Jak si vytvořit noční kabinu?

Ajemgud

Cestující
Omlouvám se, ale i když jsem zde pročítal jednotlivá vlákna asi tři hodiny, nedokázala jsem najít odpověď.

Můj následující problém - mám stažené TGV a dostal jsem chuť projet se v noci. Ač jsem co se týče práce s modelováním, grafikou, absolutní nezkušený nováček, tak postupem času jsem si zkusil nějak poradit.
Můj postup - v TGATool2 si otevřu texturu čelního panelu, hezky tam naskočí, napravo je alfa kanál (nevím co to je, ale tak se to jmenuje :) ). Dám si editovat obrázek, skočí mi to do Irfanu (nastavil jsem si), ztmavím celý obrázek, aby to vypadalo jako v přítmí, dám uložit, vypnu Irfan - ztmavený obrázek se ocitne v náhledu TGATool. Dám export do ACE (-Trans), označím původní soubor, ono to napíše něco ve stylu, že textury byly nahrány. Soubor otevřu znovu v TGATool a ejhle, textura je stále stejně světlá, žádná změna :( V MSTS to samé.
Takže prostě se mi to neuloží a nechápu proč, zkoušel jsem všemožné způsoby a nic, zkoušel jsem dva návody, co jsem našel na internetu (česky, anglicky neumím), nepomohlo, ač jsem to dělal přesně podle nich. :(

Tak nevím, poradí někdo?
Díky.

Ajemgud napsal:
Můj následující problém - ..., ač jsem to dělal přesně podle nich.
Předpokládám, že v dnešní době asi nemáš při této manipulaci spuštěn operační systém řady 9x a používáš novější z rodiny NT.
Vše nasvědčuje tomu, že nemáš odpovídající uživatelská práva k této manipulaci se soubory.:idea: ( A nejspíš je to v tvém případě i dobře.)

bob57_cz napsal:
Předpokládám, že v dnešní době asi nemáš při této manipulaci spuštěn operační systém řady 9x a používáš novější z rodiny NT.
Vše nasvědčuje tomu, že nemáš odpovídající uživatelská práva k této manipulaci se soubory.:idea: ( A nejspíš je to v tvém případě i dobře.)
Mám XP Pro SP2, samozřejmě jsem jako administrátor (postavil jsem si první PC před 15ti lety = 286/10MHz - myslím si, že umím hodně dobře s compem, akorát jsem prostě nikdy nedělal grafiku, nebylo to třeba).
Takže tím to není. Další rada by nebyla?;)

Ajemgud napsal:
bob57_cz napsal:
... bla bla bla ...
Takže tím to není. Další rada by nebyla?;)
Pred ukladaním do ACE v TGATool nesmieš vypnúť grafický editor, pretože TGATool nemá odkiaľ vziať zmenený obrázok ... Takže platí postupnosť: Editor - Save > TGATool - Reload after Edit > TGATool - Export to Ace ( alpha ) > Editor - Exit > TGATool - exit ...

Predpokladám, že používaš Updated Makeace, ak to nejde ani tak, skús odznačiť / nepoužiť Compressed Ace Files - je to vpravo pod alfakanálom ...

Irfan pracuje s TGA formátom ? Alebo používaš BMP ?

OT pre B57: fakt úžasná, odborná rada :D

Irfan pracuje i s tga formátem. Já osobně si otevřu v tga tool texturu. tu si uložím jako xxx.TGA, otevřu ve fotošopu. Zedituju, uložím, a převedu pomocí Ace It! A žádnej problém. Doby, kdy jsem si texturu otevíral přímo z TGA tool2 a ukládal tamtéž jsou již dávno za mnou :D , ale lze to taky....

Díky za rady, prostě mi to nejde, asi dělám něco blbě. :(
Tax - v irfanu dám zeditovaný obraz uložit a musím zavřít irfan, jinak mi nenaskočí zpět TGAtool, je tam bílá plocha místo obrázku, ten se tam objeví (ale zeditovaný = správně co chci) až po zavření editoru.
Ale mě se to prostě nějak neukládá, sakra, vůbec nevím... :( Dám Export, vyberu původní soubor ACE, který jsem editoval, ono se mě to ještě zeptá, zda to chci přepsat, proběhne nad tím náhledem alfy ta řada jako že to něco dělá, pak to napíše dole napravo File allready Compressed, ale jinak to nic neudělá a hlavně to nic neuloží.. :(
Když odznačím tu kompresi, tak to zase jakoby něco dělá a následně to tam napíše -bmp -With:1024 -Height:768
Ale výsledný soubor je stále stejný, nezmění se jeho velikost, ani systémové datum a čas vzniku/editace, když ho znovu načtu do TGAToolu, tak je to zase zpět původní obrázek bez úprav. :(
Jdu se oběsit.

Edit: vyzkoušel bych klidně zde zmiňovaný ace it, ale nikde jsem tenhle program nenašel ke stažení (je-li to vůbec program).

Tax napsal:
OT pre B57: fakt úžasná, odborná rada
Ale stejně je to tam.
Až napíše uspořádání disků/oddílů, bude to jasnější.
( FAT32 to jistí, to už jsem někde psal, že s NTFS v msts je problémek blízko.) :D

bob_cz - jasně, jedu na NTFS. :) Jinak s tím žádné uspořádání disků nebo oddílů nemá co do činění, neboť disk mám jeden, nerozdělený a používám své vlastní složky přímo v kořenu (wokna nepoužívám, vyrostl jsem na Volkov Commanderu (v DOSu, kdo nezná), posléze jsem plynule přešel na TCMD). Žádné uživatelské účty v PC nejsou, žádné omezení též nikde není, složky i soubory nemají žádné atributy. Se soubory normálně pracuji, nikdy jsem nepocítil žádné omezení od systému (že by mi nechtěl něco dovolit - uložit atd.).

P.S.: Tax mi psal SZ, že to bude asi tím, že obraz není čtvercový, ale obdélníkový (1024*768), což prý dělá problémy v TGAt. :) Tak to bude asi ono.
Jenom pořád nevím, jak si udělat ten noční cab. xD

Ajemgud napsal:
bob_cz - jasně, jedu na NTFS. :) Jinak s tím žádné uspořádání disků nebo oddílů nemá co do činění, neboť disk mám jeden, nerozdělený a používám své vlastní složky přímo v kořenu (wokna nepoužívám, vyrostl jsem na Volkov Commanderu (v DOSu, kdo nezná), posléze jsem plynule přešel na TCMD). Žádné uživatelské účty v PC nejsou, žádné omezení též nikde není, složky i soubory nemají žádné atributy. Se soubory normálně pracuji, nikdy jsem nepocítil žádné omezení od systému (že by mi nechtěl něco dovolit - uložit atd.).
P.S.: Tax mi psal SZ, že to bude asi tím, že obraz není čtvercový, ale obdélníkový (1024*768), což prý dělá problémy v TGAt. :) Tak to bude asi ono.
Jenom pořád nevím, jak si udělat ten noční cab. xD
Chápu, že ti to zní jako scifi, ale právě tvoje nedělené uspořádání disku v NTFS je právě ta nejhorší varianta, která se dá použít, vzhledem k uspokojivé činnosti msts (MFT-area,indexování,...).
Už jsem o tom napsal dost a dost a ti, co se zařídili podle mého, nemají problémy, které mají právě ti "defaultusers".

Průzkumník woknous nepoužívám taky. Nedokážu si už dnes představit jakoukoliv práci na PC bez Win/TotalCMD.Nepoužívám holou verzi, ale modifikaci UltimaPrime, kterou si ještě navíc upravuji/rozšiřuji sám a předělávám na portable. ;-) ( Krom Volkova jsem ocenil i Nortona, ale nejraději mám v této škále M602.)
1024*768 prý dělá problémy v TGAt ? Možná některá verze a někomu, mi se problém podčtverce nikdy neprojevil a normálně to používám.

bob57_cz napsal:
1024*768 prý dělá problémy v TGAt ? Možná některá verze a někomu, mi se problém podčtverce nikdy neprojevil a normálně to používám.

Výsledkov Tvojej práce v TGA TOOL je predsa plný internet, prichádzame s nimi do styku všetci a dôverne ju poznáme, tak určite nikto nepochybuje o tom, že máš jednoznačnú a naprostú pravdu.

Bobe, nenapísal som, že robí problémy, napísal som, že samotný TGATool neni na kabíny najvhodnejší a ja ho k tomu účelu pre zlé výsledky nepoužívam, kabíny prenechávam na Martensa. Do loko.ace predsa tiež robím neštandardný formát 470x320 pix a ide to.

Bobe, prosím Ťa, vysvetli mi, keď už si taký všestranný odborník, ako je toto možné: Ak sú tie NTFS naozaj také strašidlá, jak je to vôbec možné, že na záložnom PC, kde mám Wokna XP len na jednej jedinej partícii v NTFS, je tam aj funkčné MSTS s Xtracks a ešte si PC dovolí tú drzosť, že na ňom funguje aj 3ds max, grafické editory a TGATool, jak mi to len môže fungovať a jak to, že v totožnej konfigurácii Ajemgudovi to fungovať nemôže ??? A že to u mňa funguje, to vidíš na tej zanedbateľnej štipke práce, ktorú som pre MSTS odviedol ... :D:

PS: Pardon za OT, ale musím sa potľapkať po pleci, že som aspoň niečo viditeľné urobil, aj keď je toho len nejaká mizerná stotisícina z toho, čo zvládol pre dobro všetkých náš kolega :rolleyes:

Naposled editoval moderátor:
To Ajemgud : Možná to je blbost, na kterou jsem občas naletěl i já - opravdu si si jistý, že ace exportuješ na stejné místo, odkud jej pak otevíráš zpět do TGATool?
Ono v tom opravdu není žádný problém a mělo by to fungovat na první šup.

Martens - ověřil jsem si to raději (bylo by to fajn), ale bohužel, ukládám to do toho samého souboru zpět. :(
Natočil jsem malé video (3MB), jak to dělám, tak koho to zajímá může mrknout, třeba přijdete na to, co tedy dělám blbě. :)
Jenom ohledně nastavení vpravo v TGAToolu - compress atd., je jedno, co tam dám, stejně se to neuloží (vyzkoušeno).
http://www.bud.webz.cz/photos/postup.avi

Ajemgud napsal:
Martens - ověřil jsem si to raději (bylo by to fajn), ale bohužel, ukládám to do toho samého souboru zpět. :(
Natočil jsem malé video (3MB), jak to dělám, tak koho to zajímá může mrknout, třeba přijdete na to, co tedy dělám blbě. :)
Jenom ohledně nastavení vpravo v TGAToolu - compress atd., je jedno, co tam dám, stejně se to neuloží (vyzkoušeno).
http://www.bud.webz.cz/photos/postup.avi
Tohle je nějaká blbost. Použij tento postup:
1. Natáhni *.ace soubor do TGATool.
2. Zvol export souboru do formátu *.tga a zavři TGATool.
3. Soubor *.tga otevři v IrfanView uprav ho a dej uložit.
4. Potom použij AceIt! a tento upravený *.tga soubor přelož do ace.

Ajemgud napsal:
Mirane -
Ajemgud napsal:
Edit: vyzkoušel bych klidně zde zmiňovaný ace it, ale nikde jsem tenhle program nenašel ke stažení (je-li to vůbec program).
A přitom stačí v tomto fóru dát vyhledat podle klíčového slova a odkaz najdeš za chvíli. Ale abys neřekl že jsem darebák tak věz že AceIt! je ke stažení třeba na webu u JOHNZE v sekci Download/Ostatní.

Díky. :)
Jinak k hledání - zkus to schválně sám, ono totiž tu po těch letech, co nabujelo forum, něco najít, to jsou hodiny hledání to pak už člověk ztrácí koncentraci. :)

P.S.: PODAŘILO SE!!
V instalaci toho AceIt byla i nějaká jiná verze TGATool, tak jsem to svoje původní smazal a nainstaloval tuto jinou verzi.
A hle, věc se podařila, takže problém tkvěl v původním programu, který jsem stáhnul z odkazu uvedném tu na fóru v programech...

Díky!

Ajemgud napsal:
Díky. :)
Jinak k hledání - zkus to schválně sám, ono totiž tu po těch letech, co nabujelo forum, něco najít, to jsou hodiny hledání to pak už člověk ztrácí koncentraci. :)

P.S.: PODAŘILO SE!!
V instalaci toho AceIt byla i nějaká jiná verze TGATool, tak jsem to svoje původní smazal a nainstaloval tuto jinou verzi.
A hle, věc se podařila, takže problém tkvěl v původním programu, který jsem stáhnul z odkazu uvedném tu na fóru v programech...

Díky!
Tak to je skvělá zpráva.

Jinak zrovna odkazy - snažíme se držet seznamy odkazů v příslušně pojmenovaných vláknech a sekcích na prvním místě - tedy viditelné hned po vstupu do odpovídající diskuse .... (schválně se koukni do diskuse "Programy a utility" a co uvidíš hned jako první vlákno? Přišlo mi to tehdy jako rozumné.

Martens - jj, souhlasím, také jsem tam hned zabrousil při původním hledání TGAToolu, ale AceIt tam není v těch lincích. :)

Tax napsal:
PS: Pardon za OT, ale musím sa potľapkať po pleci, že som aspoň niečo viditeľné urobil, aj keď je toho len nejaká mizerná stotisícina z toho, čo zvládol pre dobro všetkých náš kolega
Jen se pochval, když ti to nikdo neudělá.
Představ si, že pár mých úprav kabin je i v TBP díky jiným autorům, kteří je přijali do svého díla a ty jsi o tom nebyl přednostně uvědoměn.
A ta hrůza nakonec - jsou v "podčtverci" a fungují. :salut:

Back
Nahoře