Trainset a jeho značení

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dejv
  • Datum začátku Datum začátku
vzhledem k tomu, že jsem poslední aktualizaci (30) vydal s vypětím všech sil, také jsem měl na rozesílání rekordní počet CD a po splnění cšech úkolů bych si nejraději vzal dovolenou, tak jsem se Trainsetu vůbec nedotýkal.

Udělejte zde někdo anketu, kdo je připraven na přechod na nový Trainset podle T. Systém vychází z návodu zveřejněném na mých stránkách. Je tam pouze rozdíl v tom, že T už používá jako já common.cab a snd a všechny skiny jedné řady jsou v jedné složce. Soubory uvnitř jsou tak přehledně označeny, že není žádný problém rozlišit a eventuelně oddělit jednotlivá inventární čísla lokomotiv. Dle tohoto systému je už vše na nových Ondrových stránkách. Můžete posoudit a zvolit termín, kdy začít s používáním tohoto systému v aktivitách. Má to jen háček, že update těchto vozidel bude náročné pro modemisty. To je tak na DVD medium.

Já bych navrhoval začít postupně. Nejprve bych přizpůsobil Ondrovy modely. Chtělo by to ty, kdo mají pomalejší připojení vydat jen update eng a s souborů s návodem, jak přejmenovat stávající ace soubory.
Pak se pustit postupně do dalších. Ale to chce člověka, který by to organizoval a připravoval. Já souběžně budu dávat na CD vozidla v novém značení, ale v omezeném rozsahu specifikovaném pro moji trať. Plná verze by byla na webu, ale i tam by to chtělo možnost stahování jednotlivých inventárních čísel, které by se pak skládaly např do cd_363.
Důvod je jednoduchý, archiv komplet 363, 754, a dalších bude asi obrovský. Tak to chce člověka, který by to rozškatulkoval a připravil webovou stránku k downloadu. Pak by se DVD s plnou verzí rozeslalo všem autorům vozidel, kteří by si své modely doplnili nebo změnily stávající na svých stránkách. To samé by mohl zveřejnit i F Havel v katalogu i já u sebe. Pak by nebyl problém přetížení serveru...
To je můj názor, pokud se Vám tento systém bude zamlouvat. T má většinu vozidel připravenu, jen to spustit.

pro p.Šemoru: nemohla by se dát někde na web malá ukázka,abychom si mohli soubory prohlédnout?Já osobně používám naznačený systém,kdy lokomotivy jedné řady jsou pouze v jedné složce,stejně tak i vagony.
Díky,vím,co je to za práci. :!:

Trainset dle T

Musel jsem oprášit tohle dlouho nepoužívané téma. Po vytvoření mé poslední megaaktivity a následných připomínek, pro opakované potkávání stejných loko navrhuji postupný přechod na značení vozidel dle T. Už bylo započato na nových stránkách Ondry Janiše, který má vše dle tohoto systému předěláno.
V první fázi dám ke stažení (až bude připraveno) tato vozidla:
(je to předběžný seznam změn)
cd_050
cd_110
cd_111
cd_130
cd_150
cd_162
cd_163
cd_363
cd_704
cd_740
cd_742
cd_750
cd_754
cd_809
cd_830
cd_842 (Tam bude skin od T na břeclavskou 017)
cd_850
csd_830
csd_850
csd_M262
Elektrické lokomotivy budou v plném obsazení, motory, jelikož většina tratí je elektrických, budou v omezeném množství typů. Tahle změna je už akutní. Další doplnění budou ostatní obb vozy pro EC , obb1116 a pro traffic obb patrová předměstská souprava, která pendluje mezi Břeclaví a Vídní. Jen by chtěla trochu přeskinovat. Ostatní vozidla z mé databáze budou zatím beze změn.
Stávající aktivity převedu do nové verze, ale ponechám i starou pro ty, kteří nemají možnost vše okamžitě z webu stáhnout. Nové aktivity budu tvořit pouze ve verzi nového Trainsetu (ale tak hned to nebude)
Mám vše nahrubo připraveno a přes neděli bych mohl opravit aktivity a consisty.
Jsem zvědav, jaké budou reakce a připomínky. Také by mne zajímaly názory, které vozidlo bych měl do stávající databáze přidat a které vyřadit. (přidal jsem zmiňovaná obb)

Takže pokud to dobře chápu, jdeme na systém každá řada svůj adresář a v něm jednotlivá inventární čísla?

Bob napsal:
Takže pokud to dobře chápu, jdeme na systém každá řada svůj adresář a v něm jednotlivá inventární čísla?

Ano, bude to tak i přehlednější.....

Martens napsal:
Bob napsal:

Ano, bude to tak i přehlednější.....

V pořádku, já jsem si ho už tímto směrem začal přepracovávat. Díky.

Bob napsal:
Ono to už tak někde bylo, ale T přejmenoval všechna ACE, s, eng do jednotného logického značení.
příklad:
150006.eng
150006.s
150006.sd
150006a.ace
150006b.ace
150006noc.eng

další varianty:
150015w.wag ....mimo službu
742134rv.eng ....obrácená
363009ps.eng.....přední sběrač
363005zs.eng.....zadní sběrač

...atd

Ano, myslím si, že už byl nejvyšší čas, vrhnout se do toho.

Mě osobně ještě trápí špatně nastavané brzdící váhy a jiné technické údaje v .eng a .wag souborech, vždy než jdu s něčím jezdit, tak si to překontroluji a opravím dle reality. Např. 163.020 mi už jezdí s funkční EDB apod. Pokud by někdo měl zájem o tyto údaje ke všem hnacím vozidlům, neměl by být problém je zpracovat. Osobní vozy taktéž, s nákladními je trochu horší, ale zde se to dá trochu zjednodušit.

Také je na zvážení, zda by mělo smysl u Os vozů, které mají režim brzdění P i R, vytvořit dva .wag soubory s rozdílnými brzdícími váhami. I když poslední změna V15/1 (předpis o brzdách) preferuje brzdy v poloze R (a vyšší), viz výtah z V15:

Na soupravě vlaku osobní dopravy jsou s ohledem na bezpečnost vždy zapnuty brzdy v brzdícím režimu s nejvyšším účinkem. Brzdící účinek se započítá podle předepsaného a při úplné zkoušce brzdy vyzkoušeného režimu brzdění (je-li při úplné zkoušce brzdy vyzkoušen vyšší režim brzdění, než je předepsán, započítává se u vlaků jedoucích alespoň v části tratě rychlostí 90 km·h-1 nebo vyšší).

Zbyněk Šemora napsal:
Bob napsal:
Ono to už tak někde bylo, ale T přejmenoval všechna ACE, s, eng do jednotného logického značení.
příklad:
150006.eng
150006.s
150006.sd
150006a.ace
150006b.ace
150006noc.eng

další varianty:
150015w.wag ....mimo službu
742134rv.eng ....obrácená
363009ps.eng.....přední sběrač
363005zs.eng.....zadní sběrač

...atd

tak to jste pouzili muj system (az na male vyjimky a pojmenovani ACE souboru) a to bylo na zacatku drzkovani :mad:

Naposled editoval moderátor:
aby z toho nebyla další válka. Autor "T" se kdysi také rozčiloval, že jeho systém značení někdo vydává za svůj. Ale já si myslím, pokud bude 20 lidí vymýšlet systém, tak většina příjde ke stejnému závěru. Maximálně někdo dá před číslo cd jiný použije pomlčky nebo podtržítka.
Ale druhá věc je, realizovat to. A ne u jedné mašiny, ale u komplet vozidel. A to T dokázal.
Jen mě zajímá názor, jestli na systém přejít kompletně nebo postupně.

Já mám pocit, že většině uživatelů je jedno, jestli systém vymyslel T, V, X, Y nebo Z. Důležité je shodnout se, že tento systém začneme používat. Je otázkou, zda postupný přechod, např. v první vlně sérii 100, pak 200 atd. a na závěr vozy anebo varianta "velkého třesku"? Já jsem pro velký třesk.

Bob napsal:
Já mám pocit, že většině uživatelů je jedno, jestli systém vymyslel T, V, X, Y nebo Z. Důležité je shodnout se, že tento systém začneme používat. Je otázkou, zda postupný přechod, např. v první vlně sérii 100, pak 200 atd. a na závěr vozy anebo varianta "velkého třesku"? Já jsem pro velký třesk.

No pozor, to s tebou nesúhlasím - máš predstavu, čo je za robotu poprepisovať názvy textúr, a k tomu *.s, *.sd, *.eng a *.wag súbory na desiatkach modelov a stovkách variant skinov??? Len pekne postupne - nové modely a skiny už budú zodpovedať novému trainsetu a staré postupne upravovať !!! Naraz by sa človek musel zblázniť !!!

Samozřejmě, že to není nic jednoduchého, pokud by si to měl udělat každý sám a mnoho lidí by to ani nedokázalo. Ale pokud jsem dobře pochopil příspěvek p.Šemory, tak pan T to dokázal. Teď je jen otázkou, zda je ochoten dát celý trainset na web ke stažení popř. k jiné distribuci.

Zbyněk Šemora napsal:
aby z toho nebyla další válka. Autor "T" se kdysi také rozčiloval, že jeho systém značení někdo vydává za svůj. Ale já si myslím, pokud bude 20 lidí vymýšlet systém, tak většina příjde ke stejnému závěru. Maximálně někdo dá před číslo cd jiný použije pomlčky nebo podtržítka.
Ale druhá věc je, realizovat to. A ne u jedné mašiny, ale u komplet vozidel. A to T dokázal.

ja jsem maximalne vychazel oznaceni adresaru se kterym zacal p. Stary a O. Janis a pak dale Dejv s oznacenim svych Es,
takze pokud nekdo rika, ze to neni muj vytvor, tak to muzou byt jedine ONI!

bob napsal:

to je sice pekne, ale uprimne receno, ze spoustu lidi tu jen keca a houby pro MsTS udelalo a nikdy je nedonutite, aby to vase znaceni pouzivaly a v tom je ten nejvetsi problem

Bob napsal:
Ano, myslím si, že už byl nejvyšší čas, vrhnout se do toho.

Mě osobně ještě trápí špatně nastavané brzdící váhy a jiné technické údaje v .eng a .wag souborech, vždy než jdu s něčím jezdit, tak si to překontroluji a opravím dle reality. Např. 163.020 mi už jezdí s funkční EDB apod. Pokud by někdo měl zájem o tyto údaje ke všem hnacím vozidlům, neměl by být problém je zpracovat. Osobní vozy taktéž, s nákladními je trochu horší, ale zde se to dá trochu zjednodušit.

Také je na zvážení, zda by mělo smysl u Os vozů, které mají režim brzdění P i R, vytvořit dva .wag soubory s rozdílnými brzdícími váhami. I když poslední změna V15/1 (předpis o brzdách) preferuje brzdy v poloze R (a vyšší), viz výtah z V15:

Na soupravě vlaku osobní dopravy jsou s ohledem na bezpečnost vždy zapnuty brzdy v brzdícím režimu s nejvyšším účinkem. Brzdící účinek se započítá podle předepsaného a při úplné zkoušce brzdy vyzkoušeného režimu brzdění (je-li při úplné zkoušce brzdy vyzkoušen vyšší režim brzdění, než je předepsán, započítává se u vlaků jedoucích alespoň v části tratě rychlostí 90 km·h-1 nebo vyšší).

S těmi úpravami *eng a *wag souborů: zatím je zpracován návod na úpravu spřáhel a bude k tomu updatován program Cofixer.který tuto úpravu zvládne v daleko kratším čase,než kdybychom to dělali ručně.K dalším úpravám mohu zatím jen říci to,že se všichni dočkáme velice pěkného vánočního dárku.Dočkejte času,jako husa klasu,vyplatí se to. :lol:

A on chce někdo někoho k něčemu nutit? Kdo bude chtít, přejde na nový systém a kdo nebude chtít, nepřejde. Pokud někdo má svůj systém a vyhovuje mu, ať ho klidně používá dál. Ale běžný, opravdu běžný uživatel, který v životě nehrábl do .eng, .con a všech možných souborů, težko bude nadšen z toho, když si stáhne aktivitu a nic mu nepůjde, bude se mu sypat jedna chybová hláška za druhou a to jen proto, že její autor používá jiný systém.
Vím o čem mluvím, samotnému mi trvalo dost dlouho, než jsem pochopil hromadu věcí v MSTS a dodnes mě vždy něco nového překvapí. A spoustu věcí jsem pochopil právě díky lidem, kteří pro MSTS něco dělají a za tom jim patří velký dík!

Bob napsal:
A on chce někdo někoho k něčemu nutit? Kdo bude chtít, přejde na nový systém a kdo nebude chtít, nepřejde. Pokud někdo má svůj systém a vyhovuje mu, ať ho klidně používá dál. Ale běžný, opravdu běžný uživatel, který v životě nehrábl do .eng, .con a všech možných souborů, težko bude nadšen z toho, když si stáhne aktivitu a nic mu nepůjde, bude se mu sypat jedna chybová hláška za druhou a to jen proto, že její autor používá jiný systém.
Vím o čem mluvím, samotnému mi trvalo dost dlouho, než jsem pochopil hromadu věcí v MSTS a dodnes mě vždy něco nového překvapí. A spoustu věcí jsem pochopil právě díky lidem, kteří pro MSTS něco dělají a za tom jim patří velký dík!

K tomu musím říci,že jsem prodělal úplně to samé a už dříve jsem v diskusi psal,že nikdy nebude nikoho někdo nutit,aby to dělal podle návodu.Je to na každém z nás,v jakém stavu má svůj Trainset.Já osobně velice rád použiji nastavení spřáhel dle p.Frinty a další úpravy *eng a *wag souborů.Proč bych se s tím měl mořit,když už je tady nějaký systém,který funguje?Až v tom novém systému budou vydávány aktivity,úpravy nových tratí,nové skiny a modely,ten systém se prosadí sám z toho důvodu,že nikoho nebude bavit stále dokola přepisovat soubory jen proto,že používá jiný systém.Kolegové,v jednoduchosti je síla,které se těžko odolává,myslete na to,než začnete zase nějaké výpady.

Zbyněk Šemora napsal:

Taktéž jsem pro velký třesk a hromadnou změnu.....dělat to po částech by byl nesmysl......jak to rozdělit? podle aktivit.....? takze jednoznačně pro velký třesk......

Vrbam napsal:
ja jsem maximalne vychazel oznaceni adresaru se kterym zacal p. Stary a O. Janis a pak dale Dejv s oznacenim svych Es,
takze pokud nekdo rika, ze to neni muj vytvor, tak to muzou byt jedine ONI!

bob napsal:

to je sice pekne, ale uprimne receno, ze spoustu lidi tu jen keca a houby pro MsTS udelalo a nikdy je nedonutite, aby to vase znaceni pouzivaly a v tom je ten nejvetsi problem

No, pokud to nechou používat, tak ať zůstanou u své verze trainsetu, ale ať si uvědomí, že nejpoužívanější trať a s ní i modely se motají kolem Zbyňka....poznají to sami, až se po 10 budou snažit upravit si aktivity na svůj typ trainsetu.....je to o tom konečně se domluvit na jednotném značení.......a vyhraje jasně to již zavedené.......

Back
Nahoře