Zvuky

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna emihop
  • Datum začátku Datum začátku
ad Kosac - to jsi vůbec nic nepochopil,právě že Jackovi vyhovuje jeho systém zvuků ve složce Zvuky a ne v common.snd.P.Šemora vehementně bojuje za to,aby bylo vše podle něho a veškeré zvuky byly v common.snd,to je tak těžké pochopit :?:

Martens. Už jsem Ti napsal minule, že jsem alergický na Ty tvé poznámky o mém vyčerpání. Copak když příjdeš domů utahaný z práce a povzdechneš si, tak Tě manželka přesvědčuje, aby jsi dal výpověď a svou práci přenechal jiným?
Já si hold také jednou nahlas povzdechnul a ty mi už asi počtvrté tohle mlátíš o hlavu. Ano, současně jsem z MSTS také utahanej, přiznávám se, každý večer padám na ústa, editor mám zapnutý asi od 18.00 do 23.00, o nedělích od 7.00 také alespoň do 22.00, ale celý den u toho sedím jen výjmečně. Je nutné občas uklidit, uvařit oběd a někdy si dám odpoledne na chvíli 20. A to je důvod, proč se tady někdy nechám vyprovokovat k ostřejším reakcím, protože MSTS věnuji opravdu hodně.
Ohledně zavádění hurá složek, to je nesmysl. Pokud budou zvuky jak v common, tak Zvuky, jak se v tom obyčejný uživatel pak vyzná? Stáhne si zvuky od Jacka, ale mašinku od Jardy Skůry a bude se divit, že má zvuky stále stejné. Nech to na příští slezinu a pokud se obhájí jiné složky, commony se zruší a místo nich bude co odborná rada (modeláři, zvukaři, kabináři a ladiči) schválí. (pokud opravdu stávající systém nevyhovuje). Jacek stejně nedávno říkal, že motory a diesely dá do jedné složky jako e lok. Ušetřilo se tím hodně místa. Pak by se musely engy stejně přepisovat, tak proč to dělat dvakrát.

Petr Novák napsal:
ad Kosac - to jsi vůbec nic nepochopil,právě že Jackovi vyhovuje jeho systém zvuků ve složce Zvuky a ne v common.snd.P.Šemora vehementně bojuje za to,aby bylo vše podle něho a veškeré zvuky byly v common.snd,to je tak těžké pochopit :?:

Toto je už ale opravdu o ničom - Jacek už to navrhnul - u zvuků si bude Jacek ručit pouze za zvuky ve svém značení adresáře a na svém kontrolovaném downloadu.

Pokud je někdo umístí jinam, nalinkuje na jinak naladěný eng (je známo, že jsou tady 2 trošku odlišné skupiny ladičů) a zvuky nebudou fungovat správně - ručí za ně ten, kdo tyto úpravy provedl.

To máš jako s počítačem - když někomu prodám značkový komop, tak v případěě záruční opravy to provede značková opravna. Pokud to ale někomu poskládám a odejde komponenta, tak záruční servis dělám já.

ad Petr Novak: No jiste. Ale slozka zvuky neni podle normy. Samozrejme, ze se muze upravit norma a bude se pouzivat Zvuky. Na nazvu nezalezi. Ale jde o to, aby norma byla uznavana vsemi a aby se k ni mohli vsichni (zainteresovani-tvurci a spravci pochopitelne) vyjadrit, upravit ji, aby sedela vsem a nakonec s ni souhlasili. A v neposledni rade aby se nasel nekdo, kdo upravi trainset podle nove normy...
Semora bojuje za to, aby nemusel prepisovat cely trainset, protoze to bude na nem. Nebo se toho ujmes? Porad je, at chceme nebo ne, spravce nejlepsiho CZ trainsetu. Nebo jsem neco zaspal a mame i alternativni uceleny trainset takoveho rozsahu?

no Martensi,neviděl bych to tak černě,model se distribuuje i s engem a pokud autor použije Jackovo nastavení,tak kde máš nějaký problém?A navíc,u Jacka jsou pravidelné aktualizace zvuků a návod jak naladit eng na ty zvuky,to v common.snd není.Co jsem se nazlobil se zvuky pro 524.1,které jsem si stáhnul od Pikka,to už tady bylo ventilováno.A kromě toho,trainset si každý spravuje sám,tak necháme uživatele,ať se o něj také starají...

