cabwiew Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: cabwiew

Zdravím,
vzhledem k tomu,že se mi ozvali zájemci o nafocení stanoviště strojů ř.131,kteří chtěli vědět co a jak nafotit,v rychlosti jsem dnes dal dohromady jakýs-takýs návod na fotografování stanovišť lokomotiv.Nejde sice o žádné veledílo obsahující veškeré podrobnosti,ale pro začátečníky to snad bude postačující.;)
Návod je tedy zde http://web.telecom.cz/ldt/msts/fotografovani_stanovist_lokomotiv.pdf

David

Davide, ten návod je celkom výstižný. Ja si musím vystačiť s fotoaparátom s ekvivalentom ohniska 36mm. Pokiaľ som na správnej strane x6x, tak sa mi tam zmestí akurát celý pult, ak sa postavím do dverí strojovne. Podobne ako na 240 a pod.
Fotenie za slnka je možné, dôležité je iba aby to tam nevrhalo tiene . Fotenie za dažďa môže byť problém tam kde je vidno kapoty, mokré nevyzerajú moc dobre a vyretušovať kvapky vody zo skla v oblasti kde cez neho vidno kapotu je skoro nemožné. Samozrejme foťák by mal stáť pokiaľ možno rovno, ale nie vždy je to možné a nie je to nevyhnutné, pretože často je to moc časovo náročné, mať v zábere celý pult a ešte aj úplne rovno. Riešením je potom následná úprava - hromadné otočenie všetkých fotiek o daný uhol napr. v Zoner9. Nie je od veci si nafotiť aj pohľady kúsok posunuté do každej strany, pri vyrovnaní fotiek sa odtiaľ dajú skopírovať chýbajúce časti. Fotiť na viac snímkov je dosť ošemetná záležitosť, pretože následné zloženie frontu je často úplnou maturitou. Odporúčam tiež použiť funkciu Bracketing ( okrem normálnej expozície je každá fotka exponovaná o +-1 expozičný stupeň ), čím sa dajú potom doma vybrať vhodne exponované snímky.

Ahojek, taky přidám něco :
1) Drátěná nebo dálková spoušť není nezbytná - vystačíte si klidně i se samospouští se zpožděním např. 2s - co je smyslem tohoto? Nestrávat foťák při mačkání spouště ( ikdyž je na stativu, tak ten posuv je pak při skládání animací celkem znát).

2) Focení za slunečního světla - tady je problém, pokud je stanoviště na nasvícené straně - kromě stínů je tady pak problém v tom, že pokud fotíte na plnou automatiku, tak si automat vezme místo pultu okno a nastaví se podle něj....a vznikne z toho tmavý zmetek (David to udává jako přesvětlení snímku) ... takže se mi osvědčilo třeba i to, že se zatáhly rolety nebo jsem fotil plně na manuál a nastavil se na displeji tak, aby byl pult OK a okno pak mohlo být tmavé - pak se udělala i fotka okna tak, aby byl dobře vidět okraj okna a exteriér a pak se to složilo dohromady. S kapkami deště má Michal pravdu, nicméně po tom, co kluci ukázali s čmeláky, tak se stejně kapoty dodělávají podle modelu nebo daného skinu. Totéž pak platí i při focení bočních pohledů

3) Focení poloh ovladačů :
- DAKO BP bez připomínek
- DAKO BS2 - David to formuluje jako všechny polohy - chápejte to tak, že pro polohy mezi minimálním a maximálním brzdným účinkem je pro KVALITNÍ animaci potřeba fotit co 2 zoubky ( není nutné fotit polohu na každém zubu, ale taky nevypadá dobře, když máte na celou animaci brzdiče průběžné brzdy od min. do max. brzd. účinku jenom 4 polohy.

4) Focení a nastavování ovladačů - logicky není nutné fotit každý ovladač zvlášť - postačí pult s nastavenou konfigurací pro jízdu a pak si můžu nacvakat třeba všechny světla a spláchnout to jednou fotkou.

5) Blesk lze použít ale jen za jedné podmínky - nesmí jít přímo na pult - odlesků se pak nezbavíte. Pro tyto účely jsem si vzal jednu vizitku a tou odrážím světlo blesku ke stropu - blesk vám totiž hodně pomůže i při slunečném počasí, kdy vám na tak malém a temném prostoru udělá "protisvětlo". Kdo má foťák s bajonetem a nastavitelným bleskem, tak to má o fous jednodušší a nemusí laborovat s vizitkou.

6) Skládání frontu a posouvání stativu - tohle je občas jediná cesta, jak dostat slušný front - Michale, nic proti, ale raději mám složený front tak, že opravdu pak mám front v poloze, kde běžně sedí fíra, než "vyosený" front focený z dveří strojovny. Navíc - pokud posouváte stativ, tak max. s posuvem 10 cm - pokud jej posunete více jak ve vodorovné, tak ve svislé ose, tak najednou při skládání pultu zjistíte, že jeden a tentýž ovladač či budík vidíte z tak odlišného úhlu, že nelze front složit a musí se zbytečně komplikovaně řezat.

Časy focení - David uvádí 30-45 minut na x6x, na 781 jsem strávil 2 hodiny, 820 2,5 hodiny. A to včetně rozložení stativu, udělání pár zkušebních fotek a jejich skouknutí v notasu.

Jo a nezapomeňte z dohledu uklidit veškeré své osobní věci, které tam nemají co dělat ( docela blbě se mi na 854 retušoval můj vlastní stativ) :-)

Ešte by som dodal, že je možné fotiť viac animácii rôznych prvkov ma jeden snímok, napr. otočím svetlá do prvej polohy, dám smer vpred, kontrolér 0, brzdiče v odbrzdenom stave. Potom na daľšej fotke svetlá v druhej polohe, smer nula, kontrolér 1, brzdiče pohnem do daľšej polohy atď. Týmto sa dá získať nejaký ten čas naviac, ktorý je možné využiť na daľšiu vychytávku a to nafotenie kontroléra a smeru v inej kombinácii ako predtým. Uľahčí to retušovanie. U niektorých mašín je možné nasadiť smerovú páku o 180 stupňov otočenú a potom nafotiť animácie kontroléra aj takto a tím je retuš brnkačka...

nebulus napsal:
...U niektorých mašín je možné nasadiť smerovú páku o 180 stupňov otočenú a potom nafotiť animácie kontroléra aj takto a tím je retuš brnkačka...
Prípadne u niektorých zmontovať celý kontrolér a retuš je totálna brnkačka...:D, ja by som nádejným fotografom cabov poradil pri fotení hlavne nehýbať statívom a nemeniť pozíciu, toto bola choroba všetkých foto, ktoré som dostal od iných ľudí, taktiež je dobré a z môjho pohľadu veľmi osožné a realistické aby sa fotografi zamerali aj na nafotenie originálnych nočných fototextúr prístrojov, niektorým ľuďom to na začiatku "nevoňalo", ale postupne som na tieto veci naviedol Michala Tučka a aj Kadra a výsledky sú podľa mňa perfektné, je veľmi dôležité tie nočné "budíky" fotiť, lebo je ich x druhov, pri cabe 770_5 som mal problém s nočnou verziou delených manometrov tak som musel improvizovať a keď to vydám tak budete vidieť že to je zreteľné a krajšie by to bolo s originálom ale čo už, všetkým prajem veľa šťastia a pevné nervy.

duuso napsal:
ja by som nádejným fotografom cabov poradil pri fotení hlavne nehýbať statívom a nemeniť pozíciu, toto bola choroba všetkých foto, ktoré som dostal od iných ľudí
Dušane, ale uvědom si, že bez posunu stativu nafotíš opravdu jenom ten cab na čmeldu s malým pultem nebo na 240, kde je dost místa ..... ale zkus na jednu fotku udělat 140 nebo 705 či 781 tak, abys tam měl všechno potřebné ...... tedy pokud chceš docílit reálnou pozici..... Kyklop byl taky poskládán z 8 fotek....a to jenom proto, že když bych postavil foťák tak, aby odpovídala pozice proti kontroleru, tak nevidím ani jeden brzdič.....

