxxeng.sms

Uživatel si pak od Vás stáhne JEN opravný balíček všech engů nasáčkovaný do správných složek, které jen přesune do Trainsetu a přepíše původní. K tomu si stáhne nový balík zvuků (jedno od koho) a bude to mít aktuální všechno. Nic víc, nic míň.

Ostatní trakce by mohly následovat po podobné úpravě zvuků.
Čili napište mi ANO a jdu do toho nebo NE a zas budeme kde jsme.[/b]

Jacku, ono je to vše mnohem složitější než si laik zde může myslet.
Že mám v trainsetu pravěk (zvuky) z 20. března, to je i o tom, že je opravdu nad mé síly sledovat všechny novinky a ještě něco do MSTS tvořit. Upozorňuje mne jen ŽSR a když byl ještě aktivní, Bob z Ostravy. A to je další problém. Pokud stáhneš cokoli ze Sinusu, je to současně také pravěk a opravovat zvuky by byla zbytečná práce. Mám připravenu složku pro 4. update, kde mám všechny novinky od ŽSR, ale u některých modelů mám každou chvíli novější verzi. Jestli máš na Trainset nějakou utilitku, kterou vše změníš ve všech souborech nevím. Ale přepisovat vše ručně v kompletním trainsetu, to si neumím představit. Musel by jsi změnit i downloady všech autorů Ondra J. J. Skůra, atd. Proto se kosmetickým změnám tolik bráním, protože nevěřím, že to někdo dokáže.

Všem:
Už konečně přestaňte tvrdit, že značení je moje. Opravdu není a od sleziny jsem se musel také přizpůsobit.
A odpůrci závěru sleziny, napiště jediný podstatný argument, proč tohle značení a normy nevyhovují. Pokud jej najdete, tak napište i návrh, jak to změnit. Pokud to bude na místě, tak asi na rok necháme veškeré tvorby do MSTS a budeme vše pracně přepisovat. Myslíte že vlaky pak budou jezdit lepší? Já jsem v tomto pesimista a raději se budu věnovat stavbě trati.

Nejraději bych reagoval na vše najednou co se tady v poslední době přemílá na různých vláknech ale není to možné.Tak se vyjádřím tady.
Taxi máš naprostou pravdu že nejhorší je pokud každý začne vrtat do pojmenování souborů a dělá si to podle sebe.Možná to bude fungovat jedincovi,ale pokud takto "upravený" model zařadíš do aktivity tak to je konec pro všechny a nastane "proč mi to ......."Aktivity dělám a používám to tak jak to autor vytvořil.A měl jsem různé problémy,ale nikdo si nestěžoval že nefunguje nějaký použitý model.Takže pokud si stáhnu nějaký jiný tak respektuji autorovo značení.Maximálně se kouknu na odkaz zvuku a kabiny.
A k tomu bych chtěl reagovat pro Jacka. Jsi dobrej tak pokud si myslíš že tvoje značení bude přínos pro všechny tak jdi do toho.Sám se přiznám že zatím používám obligátní common. Ale myslím že pro průměrného uživatele není problém po stažení zvuků si je umístit tam kam potřebuje a upravit cestu.Ale jestli to jednou bude skutečně vše přehledně v kupě tak si vytvořím složku ZVUKY a není problém upravit si jednotlivé engy.
Tím bych chtěl apelovat na všechny tvůrce čehokoliv co souvisí s MSTS. Pokud máte dojem že vaše počínání přispěje k lepšímu a stabilnímu chodu simulátoru ať už je to trať,objekty,modely,skiny,zvuky,kabiny tak možná vás pár lidí bude kritizovat že děláte pomalu a blbě,ale já si myslím že většina vaší práci uvítá.Teď koukám že jsem zapomněl na to co MSTS posunulo k realitě.Džordži,díky za BIN.
A teď kamenujte

Zbyněk Šemora napsal:
....Jestli máš na Trainset nějakou utilitku, kterou vše změníš ve všech souborech nevím. Ale přepisovat vše ručně v kompletním trainsetu, to si neumím představit. Musel by jsi změnit i downloady všech autorů Ondra J. J. Skůra, atd. Proto se kosmetickým změnám tolik bráním, protože nevěřím, že to někdo dokáže.
Tak utilitku nemám, ale v žádném případě to nepřepisuju ručně, prostě ve Wordu otevřu třeba 30 eng souborů, stisknu Ctrl+H, tam jen jednou napíšu co změnit na co a pak už jen klikat. Před zavřením posledního souboru otevřu další várku, aby nezmizelo okno Ctrl+H a jedu dál. Dělám to tak u každého staženého modelu, skinu, aktualizace a můžu říct, že oproti úpravě toho balíku zvuků a ladění sms je tohle jen brnkačka na odreagování.
Opravdu nevidím problém v tom, abych celou elektrickou trakci upravil za večer. Stačí říct. Takhle zůstanem beze změn, zvuky půjdou za měsíc ven v "loko_elektr" jako všechny předchozí, ale pak nechci slyšet žádnou kritiku. Stejně si to každý přejmenuje podle sebe.

Ondra J., J. Skůra a ostatní mají moje zvuky přímo součástí balíku nebo tam mají odkaz na moje stránky, to s tím přece vůbec nesouvisí.

Zbyněk Šemora napsal:
Všem:
Už konečně přestaňte tvrdit, že značení je moje. Opravdu není a od sleziny jsem se musel také přizpůsobit.
A odpůrci závěru sleziny, napiště jediný podstatný argument, proč tohle značení a normy nevyhovují. Pokud jej najdete, tak napište i návrh, jak to změnit. Pokud to bude na místě, tak asi na rok necháme veškeré tvorby do MSTS a budeme vše pracně přepisovat. Myslíte že vlaky pak budou jezdit lepší? Já jsem v tomto pesimista a raději se budu věnovat stavbě trati.
Opravdu už mě to unavuje, mě je jedno kdo s tou normou common přišel, snad ji vymysleli Němci. Ale jejich zvuky se s mými rovnat nemůžou a pro moji "velkovýrobu" je vnitřní struktura složky common nepoužitelná. Po těch letech nebudu psát žádné argumenty jestli to bude jezdit lepší nebo ne, uživateli je to naprosto jedno, v těch složkách se rýpu jen já a nikdo jiný, takže nevím proč by měl někdo pořád nařizovat kam to mám dávat a jak to pojmenovat. Můžu přejmenovat hlavní složku nebo sesypat diesly a motory do celých balíků a složky přejmenovat jak jsem psal výše. Ale žádný "snd.xxx".
No a bez aktualizací to stejně jaksi postrádá smysl, ti lidi pak píšou mě, když mají problém.

Zbyňku, Petře, fakt nevím, o čem se tu dohadujete. Jestli se v takové struktuře adresářů Petrovi lépe pracuje a je ochotný ty engy přepsat, tak v čem je problém??? Já jako uživatel si pak stáhnu balík zvuků a upravených engů a vše musí chodit bez problémů.

Takže čistě teoreticky. Zruší se common.snd a Jacek přepíše komplet celý trainset (až mu pošlu finální verze engů). Jak uděláme aktualizaci?
Máš dost odolný webový prostor, když celý svět bude od Tebe stahovat znovu všechny zvukové soubory? Například MSTS sinus zkolaboval při 4 downloadech najednou 3. update trainset, proto jej Karel musel dát odtud pryč. Já také nejsem nadšen, aby kvůli dalším velkým změnám v celém trainsetu mi stoupnula poptávka po DVD. Současně na to mám minimum času.
Já se hold dívám na věc trochu zodpovědněji v širším úhlu a domýšlím všechny důsledky. A celé divadlo jen proto, že někdo nenávidí shluk písmenek common.snd a snd. Jinou praktickou změnu nevidím.
Ale tady to asi jak je vidět nevyřešíme. Jelikož jedno souvisí s druhým je to o jedné velké osobní poradě, protože příště příjde autor kabin, že se mu nelíbí název common.cab, opět pár set mega downloadů, atd. A místo dalšího vývoje budeme jen přepisovat do úplného upřepisování.
Jacku, copak je takový problém, aby si každý uživatel stáhnul z Tvých stránek složku se zvuky a kdo používá common si to celé místo do zvuky dal do common? Já to tak dělám a není problém. A bude to bezbolestně pro všechny.

Zbyňku, buď jsem blbej nebo to nechápu. Pokud Jacek vydá nový balík zvuků pro elektriky, tak si je bude muset uživatel (pokud je bude chtít) stejně stáhnout tak jako tak. A k tomu těch "pár kB" engů už snad není problém.

Zbyněk Šemora napsal:
...
Já se hold dívám na věc trochu zodpovědněji v širším úhlu a domýšlím všechny důsledky. A celé divadlo jen proto, že někdo nenávidí shluk písmenek common.snd a snd. Jinou praktickou změnu nevidím.
Ale tady to asi jak je vidět nevyřešíme. Jelikož jedno souvisí s druhým je to o jedné velké osobní poradě, protože příště příjde autor kabin, že se mu nelíbí název common.cab, opět pár set mega downloadů, atd. A místo dalšího vývoje budeme jen přepisovat do úplného upřepisování.
Jacku, copak je takový problém, aby si každý uživatel stáhnul z Tvých stránek složku se zvuky a kdo používá common si to celé místo do zvuky dal do common? Já to tak dělám a není problém. A bude to bezbolestně pro všechny.
tak jiný zvukař těžko bude prosazovat nějakou normu kvůli své trošce, stejně tak žádný "kabmajstr" nemá na kontě desítky kabin, aby si v tom musel držet nějaký systém, mě nejde o nějaký shluk písmen, ale o systém výroby zvuků, ale to je vedlejší.
Mnou nabízená úprava by nepředstavovala žádnou hrozbu, za měsíc budou nové zvuky pro elektriky, které si ode mě beztak stáhne každý. Jestli by k tomu měl na sinusu jako bonus velikostí miniaturní balíček upravených engů nemůže položit web. Pokud by teda uživatel nemusel stahovat komplet celé mašiny kvůli změnám na pár kB. Jednalo by se navíc ZATÍM jen o elektriky, ani já nejsem superman.

Ale i tak jsme se konečně shodli, že podstatný je obsah složky se zvuky a ne název složky, který s funkcí nemá nic společného :wink: Uživatel si to stáhne a wav se sms si nakopíruje tam, kde to měl doteď a nic se nestane.

Já si teda nikdy engy nepřepisuju.Nakopíruju to do common.snd/xxx a pak si soubory sms(pokud se neshodují) přejmenuji na ty dle BP.

Michal napsal:
Zbyňku, buď jsem blbej nebo to nechápu. Pokud Jacek vydá nový balík zvuků pro elektriky, tak si je bude muset uživatel (pokud je bude chtít) stejně stáhnout tak jako tak. A k tomu těch "pár kB" engů už snad není problém.
Já se díval právě na Jackovy stránky a má to tam trochu jinak, než před půlrokem. Takže bude nutné podle toho překopat úplně celý trainset. Proto se těchto změn bojím. Já chtěl vydat v nejbližší době aktualizaci trati včetně update trainsetu, ale jestli začneme od píky znovu, tak se vše dá dohromady asi tak do vánoc.
Všechny vozy, lokomotivy. Zvuky, které Jacek ještě nemá, tak doplnit z Dejvových složek, pak otestovat. Proto z toho nadšený nejsem.
Nehledě k tomu, že instalace Jardovy Bardodtky jse sice v readme, jak to má Jacek, ale nainstaluje se do common. To vše na všech stránkách se bude muset u všech autorů modelů opravit. Když jsem se nedávno ozval, tak mi bylo potvrzeno, že správně je common.snd.

Zbyněk Šemora napsal:
Michal napsal:
Já se díval právě na Jackovy stránky a má to tam trochu jinak, než před půlrokem. Takže bude nutné podle toho překopat úplně celý trainset. Proto se těchto změn bojím. Já chtěl vydat v nejbližší době aktualizaci trati včetně update trainsetu, ale jestli začneme od píky znovu, tak se vše dá dohromady asi tak do vánoc.
Všechny vozy, lokomotivy. Zvuky, které Jacek ještě nemá, tak doplnit z Dejvových složek, pak otestovat. Proto z toho nadšený nejsem.
Nehledě k tomu, že instalace Jardovy Bardodtky jse sice v readme, jak to má Jacek, ale nainstaluje se do common. To vše na všech stránkách se bude muset u všech autorů modelů opravit. Když jsem se nedávno ozval, tak mi bylo potvrzeno, že správně je common.snd.
Mě jako nestrannému pozorovateli to připadá jako válka o slovíčka. Když tady Jacek slibuje ,že ty engy přepíše tak už opravdu o nic nejde. Mě jako uživateli je jedno jestli je to v common nebo ve zvucích. Pro mě je důležitý to ,abych si to stáhl a ono to fungovalo bez toho abych musel přepisovat hromadu souborů. Myslím si ,že to řazení jak Jacek navrhuje má něco do sebe. Podle mě to bude i přehlednější. No je to jen můj názor ,názor toho který jen hraje a nic jiného nedělá. (Ten závěr tam píši kvůli tomu aby mě to někdo nepředhazoval. )

Pane Šemora, nic ve zlém, ale připadá mi to, že to, co není podle Vás, je vždy špatně. Toto už sleduji delší dobu, Vaše trať je skvělá, ale Jacek dělá minimálně stejně kvalitní zvuky, takže bych to opravdu nechal na něm.

Zbyněk Šemora napsal:

Ono to není trochu jinak, systém je od začátku stejný, akorát je tam nových zvuků dvakrát tolik.
Pokud by se mělo předělat opravdu vše znovu, je jasné, že by to nebylo všechno za 1 den, proto jsem měl na mysli nejdřív ty elektriky. Diesly a motory by byly až potom a zbytek nestojí za řeč. Balík pro vozy má jen pár MB a páry v trainsetu BP snad ani nejsou. Zatím mi z toho vychází, že většina té práce půjde na moje bedra - kdo jiný může otestovat zvuky, než zase já? Hození "do placu" mezi testery se mi neosvědčilo. Všichni si stáhli nové zvuky, zjistili že to bzučí, ale že to neběží podle stupňů, atd. mi nehlásil nikdo. Krom toho jako zvukař mám všechny zvuky vyzkoušené a naladěné na engy z trainsetu BP, to je fakt to nejmenší.
Z Dejvových složek už zbývá jen 842 a 853 a u těch přemýšlím, jestli vyjednat souhlas s úpravou brzd, nebo taky vyrobit svoje. Pro obojí mám vyladěné engy i upravené vyladěné zvuky, stačí pak jen Dejvův souhlas. Balík pro vozy mám nový.

No krizový plán by byla tedy úprava celého trainsetu, což by se týkalo po této stránce jen těch eng a wag souborů. Z mé strany jsou by to byl ten balík zvuků umístěný v několika archivech jednak u mě a na train-simu no a na tom sinusu.

K té bertě – tam se vloudila drobná chybička, do instaláku se použil celý text z mého readme. Část o instalaci tam logicky být neměla, když je to samoinstalační balík. No a krom toho je tam poznámka – výjimky určí autor

Mondeo napsal:
Pane Šemora, nic ve zlém, ale připadá mi to, že to, co není podle Vás, je vždy špatně. Toto už sleduji delší dobu, Vaše trať je skvělá, ale Jacek dělá minimálně stejně kvalitní zvuky, takže bych to opravdu nechal na něm.
A co mám tedy dělat? Všeho nechat, protože jsem měl připravený balík update, který budu muset dát dohromady a poslat Jackovi. Ten vše přejmenuje, pak pošle zpět a do vánoc to snad dáme dohromady.
Jestli jste to ještě nepostřehl, tak souběžně s tratí jsem se starám o Trainset, kde jsem nejprve opravil asi 5000 chyb, aby vše fungovalo bez křiku a v další fázi přepočítal spřáhla, srovnal tlaky, spočítal RV kabiny a v poslední řadě značení dle domluvených norem. Práce asi na tři roky. Pro Vás jsem si zaplatil webový prostor (já pro sebe tak velký a odolný opravdu nepotřebuji), aby jste mohli bez problémů zadarmo stahovat (to samé Karel), tak snad mám právo být informován o změnách a následných řešeních. Nové zvuky elektrik, jak jsem se odtud dozvěděl jsou před vydáním, ale nikdo mi nic neposlal na otestování. Když si vzpomenu, kolik korespondence jsme měli s Dejvem, než správně poskládal krokování kontroleru 451, tak doufám, že Jacek to alespoň okopíroval. Protože například zde bylo vše OK, jen při změně stanoviště některé zvuky stykačů byly utlumeny a jen v tomto vidím smysl update. A samozřejmě zvuky pomocných pohonů když jsou stažené sběrače. Ohledně ostatních elektrik je doufám informován Dráčik. Do toho už mluvit nemůžu. Mondeo, já neprosazuji nic svého. Jen jsem vytrvale bojoval za normy, které jsme si tenkrát odhlasovali a měly by se dodržovat. Já jsem se také musel přizpůsobit a přizpůsobím se i nyní. Jenomže to nemůže ve stylů hurá akce, ale musí se najít nějaká schůdná cesta v podobě nejmenšího zla jak pro uživatele, tak pro ty, kteří se o trainset starají.

Zbyněk Šemora napsal:
Mondeo napsal:
A co mám tedy dělat? Všeho nechat, protože jsem měl připravený balík update, který budu muset dát dohromady a poslat Jackovi. Ten vše přejmenuje, pak pošle zpět a do vánoc to snad dáme dohromady.
Jestli jste to ještě nepostřehl, tak souběžně s tratí jsem se starám o Trainset, kde jsem nejprve opravil asi 5000 chyb, aby vše fungovalo bez křiku a v další fázi přepočítal spřáhla, srovnal tlaky, spočítal RV kabiny a v poslední řadě značení dle domluvených norem. Práce asi na tři roky. Pro Vás jsem si zaplatil webový prostor (já pro sebe tak velký a odolný opravdu nepotřebuji), aby jste mohli bez problémů zadarmo stahovat (to samé Karel), tak snad mám právo být informován o změnách a následných řešeních. Nové zvuky elektrik, jak jsem se odtud dozvěděl jsou před vydáním, ale nikdo mi nic neposlal na otestování. Když si vzpomenu, kolik korespondence jsme měli s Dejvem, než správně poskládal krokování kontroleru 451, tak doufám, že Jacek to alespoň okopíroval. Protože například zde bylo vše OK, jen při změně stanoviště některé zvuky stykačů byly utlumeny a jen v tomto vidím smysl update. A samozřejmě zvuky pomocných pohonů když jsou stažené sběrače. Ohledně ostatních elektrik je doufám informován Dráčik. Do toho už mluvit nemůžu. Mondeo, já neprosazuji nic svého. Jen jsem vytrvale bojoval za normy, které jsme si tenkrát odhlasovali a měly by se dodržovat. Já jsem se také musel přizpůsobit a přizpůsobím se i nyní. Jenomže to nemůže ve stylů hurá akce, ale musí se najít nějaká schůdná cesta v podobě nejmenšího zla jak pro uživatele, tak pro ty, kteří se o trainset starají.
No ale vždyť Jacek psal ,že engy do elektrických lokomotiv je ochotný udělat a že by to udělal za jeden den. Tak proč by to muselo trvat do vánoc?

Já bych měl nápad. Nechat to tak jak to je, kdo bude chtít bude mít zvuky od Dejva ( ze složky common ) a kdo bude chtít může si tam dát zvuky od Jacka ( ze složky ZVUKY ) nebo od kohokoliv jiného ( s jakékoliv složky ).Přepsat dva řádky v ENGu není zase až takový problém a zvládne to i ten největší blb. Je demokracie a člověk by měl mít právo možnosti výběru, takže nevidím jediný důvod slučování zvuků. Je to nejjednodušší řešení a všem to ušetří čas, nervy a nevím co ještě jiného.

Kuba napsal:
Já bych měl nápad. Nechat to tak jak to je, kdo bude chtít bude mít zvuky od Dejva ( ze složky common ) a kdo bude chtít může si tam dát zvuky od Jacka ( ze složky ZVUKY ) nebo od kohokoliv jiného ( s jakékoliv složky ).Přepsat dva řádky v ENGu není zase až takový problém a zvládne to i ten největší blb. Je demokracie a člověk by měl mít právo možnosti výběru, takže nevidím jediný důvod slučování zvuků. Je to nejjednodušší řešení a všem to ušetří čas, nervy a nevím co ještě jiného.

Toto problém nerieši.

Kuba napsal:
Přepsat dva řádky v ENGu není zase až takový problém a zvládne to i ten největší blb.
Kubo, budeš se divit, ale nezvládne. Sice je to jedna z elementárních činností, ale stále jsou tady uživatelé (a není jich málo), kteří neví co a jak a to ani když jim poskytneš návod ...

Spíš nechápu jednu věc - autor kabiny udělá kabinu, ladí se na nějakém engu, který dělá jiný autor nebo ladič.

Zvukař dělá zvuky a opět je ladí na engu.

Z toho vyplývá co? Ikdyž to jsou 3 části, tak v globále spolu musí fungovat bez ohledu na to, kde kabiny nebo zvuky jsou ....

S pojmenováním adresářů pro modely nemám problém a v podstatě souhlasím nebo se přizpůsobím.

Caby a zvuky :
Zbyňku a co tak normy rozšířit na více variant umístění zvuků a kabin a netrvat jenom na tom jednom? Kompromis ve stylu buď a nebo.

Stejně do zvuků dělá jenom Jacek, Petr Kapoun, začíná Robo, něco dělal Dráčik.

Caby : já, Arwy, Miran, něco od Dejva - a ještě jedna vycházející hvězdička, jejíž identitu ještě neprozradím.

Ale už do Zbyňka neryjte, stačí, že titul převlíkače kabátu jsem od něj dostal já ...... jinak nás tady bude dost na docela slušnou módní přehlídku

Zbyněk Šemora napsal:
A co mám tedy dělat?....
Nové zvuky elektrik, jak jsem se odtud dozvěděl jsou před vydáním, ale nikdo mi nic neposlal na otestování. Když si vzpomenu, kolik korespondence jsme měli s Dejvem, než správně poskládal krokování kontroleru 451, tak doufám, že Jacek to alespoň okopíroval. Protože například zde bylo vše OK, jen při změně stanoviště některé zvuky stykačů byly utlumeny a jen v tomto vidím smysl update. A samozřejmě zvuky pomocných pohonů když jsou stažené sběrače. Ohledně ostatních elektrik je doufám informován Dráčik. Do toho už mluvit nemůžu. ...
No tak to nebudeme za každou cenu dělat teď hned a necháme to na vhodnější dobu. Já vydám zvuky pro elektriky, Vy pak obsah Loko_elektr dáte na sinusu do SndElok a fungovat to bude stejně.

K tomu balíku a testování - link na neveřejnou část mých stránek máte, byl jste přece jedním ze všech dvou :cry: , kteří okomentovali zvuky pro 363. Jinak opravdu nikdo. Občas mám dojem, že ty hromadné e-maily mezi testery končí v koši bez přečtení - něco napíšu a za týden se mě někdo zeptá co s tím a píšu to znovu...
Změny byly u všech řad následující:
- zablokování mnohonásobného přehrávání zvuků brzd - v engu je konečně možné nastavit reálné hodnoty Aplication/ReleaseRate z původních 5.0 na řekněme 1.1 (další práce navíc)
- nastavení všech sms na výchozí polohu sběračů dole
- sladění všech wav kompresorů pro přehrávání ve smyčce a spouštění dle reálu
- nastavení vazeb všech ventilátorů, apod. na ZAP/VYP lokomotivy díky novým triggerům od Džodže
- Ozvučení obou pantografů včetně příslušných vazeb (opět další práce v engu navíc)
- podle aktuálních engů nastaveno krokování kontroléru
- u 151 nové zvuky na míru kvůli novému modelu
- nespočet wav souborů je nových z nahrávek, které mi lidi poslali.

Pokud jde o dříve nastavené zvuky jako ta 451 nebo 363, změny jsou pouze v prvních třech, u 363 čtyřech bodech. Nevím proč bych měl předělávat něco co už bylo správně nastaveno, nejsem amatér :wink:

Back
Nahoře