Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Ahoj Zbyňku. Omlouvám se, ale automaticky všem tykám.:wink: Vím, že je to už hodně dlouho, a nevím jestli si to ještě pamatuješ, že jsme se ve tvém obchodě bavili o propojce Brno Židenice - Maloměřice přes Brno dolní nádraží, přes kterou je směrována nákladní doprava. Vím, že si říkal, že nemáš fotodokumentaci. Bydlím v Brně a tak se občas můžu někde zastavit s fotoaparátem a šaškovat. :D Teda fotit. Když nic, tak neva, jen, že se cestou z práce můžu zastavit k nějakému železničnímu zařízení.:wink: Problém teď nastává v Horních Heršpicích, kde probíhá rozsáhlá přestavba.

Právě mi odepsal Jirka Polák ohledně mechanických návěstidel a je to tak, jak jste psali. Mechanika je naprogramovaná jako předvěst.
Jenomže. V D1 je to jinak.
Když jsem vlak pravidelně zastavující, tak mohu do stanice jet na volno a na odjezdu může být na stůj
Když jsem vlak projíždějící a na vjedzu mám volno, tak nikdy nesmí být na odjezdu stůj.
Pokud výpravčí potřebuje projíždějící vlak ve stanici zastavit, tak se to řeší tak, že na vjezdu se nechá na stůj a po zastavení vlaku se přestaví na volno. To je signál pro fíru, že bude ve stanici zastaven a na odjezdu musí očekávat stůj. Tohle vše se dá v MSTS nasimulovat servisem, takže je zbytečné vše komplikovat fiktivní výstrahou na mechanických návěstidlech. Doufám, že to Jirka upraví.
Doufám, že se tohle od mého odchodu od dráhy nezměnilo. Není čas listovat v předpisech, ale aktivní fírové to snad potvrdí nebo vyvrátí. Jinak by musely být dva typy stejných návěstidel.

Zbyněk Šemora napsal:
Právě mi odepsal Jirka Polák ohledně mechanických návěstidel a je to tak, jak jste psali. Mechanika je naprogramovaná jako předvěst.
Jenomže. V D1 je to jinak.
Když jsem vlak pravidelně zastavující, tak mohu do stanice jet na volno a na odjezdu může být na stůj
Když jsem vlak projíždějící a na vjedzu mám volno, tak nikdy nesmí být na odjezdu stůj.
Pokud výpravčí potřebuje projíždějící vlak ve stanici zastavit, tak se to řeší tak, že na vjezdu se nechá na stůj a po zastavení vlaku se přestaví na volno. To je signál pro fíru, že bude ve stanici zastaven a na odjezdu musí očekávat stůj. Tohle vše se dá v MSTS nasimulovat servisem, takže je zbytečné vše komplikovat fiktivní výstrahou na mechanických návěstidlech. Doufám, že to Jirka upraví.
Doufám, že se tohle od mého odchodu od dráhy nezměnilo. Není čas listovat v předpisech, ale aktivní fírové to snad potvrdí nebo vyvrátí. Jinak by musely být dva typy stejných návěstidel.
Ahoj,
jo, jo, je to tak, jen bych doplnil, že to platí jen při vjezdu na volno. Při vjezdu odbočkou musí i projíždějící vlak očekávat na odjezdovém Stůj.

Jasně, já měl na mysli jednoramenné návěstidlo. Jinak je nutné si uvědomit, že fíra v reálu jede například stovkou a opravdu žádnou výstrahu nevidí, pokud se nejedná o návěstidlo se žlutým ramenem. Ale takových moc nebylo. Já si tohle pamatuji jen do Prahy hl. nádraží. Ale tam tehdy pří maximální rychlosti 10km/h to bylo i bezpředmětné.

Ještě bych doplnil, že v Dodatku (dnes TTP) mohlo být uvedeno, že v některých stanicích nemusely být projíždějící nákladní vlaky zastavovány u vjezdových návěstidel v případě, že odjezdové návěstidlo bylo na "Stůj". Samozřejmě to bylo v případech, kdy bylo dle místních poměrů zaručeno, že vlak bezpečně zastaví (rozhledové poměry, stoupání apod.)

Cituji své prohlášení ze dne 23. listopadu 2007 z vlákna Dvoukolejka jako reakci na stejnou diskuzi o vazbě mechanického vjezdového a odjezdového návěstidla
JiříkTK napsal:
V souladu se skutečnou železnicí jsem tu vazbu zrušil, takže zůstává stůj, volno a jízda odbočkou (v noci dvě zelená světla). Opravený sobor bude na netu počátkem týdne ........
Tak ji zrušte taky, nic vám v tom přece nebrání.

Nevím jak ostatní, ale já se ve scriptech nikdy nehrabal a přenechám to raději odborníkům, protože je špatně když pravá ruka neví, co dělá levá. A ještě k tomu, levá ruka se v systému script nevyzná:D.
Jirka Polák poslal včera večer opravu, tak to někdo testněte, jestli jízda na blok je už OK.
zde ke stažení
Nakopírovat do adresáře Breclav - Praha, přepsat.
Pokud někdo vydáte aktivitu, kde je tohle potřeba, tak použijte tento odkaz na opravu. Já tento soubor dám až do další aktualizace. (pokud vše bude OK)

Zbyněk Šemora napsal:
Nevím jak ostatní, ale já se ve scriptech nikdy nehrabal a přenechám to raději odborníkům, protože je špatně když pravá ruka neví, co dělá levá. A ještě k tomu, levá ruka se v systému script nevyzná:D.
Jirka Polák poslal včera večer opravu, tak to někdo testněte, jestli jízda na blok je už OK.
zde ke stažení
Nakopírovat do adresáře Breclav - Praha, přepsat.
Pokud někdo vydáte aktivitu, kde je tohle potřeba, tak použijte tento odkaz na opravu. Já tento soubor dám až do další aktualizace. (pokud vše bude OK)
Herdek fix, že jsem na to fórum vlezl až teď. Už asi 3 hoďky jedu tu aktivitu co opravuji a o niž jsem tu výše psal a tak bych to poznal hned. Nevím, když to dodatečně přepíšu (přeinstaluji), jak se bude aktivita chovat. No nic, oprava stažena. Aktivitu dojedu do Prahy a pak nainstalnu a pojedu znova. On je první problém hned za Chocni a tam aktivita začíná.
S pozdravem Dan.:D

Ahoj Zbyňku.
Takže oprava návěstidel vyzkoušena a paráde.;) Na 40km/h už mne to nedegraduje. Tímto jsem odeslal i opravenou aktivitu k vydání a přihodil jsem staženou opravu k aktivitě.

Díky moc za tento ubdate návěstidel Jak Jirkovi Polákovi, tak tobě za vyřízení celého problému.

S pozdravem Dan.;)

Děkuji Romanovi za modely některých originálních mostů na staré Přibyslavce. Ocelový most na staré trati je od Lubomíra z Tišnovky. Ale vůbec nemám tušení, jaký typ mostu je přes řeku u hlavní trati. Zatím musí stačit koridorový. Žádná fotka není. Asi by to chtělo tam nějakým způsobem zajet a nafotit. Ale v té džungli to asi bude problém.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/2010pribyslavka1.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/2010pribyslavka2.jpg
Udělal jsem i jednu finální oázu pro informaci, jak by krajina mohla vypadat. Na té holé louce mi to místy připadá divoké a řeka jak před rozvodněním. Také tento živel v editoru ukočírovat není nic jednoduchého. Zvláště v kopcích.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/2010pohled.jpg

Zbyněk Šemora napsal:
Ale vůbec nemám tušení, jaký typ mostu je přes řeku u hlavní trati. Zatím musí stačit koridorový. Žádná fotka není. Asi by to chtělo tam nějakým způsobem zajet a nafotit.

Zdravím Zbyňku,
měl bych takový nápad. Co tam tak zajet a prohlídnout si to sám? Podle screenů to má od skutečnosti hodně daleko co se týče vzdálenosti mostů. Soumostí, nazývané "trojmostí", která jsou mimochodem dvě (druhé u Ronova n/S) jsou ve skutečnosti mnohem blíž. Koridorový most je provizorně usazený, to chápu, logicky je to nesmysl už jen díky tomu, že naše trať koridorem není (ale sám jsem to odůvodnil, chápu a neberu to za zlé). Most je tam podobný, jako v Brně Obřanech - model od Deteria. Most má jeden oblouk přes řeku.

Je to spousta a spousta věcí, které z videa neuvidíte a to sám určitě víte. Kdyby jste podnikl něco jako "cyklovýlet 250", trať by byla zase o kousek blíž realitě. Ovšem ta "džungle" to nedovoluje. :roll:

Snad se tu nestrhne ostrá debata, řekl jsem jen to, co si myslím o stavbě. S pozdravem Heme

P.S.: Nebo to má být počítačová podoba ronovského trojmostí???

Jak to vypadá s objekty mezi Tišnovem a Dolníma Loučkama? Kdyžtak bych mohl něco nafotit, ale nevím, v jaké rozpracovanosti je zdejší část tratě...

heme napsal:
Zdravím Zbyňku,
měl bych takový nápad. Co tam tak zajet a prohlídnout si to sám?
No to je nápad. Nastartuj svou soukromou helikoptéru a jdeme na to. :D
Ale jen tak mimochodem, tam je to tak zarostlé, že finálnímu uživateli to bude stejně jedno. Z mašiny je vidět jen zábradlí. :D:D:D
Teď vážně. Jestli máš terénní auto, tak to vidím reálně. Nějaký víkend, vše se objede, zbytek dojde pěšky a dle možností nafotí. Ale to jsem už naznačoval v předchozím příspěvku.

Zbyněk Šemora - Naprosto souhlasíms tím, že to z mašiny téměř nespatřím, zarostlost v úseku HB - Sázava u Žďáru je opravdu nezvyklá. Třeba takové kamenné zářezy mezi Nížkovem a Ronovem, to je pošušňání. Jsem docela zvědav, jak si s tím vyhrajete. Jsou to dny a dny strávené u počítače. Kdysi mě napadlo využít modely, u kterých by bylo součástí i nějaká vegetace. Převážně tráva a nízké křoviny. Místní úsek (podobný je i u Křižanova) je porostlý malými smrčky a vyšší trávou. Zarovnání terénu je těžké, kameny se zde jen těžko nějak poskládají, navíc oproti TRS editoru mi v MsTS schází "objekt", který se přilepí na terén a to ať už rovný, nebo nějakým způsobem zakřivený - prostě objekt, který kopíruje terén v jakémkoli sklonu, či zakřivení. Už jen díky této absenci budeme u tratě 251 používat 3D model sklalních zářezů. Příkladem může být třeba Rožná.

Ale to jsem odbočil od trojmostí :) Znovu jsem se na ně zadíval a už si vpomněl, že to jsou obrázky obou soumostí. Abych pravdu řekl, zklamu Vás. Nenavštívíme ani jedno už jen kvůli tomu, že nemám řidičák, natož tereňák :-D
Kdybych měl doma nějaké fotky z obou míst, klidně Vám je pošlu (ať pořád jen nekritizuju). Zkusím se podívat, ale šance je mizivá.

S pozdravem Heme

Fotky z Přibyslavky mi dal na slezině Deterio (děkuji), ale bohužel mu došel v půli cesty z Přibyslavi do Sázavy film (baterie) Ale byl tam i Heme a myslím také fotil o 106 (takže jaká že mizivá šance :-))). Z těchto fotek Roman postavil betonový a kamenný podjezd.

Jinak si nikdo nepleťte trať v simulátoru s plastickou turistickou mapou. V našem případě je prioritní to, co je vidět z mašiny. V MSTS je také úplně jiná perspektiva. Například přesně vygenerovaný terén, který někteří stavitelé používají nemusí být vždy to pravé ořechové. V reálu vidíme například hory vzdálené 10km, v MSTS jsme omezeni dohledností max 2km. Proto se takové klasicky viditelné kopce musí posunout mnohem blíže. V MSTS je nutnost přesný profil trati, aby zkušený fíra, který přesedne z reálu do MSTS, svou trať dle chování vlaku poznal. Tratě 230,250,251 jsou na to velmi háklivé. Pokud tohle udělám špatně, tak to sebehezčí krajina kolem už nezachrání.

Heme: Jestli chceš něco pro dobro věci udělat, tak vymodeluj nějaké věci pro tyto tratě. Nebo si to schováváš pro vlastní projekt? Jak už jsem psal v jiném vláknu, stavění tratí není pro Váš věk, jinak Vám život opravdu uteče, ani se člověk nenaděje. Tajně jsem doufal, že pošleš nádraží, co máš vymodelována a začne nějaká normální spolupráce, ale bohužel nic. Ale nic se neděje. Klídek. Možná překvapíš vlastní prací a mnohem pečlivější. Začátkem prosince vydám aktualizaci, některá místa nechám "úmyslně" prázná a snad to někoho vyhecuje vymodelovat další objekty, kde něco důležitého chybí.

Je to opravdu moc pěkná práce, už se moc těším. Tak jen tak dál :)

heme napsal:
Zdravím Zbyňku,
měl bych takový nápad. Co tam tak zajet a prohlídnout si to sám? Podle screenů to má od skutečnosti hodně daleko co se týče vzdálenosti mostů. Soumostí, nazývané "trojmostí", která jsou mimochodem dvě (druhé u Ronova n/S) jsou ve skutečnosti mnohem blíž. Koridorový most je provizorně usazený, to chápu, logicky je to nesmysl už jen díky tomu, že naše trať koridorem není (ale sám jsem to odůvodnil, chápu a neberu to za zlé). Most je tam podobný, jako v Brně Obřanech - model od Deteria. Most má jeden oblouk přes řeku.

Je to spousta a spousta věcí, které z videa neuvidíte a to sám určitě víte. Kdyby jste podnikl něco jako "cyklovýlet 250", trať by byla zase o kousek blíž realitě. Ovšem ta "džungle" to nedovoluje. :roll:

Snad se tu nestrhne ostrá debata, řekl jsem jen to, co si myslím o stavbě. S pozdravem Heme

P.S.: Nebo to má být počítačová podoba ronovského trojmostí???

Tak jsem na ty vzdálenosti soumostí koukal na letecké mapě a sedí +/- metr.
A objekty s vegetací nejsou k mání. Sám jsem se o to pokoušel a jeden most měl ve finále víc polygonů než kvalitní model vozu. K připojení jednotlivých částí jsem musel dokonce použít nástroj "select and link". Ale to Vám asi nic neříká..... Váš příspěvek by měl hodnotu, pokud by jste napsal asi toto: Most přes řeku na zobrazeném soumostí je v reálu podobný ..... V současné době dokončuji ocelový most který má i náspem při nastavení LOD 250 m. téměř 5 000 polygonů, pokud bych tam přidal ještě nějaké stromky ( a ty musí mí LOD minimálně 750 m) , tak si asi moc nezajezdíme..... Ona taková hlubší znalost taky není na škodu, hlavně pro kritika. Já se snad začnu věnovat TRS :D

Jinak se olouvám za kritiku která mi asi ani nepřísluší :eek:.

Naposled editoval moderátor:

heme napsal:
...navíc oproti TRS editoru mi v MsTS schází "objekt", který se přilepí na terén a to ať už rovný, nebo nějakým způsobem zakřivený - prostě objekt, který kopíruje terén v jakémkoli sklonu, či zakřivení. ...

Klavesu N a H znas? N zarovna objekt s terenem i ve sklonu a H posadi objekt na teren.

Zbyněk Šemora - Klídek :) Deterio už mi taky dal kapky, takže něco pošlu. Vámi napsaná věta ohledně stavění v našem věku je to, co mi už dlouho leží v hlavě. Každopádně nemám nejmenší důvod schovávat si své modely u sebe na HDD, natož je soustředit pouze pro svůj projekt. Jsou to obyčejné krabice, které mají hodně polygonů a graficky slabé textury. Je to dílo začátečníka, který se o něco pokoušel. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Neříkám, že se za své objekty stydím, když se ale dnes podívám na domek z Hrabovky, docela se tomu směju. Je to hrůza. Tolik polygonů, které jsem narval do zábradlí, nebo třeba někde nesmyslně vymodelované plochy atd atd mě prostě brání vydat další modely z důvodu toho, že bych se nad nimi zase musel v brzké době zastavit a říct si, proč jsem to tak udělal. To platí pro Ostrov. Polygonově jsem spokojený, ovšem textury perónů se mi nelíbí, rozhlas by také potřeboval upravit a toto všechno dá další hodiny strávené u PC. Mám málo času - to je na dlouhé vyprávění. Například zaoblení, musel jsem to udělat přesně podle tehdejší naší tratě 250, sebralo mi to spoustu času. nedávno jsem se dozvěděl, že máte jiný poloměr, než jsme měli my - tzn. další hodiny strávené zarovnáváním. A už máte sobotu večer a neděle se přehoupne jako nic a už vstáváte ve 4:00 a jedete do školy. Když k tomu připočtu návštěvu příbuzných, jízda do Ostrova pro nafocení, no co mi potom zbyde za čas. Budova Ostrova by jakštakš byla, když změním texturu peronů, hotovo. Problém je v tom narovnávání. Jinak je na tom Sklené, perony by až na rozhlas byly, budova by potřebovala přefotit (protože ve Skleném je fasáda načervenalá), přemapovat podle potřeb a může to jít ven. Co dalšího by z těchto dvou modelů šlo jsou perony ve Vlkově a budovy Sázava a Pohled. Jenže já už nechci nic slibovat. Sám jsem poznal, že to prostě nejde podle mých představ. Kdyby Vaše tratě 250 a 251 kolejově odpovídaly tomu, co si představuju, náš projekt nikdy nespatřil světlo světa. Neříkám, že Vaše trať je fikce, to bych si nedovolil, ale opět se otevírá otázka BP x XTracks...

Roman - Ne, v pořádku. Je dobře, že jste se zapojil. Máte naopak pravdu, spousta věcí mi ještě moc neříká :-) Ohledně těch trojmostí. Až při psaní předchozího příspěvku mi došlo, že to jsou screeny OBOU trojmostí, myslel jsem, že to je fotka jednoho a toho jistého trojmostí. Teď vše sedí i mně, omlouzvám se, chyba byla na mé straně.

Kosac - Stejná odpověď, jako u Romana, neznám :eek: Já přes editor nejsem, já jen okrajově ty 3D. Je těžké srovnávat TRS s MsTS, u TRS se používalo "spline" - objekt například trávy, který se natáhl do takové vzdálenosti, jakou jsme potřebovali s tím, že to v plném rozsahu kopírovalo všechny nerovnosti bez ohledu na to, jestli byl 3D model zespodu rovný, či ne.

Teda koukám, že jsem si to tady dost zavařil :eek:
Jen ještě na závěr doplním to, že ty první momenty okolo Projektu 251 byly tak "horké" díky mému zachvácení do hry MsTS. myslel jsem si, jak nevymodeluju všechno, co jen půjde. Realita je ovšem jiná. Toužil jsem tehdy napodobit, ba skoro udělat shodnou trať, jako má Lubomir svůj zkušební polygon. On má hodně věcí podle skutečnosti. Ač jsem ten polygon (pan Šemora ví co mám na mysli) nikdy nespatřil, nezahrál, myslím si, že pokud by se tam dodělal ten zbytek s krajinou, bylo by to, po čem jsem toužil. Dodělat zbývající mosty, co kolega nestihl, vlečku DIAMO by snad nebyl takový problém. Určitě by mi to vzalo mnohem míň času, než stavět trať s krajinou celou znovu.

O tomto jsem ale s kolegou Lubomirem nikdy nehovořil. Možná mi z úst vyjelo to co nemělo, ale nač to v sobě dál tutlat.

Heme
P.S.: Sami vidíte, že editor mi nic neříká a trávit další čas jeho zkoumíním by asi nevedlo k úspěchu...

Naposled editoval moderátor:

Chlape, nějak jsi se rozpovídal. Ale pro tvou informaci, u mé 251 všechny poloměry odpovídají reálu přesně na metr (u jednokolejky to není problém), tak nevím, co se Ti nelíbí. Jinak s perony ve Skleném a Vlkově si nedělej hlavu. Roman je už vymodeloval a dávno jsou osazeny. Ale budova chybí. Pokud máš model Ostrova, tak ustřihni jen budovu, perony budou muset být zvlášť.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře