Lokomotivy řady 122 a 123

Pawlik

Průvodčí
Po, řekl bych, velmi nezralé úvaze jsem se rozhodl, že založím toto nové vlákno.
Již delší dobu připravuji nový model lokomotivy, která i přes svoje stáří a nepohodlí je z mých nejoblíbenějších.
Nutno uznat, že na to, co si za ta léta na "uhelné vlečce" musely odkroutit, zaslouší tyto stroje poklonu.
Jak vidítě na screenech, model je spíše náznakem budoucí lokomotivy (v podstatě to v současném stádiu ani nestojí za řeč) a je zapotřebí ještě mnoho práce.
V kombinaci s velkým nedostatkem času to vidím optimisticky zhruba na léto.

Spíš píšu proto, jestli zde není nějaký nadšenec pro tyhle mašinky, který nemá v Ústí nebo Nymburku možnost detailně nafotit vyvázané podvozky, spodní partie skříně bez podvozků a střechu na textury z ochozu.
Případné foto na textury jsou také vítané, než nám všechny přebarví do Cargo unifiku.
Rád bych si udělal exkurzi do depa, ale toho času se prostě nedostává.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img183.imageshack.us/img183/3892/screenshot221ol1.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img183.imageshack.us/img183/1601/screenshot226qw2.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img183.imageshack.us/img183/8100/screenshot232eg2.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img183.imageshack.us/img183/3514/screenshot233qx5.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img183.imageshack.us/img183/9018/screenshot234tx1.jpg

Ahoj!

TO vypadá moc pěkně. Máš velikou pochvalu a + Pokud ji vydáš a povolíš nám skiny, tak jsme ochotní tuto loko udělat hned v několika verzích ;-)

Pawliku, v čom to robíš ? to nevypadá ani na gmax, ani na 3ds ... Celkom určite ma pletie to modré pozadie.

No Čoudo, budu rád, když ji časem naskinujete, ale to uplyne ještě hodně vody
...pokud si u toho ušetříte to zbytečné držkování, bez špetky tolerance k názoru druhých.
Takhle se to nezdá, ale dokončení skříně je už jen dílem okamžiku, pak už zbydou podvozky a nějaké detaily, to teprve bude nářez.

Kdepak, je to CADkey, ten je pro mě a počet polygonů daleko schůdnější.
Navíc umí perfektně pracovat s plochami nulové tloušťky.

Naposled editoval moderátor:
Pawlik napsal:
Kdepak, je to CADkey, ten je pro mě a počet polygonů daleko schůdnější.
Navíc umí perfektně pracovat s plochami nulové tloušťky.
Vie to korektne exportovať do formátu *.3ds ? Nebude tam nejaké obmedzenie jako tomu je v gmax ( viz. dvojdielny Johnzov šesťkolák a dvojdielne nemecké parné loko ) ?

Konverze je nutná přes AutoCAD.
Jediný problém je, že občas je nějaký polygon obráceně a musí se flipnout, jinak je vše v pohodě.
Já to konvertuju stejně po částech, kvůli snadnějšímu skinování a v Maxu to teprve skládám dohromady k exportu.
To co je na obrázcích je export z Gmaxu, čili jenom na ukázku.
Věřím, že na slezině mi vy zkušení ukážete jak na některé odlišnosti v 3Dmaxu (aby se nemusela konat dvoudílná lokomotiva), v tom jsem se ještě nestihl zorientovat.

Pawlik.Tak to je teda žůžo.Tady to jezdí poměrně často tak určitě něco nafotím.Zkusím zplašit i ty podvozky.Dodám že pro řady 122 a 123 už máme hotové zcela nové zvuky

Kdo "my" má hotové zvuky? :D :eek:
Hlavní je, aby i za jízdy výběhem pořádně štěkaly převodovky.
A ve výkonu to chce pořádný rámus.
Dneska jsem na kole najel 50 km po tratích v okolí, no radost poslouchat (krátkodobě a zvenku).

Jinak díky za nabídku, pomoci a tvořivosti se meze nekladou. :D

Když jsme u toho, co tak příšerně na těch lokomotivách řve?
Jsou to především nápravové převodovky? Moc si nedovedu představit, co by mohlo na trakčním motoru vydávat nějaký výrazný hluk.
Možná tak ještě nějaký hluboký hukot, podobný transformátoru...

Tyjo, to nevypadá vůbec blbě! To abych se na to Cargo zatím vykvajznul a fakt počkal a udělal ho na novej model. Jinak na upozorněnou, Cargo má boční tabulku až dole na rámu, takže pokud nebude více verzí modelu, tak by bylo super aby šla boční tabulka schovat do alfy, nebo něco takovýho...

Pawlik napsal:
Kdo "my" má hotové zvuky? :D :eek:
Hlavní je, aby i za jízdy výběhem pořádně štěkaly převodovky.
A ve výkonu to chce pořádný rámus.
Dneska jsem na kole najel 50 km po tratích v okolí, no radost poslouchat (krátkodobě a zvenku).

Jinak díky za nabídku, pomoci a tvořivosti se meze nekladou. :D

Když jsme u toho, co tak příšerně na těch lokomotivách řve?
Jsou to především nápravové převodovky? Moc si nedovedu představit, co by mohlo na trakčním motoru vydávat nějaký výrazný hluk.
Možná tak ještě nějaký hluboký hukot, podobný transformátoru...
Huci hlasite prevodovky za jizdy a kdyz se rozebehne kompresor tak to ma taky grady, ten kompresor jsem Jackovi daval, a jinak bez vykonu huci nejvice ventilatory. Daval jsem ve videu i stekot prevodovek, ale bohuzel se jelo v oblouku, tak by to nebylo mozne spracovat, take je odemne cvakani tachometru.
Konecne si take prijdu na sve a jelikoz moje nejoblibenejsi cislo tedy 122 030-0 je bohuzel smerovan do srotu, nasel jsem foto http://zeleznice.compro.cz/images/elektricke/122030.jpg a kdyby se mohlo udelat jeste v puvodnim nateru, no byl bych stestim bez sebe.
A jeste takovou malou ukazku http://www.home.karneval.cz/0299702101/obr/122 030-0.JPG
Jinak se snazim shanet podklady na ladeni techto lokomotiv a dale zatim nemam vhodne zaznamove zarizeni, ale nebojte snad se ho dockam :).

122 030-0 napsal:
moje nejoblibenejsi cislo tedy 122 030-0 je bohuzel smerovan do srotu

sorry za OT, ale já mám pocit, že všechny 122/3 co stojí v Třebovej, nebo snad i jinde by měly jít jezdit, Cargo je potřebuje...

122 030: Tá fotka čísla, máš tam strašné rybie oko, postav sa čo najďalej (ak máš priestor) a prizoomuj si to, tak sa zbavíš tohoto nepríjemného efektu.

Štěpán_mf napsal:
122 030-0 napsal:
moje nejoblibenejsi cislo tedy 122 030-0 je bohuzel smerovan do srotu

sorry za OT, ale já mám pocit, že všechny 122/3 co stojí v Třebovej, nebo snad i jinde by měly jít jezdit, Cargo je potřebuje...
Uvidime, take jsem otom slysel otom Cargu, a jinak tady v UL mame skoro vsechny "dvojiky" a "trojiky",bud v pojizdnem ci nepojizdnem stavu, v trebovy bude jen par, moc jich tam nebude. Jinak je tam hodne 121 a 140 ci 141 si myslim nebo aspon 121 jsem tam videl dost a taky hlavne sestikolaci tak staly tak smutni :(, rikali jen, chceme opravit a jezdit....:) a taky jsem tam videl odstatou jednu jednotku 470.

Dráčik napsal:
122 030: Tá fotka čísla, máš tam strašné rybie oko, postav sa čo najďalej (ak máš priestor) a prizoomuj si to, tak sa zbavíš tohoto nepríjemného efektu.
Je to foceny z mobilu, lepsi uz to nebude :D, ale diky za radu :wink:

Pawlik:Juj,napsal sem to špatně.Já mám hotové zvuky pro řady 122 a 123.O převodovky se nemusíš bát a o rachot už vůbec.Skoro vše je z nových nahrávek...

Tak to je prima, je to ve stádiu nahrávek nebo už jsou zpracované?
Originální zvuky také mají štěkot převodovek, jenže to u všech odporovek téměř není slyšet.
Tohle dával dohromady Jacek... :cry:

Pawlik napsal:
Tak to je prima, je to ve stádiu nahrávek nebo už jsou zpracované?
Originální zvuky také mají štěkot převodovek, jenže to u všech odporovek téměř není slyšet.
Tohle dával dohromady Jacek... :cry:
Hotové to je zhruba na 95%Zbývá doladit nahrávky kontroleru a Houkačky...

Tak to je vynikající, takže už je na mně, abych já ostuda nezdržoval :D .
Měl bych námět k houkačce. Než mít na těhle lokomotivách nesmyslně píšťalu, možná by nebylo špatné tam mít
velmi slabé houknutí, tokové to kdy fíra lehce klepne do ventilu a houkačka se ani nerozezní naplno.

Zrovna jsem vyhrabal ze skript dost nekvalitní obrázky podvozků, je to asi 121.
Překvapilo mě, že mají v převodovce třetí, vložené kolo. Asi potřebovali vzhledem k rychlosti větší převodový poměr, tedy malý pastorek a už by tam zase kolidoval motor s nápravou, tak tam šoupli to třetí kolo...hold boj o místo.
Předpokládám, že 140 a 141 budou mít jen dvě oz. kola.

To mezikolo souvisí se změnou převodu do pomala. Stalo se jednou, že se danné kolo uvolnilo a skončilo ve strojovně ale to je vedlejší.

Pawlik: 122/123 mají podobné podvozky jako plecháče a laminátky. Bohužel dneska ve třebový žádná vyjímečně nestála, takže jsem nic nevyfotil. Zkusím ještě zejtra jinak 130tek bude... mám fotek, že to budem zpracovávat asi dva měsíce při našem tempu ;-) cca bychom mohly potom vydat balíček deseti strojů.

Back
Nahoře