RE: cabwiew
Ahojek, taky přidám něco :
1) Drátěná nebo dálková spoušť není nezbytná - vystačíte si klidně i se samospouští se zpožděním např. 2s - co je smyslem tohoto? Nestrávat foťák při mačkání spouště ( ikdyž je na stativu, tak ten posuv je pak při skládání animací celkem znát).
2) Focení za slunečního světla - tady je problém, pokud je stanoviště na nasvícené straně - kromě stínů je tady pak problém v tom, že pokud fotíte na plnou automatiku, tak si automat vezme místo pultu okno a nastaví se podle něj....a vznikne z toho tmavý zmetek (David to udává jako přesvětlení snímku) ... takže se mi osvědčilo třeba i to, že se zatáhly rolety nebo jsem fotil plně na manuál a nastavil se na displeji tak, aby byl pult OK a okno pak mohlo být tmavé - pak se udělala i fotka okna tak, aby byl dobře vidět okraj okna a exteriér a pak se to složilo dohromady. S kapkami deště má Michal pravdu, nicméně po tom, co kluci ukázali s čmeláky, tak se stejně kapoty dodělávají podle modelu nebo daného skinu. Totéž pak platí i při focení bočních pohledů
3) Focení poloh ovladačů :
- DAKO BP bez připomínek
- DAKO BS2 - David to formuluje jako všechny polohy - chápejte to tak, že pro polohy mezi minimálním a maximálním brzdným účinkem je pro KVALITNÍ animaci potřeba fotit co 2 zoubky ( není nutné fotit polohu na každém zubu, ale taky nevypadá dobře, když máte na celou animaci brzdiče průběžné brzdy od min. do max. brzd. účinku jenom 4 polohy.
4) Focení a nastavování ovladačů - logicky není nutné fotit každý ovladač zvlášť - postačí pult s nastavenou konfigurací pro jízdu a pak si můžu nacvakat třeba všechny světla a spláchnout to jednou fotkou.
5) Blesk lze použít ale jen za jedné podmínky - nesmí jít přímo na pult - odlesků se pak nezbavíte. Pro tyto účely jsem si vzal jednu vizitku a tou odrážím světlo blesku ke stropu - blesk vám totiž hodně pomůže i při slunečném počasí, kdy vám na tak malém a temném prostoru udělá "protisvětlo". Kdo má foťák s bajonetem a nastavitelným bleskem, tak to má o fous jednodušší a nemusí laborovat s vizitkou.
6) Skládání frontu a posouvání stativu - tohle je občas jediná cesta, jak dostat slušný front - Michale, nic proti, ale raději mám složený front tak, že opravdu pak mám front v poloze, kde běžně sedí fíra, než "vyosený" front focený z dveří strojovny. Navíc - pokud posouváte stativ, tak max. s posuvem 10 cm - pokud jej posunete více jak ve vodorovné, tak ve svislé ose, tak najednou při skládání pultu zjistíte, že jeden a tentýž ovladač či budík vidíte z tak odlišného úhlu, že nelze front složit a musí se zbytečně komplikovaně řezat.
Časy focení - David uvádí 30-45 minut na x6x, na 781 jsem strávil 2 hodiny, 820 2,5 hodiny. A to včetně rozložení stativu, udělání pár zkušebních fotek a jejich skouknutí v notasu.
Jo a nezapomeňte z dohledu uklidit veškeré své osobní věci, které tam nemají co dělat ( docela blbě se mi na 854 retušoval můj vlastní stativ)