Presunuto z hydeparku
Ppoollll
Zaslal: po říjen 31, 2005 11:16 am Předmět:
--------------------------------------------------------------------------------
Takže ještě jednou.
Se Zbyňkem jsme dohodnutí na následujícím (pokud je něco jinak tak mne Zbyňku oprav) postupu.
Vzhledem k plánované rekonstrukci některých stanic a tím pádem neodvratnému zásahu do již existujících úkolů je jasné že to nebude žádná drobnost pro kohokoliv z uživatelů Zbyňkovi tratě. Od Zbyňka mám jeho odhad této rekonstrukce na cca 2 měsíce. Po tuto dobu nebudou žádné aktualizace jeho tratě. Po jejím dokončení bude nutné zasahovat do většiny již existujících úkolů.
Já do té doby, než začne rekonstrukce, budu pracovat i nadále na obsahu "mého" webu. Snahou je aby do té doby byl sortiment co nejširší. V okamžiku započetí rekonstrukce dočasně opustím můj systém práce - příprava a kompletní vyladění jednotlivých modelů - a vrhnu se na přejmenování všech PODSTATNÝCH (jde o eng a wag) souborů dosud nezpracovaných vozidel z DVD. Toto samotné je práce na jeden den. Mnohem více času pak zabere přichystání takto přejmenovaných souborů k distribuci. O způsobu zatím teď neuvažuju - vyřeším až nadejde čas. Jedním z nich bude určitě i DVD s přestavěnou tratí. Tímto POUHÝM přejmenováním bude zajištěno to že úkoly vytvářené po tomto velkém třesku pro Zbyňkovu trať (a snad i pro ostatní) budou již funkční jak před tak i po následném vyladění chování modelů bez jakékoliv nutnosti do úkolu zasahovat.
Doufám že toto je dost jasné všem. A že mám některé vozy a prakticky všechny mašiny pojmenovány jinak a umístěny v jiných adresářích? Má to své důvody. Zbyněk o některých ví. A mimo jiné to zabrání i problému s duplicitou názvu stejného eng a wag souboru. Nevěřím tomu že se všichni lidé najednou mávnutím kouzelného proutku překlopí z jimi používaného trainsetu na nový systém. Určitý čas tady bude i nadále u mnoha jedinců používán jejich systém. To je holt realita.
A navíc mám v plánu po tomto "překlopení" začít zveřejňovat i úkoly včetně toho že u každého úkolu budu mít odkazy na použitá vozidla. Tím by měla být ukončena éra typu někde zveřejněný úkol a pak dohledávání vozidel. Zároveň by to mohlo posloužit i jako jakási "certifikace" o ktreré psal o něco dříve ZSR. Čili pokud by byl u mne zveřejněn úkol tak by u mne k němu byly i vozidla. A v případě odladěného chování všech vozidel pak ubude i velké procento nevysvětlitelných kolapsů MSTS. Toto mám ověřeno. V mém případě za 2/3 kolapsů v úkolech mohou vozidla a jejich chování!!!! Po jejich správném komplexním nastavení je i hustý trafic ve velkých stanicích provozovatelný. Sice je otázkou kolik snímků konkrétní počítače zvládají ale úkoly nijak drasticky, jak je zmiňováno v diskusích, nepadají.
A pro ty co jsou přesvědčeni že něco přejmenovat je práce JEN na pár hodin.
To je pravda. Ale není to bohužel vše. Pouhé přejmenování dělá maximálně 10 % z celkové časové náročnosti. Je zapotřebí si uvědomit že se to pak musí dostat i k lidem a příprava do zveřejnitelné podoby také zabere svůj čas. Toto mohou potvrdit spolupracující jedinci. Nezkušeným jedincům trvá cca měsíc než se naučí dodávat archivy v požadované kvalitě (dost času zabere korespondence, ne všichni sedí u počítače furt, a vzájemné vysvětlování daných problémů a taky ne každý den je čas na MSTS) a zkušenějším jedincům jako je například JOHNZ se to také nepovede napoprvé.
Tolik můj druhý (snad poslední) příspěvek do této diskuse na téma TRAINSET.
Zbyněk Šemora
Zaslal: po říjen 31, 2005 10:15 am Předmět:
--------------------------------------------------------------------------------
Vlastník Trainsetu se sice může přihlásit. Ale to nestačí. Může to být člověk, který má komplet vše nachystané rozškatulkované, opravené, vyladěné. Bohužel, musel by to být placený profesionál, protože na své dosavadní zaměstnání už nebude mít čas. Já to sám vidím, jak mi dává zabrat moje trať. Stavba je koníček, to je OK, ale update, distribuce, korespondence/dotazy/objednávky, na to bych potřeboval sekretářku.
Slezina byla, dohodli jsme se a já se tímto řídím. Vozidla doplňuji dle logického systému, na víc nemám čas. Bylo mi po slezině přislíbeno, že když se bude ladit chování, tak mi budou posílat update. Ppoollll sice ladí chování vozidel ale na trochu odlišném značení. Zatím to tedy nemohu použít.
Jak se i Ppoollll zde vyjádřil, pouze zde polemizovat jak by to mohlo být, je zbytečná ztráta času. S tímto plně souhlasím.
Zaslal: po říjen 31, 2005 9:56 am Předmět: Re: opět trainset
bob57_cz napsal:
To zsr
napsals něco jiné než já?
Stejna myslenka - certifikace aktivit. Doplnil jsem o ruzne operativni detaily, bez kterych to nemuze fungovat (mozna jsou jasne, ale v praxi je videt, ze nefunguji).
promin ze jsem necitoval, tvuj prispevek jsem drive cetl, ale pozapomel.
Navic:
zkusenosti z oblasti vyvoje SW
1) cislovane verze trainsetu (nutne pro orientaci "zakazniku" i vyvojaru, nutne pro vyvoj trainsetu v case)
2) zpetna kompatibilita (aby se daly vyuzivat i starsi aktivity)
ostatni:
3) fyzicka existence celeho trainsetu ke stazeni vcetne zvuku a kabin
Jeste dodam:
4) Neni treba nekoho volit, hledat a shodovat se na nem - vlastnik trainsetu se za certifkacni autoritu musi prohlasit sam a pak se uvidi, zda dostane podporu (myslim, ze dostane, protoze kazdy uvita nejaky rad nez stavajici chaos). Samozrejme by bylo lepsi se shodnout, ale to jednani je moc slozite
Zdravim
ZSR
bob57_cz
Zaslal: po říjen 31, 2005 1:29 am Předmět: opět trainset
To zsr
napsals něco jiné než já?
Zaslal: ne říjen 30, 2005 2:55 pm Předmět: Trainset a znaceni
Zdravim vsechny priznivce spolecneho trainsetu,
cetl jsem pozorne prispevky a zkusim ted zobecnit par postrehu, ktere souvisi s vyvojem softwaru na otevrene platforme, kterou MSTS je (omlouvam se za opakovani, pokud jiz bylo diskutovano).
Popis systemu:
1) Routes a Trainset tvori vyvojove prostredi pro Activity
2) Aby Aktivity fungovaly korektne, musi byt zajistena kompatibilita s Routes a Trainset
3) K Routes je spojeni v Aktivite pres Path (es), tzn. Path musi existovat v dane trati, Path je obsazena v Aktivite
4) K Trainsetu je spojeni v aktivite pres Consisty (take obsazen v aktivite)
Proc mit kompatibilitu?
1) Aby laikum chodily Aktivity bez chyb a uprav (cilova skupina Instruktor, kolega Zbynka Semory)
2) Aby vyvojari aktivit mohli vyvijet aktivity pro laiky (viz bod 1), cilova skupina Odbornik
Necham stranou oblast Routes/Path a budu se venovat oblasti Trainset/Consist
Jak zajistit kompatibilitu trainsetu
1) Certifikaci nezavislou na vyvojarich aktivit
2) Znacenim verzi trainsetu
3) Zpetnou kompatibilitou trainsetu
Predpoklady a funkce trainsetu:
1) Existuje dostupny (na webu) kompletni trainset vcetne zvuku a kabin
2) Tento trainset je oznaceny verzi
3) Tento trainset je "vlastneny", tedy spravovany jednou osobou nebo jen malou skupinou
4) Vlastnik trainsetu do nej v davkach (tedy jednou za cas) pridava nove modely a skiny, rozsiruje tim jeho funkcionalitu, po zmene zvysuje verzi
5) Vlastnik rozsiruje trainset tak, ze puvodni vozidla zustavaji beze zmeny, tim je zajistena zpetna kompatibilitu
6) Vlastnik trainsetu funguje jako Certifikacni autorita pro vyvojare aktivit (viz nize)
Predpoklady a funkce k aktivitam:
1) Vyvojar aktivity vyviji aktivitu pro danou verzi trainsetu
2) Pote co ji dokonci a otestuje, odesle ji k vlastniku zvoleneho trainsetu a ten vyda certifikat o kompatibilte (jednoduse sjede aktivitu v ConBuildru, RouteRiteru, ActivityMasteru ap. proti svemu trainsetu). Technicky napr. umisti aktivitu ke svemu trainsetu na web, cimz osobne ruci za svuj certifikat
3) Vyvojar aktivity do popisu zanese s jakou nejnizsi verzi ktereho trainsetu je aktivita kompatibilni
4) Vyvojar sam nemuze certifikovat na trainset, aby byl zajisten kriticky pohled
A je to!
Kompatibilita je tak zarucena vlastnikem trainsetu.
Ostatni:
1) Kdo by mel byt vlastnikem trainsetu?
-Teoreticky kdokoliv, zda se, ze nejbliz je Zbynek S. a PPoooll (maji trainset, maji kredit)
-Je to prace, takze by to nemelo lezet jen na jednotlivci - PPooool takovy tym ma
Ted se Zbynkovi i Ppoolovi omlouvam ve smyslu, ze je do niceho netlacim, protoze sam mam dost prace (V pripade potreby a pozadavky se rad zapojim do tymu), je to jen pozorovani.
2) Neverim, ze neco muze vzniknout jen dohodou, (viz neustale odvolavky na slezinu), presto dohoda pomohla vytvorit zaklady
3) Bude to trochu bolet autory, protoze se nikdy neni mozne zavdecit vsem
4) Zkusenejsi uzivatele i autori si v tomto systemu mohou znacit a preznacovat vse jak chteji
5) Laici si stahuji jen certifikovane aktivity (nevadi jm to, protoze je pro ne plati ze mene je vice (hlavne ze to chodi) a nikoliv "pridal jsme tam jeste jeden pekny model, ale musite to preznacit..."
6) Odbornici pracuji s cimkoliv
Na zaver zdravim Taxe a preji hodne chute do modelovani! Slechticna je vytecna, prohanim se s ni (i kdyz jsem si ji ve svem trainsetu preznacil ). Mel jsem chvilemi pocit, ze je Tax pred iknkvizicnim tribunalem a to je spatne - diky patri kazdemu, kdo neco dela a investuje cas.
Zdravim vsechny a jeste jednou sorry za redundance a prilis dlouhy text!
ZSR
http://csd.webzdarma.cz