To, že to je choroba některých foto neznamená, že to nebudou potřebovat..... tak chyba byla způsobena pravděpodobně tím, že krok posunu byl příliš velký a fotky nebyly na sebe navazující.... takže ne neposouvat, ale vědět jak posunout, aby to šlo poskládat.

Noční budíky - to bylo jinak terno a posunulo to caby zase o kus dál....

Takže hodně štěstí a trpělivosti při focení.

Ja som vyliezol na 751 a keď som videl čo je tam miesta, tak som to zabalil. A nedávno som videl fotky, kde sa to všetko zmestilo na jeden záber. Takže zrkadlovka so širokým objektívom je bomba.

nebulus napsal:
Ja som vyliezol na 751 a keď som videl čo je tam miesta, tak som to zabalil. A nedávno som videl fotky, kde sa to všetko zmestilo na jeden záber. Takže zrkadlovka so širokým objektívom je bomba.

Pravda,
kvůli focení těch našich "ptákovin" jsem si zakoupil širokoúhlou předsádku ... ve slevě za 3 990,- Kč s tím,že mi v obchodě zapůjčila platební kartu manželka /v té době tedy ještě přítelkyně/. :D
Na druhou stranu jsem ale ušetřil tisícikorunu tím,že výrobu dálkové spouště zvládla má maličkost doma na koleně.:-P
Jinak jsem rád,že se zde rozproudila diskuze na téma fotografování stanovišť.Věřím,že to bude mít nějaké pozitivní výsledky.;)

David

Martine špatne si ma pochopil ja som neni jednostranný zástanca cabov, kde je front z jednej fotky, sám som zo 4 foto poskladal front na 183 lebo tam to tiež inak nešlo, myslel som to tak, aby si dávali ľudia pozor pri fotení animácií, tam aby "to nechodilo", takže už sme si to vysvetlili.
V 140 001 som bol, to by som nechcel fotiť :twisted:.
Ale keď už tu takto "rozvinute" debatujeme o kabínach nedá mi naspomenúť jednu vec:
Pri fotení kabíny 753 /iba static/ mi napadla jedna vec, maďari majú na Taurusovej kabíne 1116 ľavý pohľad riešený fotkou smerom do strojovne, už ste to asi videli, bolo by možné keby som nafotil fotku prechodu strojovňou napr. pri 754 smerom z jedného stanovišťa na druhé a naopak a aby sa táto fotka zobrazila v hre počas stlačenia "1", teda počas prechodu na druhé stanovište trebárs na 2 sekundy ?
Toto by mal ošetriť hádam Ďordž.

A čo tak pri zmene stanovišťa prehrať video z prechodu cez strojovňu?
No to bol iba pokus o vtip, obávam sa , že v tejto oblasti MSTS sa nejakého prevratu nedočkáme...

No ale nápad to nie je zlý ty vole :D.Už máme u zvukov 240 buchnutie dverí pri prechode tak prečo nie ?

Treba nafilmovať aj buchnutie hlavy pri prechode strojovne,hlavne na 750tkach :lol:.
Inak chlapi,nápad to je dobrý s tým foto prechodom cez strojovňu počas zmeny stanovišťa

Naposled editoval moderátor:

Rocker napsal:
Treba nafilmovať aj buchnutie hlavy pri prechode strojovne,hlavne na 750tkach

Pôvodný Čoudov príspevok s primitívnym obsahom deratizoval moderátor ...

nebulus napsal:
Ja som vyliezol na 751 a keď som videl čo je tam miesta, tak som to zabalil.

Ahoj,

Vidíš, já se zrcadlem jsem vylezl na 851 a taky jsem to zabalil, všichni víme proč :-D Neříkám, že by to nafotit nešlo, ale předat kabmajstrovi fotky, které by byly usekané, že slepení by bylo na 5x, se mi nechtělo až jen z toho důvodu, že sám bych to nikdy nedělal. Zamráče jsou ještě luxus.

Heme

Na 851 som naopak problém nemal, len čelný pohľad z ktorého je vyrobený front je trocha od veci, teraz ľutujem, že som statív po nafotení animácií nevysunul ešte o 20-30 cm hore a nenafotil hornú časť okna, tým pádom by sa front zložil z 2 fotiek a nebolo by to ako v ponorke, ale koniec koncov som rád, že Michal z toho vyždýmal aspoň niečo.

duuso napsal:
...aby sa fotografi zamerali aj na nafotenie originálnych nočných fototextúr prístrojov, niektorým ľuďom to na začiatku "nevoňalo", ale postupne som na tieto veci naviedol Michala Tučka a aj Kadra a výsledky sú podľa mňa perfektné, je veľmi dôležité tie nočné "budíky" fotiť...
Já se ze začátku kroutil, protože noční fotky byly na můj vkus moc rozmazané.;)

851 - na druhou stranu takto nafocený cab se skládal jedna báseň.:D A noční podle mě taky nemá chybu.

Však hej, robil som to preto lebo mi prišlo strašná škoda pokaziť krásny denný cab nočnými textúrami "zbúchanými" v Photoshope, navyše je to unreal ako hrom, veď o Tvojej gorilovej kabíne sa tuším aj viedli diskusie, vraj nie je dostatočne osvetlený ampérmeter, potom to tuším Dráčik zahasil s tým nech sa idú pozrieť dotyční na reál a pochopia, že v skutočnosti nesvieti všetko rovnomerne a súmerne ako po "ošetrení" Photoshopom...

No ono se diskutovalo o všech mých kabinách a 851 v tomto ohledu určitě nebude jiná.:twisted: Skoro si začínám připadat jako rebel.

To by som nepovedal Michale, každý keď niečo raz vytvorí je podrobený kritike, či už konštruktívnej alebo deštruktívnej, je to dané ľudmi, každý má iný názor ale nie každý názor je možné rešpektovať, takže platí staré pravidlo-nevyhovuje=nesťahuj=hotovo.
Ja si vážim každého čo pre MSTS niečo urobí, vrátane Čoudu a Jonáša aj keď svoje názory nevedia civilizovane prezentovať, čo som aj potvrdil keď som sa ich zastal v niektorom vlákne, ale to už je o inom.
Treba robiť svojím smerom a nepočúvať kecalov a zmrdov.

Zdravím :)
Tak dnes sme si spolu s matesom.zscs spravili menší fotovýlet do RD Spišská Nová Ves a pokúsili sme sa o nafotenie kabíny 131. (Týmto veľmi pekne ďakujeme a pozdravujeme lombarda z vlaky.net, ktorý nám umožnil nafotenie )
Neviem teraz komu mám fotky poslať, či Davidovi, Dušanovi alebo nebulusovi :D tak napíšte, lebo každý z Vás tuším už niečo na kabíne začal. Fotil to mates, ja som len asistoval, kabínu sme fotili v celku a tým pádom sú fotky dosť z uhla :( tak už neviem či to bude použiteľné, nechám to na posúdenie ;-)
V prípade ak by nič z toho použiteľné nebolo, pokúsim sa ešte o dohodnutie nejakého stretnutia (prípadne ak by chcel prísť nafotiť aj niekto skúsenejší kto už má v tom prax :D nemal by byť problém sa dohodnúť vopred ;-)
Michal

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře