Trainset a jeho značení

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dejv
  • Datum začátku Datum začátku
bob57_cz napsal:
JOHNZ napsal:
Tax: to čo o tých líčiteľoch hovoríš je síce pekné, ale všetky náteorvé varianty ešte neznamená úplné uspokojenie dopytu ... lebo ku každej je počet podvariánt rovný spravidla počtu kusov danej rady spravilda aj väčšiemu (viď 350 001) ... a dovtedy bude pôda pre skinárov. ALebo také 363 ... "zrodili sa" a "žijú" v dobách maximálnej unifikácie ... a ... koľko variánt ich je ... na 140 by sa tých variánt dalo tiež nájsť en miliónov ... takže to som zvedavý koľko mašín bude v megapacku ... 10 .. 20 .. 100? furt je to malo na to aby sa dalo porkyt uplne vsetko ...
Copak potřebuje někdo kompletní loko a vozopark? Nestačí od každé řady pár kousků, aby se v aktivitě nepotkala lokomotiva sama se sebou?
Je to jenom hra-simulátor,ne paralelní svět dráhy.
Samozřejmě nelze nikomu bránit v kompletní sbírce ve vlastním soukromém trainsetu, ale pro účel jednotného trainsetu pro tvorbu aktivit ke zveřejnění stačí opravdu pár kousků.
Moje řeč, stejně kdyby to bylo kompletní, tak se to nikomu nevejde na disk.

Tax napsal:
JOHNZ napsal:
No a taka svetlozelena muzealna CD, alebo s LAKIII na celach, alebo napriklad mohutne dografitovana? (skiny "vymenil som radovu tabulku a trocha som to zaspinil" uz samozrejme nepovazujem za skiny ...) popripade s takymi a hentakymi (pomerne vyraznymi) ozdobami ...
Nemyslíš, že so skinovaním musí predowšetkým súhlasiť autor modelu ?
Ano, divokému skinování by měl být konec! Sice máme relativní demokracii a každý si může skinovat co chce, třeba nevlastní babičku, ale přece jen to musí mít řád a v prvé řadě souhlas autora.

Trainset

Pro všechny uživatele msts.

JEDNOTNÝ TRAINSET (obsahuje i vozy od Ppooollla)

Hned na úvod uvádím,že je mi srdečně jedno jak na toto budou reagovat někteří jedinci.Takto vytvořená úprava má sloužit méně zdatným uživatelům msts a lidem,kterým chybí čas na neustálé úpravy aktivit.Jinak všechny dostupné aktivity mám již do tohoto systému přeznačeny a fungují bez potíží.V budoucnu není problém dohodnou s autory aktivit úpravu do tohoto značení před zvěřejněním.

Základem jsou společné složky.

cd_110,cd_230,cd_363,cd_742,cd_830,obb_1116,zssk_131

Problém ,který tu cituje a neustále do nekonečna opakuje Ppooolll ve smyslu,že msts kolabuje a podobné se mi nestal nikdy.Pokud vycházím z běžně dostupných modelů a variant většinou počet engů v adresářích nepřekročí číslo 40.

Jde o úpravu názvosloví souborů včetně úprav názvů textur.U osobních/nákladních vozů,které jsou ke stažení u Ppooollla je upraveno i chování.Věřím tomu,že se najdou uživatelé,kteří si trainset v této podobě v brzké době stáhnou a budou jej užívat v aktivitách.Taktéž věřím,že i tvůrci aktivit přistoupí k tomuto jenoduchému systému.

Vycházím z toho ,že z důvodu odstranění duplicity je nutné uvádět vždy značku vlastnické správy tj.ČD,ZSSK,ZSR,ZSCS,OBB a u mého sytému trainsetu je to řešeno malým písmenem.

Poté v zápisu eng,s a sd souboru je dle níže uvedeného příkladu řada loko s inventárním číslem bez kontrolní číslice.

cd_150015.eng(s a sd) textury: cd_150015a.ace,cd_150015b.ace

U el.loko i jiných trakcí se objevují vozidla v různých provozních stavech.V označení je každý provozní stav oddělen od inventárního čísla dalším podtržítkem a za nim se uvádí zkratkami tyto stavy:

cd_150015_noc.eng varianta ps - jízda na zadní sběrač - noční kabina
cd_150015_ps.eng varianta ps - jízda na přední sběrač
cd_150015_ps.eng varianta ps - jízda na přední sběrač – noční kabina
cd_150015_ms.eng(wag) varianta ms - mimo službu,nečinná

U pantografových jednotek je odlišné označení zadního vozu než je doposud zaužívané.Sice je možné použít i _bs(bez strojvedoucího),ale já považuji za vhodnější _z – jako zadní vůz.

cd_471015.eng přední vůz soupravy
cd_471015_z.eng varianta _z – řazený vzadu jako poslední v soupravě

cd_971015.eng přední vůz soupravy
cd_971015_z.eng varianta _z – řazený vzadu jako poslední v soupravě

U dieselů se objevují tyto stavy:

cd_742111.eng varianta přední delší kapotou vpřed
cd_742111_noc.eng varianta přední delší kapotou vpřed – noční kabina
cd_742111_rv.eng varianta zadní kratší kapotou vpřed
cd_742111_rvnoc.eng varianta zadní kratší kapotou vpřed – noční kabina
cd_742111_ms.eng varianta mimo službu,nečinná
cd_742111_pos.eng varianta postrk
cd_742111_por.eng varianta porucha

Totéž platí pro motorové lokomotivy.

U vozů je názvosloví trochu složitější.Pokud se třeba osobní vozy neliší nátěrem nebo jinými specialitami(graffiti),přistoupil jsem k tomu,že za označním řady je uvedeno inv.číslo pro odlišení.Opět jsou složky společné a taktéž systém názvů totožný jako u výše uvedených lokomotiv.

Příklad:

cd_BDs cd_BDs.s
cd_BDs.sd
cd_BDs.wag varianta bez pohledu cestujícího
cd_BDs_i.wag varianta s pohledem cestujícího

cd_BDs_z.s
cd_BDs_z.sd
cd_BDs_z.wag varianta bez pohledu cestujícího – zelený nátěr
cd_BDs_zi.wag varianta s pohledem cestujícího - zelený nátěr

cd_BDs_zgr.s
cd_Bds_zgr.sd
cd_BDs_zgr.wag varianta bez pohledu cestujícího – zel.nátěr+graffiti
cd_BDs_zgri.wag varianta s pohledem cestujícího - zel.nátěr +graffiti

Tam kde se vozy neliší ničím jiným než detaily jsou použita inv.čísla:

cd_Bc cd_Bc_040.s
cd_Bc_040.sd
cd_Bc_040.wag

cd_Bc_151.s
cd_Bc_151.sd
cd_Bc_151.wag

Textury jsou u označeny cd_Bc040a.ace, cd_Bc040b.ace, cd_Bc040c.ace
cd_Bc151a.ace, cd_Bc151b.ace, cd_Bc151b.ace

Samostatnou kapitolou jsou nákladní vozy,kde se místo provozního stavu uvádí při stejném nebo podobném nátěru inv.číslo,nebo pokud lze odlišit dle typu nákladu zkratka označení nákladu.

Příklad:

cd_Eas-u

cd_Easu_u.s
cd_Easu_u.sd
cd_Easu_u.wag varianta vůz ložený uhlím + zapojený
cd_Easu_ukon.wag varianta vůz ložený uhlím + koncový(koncovky)
cd_Easu_unez.wag varianta vůz ložený uhlím + nezapojený

cd_Easu_d.s
cd_Easu_d.sd
cd_Easu_d.wag varianta vůz ložený dřevem + zapojený
cd_Easu_dkon.wag varianta vůz ložený dřevem + koncový(koncovky)
cd_Easu_dnez.wag varianta vůz ložený dřevem + nezapojený

Odlišnosti tzv. freigtanim jsou označeny jako detail_Easua.s,detail_Easub.s a detail_Easuc.s

Příklad č.2.

cd_Zaes

cd_Zaes.s
cd_Zaes.sd
cd_Zaes_l.wag varianta vůz ložený + zapojený
cd_Zaes_lkon.wag varianta vůz ložený + koncový(koncovky)
cd_Zaes_lnez.wag varianta vůz ložený + nezapojený
cd_Zaes_p.wag varianta vůz prázdný + zapojený
cd_Zaes_pkon.wag varianta vůz prázdný + koncový(koncovky)
cd_Zaes_pnez.wag varianta vůz prázdný + nezapojený

Odlišnosti tzv. freigtanim jsou označeny jako detail_Zaesa.s,detail_Zaesb.s a detail_Zaesc.s

V tomto provedení je k dizpozici celý úpravený a dostupný trainset.Pokud bude někdo ochoten nabídnou webový prostor není problém,aby takto úpravený trainset byl zveřejněn s tím,že si vezmu na sebe i případné updaty podle novinek a nově vydaných modelů-samozřejmě podle dohody s autory modelů.

T.

Trainset

V případě,že bude k dispozici webiový prostor není problém zveřejnit i lokomotivy v samostatných složkách,aby nebylo nutné stahovat i modely,které již uživatelé mají.Vzhledem k tomu,že textury jsou pro každou variantu zvlášť není problém ani toto.

T.

Odpověď z minulého zamčeného toppicu (no víte z jakého, ne?:-) )
2 T.> No oni na to už možná přišli...jenže když chtějí použít nějaké vozidlo a ve svém BP parku ho nenajdou, tak ho někde stáhnou i když třeba v BParku už je..jenom o tom neví...

Jinak to s tím manuálem - taky můžeme začít chodit po barákách a přepisovat to každému sami, že :lol:

Já nemám rád ústupky a kompromisy jen v nejnutnějších případech...a tak dokud se nevyřeší jednotný trainset, což je to nejlepší co může MSTS scénu potkat, alespoň jeden jednotný Trainset, tak budem ťukat do poslední klávesky na klávesnici dokud se nedoťukáme řešení.....

Jinak jsem na této scéně poměrně krátce (od loňského září) a už jsem si stačil všimnout, že trainset "ste" měli vyřešit jako první :idea: :-)

Pro T.
Ahoj a hned dotaz, jak je to velké (tvůj TRAINSET) a hned druhá závorka (promiň, že tykám, není mi dvacet). Já klidně svému poskytovateli webového prostoru připlatím za nějaký ten GB a můžeme tvou práci publikovat (myslím lokomotivy případně vozy v samostatných složkách, i když na 100% věřím tomu, že to budou zoufalci stahovat komplet, ale to umím zarazit na dejme tomu 10 souborů denně a je po ptákách).
Karel

Hawk napsal:
Jinak jsem na této scéně poměrně krátce (od loňského září) a už jsem si stačil všimnout, že trainset "ste" měli vyřešit jako první :idea: :-)
Hawku, než napíšeš tohle a budeme Tě titulovat "generálem po bitvě", tak Ti doporučuji přečíst si celé vlákno o Trainsetu a hlavně to, kdy se to řešilo a proč se to řešilo takto a proč jsem tam kde jsme, jasné?
:idea:

Hawk: toto je spravny pristup po vykazani z jedneho vlakna prejst tam kam to ma patrir ... to vlakno som zamkol, aby som vas tu naucil ze nemate kazde vlakno s problemom s aktivitou hned obracat na hadku o trainsete ... nabuduce vas rovno vymazem ...

2 JOHNZ> Ten byl pro tebe....chtěl jsem si rejpnout:-))))
2 martenS> Já vim...chtěl jsem vám jen sáhnout do svědomí :lol:

Naposled editoval moderátor:
JOHNZ napsal:
Hawk: toto je spravny pristup po vykazani z jedneho vlakna prejst tam kam to ma patrir ... to vlakno som zamkol, aby som vas tu naucil ze nemate kazde vlakno s problemom s aktivitou hned obracat na hadku o trainsete ... nabuduce vas rovno vymazem ...

Trošku Johnze opravim :
Příspěvky mimo téma se mazat nebudou, ale přesuneme je tam, kam patří a pokud to bude potřeba, vlákno se zamkne s odkazem, kde se má pokračovat.......stále platí, že forum má být svobodné, a jak psal Johnz - nepleťme si opravdu demokracii s anarchií.......ikdyž při některém flameware ruka ujede, nesmí se to stát pravidlem......

Je mi to ľúto, že tak reagujem, ale uvedomte si jedno, TRAINSET a jeho značenie je naozaj základ toho aby všetko fungovalo ako má! Ide mi to na nervy keď sa nájdu jedinci ktorí sú s ničím nie spokojný a vymýšľajú a vymýšľajú. Potom nie je nič prekvapujúce, keď sa nájde nováčik a začne sa pýtať prečo mu to nejde a čo má s tým robiť a pod. Nakoniec nie je nič príjemné ani pre mňa keď si stiahnem aktivitu a vyhodí mi to skoro v každom consiste chybu a dokopy 200 aj 300! Kým to poopravujem už sa mi to nechce ani jazdiť!!!!!!!!!!!! Potom načo sa tu niektorý ľudia snažia stavať trate aby bolo kde jazdiť, keď sú tu modelári vozidiel, ktorý si myslia, že jazdiť áno ale s problémami. Pán Šemora s pánom T sa toho chytili a niečo spravili (iste im to zabralo aj niečo času) aby ponúkli tým menej zdatným aby nemali zbytočné problémy, dali základ jednotnému trainsetu ako prvý ho ponúkli ostatným, tak prečo teraz sa musí niekto snažiť o jeho totálnu zmenu!! Nepoviem, keby išlo o dáke malé úpravy dalo by sa to pochopiť, všetko sa vyvíja!!!!!!!!!!!!! Ale nepochopím prečo od základu, všetko ináč!!!!!!!!! To je fér :?: :idea: :?: :x A tiež nemám už dávno 20!!!!!!!!!

Bigfoot: Kým bude jedna strana tvrdo presadzovat svoje riesenie, druha strana bude naopak presvedcena o tom, ze toto riesenie sposobuje nekorektne spravanie sa MsTS a ponukat (podla nich) bezchybny system a do toho tretia strana bude presadzovat nieco uplne ine, tak sa nikto nikde nedohodneme a kazdemu autorovi ostava jedine ... presne (ku kazdemu!) vozidlu napisat kde k nemu prisiel a trainset ku ktorym tratiam ho o.i. obsahuje a chudaci pouzivatelia prepisujte co viete ... software na to je, dokonca po slovensky, navod skusim prepracovat a doplnit obrazkovo nech je este o nieco zrozumitelnejsi a chces si zajazdit = uprav si aktivitu. Ked to moze fungovat v inych statoch EU preco my musime byt nieco extra ... kazdy budiz si strojcom vlastneho zivota (a trainsetu). Standard bude len ramcovat to aby bol kazdy model pouzitelny s tymi ostatnymi (vsetky premenne obplyvnujuce interakcie vozidiel - brzdove tlaky, spriahla a ich rozmery a pod.

Pre Zbynka:
Z tvojej situacie su dve vychodiska:

1. Prestanes poskytovat trainset a aktivity. Komunita ostruha ale ty sa mozes venovat trati. Uzivatelia budu otravovat autorov aktivit a budes mat pokoj.

2. (bud sam alebo si zozenes osobu ktora ti pomoze) Budes testovat vsetky aktivity ktore povesis na vlastny web a vyhlasis ze rucis len za aktivity zverejnene na tvojej stranke. Robota navrch, ale budu ako aktivity tak TRAINSET a v pripade inych aktivit nech si opat zodpovedaju ich autori. Komercny pristup je komercny pristup. Ja som si to vyrobil, ja si za to zodpovedam, nejde nieco co som ja nevyrobil mna to nezaujima, pytaj sa toho koho dielo to je. Kym sa nezacnes takto chovat vsetci ta budu brat ze ty im poradis a to je nevyhodne pre teba ...

Je to prispevok kto neumi cumi, ale sam nemam dost casu na to aby som sa tomuto venoval (a nebudem robit nieco na trainsete o ktorom ma doteraz nikto nepresvedcil ze funguje).

Johnz, prosímtě, pokud je mi známo, nikdo nevypsal odměnu za to, kdo vytvoří nejlepší značení a aplikuje jej do kompletního Trainsetu. Pokud ano, tak by peníze bezkonkurenčně vyhrál T. Nikoho jiného neznám (zde se neozval). Tento systém navazuje na BP a je dle dohody na slezině. Tvé argumenty, že Trainset BP je špatný se tímto vyvrátily, tak raději přehodnoť svá tvrzení a táhni s námi za jeden provaz. Myslím si, že Tvá tvorba do MSTS za to stojí.
K Tvému bodu 1. trať - vlaky - aktivity v MSTS patří k sobě jako hlava - končetiny - tělo u člověka.
Kup si Protrain. Profesionální. A je bez vozidel a aktivit? A je tam kompletní Trainset?
Můj názor je ten, že do diskuse kolem značení Trainsetu má právo se zapojovat jen člověk, který má hotovou kompletní svou koncepci a je schopen všem uživatelům a autorům modelů zajistit přechod na jeho systém. Například na vlastní náklady updatuje downloady na stránkách autorů vozidel. Zaplatí 4 gigový webový prostor, který zvládne silný traffic, adt. Stojí Vám to opravdu za to vše od základů měnit? A to jsem vyjmenoval jen špičku ledovce problémů. Systém T navazuje na BP a slezinu, tak Vám odpadne polovina downloadů (pokud chcete doplnit komplet Trainset). Více nemíním o úplně novém systému diskutovat. Nad Trainsetem BP jsem ztrávil více než rok vývoje, tak si toho važte, že někdo zdarma pro MSTS něco je ochoten udělat. Mimo to bych chtěl pokračovat se stavbou trati a díky těmto dohadům, kde někteří z Vás plivou nejen na mou práci na sestavení a vyladění Trainsetu, tak s tratí přešlapuji téměř na místě.

JOHNZ napsal:
Bigfoot: Kým bude jedna strana tvrdo presadzovat svoje riesenie, druha strana bude naopak presvedcena o tom, ze toto riesenie sposobuje nekorektne spravanie sa MsTS a ponukat (podla nich) bezchybny system

Je to prispevok kto neumi cumi, ale sam nemam dost casu na to aby som sa tomuto venoval (a nebudem robit nieco na trainsete o ktorom ma doteraz nikto nepresvedcil ze funguje).

JOHNZ: Stále píšete, že trainset BP spôsobuje nekorektné správanie. Ja sa pýtam: aké??! Ja osobne za jeho používania (používam ho od samého začiatku jeho uverejnenia)som neprišiel k tomuto názoru. Ani jediný krát som nezaregistroval a nezistil, že by mi MsTS padol pre zlý trainset a tiež Vám môžem povedať, že MsTS mi padol na stovky krát!! Vždy bola iná chyba( chýbajúce vozidla, objekty a pod) a to mám trainset vo velkosti 2,5 GB. A za druhé nikde som nečítal, že by autori tvrdili, že sú neomylný a len ich myšlienky sú správne! Presadzujú akurát To čo vytvorili za hodiny a hodiny času a sú presvedčený, že to umožňuje používať MsTS (hlavne trař BP) aj menej skúseným alebo začiatočníkom bez zbytočných nervov a to je myslím si, chválihodné! Na druhej strane sa ocitáte Vy a Vám názorovo blízky keď je Vám úplne jedno či sa Vaša práca bude používať aj inde ako u Vás! Len neviem prečo, keď svoje modely uverejňujete free! Podľa toho by som si myslel, že máte záujem o ich prevádzkovanie aj u iných ľudí, tak neviem prečo im hádžete pod nohy polená? Alebo ešte jeden návrh: Ponúknite ľuďom novú trať aj s Vašim novým Trainsetom, ktorý sa bude v nej používať, a potom samozrejme budem to akceptovať a Vašu trať budem prechádzať vozidlami podla značenia Vášho systému! Píšem to preto, lebo ja osobne asi to urobím tak, že vozidlá s iným značením ako je požívané na trati BP už nebudem sťahovať a tie ktoré mám ich s trainsetu vyradím. Bude to veľká škoda, lebo Vaša práca alebo aj trebárs Taxova je výborná, ale čo mám robiť? Už mám dosť prepisovania a otravovania detmi, že im to zase nejde!!!!!!!!! To je môj názor na vec, dúfam, že nikoho som neurazil ani neponížil! :D :) :(
S pozdravom Zdeněk Fojtů alias Bigfoot!

Bigfoot napsal:
lebo Vaša práca alebo aj trebárs Taxova je výborná, ale čo mám robiť? Už mám dosť prepisovania a otravovania detmi, že im to zase nejde ...
Nič netreba prepisovať ... kto si to nechá v tvare, v akom to urobil autor, nemusí vôbec nič prepisovať. Stačí, keď budú autori aktivít disciplinovaní a nechajú súbory s modelmi, ktoré NEVYTVORILI na pokoji a nebudú do nich rýpať a prispôsobovať k obrazu svojmu. Naučte sa, že manipulovať so súbormi modelov a ich názvami môže jedine autor ( toto platí pre všetkých bez rozdielu ) ... ja ani Johnz vám tiež neprepisujeme vaše inštalačné súbory aktivít, tratí a čojaviem čoho ...
Inak rýpaním do súborov a ich názvov sa okrádate o možnosť automatického update modelov z autorovho webu - týmto myslím konkrétne moje posledné práce a ich inštalačné tvary a aj na jednu dlho očakávanú novinku. Proste recept na to, aby ste nemuuseli prepisovať a hľadať vozidlá - nerýpať do toho, čo autor nachystal na distribúciu - platí jak pre užívateľov, tak aj pre autorov aktivít.

Tax: Prepisovaním som myslel výmenu vozidiel v aktivite, ktoré nie sú načítané pre ich odlišné značenie za vozidla komaktibilné s trainsetom BP. Používam modely ako sú dané! A aj tak mám plno chýb pri načítaní aktivít, nič viac nič menej!

Bigfoot napsal:
Tax: Prepisovaním som myslel výmenu vozidiel v aktivite, ktoré nie sú načítané pre ich odlišné značenie za vozidla komaktibilné s trainsetom BP. Používam modely ako sú dané! A aj tak mám plno chýb pri načítaní aktivít, nič viac nič menej!
Ale to vyplýva z toho, že autori aktivít nerešpektujú to, čo dali do vienka modelom ich autori a preznačujú si to podľa seba, alebo používajú vozidlá, ktoré nie sú štandardne dostupné ... napríklad bezprízorné skiny z dnes už mŕtvej stránky Filipa Havla ...

Bigfoot: V sucasnej podobe trainset BP problemy nesposobuje. Problemy ale mozu nastat pri jeho vseobecnej aplikacii. Inymi slovami ked sa v jednom adresarovi nazbiera urcity pocet .eng suborov zacne MsTS telefonovat do Redmondu castejsie nez by bolo koser ... az sa ti nebude dat v MsTS vytvorit aktivita, az ti MsTS zamenti nahodne textury medzi vozidlami, az sa ti bezdovodne odmietne nastartovat, a ty zapana neprides na to preco, potom pochopis co som tu ja Ppoollll, Bob a dalsi tvrdili. Ja som si tu rakanu urobil pre seba, lebo mi v MsTS chybala, a som tej dobrej vole ze umoznim aby si s nou (za urcitych podmienok) zajazdili aj ostatni. Nechces, nemusis, ja ta nikam netaham. Ale rataj s tym, ze tak skoro ti tu tu 18x asi nikto iny neurobi ...

Zbynek: Uvidime, ak to bude fungovat (spravime si mensi pokus na ludoch) nevidim problem preco by sa tvoj system nemal pouzivat ...

Tax: Vodu kazat, vino pit ... to je tvoje ...

Nahradzanie vozidiel v aktivitach:
Ma tu niekto rozbehany doma server Apache s PHP a MySQL? dam mu jeden skriptik kerym sa to da porobit pomerne *rychlo* ...

Back
Nahoře