Modely lokomotiv ř.162/163 (původní Jardovy 362/363)

Pawlik napsal:
... okna strojovny filtrují model lokomotivy a je tak zkrz něj vidět ven.

Zdravím,
o filtrování oken při klávese "4" u všech modelů víme,ale nepodařilo se přijít na to,proč se tak děje. :cry:

David

Vzkaz pro Jirku T.: Při bližším zkoumání modelů se mi zdají, jako by byly ušity velmi horkou jehlou !!!

Naposled editoval moderátor:
David Hájek napsal:
Pawlik napsal:
... okna strojovny filtrují model lokomotivy a je tak zkrz něj vidět ven.

Zdravím,
o filtrování oken při klávese "4" u všech modelů víme,ale nepodařilo se přijít na to,proč se tak děje. :cry:

David
Nejen klávesa "4", ale i "2" a "3" při pohledu směrem k obloze.

Filtrování pozadí bude z největší pravděpodobnosti způsobeno neštastným pojmenováním jednotlivých materiálů v maxku. Chce si to pohrát s čísly za názvy textur (čísluje se od vnitřku modelu - materiál použitý na interiér bude mít např. jedničku za názvem materiálu, materiál na skříň dvojku... atd. ). Může pomoci i přidání písmenka "s" za název problémového filtrujícího materiálu (např.: AlphDrkShd2s)

Kank napsal:
Filtrování pozadí bude z největší pravděpodobnosti způsobeno neštastným pojmenováním jednotlivých materiálů v maxku. Chce si to pohrát s čísly za názvy textur (čísluje se od vnitřku modelu - materiál použitý na interiér bude mít např. jedničku za názvem materiálu, materiál na skříň dvojku... atd. ). Může pomoci i přidání písmenka "s" za název problémového filtrujícího materiálu (např.: AlphDrkShd2s)
Já čísluju materiály tak jak jsou z defaultu, může mi to taky někdy blbnout?

Kank napsal:
Filtrování pozadí bude z největší pravděpodobnosti způsobeno neštastným pojmenováním jednotlivých materiálů v maxku ... Může pomoci i přidání písmenka "s" za název problémového filtrujícího materiálu (např.: AlphDrkShd2s)
Pre okná nefiltrujúce pozadie je jediný prípustný názov materiálu AlphDrkShd1s a nijaký iný. Číslicu 1 je neprípustné použiť pre iný materiál. Tohoto sa striktne držím a doteraz som si nevšimol, že by mi niektorý motor alebo vagón filtrovali pozadie :lol:
Tady ( tu, hier, zde - podľa národnosti ) je pomenovanie materiálov tak, ako to používam na svoje skleníky:
1) SolidNorm - pevný materiál, max 3300 poly na prvú guľu
2) SolidNorm2 - pevný materiál na ďalšiu guľu
3) SolidNorm3 - pevný materiál na ďalšiu guľu ...
... a tak ďalej podľa potreby ...
5) AlphDrkShd1s - priesvitný materiál na okná - nefiltruje pozadie
6) TransBright - Materiál na osvetlený interiér
7) TransNorm - Materiál na neosvetlený interiér

Treba podotknúť, že ja na rozdiel od Ondru Janiša okná vyrezávam - na alfakanálové okná to nemám vyskúšané, navyše nepoužívam multimateriál - takto mi to prichodí prehľadnejšie.

Představte si, že jsem si stáhl tyto lokomotivy, spustil v conbuilderu, udělal soupravu, zasejvoval, spustil MSTS a ta 163 tam nebyla :cry: Skontroloval jsem Consist a tam byla a v msts nebyla. :eek: Co s tím?

No tak sa pozri, či je v engu cesta ku cabu, pozri sa, či si ten istý eng použil v tom consiste, pozri sa aký to má presne názov, ak máš viac inštalácii MsTS tak sa pozri, či je to naozaj tá správna, pre istotu sa ešte raz pozri do toho zoznamu v MsTS, skontroluj či sa náhodou nesnažíš to pustiť na neelektrifikovanej trati ...

Zdravím Davide chtěl bych se zeptat jestli plánuješ lokomotivu 163.065 se sběrači Shunk WBL 85 ? :) Jsem ochoten dodat textůry.

Ota11 napsal:
Zdravím Davide chtěl bych se zeptat jestli plánuješ ...

Nazdar Oto11,
to víš že plánuji - rodinu a v rámci možností se i dožít důchodu. :lol:
Co se týče plánů se stroji řad 162/163,tak těch je více.Máš-li sběrače nafocené,klidně mi snímky pošli.Časem by se mohly hodit. :wink:

V současné době ale sháním solidní fotodokumentaci střechy a spodku strojů 362/363.Na co ? Zkuste hádat. :D

David

David Hájek napsal:
Ota11 napsal:
Zdravím Davide chtěl bych se zeptat jestli plánuješ ...

Nazdar Oto11,
to víš že plánuji - rodinu a v rámci možností se i dožít důchodu. :lol:
Co se týče plánů se stroji řad 162/163,tak těch je více.Máš-li sběrače nafocené,klidně mi snímky pošli.Časem by se mohly hodit. :wink:

V současné době ale sháním solidní fotodokumentaci střechy a spodku strojů 362/363.Na co ? Zkuste hádat. :D

David
Já je vyhrabu a pošlu :D

Tak jsem dneska měl po dlouhej době čest se simulátore. Pustil jsem R 200 s novou 163 a chtěl jsem se zeptat jestli nemá zase nějakou novou verzi Engu. Přijde mi, že řadič pro výkon jde strašně pomalu, nevím, dlouho jsem nejel a tak se ptám, jestli je skutečně to ovládání zpomaleno, nebo ne a pokud ano, tak proč.

Jinak opět zase demence největší záchraná brzda. Když mám na návěstidle předemnou výstrahu a změní se během jízdy v oddíle na volno, můžu dle D1 jet Vmax, jenže to bohužel opět hra, kterou si opovažujeme nazývat simulátor neumí... :(

Štěpán_mf napsal:
Tak jsem dneska měl po dlouhej době čest se simulátore. Pustil jsem R 200 s novou 163 a chtěl jsem se zeptat jestli nemá zase nějakou novou verzi Engu. Přijde mi, že řadič pro výkon jde strašně pomalu, nevím, dlouho jsem nejel a tak se ptám, jestli je skutečně to ovládání zpomaleno, nebo ne a pokud ano, tak proč.

Jinak opět zase demence největší záchraná brzda. Když mám na návěstidle předemnou výstrahu a změní se během jízdy v oddíle na volno, můžu dle D1 jet Vmax, jenže to bohužel opět hra, kterou si opovažujeme nazývat simulátor neumí... :(
Pohyb rajčáku je nastaven opravdu pomalu.Stačí si jen pohrát v engu.Ohledně RB víc v SZ.

Pomalu, ale reálně, mělo by to být 8 sekund pro rychlé najetí. Já poslední dobou jezdil jenom s tímhle engem a po přestupu na starší mi zase ten náběh připadá moc rychlý. To samé brzdy. U novým engů to jsou opravdu jedovky, jde to hodně rychle. Ale myslím, že i to je reál. V reálu fíra cvakne do polohy brzda také jenom na okamžik.

Rajčák ovládá 64bitový vratný čítač v centrálním řídícím členu. Výstupem je analogové napětí 0-10V pro regulátor tahu. Doby jsou nastaveny tak, že pro pomalé na/sjetí by to mělo dělat strmost 10V/16s a při rychlém 10V/8s. Těch 8s jsem se snažil zhruba dodržet, vícestupňové integrování nemáme v msts bohužel k dispozici.
Taktéž by měla přibližně odpovídat i strmost poklesu tlaku v brzdovém potrubí u mašin, které jsem v minulosti nastavoval s BSE.
Podstatně pomalejší nastavení dělal tuším zsr.
Myslím, že default je v msts nastaven lineární pokles, zatímco v reálu je tento pokles proměnlivý podle časové konstanty - z vyššího tlaku rychlejší, z nižšího pomalejší - jako tau vybíjení kondenzátoru - jímka určité kapacity je vyprazdňována přes konstantní dírku = odpor.

Takže co mám nastavit pro rychlejší rajčák? Ono jde o to, že sejít z rychlosti by mělo být možno okamžitě, prostě to zkopnout a pantografem si pomáhat fakt nebudu. Proto mě vadí ten pomalejší rajčák, na rozjezdy je mi to fuk, osobně přidávám na nějakejch těch dvacet, pak čtyřicet, padesát, sedmdesát, a plnej kotel...

A když už je nějaký ladění, jakto, že mi 163/363 ještě nikdy nešla do skluzu?

Štěpán_mf napsal:
Takže co mám nastavit pro rychlejší rajčák? Ono jde o to, že sejít z rychlosti by mělo být možno okamžitě, prostě to zkopnout a pantografem si pomáhat fakt nebudu. Proto mě vadí ten pomalejší rajčák, na rozjezdy je mi to fuk, osobně přidávám na nějakejch těch dvacet, pak čtyřicet, padesát, sedmdesát, a plnej kotel...
A když už je nějaký ladění, jakto, že mi 163/363 ještě nikdy nešla do skluzu?
I tohle jsme tu už hóóódně dávno probírali. Tyhle mašiny mají v reálu elektronickou skluzovou ochranu ( někdy nazývanou zubovou nebo též akustické kolo ). Jejich citlivost je tak dobrá, že jsou mikroskluzy zachyceny již v jejich samém zárodku a ukočírované regulátorem tahu, takže k velkým skluzům jako u mašin odporových vůbec nedochází s výjimkou poruchových stavů nebo náhlého přechodu z adhezně dobrého povrchu na špatný.
Z toho důvodu je i v msts nastaven těmto strojům antislip.

Pro nárůst a pokles výkonu/tažné síly je v msts jenom a pouze jediná možná pevně určená časová konstanta/strmost. Nejde mít odlišnou pro nárůst a jinou pro pokles, msts to prostě neumí. Jestliže je navolena strmost 100%/8s, tak je to už ta rychlá poloha. Kdyby tam bylo nastaveno těch 16s, tak by ses asi po....
Na realmašině to taky nejde hned skopnout, nejkratší strmost pro sjetí mají loko 111, kde je rychlé sjetí 100%/2s, ale tam je to takto narychlo uděláno úmyslně kvůli odrazům. Traťové mašiny nejsou posunky.

Zdravím,
nebojte pánové,nejsem znalý problematiky reálného řízení uvedených strojů a tak se s vámi nebudu pouštět do sáhodlouhých diskuzí. :D Modely jsou již nějakou dobu "venku" a jak tak koukám,připomínky se týkají především :

1. Rychlosti ovládání výkonu lokomotivy /odborníci prominou,určitě jsem se nevyslovil přesně :) /
2. Rychlosti reakce průběžné brzdy /brzdiče/
3. Aktivního nastavení záchr.brzdy při překročení max.povolené rychlosti

Odstranění "problému" č.3 bych považoval za samozřejmé,ale u ustatních si nejsem jist,zda bude třeba /či spíše či má smysl/ nastavení měnit.
V nastavení enginu jsem víceméně laik,takže kdyby bylo podle vašeho názoru třeba něco měnit,oslovil bych autora enginu a požádal ho o pomoc.Osobně si ale myslím,že řešit sekundové rozdíly v reakčních dobách jednotlivých prvků asi nemá u MSTS smysl. :?

Předem děkuji za názory.

David

Back
Nahoře