Co vše ovlivňuje rychlost zobrazování v MSTS

Ppoollll

Signalista
Co vše ovlivňuje rychlost zobrazování v MSTS

K tomuto článku mne přiměla proběhnuvší diskuse na těchto stránkách a některé dotazy které jsem dostal.

Toto téma lze rozdělit na několik podtémat:
1) Technika na níž je simulátor provozován.
2) Nastavení parametrů kabiny.
3) Nastavení parametrů simulátoru.
4) To jak je ta která trať vytvořena.

K bodu 1 se dá mnoho diskutovat. Je jasné že samotný výkon procesoru není samospasitelný. Pokud není počítač vyvážen jako celek tak výkon jednoho prvku je k ničemu pokud je na jiném místě úzké hrdlo.
Takže kromě výkonu procesoru je nutné také brát v potaz velikost operační paměti ale také je nutné brát zřetel i na grafickou kartu a její paměť. Obecně lze říci že větší paměti pomůžou více než pár procent výkonu na procesoru. Obojí doporučuji co největší.
Mně osobně například jen výměna grafické karty MX440 s 64 Mb za Radeon 9200 s 256 Mb zvedla počet snímků na skoro dvojnásobek. Je nutné si uvědomit následující věc. Pokud má grafická karta dostatečnou svou vlastní paměť do které může ukládat například textury objektů v nekomprimovaném tvaru a nemusí je tahat z hlavní paměti tak je zobrazení objektů mnohem rychlejší a odlehčuje to zase prostor pro další úkony spojené s výpočtem pohybu souprav a dalších objektů. Zrovna tak ale supervýkoná grafika bez odpovídajícího procesoru také nic neřeší.
Jinými slovy pokud není technika vzájemně vyvážena a dobře pracující tak vše ostatní lze sice ladit jak koho napadne ale MSTS bude vždy narážek vzhledem ke svému enginu na její výkon a nevyždímete z něj ani kapku navíc.

K bodu 2 mám pro uživatele jednu málo potěšitelnou informaci. Bohužel většina autorů kabiny ignoruje řádek vyskytující se v „cvf“ souboru 3x který má dost podstatný vliv na počet snímků za vteřinu. Jedná se o:

CabViewWindow ( 0 0 640 480 )

Pokud najdete v cvf souboru tento řádek i s těmato hodnotama a okna nesahají ke všem čtyřem krajům tak máte šanci si částečně zvýšit výkon při pohledu z kabiny. Bohužel toto doladění budete dělat za autora kabiny. Význam jednotlivých hodnot je následující.
Jedná se o zobrazovanou a počítačem zpracovávanou velikost obrazu jehož rozměry jsou bohužel uvedeny jen v základním rozlišení. Parametry jsou v následujícím pořadí ( levý okraj, horní okraj, pravý okraj, spodní okraj) a níže uvedený příklad ukazuje pohled již upravené kabiny pro 742 přední pohled.

CabViewWindow ( 380 0 640 400 )

Pokud tedy máte potřebu alespoň částečně zvýšit počet zobrazovaných snímků tak můžete začít tyto parametry upravovat tak až se začne zobrazovat okraj již nezpracovávané části obrazu v oknech. Pak zvětšením/zmenšením těchto parametrů posunete tento okraj za okraj oken aby nerušil.
Toto vše je nutné absolvovat celkem 3x neboť poprvé je tento řádek platný pro přední pohled a podruhé a potřetí je tento řádek platný pro boční pohledy.

K bodu 3 – nastavení parametrů simulátoru.

Popis se odvolává na můj zatím pracovní překlad knihoven MSTS na který je na těchto stránkách uveden odkaz. Toto je část, kterou mají skoro plně až na jeden parametr ve své moci uživatelé.

Na záložce parametrů „ZOBRAZENÍ“ nastavujete rozlišení a předdefinované komplexní nastavení voleb ze záložky „DETAILY GRAFIKY“. Moje osobní zkušenost je taková že od určitého výkonu počítače již nehraje tak významnou roli rozlišení jako některé další parametry. Při nízkém rozlišení jsem mněl skoro stejný počet snímků jako při maximálním rozlišení.

K záložce „DETAILY GRAFIKY“ bych se zaměřil na dva z těchto parametrů.
Prvním z nich je „VIDITELNOST“ – zde je možné nastavit vzdálenost do jaké se zpracovávají objekty k zobrazení. Pokud toto nastavíte například na 500 tak výrazně zvýšíte počet snímků neboť se MSTS zabývá pouze objekty které jsou blíže než 500 metrů. Pokud naopak máte tuto hodnotu až na 2000 tisících tak nutíte simulátor k tomu aby se zaobíral objekty až do vzdálenosti 2 km což je mnohdy zbytečné.
Druhý z podstatných parametrů, kterému bych se chtěl o kousek níže věnovat více, je možná trochu nepřesně nazvaný „MNOŽSTVÍ OBJEKTŮ V TERÉNU”. Možná že ho časem přejmenuji na „ZOBRAZOVACÍ ÚROVEŇ“ tak jak to je v editoru tratě. Tento parametr v závislosti na tom, jak autor trati nadefinoval objekty, určuje který z objektů je zobrazován a který již není zobrazován. Podrobněji toto popíši níže.
Další parametry jsou snad jasné vzhledem k zobrazované nápovědě na spodní části obrazovky. Pokud není někomu něco jasné rád zodpovím případné dotazy.

K bodu 4 – co mohou ovlivnit tvůrci tratí

Po položení objektu do terénu či jeho označení lze kliknutím pravým tlačítkem myši vyvolat obrazovku s parametry objektu kde jedna z možných záložek vypadá takto:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.volny.cz/ppoollll/MSTSdiskuse/ZobrUrov.jpg

Zde v okénku „Zobrazovací úroveň“ je číselně v rozsahu od 0 do 10 možné definovat při jakém nastavení této proměné bude či nebude tento konkrétní objekt zobrazován. Při hodnotě 0 je objekt zobrazován vždy. Při hodnotě 10 je objekt zobrazován až při tomto maximálním nastavení. Jinými slovy pokud má objekt nastavenu tuto hodnotu na 5 tak bude zobrazován při nastavení 10 – 5 a při nastavení 4 – 0 již zobrazován nebude. Pokud má tuto hodnotu nastavenu na 10 tak je zobrazován akorát při nastavení této proměné na 10. Při nižším nastavení již není zobrazován.
Pomíjím zde ještě parametry týkající se stínování neboť kromě dynamického stínování, kdy je simulátor zatěžován výpočtem tvaru stínu, jsou již jednotlivé základní tvary stínů předdefinované a tolik simulátor nezatěžují.

Jelikož ale každý z autorů má (či spíše nemá) jiné představy o tom co kdy zobrazovat či nezobrazovat tak bych byl velmi rád kdyby se k tomuto bodu vyjádřili samotní uživatelé a udělali tak jasno i autorům tratí. Jako orientační sem přikládám seznam toho co mne napadlo při psaní tohoto článku od nejvíce postradatelných objektů až po nejméně postradatelné objekty. Umísťuji zde pouze objekty do 10 a do nuly. Objekty mezi těmito dvěma extrémy umisťujte sami do diskusních příspěvků. Zrovna tak budu rád pokud tam doplníte jakékoliv další kategorie objektů.

Takže úroveň 10 bych použil asi u těchto objektů:

Lokomotivy, vagony a automobily nahrazující nepohyblivé soupravy v misích či auta u přejezdů kde není definován provoz.

Další úrovně (jen orientačně – jsou věcí diskuse):

Vzdálená vegetace
Vzdálené budovy a jiné stavby
Blízká vegetace
Blízké budovy a stavby
Nádražní stavby – sklady, nádražní budovy a všechny další stavby související přímo s vlakama jako jsou různá nakládková zařízení
Stožáry pro trolej

Úroveň 0 by asi byla vhodná pro:

Mosty
Terénní objekty jako náspy či zářezy
Značky
Návěstidla

Tento seznam je POUZE orientační a budu (a doufám že nejen já) rád za jeho případné doplnění a roztřídění do jednotlivých úrovní. Pro přehlednost pro tvůrce tratí pište své požadované pořadí zobrazování objektů do tématu "Jaké objekty a kdy je u tratě zobrazovat nebo nezobrazovat"

Doporučuji počet viditelných objektů mít nastavený na plný počet a raději stáhnout viditelnost, stíny, atd. Neumím si představit, že bych ty tisíce osazených objektů individuelně nastavoval podle nějaké tabulky. Když by se spočítal čas, kolik by to dalo práce, tak je levnější varianta pořídit si výkonný počítač. Ono jenom pokládat objekty je pěkně zdlouhavá pakárna a kdybych ještě měl u každého objektu přemýšlet do jaké zobrazovací úrovně jej zařadit...asi by trpělivost brzy skončila. Ale něco je přednastaveno ve vlastních objektech. Pokud má někdo slabší počítač, tak si to může přenastavit sám. Nové aktualizace objekty nepřepisují.

Nešla mi stihnout aktivita EC 107 v prvním kontrolním bodě v Sedlíšťce. I když jsem jel 141 až 142 km/h. Jednou jsem v nastavení odebral zobrazení všech stínů - v krajině to není znát, ale FPS se zvýšilo zhruba o 10! A najednou jsem ten kontrolní bod stihl.
Skutečná jízdní doba je tedyzávislá na FPS !!!

FPS

Možná už se to tu probíralo, ale měl bych jeden tip na zvýšení výkonu pc, ale pouze Win XP a více jak 512 MB RAM!!! Od pondělka mám nový HDD 160 GB SATA a 1GB RAM 333MHz...kdesi jsem četl že pokud je v pc instalováno víc jak 512 MB lze navýšit výkon pc vypnutím stránkovacho souboru..učinil jsem tak a opravdu FPS se zvedlo, někde nepatrně, jinde celkem razantně..neříkám že to pomůže všem, ale za pokus to stojí :wink:

Já bych byl docela opatrnej s tím vypnutím stránkovacího souboru. Všude se totiž ještě jaksi pod čarou uvádí, že pokud tak učiníte , nemusí Vám jít spustit některé programy, jak správně upozorňuje i Bob57_cz. Je fakt, že se to dá zase snadno zapnout zpátky, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že člověk časem zapomíná a zapomene na to, že to vypnul a pak se diví a diví proč najednou nespustí nějakou hru či program a zkouší psí kusy a až mu to jednou takhle k ránu dojde..... Takže už jsem na podobná vylepšení trochu háklivý, protože někde sice pomáhají ale jinde škodí, viz diskuse nad používáním ovladačů ke grafické kartě. Je dobrý vědět, že MSTS nemá rádo ty nejnovější ale co s tím, když většina ostatních her a hlavně ty novější a novější se Vám bez novejch ovladačů nehnou. Ano, taky se dají měnit, dá se nastavit i hardwarovej profil a pod. ale zbyde pak čas na hraní... (a zkuste to vysvětlit nezletilým dětem, který PC využívají víc než já, že když hrajou tuhle hru musí udělat tohle, když hrají támhle tu hru musí udělat zase tohle a vy by ste je nechali hrabat se v nastavení ?! ). Takže bych jen k radě Amazona dodal - čiňte tak ale jen na vlastní nebezpečí a pamatujte si to až nespustíte nějakej na paměť náročnej Program !

Přispěl bych také s troškou do mlýna,laboroval jsem s nastavením XP profi s SP2.Vypínání stránkového souboru se neukázalo jako nejlepší řešení,některé programy jej vyžadují.Lépe je zvětšit velikost tohoto souboru,já to mám nastavené na max 2GB a problémy se minimalizovaly.Dále s XP je 512MB pro MSTS minimum,lépe 1GB.Ale pozor,záleží postatně na rychlosti pamětí,333MHz je pro MSTS málo.Mám desku s DualChanelem a paměti mi běží na 800MHz.To je podstatný rozdíl.Proto pokud to základní deska compu dovoluje,zvedněte taktování pamětí a uvidíte ten rozdíl v načítání.Mě se ještě nestalo,že by mi trať BK spadla.

Mé zkušenosti s PC jsou asi taková.
Preferoval bych grafické karty ATI. Tam nebyl žádný problém se zamrzáním v editoru a pádu do Windows, pokud jsem se choval bezpečně.
Sice oblasti jako Bílovice, Blansko a podobné byly háklivé na kameru s jízdou v editoru kolmo dolů , kdy počítač začal přemýšlet až k hlášce Billovi Gatesovi. Ale tohle byly jevy spíše ojedinělé. Často pomohlo nastavení snížení viditelnosti.
Vystřídal jsem ATI RADEON 9100 a 9600. Po update na ATI X800 (AGP) už to nepadá vůbec.
Do práce jsem si koupil GeForce6600GT. Sice nadupaná ale editor MSTS nemá moc ráda. Osazování objektů OK, ale jakmile sáhnu na tvarování terénu, kdekoli, často zamrzne. Nedělal jsem žádné prudké pohyby.

Obecně platí zásada, zde už publikovaná, nesmí být sdílená zvuková karta. A další věci,..... omluvte mne, jsem v práci a tento odstavec píšu už několik hodin. Zákazníci nedovolí flákat se u počítače.

to bob57_cz
S tím mohu jen souhlasit,tato sestava je dost silná na to,aby Šemorova trať jela bez problémů.Jen jsem chtěl říci k těm pamětem,že vyšší rychlost se pozitivně projeví na chodu celé sestavy.Zaujala mě poznámka o samostatném HDD pro MSTS.Já mám taky 2 HDD a na obou MSTS.Na menším mám pouze MSTS se Šemorovou tratí,nic víc a na druhém,větším mám další instalaci MSTS s ostatními tratěmi,které nepotřebují upravený Global.Dělá mi to problémy s instalacemi programů,které vyhledávají MSTS v defaultním nastavení na C:/ ,musím ručně zadávat cestu k druhé instalaci a někdy se mi stane,že mi některý program hlásí,že nemohl najít instalaci na MSTS na C:/.Už jsem se tady na foru ptal,ale nikdo mi nebyl schopen dát na všechny otázky vyčerpávající odpovědi.Řeším to tak,že druhou instalaci na G:/ mám přejmenovanou na záloha a když si chci zajezdit nebo provést aktualizaci BK,tak musím vše přejmenovávat,aby se to nainstalovalo tam,kam chci.Jinak taky používám stejné nastavení swapu.

Psal jem to jen jako tip, žádný návod a určitě je jen na každém jedinci jak si toto či ono upraví a nastaví..mě to takhle běhá v pohodě, občasným pádům simulátoru se asi nevyhne nikdo, to už tu taky bylo psáno mockrát,že i sebe lepší pc je zbytečný protože MSTS s výkoným pc prostě neumí zacházet a ten výkon nedokáže využít. Jen pro info na čem jezdím..AthlonXP 2800+ (2,08GHz), Asus A7N8X-E, 1GB RAM 333MHz Dual chanel, GeForce FX5900XT 128, HDD 160GB WD SATA + WD 40 GB ATA, SoundBlaster Live5.1 a WIN XP Prof.SP2..

Hardware

Dotaz ohledně sestavy pc. Dá se stanovit nějaká určitá nejnižší hranice hardwarovýho vybavení pro MSTS a trať Kúty-Praha? Myslím tím kde bude hratelnost "optimální". Momentálně Athlon2000+, 640RAM, 5200FX 128. Spokojenost na úrovni středně-nižší. :roll:

Mno,já si myslím,že grafika je na tuto trať slabá,nejméně by měla být FX5600 128MB,výkon procesoru není až tak rozhodující a paměti je dost.

Petr Novák: Sorry, ale výkon procesora JE rozhodujúci. MsTS vznikal v dobe DX7, ktoré nevedelo ani 25% z toho čo vie DX9, väčšina technologických finés súčasných GK je pre MsTS teda nepoužiteľná a musí sa to rvať hrubou silou desiatok miliónov operáci s pohyblivou desatinou čiarkou za sekundu ( na to už treba nejaký procesorový čas, a čím viac ho je tým je to lepšie) a niekoľko desiatok MB rýchlej pamäte na cachovanie ... inými slovami 512MB GF 4800 je pre MsTS vhodnejšia ako 256MB GF 5700 ...

A Dual-core a HT procesory sú pre MsTS investícia k ničomu, keďže MsTS používa jediné vlákno a teda nemôže využívať HT procesor (v prípade dvoch plnohodontných procesorov sa to dá na úrovni Windows rozdeliť na 2 feedy, a teda výkon je dvojnásobný) ...

Petr Novák napsal:
Mno,já si myslím,že grafika je na tuto trať slabá,nejméně by měla být FX5600 128MB,výkon procesoru není až tak rozhodující a paměti je dost.

Za take kecy by vas v stredoveku upalili :D

Pre dobry chod MSTS je nutny hlavne dobre ODLADENY system (hw & sw). Ja prevadzkujem MSTS na celerone 400@500, 256MB SDRAM (125Mhz), TNT2 16MB, Win98. BP ide na strednych detailoch v pohode, vo vacsich staniciach sice vyrazne klesa FPS, ale da sa to prezit. Mimo stanic je to 30+ FPS. Ani raz mi nespadla. Na druhom stroji (notas s centrinom) sice v staniciach fps neklesa, ale mimo stanic ma vyssie fps hore uvedena zostava s celerom (a to je pentium m poriadne vykonna bestia).

Tak jsem si pročetl tuto diskuzi, vyzkoušel všechny triky, o kterých tady padla zmínka a stejně mně msts padá. To bych nebral zas tak tragicky, bohužel ale aktivita po pádu už zpravidla nejde načíst - přesněji řečeno nejde načíst to, co bylo uloženo těsně před pádem (když načtu trochu dřívější save, tak to funguje, ale po vjetí do inkriminovaného místa to spadne a celá situace se opakuje...). Objeví se hláška "Region load error - parent TrackMonitor does not exist". Stává se mi to jen u trati BP, a jen v aktivitách, resp. ve většině aktivit - u některých už nejde save načíst hned od začátku.... Nesetkal se někdo s takovým problémem?
Myslím si, že zas tak slabý HW nemám - Athlon XP 2500@3200, FX5900XT (taktovaná na max), 2x 512MB RAM 400MHz (ale různé moduly), 2 disky SATA, systém WinXP SP2, ovladače grafiky nejnovější kvůli novým hrám. Mám ale podezření na základovku Asus A7V600, protože z uvedeného HW jsem před rokem měl jen desku, procesor a 1 paměť a problém byl stejný (grafika byla FX5200, disk IDE).

Jako poslední spásu vidím v instalaci ještě jednoho systému - Win98 speciálně jen pro msts.
Ještě podotýkám, že s žádnou jinou gamesou zatím žádný problém nebyl.

A pro rýpaly - tento příspěvek by se možná hodil spíš do diskuze k trati BP, ale dávám ho sem, protože se tu diskutuje o HW/SW a domnívám se, že v tom by mohl být zakopaný pes.

Dejv napsal:
... Athlon XP 2500@3200, FX5900XT (taktovaná na max), 2x 512MB RAM 400MHz (ale různé moduly), 2 disky SATA, systém WinXP SP2, ovladače grafiky nejnovější kvůli novým hrám. Mám ale podezření na základovku Asus A7V600, protože z uvedeného HW jsem před rokem měl jen desku, procesor a 1 paměť a problém byl stejný (grafika byla FX5200, disk IDE).

Jako poslední spásu vidím v instalaci ještě jednoho systému - Win98 speciálně jen pro msts ...
Určitý problém môže byť aj tweakovaním systému a nadmerným pretaktovaním CPU, VGA a pamätí - prírastok výkonu je na úkor stability systému. Jeden nikdy nevie, kde a ako sa to prejaví. Dosky Asus patria k tomu lepšiemu, čo na trhu je, ale samozrejme chyba sa vylúčiť nedá, môže byť aj tam ...
Win 98 je síce pre MSTS vhodný, má to však jedno úskalie - je tu problém s adresovaním pamäte pri 512 a viac MB RAM - takisto aj s diskom (alebo partíciou ) väčším ako 60 GB. Veľký Bill síce tvrdí, že v tomto problém nie je a zvláda to jak viac RAM, tak aj HDD, ale jak som tieto medzné hodnoty presiahol, vždy nastali nejaké problémy, hlavne s virtuálnou pamäťou a strácaním súborov na disku. Stačilo ubrať RAM na 256 alebo 384 MB a problémy prestali. Súborový systém FAT 32 zvláda spoľahlivo max. 60 GB pamäte na disku, aj keď teoreticky umožňuje adresovanie až 64 TB ( Tera Byte ) - ale to je len zbožné želanie veľkého Vila Bránu.

Dejv: s tou hláškou "Region load error - parent TrackMonitor does not exist" jsem se setkal taky. Na řešení jsem postupně přišel systémem pokus - omyl: (jako jedna z příčin, tedy u mě to tak bylo) způsobuje to PŘÍLIŠ MNOHO ULOŽENÝCH POZIC v simulátoru - takže zkus pročistit složku Saves/Breclav-Praha. To by mělo vysvětlit i to, proč to dělá jen u jedné tratě. U mě to alespoň pomohlo.

OndraJ: Díky za správnou radu, vypadá to, žes na to kápnul :wink: . Málem už jsem z toho měl mrtvici, přitom taková maličkost.... Ještě jednou dík.

Tax: vrátit takt na původní hodnoty jsem samozřejmě taky zkusil, dokonce i podtaktování. Ale modlil jsem se, aby v tom zakopaný pes nebyl, protože to bych musel snižovat detaily ve všech ostatních hrách :cry: To už radši odstranit msts...
Tu základovku jsem odhadoval z toho důvodu, že s ní už 1 problém byl (řadič SATA), a když byl 1, mohlo by jich být víc. Navíc je to jediná komponenta, kterou jsem neměl možnost vyměnit za jiný výrobek na test. Ale snad byly moje obavy liché. Na ty Win98 snad už nedojde, navíc když čtu, jaké by se s tím musely dělat kejkle, tak se mi z toho kapánek točí hlava.

Re: swap

bob57_cz napsal:
Ad tata22:
Pokud se někdo bojí swap zakázat, je druhé řešení - uspokojí obě skupiny.
Tady bychom ale měli nejdříve těm méně zkušeným vysvětlit, jak s ním okna zachází a na co to tam je. Za chvíli se toto vlákno stejně asi přesune do HP.
Pokud tedy okna potřebují uvolnit prostředky v paměti z důvodu nedostatečné velikosti, prostě si část obsahu paměti odloží na HDD defaultně do oddílu s okny (lze jednoduše přesměrovat do samostatného jiného oddílu aj. v uživatelském nastavení) jako soubor win386.swp (9x) nebo pagefile.sys (NT) . Pak dál win pracují a zapisují na disk a při další potřebě si opět odloží další kousek na disk. Ale už na jiné místo - nenavazuje na ten první kousek. A tak to stále pokračuje , samotný soubor swapu stále narůstá a zabírá porůznu malé fragmenty na disku a způsobuje vysokou fragmentaci disku.
Zabránit tomuto lze vypnutím-zakázáním nebo vykázáním swapu do předem definovaného prostoru.
Toto lze dvěma způsoby:
1. Vytvořit pro swap samostatný oddíl pokud možno co nejblíže středu HDD podobně, jako je to v systémech UNIX-LINUX.
2. Nelze-li vytvořit samostatný oddíl, pak tedy vyhradit pevné místo na stávajícím oddíle a to tímto postupem:
Nejdříve úplně zakázat swap a po restartu PC zkontrolovat,zda skutečně byl odstraněn systémem.
Druhým krokem je defragmentace disku-oddílu,kde bude swap později znovu zřízen.
Zde podotknu, že defragmentační nástroj z win není tím pravým a lepší je použít některý z nástrojů jiných výrobců.
Po skončení defragmentace znovu swapování zapnout , ale tady pozor !!!, je velmi důležité, aby uživatel nastavil stejnou hodnotu pro velikost min. a max. Já v těchto případech nastavuji natvrdo 2GB. Po restartu si okna najdou na disku vhodný prostor pokud možno vcelku a vytvoří na tomto místě "prázdný" soubor swapu o dané velikosti.
Od této chvíle se bude swapovat jen a pouze v této vyhrazené oblasti a nebude se courat po celém disku/oddíle.
S chutí do toho.

Ahoj, to co píšeš je dobrý. Sám to používám od počátku co mám PC ánžto mi to poradili maníci z našeho IT a mohu jen a jen doporučit. Chci se jen ještě optat, zda-li je opravdu tak dobré (jak se obecně doporučuje) mít stránkovací soubor na jiném disku než je systémový ?
A pak mám ještě jeden dotaz jestli můžu (omlouvám se , jsem amatér) . Používám System Mechanic pro defragmentaci disku i pro jiné činnosti. Je skvělej. Má i funkci správa paměti, kde nabízí (mimo jiné) jednu možnost defragmentace paměti x obnova paměti. Mám tomu rozumět tak, že pod onou defragmenttací se skrývá defragmentace stránkovacího souboru ?

Petr Novák napsal:
Přispěl bych také s troškou do mlýna,laboroval jsem s nastavením XP profi s SP2.Vypínání stránkového souboru se neukázalo jako nejlepší řešení,některé programy jej vyžadují.Lépe je zvětšit velikost tohoto souboru,já to mám nastavené na max 2GB a problémy se minimalizovaly.

Prepacte, v tomto sa velmi nevyznam. Kde a ako sa da zvacsit velkost uz spominaneho suboru???

Naposled editoval moderátor:
V XP si spust Nastavení - Ovládací panely.Jdi na ikonu Systém,na záložku Upřesnit.Tam jdi na Výkon -zmáčkni Nastavení,tlačítko Upřesnit.Dále jdi na Virtuální paměť,zmáčkni tlačítko Změnit.Pak si povol Vlastní velikost a aktivují se okénka Počáteční velikost a Největší velikost.Tak tam zadáš údaje,které chceš,např.Největší 2GB,nejmenší dávej tak okolo 300MB,záleží na tom,kolik máš RAM,dává se tak polovina velikosti té RAM.Pak zmáčkni tlačítko Nastavit a dole pak odklikej všechny OK.Tím máš nastavenou Virtuální paměť na požadovanou velikost.

Back
Nahoře