Úzkorozchodka JZD_760mm

Dominik napsal:
.... asi před dvěma měsíci jsem si JZD a ostatní potřebné balíčky stáhl a nainstaloval. Jenže v MSTS je pouze Výuka, ostatní možnosti nelze vybrat. ...
Ahoj, no protože se to ostatním nestalo, bude asi chyba u Tebe. Zkus to vše znovu. Pro jistotu postupně. Stáhni trať, pokud půjde, pak update atd. Pod jakým Globalem jsi ji provozoval?

Dominik napsal:
Zdravím,

mám jeden takový problém - asi před dvěma měsíci jsem si JZD a ostatní potřebné balíčky stáhl a nainstaloval. Jenže v MSTS je pouze Výuka, ostatní možnosti nelze vybrat. Takhle se mi to stávalo i se 120, ale potom se problém vyřešil... Mám si JZD stáhnout znovu? Díky za rady.

Tohle mi MSTS dělá když mi chybí funkční trasa pro trať. V editoru si nějakou vytvoř a mělo by to jít.

Hynďa napsal:
Tohle mi MSTS dělá když mi chybí funkční trasa pro trať. V editoru si nějakou vytvoř a mělo by to jít.
Jenže v instalaci tratě je uděláno 10 tras (schválně jsem to teď zkontroloval), v update minimálne 3 dlaší.

JiříkTK napsal:
Jenže v instalaci tratě je uděláno 10 tras (schválně jsem to teď zkontroloval), v update minimálne 3 dlaší.

Možná vadí, že mám JZD společně v ROUTES s BP, ale TS používám...

Dominik napsal:
Možná vadí, že mám JZD společně v ROUTES s BP, ale TS používám...
Pod globalem BP Ti nepojede, je to úzkorozchodka. Takže si ji dej k trati 321. (nebo 310, 240, ...) Je to ale napsáno kousek pod odkazem na soubor s tratí.

JiříkTK napsal:
Pod globalem BP Ti nepojede, je to úzkorozchodka. Takže si ji dej k trati 321. (nebo 310, 240, ...) Je to ale napsáno kousek pod odkazem na soubor s tratí.

Co já vím tak pokud by to spuštěl pod Globalem BP tak se mu ani menu neobjeví. MSTS spadne už při načítání.

JiříkTK napsal:

Jo, to jsem četl, ale nevím, jak to mám udělat. Žádnou z těchto tratí nemám, takže stačí to třeba šoupnout do složky se 120? Nebo jak? Díky za rady...

Dominik napsal:
Jo, to jsem četl, ale nevím, jak to mám udělat. Žádnou z těchto tratí nemám, takže stačí to třeba šoupnout do složky se 120? Nebo jak? Díky za rady...
Ve vláknu tratě 120 jsem se dočetl, že 120 jede též pod Globalem BP. Takže nejlepší by bylo stáhnout si (pro budoucnost) Global tratě 321, vytvořit si dva adresáře Routes, RoutesBP (sem pak můžeš přidat ještě ZSR130, Luhačovice, a další) a Routes321 (sem pak přidáš JZD, Vysočinu, Dvoukolejku, 310 a další) a k nim GlobalBP a Global321. A budeš li chtít provozovat některou z tratí z Routes BP, tak přejmenuješ RoutesBP na Routes a GlobalBP na Global. Budeš-li chtít provozovat trať z Routes321, přejmenuješ Global321 na Global a Routes321 na Routes. Samo že před tím musíš Routes s tratí BP přejmenovat zpět na RoutesBP a Global zpět na GlobalBP. To jen ve stručnosti. Na toto téma najdeš na Fóru spoustu rad a postřehů.