Zbyněk Šemora napsal:
Martens. Už jsem Ti napsal minule, že jsem alergický na Ty tvé poznámky o mém vyčerpání. Copak když příjdeš domů utahaný z práce a povzdechneš si, tak Tě manželka přesvědčuje, aby jsi dal výpověď a svou práci přenechal jiným?
Já si hold také jednou nahlas povzdechnul a ty mi už asi počtvrté tohle mlátíš o hlavu. Ano, současně jsem z MSTS také utahanej, přiznávám se, každý večer padám na ústa, editor mám zapnutý asi od 18.00 do 23.00, o nedělích od 7.00 také alespoň do 22.00, ale celý den u toho sedím jen výjmečně. Je nutné občas uklidit, uvařit oběd a někdy si dám odpoledne na chvíli 20. A to je důvod, proč se tady někdy nechám vyprovokovat k ostřejším reakcím, protože MSTS věnuji opravdu hodně.
Tak si Zbyňku nestěžuj, kolik Tě to stojí času - děláme to snad všichni proto, že nás to baví. A nebo už to není pravda?

V mém případě je MSTS poslední koníček, který mi zůstal po narození druhého potomka - všechny ostatní jsem odstřelil.

A mimochodem i já jsem už zažil doma ostřejší výměny názorů, že i v práci jsem nějak dlouho a měl bych ji změnit - ale ono to moc dobře nejde, když živíš z jednoho platu 4 krky + hypotéku - ono čučet do kompu v práci denně 10-11 hodin a pak ještě večer - to máš pak dofírováno i v MSTS, bo si slepý jak patrona a postel už raději ani nepřevlíkám, abych do peřin trefil alespoň po čuchu :wink:

Ale přesto sedím po nocích, kdy už všichni spí a skládám fotky, animuji - protože chci. A neber to, jakože naříkám nebo si stěžuji - to ani náhodou.

Zbyněk Šemora napsal:
Ohledně zavádění hurá složek, to je nesmysl. Pokud budou zvuky jak v common, tak Zvuky, jak se v tom obyčejný uživatel pak vyzná? Stáhne si zvuky od Jacka, ale mašinku od Jardy Skůry a bude se divit, že má zvuky stále stejné. Nech to na příští slezinu a pokud se obhájí jiné složky, commony se zruší a místo nich bude co odborná rada (modeláři, zvukaři, kabináři a ladiči) schválí. (pokud opravdu stávající systém nevyhovuje). Jacek stejně nedávno říkal, že motory a diesely dá do jedné složky jako e lok. Ušetřilo se tím hodně místa. Pak by se musely engy stejně přepisovat, tak proč to dělat dvakrát.
Zbyňku, hurá akce to určitě není - Jacek si je dovede odůvodnit a jsou to závěry hodin, týdnů a měsíců, strávených výrobou zvuků - a důvody tu psal, takže nic o tom, že to je hurá akce.

Za další - nikdo tady nikdy nemluvil o tom, že by se commony měly zrušit. Pouze jde o to, že se povolí další alternativa pro první použití - samozřejmě jenom píííp si bude přehazovat zvuky z adresářů common do adresáře ZVUKY několikrát za život daného modelu a neustále si to jen tak cvičně přepisovat.

Pokud si chudák uživatel stáhne dneska hotový model, tak nemusí do ničeho šahat - podívej se, jak distribuuje Jarda Skůra, Tax a další - vždy je uvedeno, odkud zvuky jsou - a za další chudák uživatel, který umí sotva zapnout komp, nemá co rýpat do zvuků, engů a cvf - s tím doufám souhlasíš.

U starších a už zajetých modelů bych proti Tobě neřekl ani popel - u nově udělaných a vyladěných modelů je to snad jedno, kde jsou umístěny - v globále spolupracují a fungují a to by mělo chudákovi uživatelovi stačit.

Otázka :
Opravdu dneska musí být všechno direktivně tak a tak a ne jinak? Nemůže to být stylem - máme 2 možnosti, vždy bude platit jedna z nich a volbu necháme na autorech v rámci změkčení norem? Copak dnešní autoři modelů, zvuků a cabů nemají vlastní hlavu a nestačí jim říct - jsou takové a takové podmínky na to, aby nedošlo ke konfliktu v případě více autorů?

Kosac napsal:
ad Petr Novak: No jiste. Ale slozka zvuky neni podle normy. Samozrejme, ze se muze upravit norma a bude se pouzivat Zvuky. Na nazvu nezalezi. Ale jde o to, aby norma byla uznavana vsemi a aby se k ni mohli vsichni (zainteresovani-tvurci a spravci pochopitelne) vyjadrit, upravit ji, aby sedela vsem a nakonec s ni souhlasili. A v neposledni rade aby se nasel nekdo, kdo upravi trainset podle nove normy...
Semora bojuje za to, aby nemusel prepisovat cely trainset, protoze to bude na nem. Nebo se toho ujmes? Porad je, at chceme nebo ne, spravce nejlepsiho CZ trainsetu. Nebo jsem neco zaspal a mame i alternativni uceleny trainset takoveho rozsahu?
Právě že tady by si commony a ZVUKY (KABINY) dokázaly žít ve vzájemné symbioze - kdyby byla možnost volby - ta ale v současné době podle norem není.

Nejlepší trainset - je nejlepší, protože byl první a je zatím jediný oficiálně a veřejně používaný a tudíž jej není s čím srovnávat.

Ono to totiž vůbec není o tom, že engy se dají naladit zvlášť, zvuky a caby zvlášť a bude vše fungovat - změnou v eng a wag souborech se musí toto řešit i s cabmakery a zvukaři, aby byl výsledný dojem kvalitní. A v rámci této spolupráce dohoda vždy existovala a musí existovat, pokud chceš mít vynikající výsledek - norma nenorma.

Proto jsem pro v případě další diskuse či nějaké následné schůzky pro změkčení tvrdé normy a její změnu na doporučení s tím, že to co se osvědčilo nebo to, co je nutné, zůstane beze změn a zbytek je doporučení či návod, jak postupovat.

Martens napsal:
...Proto jsem pro v případě další diskuse či nějaké následné schůzky pro změkčení tvrdé normy a její změnu na doporučení s tím, že to co se osvědčilo nebo to, co je nutné, zůstane beze změn a zbytek je doporučení či návod, jak postupovat.

Presne. Souhlas. A dal k tomu nemam co rict, protoze nedelam do engu ani do zvuku :D

Zatím jsem to vyzkoušel na motorových lokomotivách. Celý balík zveřejněných zvuků má kolem 80 MB a v původních složkách zbylo v průměru 1,30 MB souborů se stejnými názvy. Něco se dále uspoří na stejných souborech s jinými názvy, např. "xxx_trakcni_motory, atd. Ale to už je na několik dní práce.
V těch samostaných složkách mám asi 230 MB kvůli rozpracovaným zvukům a různým zálohám, takže přesně to asi nespočítám.
Celkově bych to viděl na 4 nebo 5 balíků zvuků:
- parní lokomotivy
- elektrické lokomotivy
- motorové lokomotivy
- motorové vozy
- speciální vozidla (tady mám zatím jen podbíječky a turbínku, ale bude toho
více)

Když už změny, můžu případně přejít i na common.snd, tady by už snad k promíchání s Kapounovými zvuky dojít nemělo, nevím jak to má on. Jaký použít název složky? loko_diesel, snd_diesel nebo nějaký jiný?
Na webu by pak byly (aspoň teda u mě) vždy 3 části jako u těch parních
lokomotiv:
- balík společných zvuků (odhadem tak do 10 MB, které se budou doplňovat o nové soubory jednou za čas)
- wav soubory pro konkrétní řadu (okolo 5 MB, průběžně aktualizovaných souborů
- sms soubory pro konkrétní řadu (pár kB souboru, ve kterých se dělají změny dost často)
Tak jsem pohledal a tohle mi napsal 9.4.07 Jacek. Velice dobrý návrh.
Dokonce i uvažoval o common. Netrvám na common (podřídím se většině), ale jak praví stále dokola Miran, není problém jistým udělátorem vše přejmenovat, ale za podmínky, že se dodrží normy 1SL.
Teď se vykašlete na mě, ale ať se vyjádří všichni modeláři, kteří mají aktivní weby s modely:
Miran, Jarda S, Ondra J, Dejv, Tomi , možná i Tax, zkrátka všichni, kdo mají odkaz na zvuky do common, jestli jsou ochotni downloady měnit. Předvídat uměl Ppoollll, který má model a chování zvlášť.
Já to vidím na zatím klídek a až bude konstalace, tak odborná slezina.

Ad Brabec :

No nevim, ale pouziji slova byv.gener.reditele tv nova PhDr. Vladimira Zelezneho
"kdejaky tajtrlik se otira o poctivou praci cloveka, ktery v potu a krve vybuduje nejuspesnejsi projekt na zelene louce "
Pan Semora dokazal vybudovat perfektni trat a fungujici trainset, malokdo by to dokazal. Tento clovek si nezaslouzi pohrdani, ale uctu, a obdiv. Vzdyt mne samotnemu stacilo,kdyz jsem musel zhanet vsude mozne modely ke conzistum do aktivit, ktere byly soucasti trate 169. Kazdy model jinak naladeny. Pan Semora se snazi aspon udelat poradek v trainsetu aby uz koncovy uzivatel a hrac nemusel nic instalovat, doplnovat, a mordovat se s engy a wagy.

Co se tyce zvuku, myslim si, ze to vubec neskodi, kdyz budou vedle sebe common a zvuky, jen by se v engu prepsal radek. Co mne ale mrzi je to, ze kdyz od Jacka stahnu zvuky, tak musim i modifikovat prislusny eng soubor viz http://jacek-msts.ic.cz/paginy/zvuky%20750-759.htm aby ty zvuky fungovaly presneji.

Ad diskuze :

Nekdo tady hovoril o tom, ze trainset s trati nabizeny na dvd je komercni projekt, dovolil bych si souhlasit akorat s vyraznym rozdilem, ze u normalniho komercniho projektu platite vysoke castky, kdezto pan Semora to dela ve svem volnem case a zadarmo.

Ne kazdy by to delal zadarmo :!:

Naposled editoval moderátor:
Čuřil napsal:
... Nekdo tady hovoril o tom, ze trainset s trati nabizeny na dvd je komercni projekt, dovolil bych si souhlasit akorat s vyraznym rozdilem, ze u normalniho komercniho projektu platite vysoke castky, kdezto pan Semora to dela ve svem volnem case a zadarmo.
Tak to sa ti teraz naozaj podarilo. Väčšiu pitomosť si už zo seba ani nemohol dostať.

Čuřil: Podivej když za něco inkasuješ nějakou částku jedná se o komerční produkt nikoli o FREE. A když to srovnám s mnohem dražšími projekty tak tomu věnují mnohem víc času. Kdysi sme s přáteli dali dohromady malou firmičku a když sme dokončovali engine tak vydavatel stratil zájem a tím padla i firma. Navíc moje tehdy pracovní doba byla víc jak 48hodin. Vlastně sem neměl žádný volný čas. Jo v tom je rozdíl.

Jenže to sem nepatří!

Čuřil napsal:
Co se tyce zvuku, myslim si, ze to vubec neskodi, kdyz budou vedle sebe common a zvuky, jen by se v engu prepsal radek. Co mne ale mrzi je to, ze kdyz od Jacka stahnu zvuky, tak musim i modifikovat prislusny eng soubor viz http://jacek-msts.ic.cz/paginy/zvuky%20750-759.htm aby ty zvuky fungovaly presneji.
A co ti vadí?Jednodušší je si to místo modifikování engů nakopírovat do příslušných souborů v common.snd a přejmenovat soubory ***.sms. A vo tom to je.
Jinak co všechno zahrnuje taková změna engů dle zvuků od Jacka?Jako co konkrétně by se muselo v tom engu upravit.Dík

Petr Novák napsal:
...Co jsem se nazlobil se zvuky pro 524.1,které jsem si stáhnul od Pikka,to už tady bylo ventilováno....

Ale to byla moje chyba, protože jsem prostě nedokázal updatovat veřejnou versi na stránkách. První varianta šlapala bez problémů, ale po updatu byl problém. S Jackem jsem domluvený ohledně umístění zvuků, a tohle jsem prostě nějak přehlédl. Tak už mi ten pětikolák pořád neotloukejte o hlavu

Tax napsal:
Čuřil napsal:
... Nekdo tady hovoril o tom, ze trainset s trati nabizeny na dvd je komercni projekt, dovolil bych si souhlasit akorat s vyraznym rozdilem, ze u normalniho komercniho projektu platite vysoke castky, kdezto pan Semora to dela ve svem volnem case a zadarmo.
Tak to sa ti teraz naozaj podarilo. Väčšiu pitomosť si už zo seba ani nemohol dostať.
Nechápem prečo sa trainset BP považuje za "komerčný" projekt. Na rozdiel od trate BP je celý voľne stiahnuteľný z webu.

Čuřil napsal:
No nevim, ale pouziji slova byv.gener.reditele tv nova PhDr. Vladimira Zelezneho
"kdejaky tajtrlik se otira o poctivou praci cloveka, ktery v potu a krve vybuduje nejuspesnejsi projekt na zelene louce "
Pan Semora dokazal vybudovat perfektni trat a fungujici trainset, malokdo by to dokazal. Tento clovek si nezaslouzi pohrdani, ale uctu, a obdiv. Vzdyt mne samotnemu stacilo,kdyz jsem musel zhanet vsude mozne modely ke conzistum do aktivit, ktere byly soucasti trate 169. Kazdy model jinak naladeny. Pan Semora se snazi aspon udelat poradek v trainsetu aby uz koncovy uzivatel a hrac nemusel nic instalovat, doplnovat, a mordovat se s engy a wagy.

......

Zbyněk odvedl kus poctivé práce a má zásluhu na tom, že ten trainset sjednotil, naklonoval a že se s tím dá jezdil, ale ve svém veřejném pozdvihování jsi zapoměl na jednu věc.

Dneska MSTS není a nikdy nebylo o jediném člověku - kdyby nebyly stovky hodin práce modelářů, skinařů, ladičů engů (eng pečlivě nenaladíš za 1 hodinu), tvůrců zvuků a kabinářů, tak je Zbyněk bez práce, protože nemá jaksi klonovat co.

A budeš se divit - i ti výše jmenovaní (omlouvám se, že to není jmenovitě)
to taky dělají zadarmo a ve svém volném čase a nemají z toho opravdu nic - tedy mají - dělají to hlavně pro své potěšení.

Martens:A nesmíš zapomínat na nás.Na aktivitáře :D .Bez nás byste taky jezdili jenom "free ride".

klimi napsal:
Čuřil napsal:
...
Jinak co všechno zahrnuje taková změna engů dle zvuků od Jacka?Jako co konkrétně by se muselo v tom engu upravit.Dík

Tady jde o tohle:
- Hodnoty v řádcích "TrainBrakesControllerMaxSystemPressure ( 73 )" a "EngineBrakesControllerMaxSystemPressure ( 73 )" musí být shodné, jinak se zvuk kompresoru spouští neustále dokola !

Tohle je změna nezbytná, pokud nechcete poslouchat kompresor furt

- Hodnota v řádku "DieselEngineMaxRPMChangeRate" musí být ( 25 ), aby se zvuk turbodmychadla měnil pomalu !

Tohle není změna nezbytná, ale turbo se chová reálně - mění frekvenci logicky podle otáček motoru
Ostatní změny nejsou nutné, jsou pouze volitelné. Měly by být už zapracované do eng souborů, ale zpravidla nejsou.
- Zvuky týkající se brzd jsou upraveny tak, aby bylo možno v *.eng souboru nastavit reálné hodnoty. Optimální hodnoty:

MaxAplicationRate ( 1.1 )

MaxReleaseRate ( 1.1 )

TrainBrakesMaxAplicationRate ( 1.0 )

TrainBrakesMaxReleaseRate ( 0.5 )

TrainBrakesMaxQuickReleaseRate ( 1.5 )

U NOVÝCH MODELŮ (NAPŘ. J. SKŮRY) UŽ NENÍ TŘEBA NIC NASTAVOVAT. STEJNĚ TAK U ENG SOUBORŮ, KTERÉ PROŠLY LADĚNÍM (OD ŽSR)

Back
Nahoře