Návestná sústava a všetko okolo nej

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Táto diskusia by mala a chce zjednotit vsetky doterajsie diskusie o Českých (a teda aj Slovenských) návestných sústavách do MsTS.

Najprv by som sa chcel prihlásiť k tomu že túto diskusiu som založil ja, preotže som si nevšimol, že ma medzičasom (nevedno prečo=chyba systému) odhlásilo. Necítim potrebu byť v anonym.

posun v MSTS

Nevite nekdo, jak zprovoznit navestidla pro posun v MSTS? Je to vubec mozny? Proc jsou naprikald v trati Breclav - Praha trpaslici navestidla pro posun neaktivni?

Návěstidla pro posun jsou funkční na všech manipulačních kolejích. V kolejích, kde jezdí vlaky musí být jako nefunkční, jinak by narušily závislosti hlavních návěstidel.
Například, pokud by byly aktivní ranžírky na zhlavích, tak při jízdě za vlakem na blok by místo červené na vjezdu svítila žlutá a jako stůj by figurovalo seřaďovací návěstidlo před první vyhýbkou s modrou. Po jeho projetí s vlakem by skončil úkol. Jízdu vlaku a posun v msts funkčně oddělit nelze.

V aktivitě při posunu jedu z 1. koleje do šturcu a po automatickém přehození vyhybky a postavení posunovacího návěstidla pokračuji na kolej č. 2. Ale pokud na tuto 2. kolej umístím vozy, tak se mi to posunovací návěstidlo nechce postavit na "bílou". Může mi někdo poradit co s tím?

to se delo i u me (na me trati), kdyz nebylo dost mista pro masinu a nebo bod obratu jsi mel tesne za navestidlem

Přenos příspěvků z Řídícího kontroleru

Ahojek,
tak jsem si dovolil přestěhovat příspěvky o návěštění z tématu o řídícím kontroleru.....takže rekapitulace

Jarda Jetmar napsal:
A mimochodem, ač to do tématu nepatří - nedají se nějak "zintenzivnit" světla návěstidel, aby bylo možno vidět na větší dálku?

Zdravim, samozrejme ze svetla sa "zintenzivnit" daju, nedavno som experimentoval s modifikaciou ACE suboru svetla a podarilo sa mi zvysit viditelnost svetiel navestidiel na viac ako 1.5 km (na rovnej trati bolo mozne vidiet naraz dva oddiely autobloku ). Zatial som to nechal tak, nech sa k realnosti vyssie uvedeneho vyjadri niekto skuseny. Jedna sa o malicku upravu skriptov, nie je problem vyladit to a zverejnit

tomi napsal:
Jarda Jetmar napsal:
A mimochodem, ač to do tématu nepatří - nedají se nějak "zintenzivnit" světla návěstidel, aby bylo možno vidět na větší dálku?

Zdravim, samozrejme ze svetla sa "zintenzivnit" daju, nedavno som experimentoval s modifikaciou ACE suboru svetla a podarilo sa mi zvysit viditelnost svetiel navestidiel na viac ako 1.5 km (na rovnej trati bolo mozne vidiet naraz dva oddiely autobloku ). Zatial som to nechal tak, nech sa k realnosti vyssie uvedeneho vyjadri niekto skuseny. Jedna sa o malicku upravu skriptov, nie je problem vyladit to a zverejnit.

Jak jsem psal výše, viditelnost návěstních světel je daná předpisy na určitou vzdálenost a ta, kterou vyzkoušel Tomi je z hlediska reálnosti provozu nereálná.......podívám se do předpisů pro projektování SZZ a TZZ, jak je tam definovaná viditelnost přesně...údaje zjistím od kolegů a dodám...odhadoval bych to tak na max 300 metrů....

Zdravím, co se týče zviditelnění návěstidel, tak na to přeci existuje v MSTS jednoduchý patch, která upraví viditelnost návěstidel na přibližně 1500m. Sám ho na několika tratích používám a standartně je přibalen u některých komerčních add-onů (German Railroads) a je tuším i ke stažení zdarma na http://www.train-sim.com. Stačí vyhledávat slova jako např. "visibility patch" apod. Akorát to má tu nevýhodu, že na velkou vzdálenost to světlo má tvar jakéhosi čtverečku a teprve když se přiblíží, tak se změní v takové větší a dobře viditelné kolečko. A teprve když už je na standartní vzdálenosti, tak se to kolečko zúží na úplně standartní tvar, jaký ho známe z neopatchovaného MSTS. Když to shrnu, tak je dobře vidět na dálku, ale musí člověk přimhouřit oko nad divným tvarem.
Mějte se. Lord.

Tolik rekapitulace...a teď slíbené předpisy pro zabzař...

Naposled editoval moderátor:
Cituji :

1) Normy pre zabezpečovacie zariadenia definujú tzv. požadovanú dohľadnosť návestidiel. Tá sa určuje podľa maximálnej traťovej rýchlosti podľa empirického vzorca: d = 10 * v / 3, kde d je požadovaná dohľasť v metroch a v je maximálna traťová rýchlosť v km/h. Ten vzťah vychádza z požiadavky, aby rošňovodič mohol pozorovať návestný znak po dobu minimálne 12s. Hodnota d, teda určuje v akej vzdialenosti musí rušňovodič návestidlo vidieť, nie v akej vzdialenosti ho bude vidieť skutočne. Pre viditeľnosť návestných znakov 4-znakového autobloku platí požiadavka d = 10*v/4 a pre viditeľnosť indikátorov a farebných pruhov d = 10*v/5. Takže, ak je napr. traťová rýchlosť 120 km/h, požadovaná dohľadnosť hlavných návestidiel je 400 m.

2) Tá skutočná vzdialenosť závisí jednak od svietivosti návestnej žiarovky, farby filtra, čistoty optického systému a hlavne z optických vlastností atmosféry. Dohľadnosť návestného znaku ovplyňuje:
zoslabenie (útlm) svetla spôsobené drobnými nečistotami a čiatočkami vody v atmosfére. Takže ak je vzduch čistý bez prachových častíc, rôznych aerosólov, hmly a pod. môže byť návestidlo viditeľné aj na 3 km, ak je hmla a ešte do toho prší, tak možno na 400 m.
rozdiel hladín medzi osvetleím okolia návestného znaku alebo jasom pozadia návestného znaku oproti hodnote osvetlenia, ktorú spôsobil v oku pozoovateľa návestný znak. Inak povedané, za jasného slnečného dňa bude dohľadnosť rovnakého svetla toho istého návestidla menšia ako v noci.

Takže abychom to shrnuli.....tak jak to napsal tuším Tomi.....že se to podařilo nastavit tak, že je to vidět na 1500m a v podstatě totéž napsal Lord.....jenže tohle jsou IDEÁLNÍ podmínky.....

Protože nelze rozlišit, jaká bude viditelnost u návěstidel použitých na hlavní nebo lokální trati, tak bych zůstal u toho kompromisu, že dohlednost je za běžných podmínek 300-400m.....co na to ostatní? TOmi, dalo by se to nějak ovlivnit individuálně?

Tak já jsem pro 600-800 m. Ty hodnoty z tabulek jsou minimální, v reálu jsou návěstidla vidět dřív (samozřejmě v přímém úseku). I v tomto pošmourném počasí, když vyhlídnu ze stavědla, tak vidím cesťáky, které jsou ode mne cca 800-1200m. O noci se ani nebavím.

Bob napsal:
Tak já jsem pro 600-800 m. Ty hodnoty z tabulek jsou minimální, v reálu jsou návěstidla vidět dřív (samozřejmě v přímém úseku). I v tomto pošmourném počasí, když vyhlídnu ze stavědla, tak vidím cesťáky, které jsou ode mne cca 800-1200m. O noci se ani nebavím.

OK...to bych taky ještě bral...

Pre vsetkych, ktori si chcu zvysenu viditelnost navestnych svetiel vyskusat a zapojit sa tak do betatestingu uvadzam navod, ako ju zrealizovat na mojich navestnych skriptoch (Kuty-Pardubice, Snekova 180, Vysocina atd.)

Najskor si musite stiahnut upravene ACE navestneho svetla, a to na adrese http://www.mapleleaftracks.com/free.html. Jedna sa o SigView(TM), ma asi 13kB. Subor 'SigLight.ace' zo stiahnuteho archivu skopirujte do adresara 'Textures' prislusnej trate pod nazvom 'SigLightN.ace'. Povodny subor nechajte prepisat ale najskor ho zalohujte :). Toto svetlo netrpi neduhmi, ktore tu spominal Lord.

Otvorte v Notepade subor 'sigcfg.dat' prislusnej trate. Dajte nahradit (Replace, Ctrl+H) retazec

Radius ( 0.3 )

retazcom

Radius ( 0.9 )

a potom tym istym sposobom retazec

Radius ( 0.12 )

retazcom

Radius ( 0.36 )

Prvym ukonom zvysite svietivost standardnych svetiel, druhym zvysite svietivost malych (pouzitych pri navestiach 'rychl. 60, 80 a 100 km/h'). Hodnoty 0.9 a 0.36 nie su definitivne, treba sa s nimi trochu pohrat kym sa najde optimum. Plati, ze cim vyssia hodnota, tym vacsia viditelnost ale zaroven aj horsi vzhlad navestidla, ked je blizko pozorovatela.

Ad Tomi a návod: Tak jsem trochu zkoušel a ty hodnoty jsou fakt hodně. Po snížení na polovinu už je to lepší, ale ještě to není ono. Ale narazil jsem na jiný problém. Po zvýšení hodnot mám kolem návěstního tělesa jakoby obdélník, který je sice průhledný, ale to, co je za ním, se láme. Jakoby efekt "zlomeného klacku" v čisté vodě. Po snížení hodnot na 1/2 se zmenšil i tento obdélník. Když jsem zadal původní hodnoty, návěstidlo je normální.

Zdravím,
chcel by som načať iný problém, prečo pri návesti očakávajte rýchlosť 40 (60,80,100) km/h svieti na návestnom opakovači zelené svetlo? V skutočnosti tam svieti svetlo žlté, aby som nemal rýchlosť vačšiu ako 120 km/h. Keď idem 160 bez sledovania trate (F4) a naraz vidím blikať na "šajbe" žltú, :o mám problém. Nemôže to niekto opraviť? :roll:
Dik

Miroslav Sárkány napsal:
Zdravím,
chcel by som načať iný problém, prečo pri návesti očakávajte rýchlosť 40 (60,80,100) km/h svieti na návestnom opakovači zelené svetlo? V skutočnosti tam svieti svetlo žlté, aby som nemal rýchlosť vačšiu ako 120 km/h. Keď idem 160 bez sledovania trate (F4) a naraz vidím blikať na "šajbe" žltú, :o mám problém. Nemôže to niekto opraviť? :roll:
Dik

Noo to je len problem konkretneho cabu resp. jeho opakovaca. O ktory cab ide?

Robí to každý cab. Mám stahnuté nové lvz (už neviem od koho :eek: ), ktoré sú určené pre návestnú sústavu KB, resp. českých tratí. Chcel som to zmeniť len v súbore ace, ale zelené svetlo je tam len raz, takže by to tak svietilo aj pri návesti "Voľno" a to by už bol potom úplný nezmysel

Naposled editoval moderátor:
ne ne, ta zelená na opakovači před očekávejte xxx je poslední kompromis, s kterým se už nedá dělat nic. To jsme s Tomim řešili před rokem a půl. Ono by to šlo aktivovat za cenu, že by nefungovalo něco jiného.

Tak dík, vedel som, že takú vec by ste neprehliadli a bude v tom nejaký háčik :( prajem veľa úspechov v ďalšej tvorbe

Prvýkrát som sa stretol s problémom,že mi v aktivite na niektorých
návestidlách nesvieti žiadne svetlo ale v explore je všetko OK a
rovnako aj na track monitore.Ak ste sa niekto stretli s rovnakým
problémom tak poradte prosím.

No vysvetlenie je jednoduche ... mas tam moc navestidiel ... toto robi ked sa na jednom sekotre prekroci urcity pocet navestidiel, niektore potom proste prestanu svietit ... opytaj sa tuna p. Semoru ... ten by o tomto probleme vedel rozpravat ...

Back
Nahoře