No napsal jsem to hezky, ale nedalo mi to a mrknul jsem na stránky tratě 321, a tam global321 ke stažení není. Takže si stáhni Xtrack3.20 třeba odsud:

http://steam4me.railpage.org.au/trainsim/routes/xtracks.html

A pak platí vše, co jsem napsal. Při instalaci měj v MSTS raději defaultní Global, tím nic nezkazíš, již si nevzpomínám, zda je automaticky součástí XTrack 3.20 (součástí Xtrack 3.13 není). Nakonec je tam o tom i pár slov.

ahoj vsichni uz dlouho to tady tak pozoruju tak se tu porad resi ten stejny problem. Ja jsem to vyresil nasledovne
1) mam adresar Global a Global TS. v Global TS jsou pouze soubory tsection_xt320 tsection_BP atd. Do klasickeho globalu jde vsechno ostatni s tim ze v zakladu je tak original tsection
2) v routes jsou vsechny trate.
3) v Train Store ktery je nutne pouzivat se je nutne definovat zakladni tsection
4) v seznamu trati je ke vsem tratim potreba nadefinovat prislusny tsection z adresare Global_ts a zadat ze je potreba pouzivat JEN TENTO TSECTION_ ... urceny k teto trati.
takze tim padem jde provozovat vsechny trate pod tsection z xtracku3.20 na 321 pouzit jeho vlastni na vsechny BP trate a na zsr150.
takove to pouzivani trati, ale musi mit alespon jednu aktivitu. pak se da jet i volna jizda. pokud je clovek zdatnejsi tak si z adresare TraisStore presune z5 vsechny vlaky ktere si tam TS odhodilo a to stejne plati i o prislusnych souborech s tratemi na stejnem globalu.

tento popsany popis se uz pred lety presentoval a ja ho jen vyzkousel a ono to funguje, ale MUSEL JSEM SI TO NAJIT. protoze jsem hodnej tak vam tento postup pisu abyste si ulechcili svoje problemy s nacitanim trati.

Ahoj Martin (mmouka)

mmouka napsal:
ahoj vsichni uz dlouho to tady tak pozoruju tak se tu porad resi ten stejny problem. Ja jsem to vyresil nasledovne
1) mam adresar Global a Global TS. v Global TS jsou pouze soubory tsection_xt320 tsection_BP atd. Do klasickeho globalu jde vsechno ostatni s tim ze v zakladu je tak original tsection
2) v routes jsou vsechny trate.
3) v Train Store ktery je nutne pouzivat se je nutne definovat zakladni tsection
4) v seznamu trati je ke vsem tratim potreba nadefinovat prislusny tsection z adresare Global_ts a zadat ze je potreba pouzivat JEN TENTO TSECTION_ ... urceny k teto trati.
takze tim padem jde provozovat vsechny trate pod tsection z xtracku3.20 na 321 pouzit jeho vlastni na vsechny BP trate a na zsr150.
takove to pouzivani trati, ale musi mit alespon jednu aktivitu. pak se da jet i volna jizda. pokud je clovek zdatnejsi tak si z adresare TraisStore presune z5 vsechny vlaky ktere si tam TS odhodilo a to stejne plati i o prislusnych souborech s tratemi na stejnem globalu.

tento popsany popis se uz pred lety presentoval a ja ho jen vyzkousel a ono to funguje, ale MUSEL JSEM SI TO NAJIT. protoze jsem hodnej tak vam tento postup pisu abyste si ulechcili svoje problemy s nacitanim trati.

Ahoj Martin (mmouka)
Vítej mezi námi, kdo už v tom jedeme tímto způsobem delší dobu. Jsem zvědavý na zkušenosti.

Oj chlapci a proč jste teda neporadili Dominikovi hned a necháváte to na mne, který má v MSTS 4 tratě, 25 vozidel a 50 consistů a takové vymoženosti jako je TS neprovozuje?
A preventivně zrovna uvedu proč: Pokud si instaluju nějakou trať, tak z toho důvodu, abych se podíval na finty, které autor použil popřípadě si vytáhl nějaké objekty do svých tratí. Pokud chci tratě vytvářet, na ježdění nemám jednoduše čas.

JiříkTK napsal:
Oj chlapci a proč jste teda neporadili Dominikovi hned a necháváte to na mne, který má v MSTS 4 tratě, 25 vozidel a 50 consistů a takové vymoženosti jako je TS neprovozuje?
A preventivně zrovna uvedu proč: Pokud si instaluju nějakou trať, tak z toho důvodu, abych se podíval na finty, které autor použil popřípadě si vytáhl nějaké objekty do svých tratí. Pokud chci tratě vytvářet, na ježdění nemám jednoduše čas.
Vždyť mmouka poradil :-). Nemůžu přece sedět u fora 24 hodin denně - se dvěmi běhajícími dětmi na krku. :-)

dlouho pozoroval, cetl a ucil se ve stilu radeji si neco 10x prectu abych to pochopil a neco se dozvedel, nez se blbe zeptat ze me hned neco nejde a ze nevim co s tim a bej za to kritizovan ze si toneumim najit. Co se tyce zpusobu ovladani trati pres TS jsem poradne precetl a pochopil pred pul rokem, a jak jsem rikal radeji neco 10x vyzkousim nez to funguje nez neco placnout. takze ted o tom s klidem muzu mluvit a podelit se s vami o sve skusenosti.

Ahoj Martin

Postavil jsem své dvě tratě pod stařičkým Xtrack 3.13 (a nepoužil žádné specielní koleje) a naivně jsem se domníval, že bude fungovat pod všemi novějšími globaly. Všiml jsem si, že řada příznivců mých tratí je provozuje pod Globalem tratě 321. Aby to dobře fungovalo, bylo nutno do tratí doplnit dvě textury. Dobře, maličkost.

Dal jsem se do další tratě a jen tak mne napadlo vyzkoušet ji pod Globalem tratě 321. A ejhle, MSTS nemůže najít model 5, 20 a 25 metrového úseku dvoukolejné tratě. Kam zmizely a proč - to nechme teď stranou. Co ale teď s tím? Zjistil jsem, že tam opravdu chybí jen ty modely. Stačí tedy s tratí dodat tyto tři chybějící modely (dohromady 10 kB) a bude vše v pořádku. Anebo nebude ?!? Vysvětlím.

Nedávno jsem si mailoval s jedním kolegou, který se mne ptal, jak řešit situaci, když není spokojen s existující nabídkou kolejí. Já mu napsal něco v tom smyslu "hlavně nezasahuj do Globalu." A mám pocit, že se mu tato rada moc nelíbila. Proč do globalu nezasahovat? Global je cosi globálního, tedy je to minimálně pro více tratí, nejen pro tu naši.

Co mohu způsobit tím, že tam ty tři modely dodám. Zdánlivě nic. Ale třeba toto: Někdo, kdo bude mít spolu s tratí 321 i moje tři tratě, si začne pod Globalem 321 stavět tu svou. A bude počítat s tím že když si kdokoliv přidá jeho trať ke trati 321, bude vše šlapat jako hodiny. U těch, co budou mít spolu s tratí 321 všechny moje tratě ano, u ostatních bude MSTS řvát, že mu chybí zarážedla a zmíněné koleje.

A poučení: Nebudu dělat chytrého, co si z toho vezmete, je na vás.

JiříkTK napsal:
Postavil jsem své dvě tratě pod stařičkým Xtrack 3.13 (a nepoužil žádné specielní koleje) a naivně jsem se domníval.....
Ahoj Jirko.
Máš pravdu. Jenše, já si myslím, že pokud MSTS řve, že mu chybí ta, či ona textura v trati, není problém ji nakopírovat z tratě jiné a autora popřípadě upozornit a požádat o doplnění. MSTS vypíše přesně cestu co kam chce, takže to není zádrhel, který by nezvládnul i začátešník. Myslím, že práci s průzkumníkem a kopírování souborů je základ práce na PC. ;) Úplně stejná situace byla při trati BP a Luhačovicích, které používají stejný Global s texturou kolejnicove_zarazedlo.ace a do Luhačovic to stavitel dodal až při aktualizaci. Řvalo to, ale nespadlo a překopírování byla otázke 2 vteřin.
S pozdravem Dan.:cool:

Dan J. napsal:
Ahoj Jirko.
Máš pravdu. Jenše, já si myslím, že pokud MSTS řve, že mu chybí ta, či ona textura v trati, není problém ji nakopírovat z tratě jiné a autora popřípadě upozornit a požádat o doplnění. MSTS vypíše přesně cestu co kam chce, takže to není zádrhel, který by nezvládnul i začátešník. Myslím, že práci s průzkumníkem a kopírování souborů je základ práce na PC. ;) Úplně stejná situace byla při trati BP a Luhačovicích, které používají stejný Global s texturou kolejnicove_zarazedlo.ace a do Luhačovic to stavitel dodal až při aktualizaci. Řvalo to, ale nespadlo a překopírování byla otázke 2 vteřin.
S pozdravem Dan.:cool:
Ano Dane, ta zarážedla jsem ale odbyl slovy "dobře, maličkost". A kopírují se do tratě. Jenomže modely kolejí (které chybí) nejsou v trati, ale v globalu. Já si je tam v klidu dodal. Můj příspěvek měl ale jiný smysl. Poukázat na to, jaké problémy mohou vyvolat neustálé tendence něco měnit v globalech.
PS: Co se týče schpností uživatelů MSTS, nevidím to tak růžově. Protože jsem vstřícný a trpělivý, dostávám v ty horší dny okolo 10-ti mailů s otázkami tohoto typu.

JiříkTK napsal:
Ano Dane, ta zarážedla jsem ale odbyl slovy "dobře, maličkost". A kopírují se do tratě. Jenomže modely kolejí (které chybí) nejsou v trati, ale v globalu. Já si je tam v klidu dodal. Můj příspěvek měl ale jiný smysl. Poukázat na to, jaké problémy mohou vyvolat neustálé tendence něco měnit v globalech.
PS: Co se týče schpností uživatelů MSTS, nevidím to tak růžově. Protože jsem vstřícný a trpělivý, dostávám v ty horší dny okolo 10-ti mailů s otázkami tohoto typu.
Ahoj, s doplněním v Global je to vlastně skoro stejné. A proč se věci mění? Vždyť jsou nové a nové modely kolejí a všeho kolem. Já tratě stavět neumím a věřím, ža je to určitě pakárna, když se furt něco mění, ale je to hold daň za reálnější a hezčí prostředí v MSTS.;) Co se týká těch uživatelů, podotýkám některých, tak u mých aktivit je to podobné a nejlepší sranda na tom je, že vypíšeš u aktivity vůz a přímý link, takže klikneš a ejhle jsi hned na konkrétní stránce s modelem a stejně mi dorazí 10 mejlů s otaázkou "Kde že jsi to stáhnul".:D:D To je zase má daň za nepoužívání jen trainsetu BP.:-P
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
.... A proč se věci mění? Vždyť jsou nové a nové modely kolejí a všeho kolem. ....
No už sice sklouzáváme tam, kam jsem nechtěl a vypadá to, jako bych chtěl kritizovat Martina. Ale to jsem neměl vůbec v úmyslu. Šlo mi o to poukázat, co to vše může způsobit.
To, že jsou nové modely kolejí, to je chválihodné, ale proto by se z globalů (jinak řečeno ze sad kolejiva, cest a silnic) neměly mazat ty starší modely, protože v jiných tratí mohou být použity. A pokud se náhodou vylepší - což byl případ úzkorozchodných výhybek od jednoho Rusa, které jsem dal ke stažení na mých stránkách - pak musí mít stejný název, jako ten starší model, který nehrazuje.

Dan J. napsal:
... MSTS vypíše přesně cestu co kam chce, takže to není zádrhel, který by nezvládnul i začátešník. ...
To je právě omyl. Simulátor nevypíše, kam to chce, on jen vypíše poslední místo, kde to hledal a nenašel. Například textury mají být v trati, ale pokud tam textura není, tak simulátor vypíše, že ji nenašel v Global.

O tomto problému a zlozvyku jsem psal nedávno a bylo to pak přesunuto tady : http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1997
a byl jsem napřed autorem trati nazván nováčkem, posléze se to drobátko rozvinulo včetně autorovy posily několika rádobyodborníků, kteří vůbec nevědí, o čem to je, ale hlavně budou na straně své modly se strefovat do mne.

[quote='JiříkTK]To, že jsou nové modely kolejí, to je chválihodné, ale proto by se z globalů (jinak řečeno ze sad kolejiva, cest a silnic) neměly mazat ty starší modely, protože v jiných tratí mohou být použity. A pokud se náhodou vylepší - což byl případ úzkorozchodných výhybek od jednoho Rusa, které jsem dal ke stažení na mých stránkách - pak musí mít stejný název, jako ten starší model, který nehrazuje.[/quote]Naopak. Výchozí modely by měly být nedotknutelné a nové i upravené by měly mít své jedinečné jméno. Takto lze docílit bezkonfliktního rozšíření Globalu, zatímco výměna modelů a jejich nahrazování stejnojmennými avšak jinorozměrovými je cesta do pekla.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře