Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha archiv #8

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Tak jsem vcera sestavil nove PC a hned na nej nainstaloval trat Bratislava - Praha...

Pane Semoro, mate muj nezmerny obdiv. At si tu kdo chce rika, ze je usek pres Vysocinu nedodelany, neni to pravda. Jezdim jako kastan pres HB pravidelne mezi Chotebori a Prahou a kdyz jsem vcera vzal jako prvni jizdu laminatku a provezl se s ni do Kutne Hory, tak jsem celou cestu vedel, kde jsem, protoze jsem ta mista v pohode poznaval.

K naprostemu stesti by mi chybel uz jen kousek 238 z HB do Chotebore nebo Zdirce n/D, ale to po vas chtit nemuzu :) Takze dekuju za uzasny vanocni darek, preju klidne svatky, hodne zdaru, sil a zdravi do noveho roku a at vas neprejde vas stavitelsky elan! :)

PS: jen jedna kosmeticka drobnost, ktere jsem si vsiml cestou - na zahradce strazniho domku pred Golcovym Jenikovem ve smeru od Svetle ve skutecnosti nestoji mechanicke navestidlo, ale mechanicka predvest a ranzirka. Ale to uz je vazne jen nepodstatny detail :)

Ahoj! Chci se zeptat jak se stane toto:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img384.imageshack.us/img384/5595/nvstidlamh2.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img384.imageshack.us/img384/nvstidlamh2.jpg/1/w1025.png[/URL]
Jedu "Prohlížení tratě" od Blanska a v Židenicích je postavená výměna od Kuřimi. V aktivitě bych to chápal ale v prohlížení tratě? Musel jsem tedy projet STŮJ a "říznout" výměnu. Díky za vysvětlení

Hynďa napsal:
Ahoj! Chci se zeptat jak se stane toto:
...
Jedu "Prohlížení tratě" od Blanska a v Židenicích je postavená výměna od Kuřimi. V aktivitě bych to chápal ale v prohlížení tratě? Musel jsem tedy projet STŮJ a "říznout" výměnu. Díky za vysvětlení
Mělo by stačit pouze přehodit výhybku, ne?
Návěst na návěstidle se změní na volno a ani nemusíš řezat výměnu... :)

baresm napsal:
Mělo by stačit pouze přehodit výhybku, ne?
Návěst na návěstidle se změní na volno a ani nemusíš řezat výměnu... :)
To mi teda pověz jak ji mám přehodit. To bych musel jet z druhé strany.

Hynďa napsal:
To mi teda pověz jak ji mám přehodit. To bych musel jet z druhé strany.
Neuzavírá se tam někde z druhé strany smyčka (oklikou přes celou ČR)?
Pak to dělává přesně toto.

mikulda napsal:
Neuzavírá se tam někde z druhé strany smyčka (oklikou přes celou ČR)?
Pak to dělává přesně toto.
No ta kolej, která tam přichází (ta ze které je postaveno) přichází od Kolína přes Havlíčkův Brod a já jedu po trati taky od Kolína ale přes Třebovou tak jestli myslíš tohle...

Hynďa napsal:
No ta kolej, která tam přichází (ta ze které je postaveno) přichází od Kolína přes Havlíčkův Brod a já jedu po trati taky od Kolína ale přes Třebovou tak jestli myslíš tohle...
Ano, tohle myslím. Koukni se, jestli se neuzavírá smyčka třeba přes Prahu, pokud ano, zkus přehazovat výhybky ZA sebou.

Ad Hynďa + Mikulda
srdečně zdravím a přeji hezký Štědrý večer. K popisované problému bych si dovolil tolik:
1) Obávám se, že popisovaná situace bude důsledkem jednoho z mnoha "kostlivců ve skříni" které nám tam zanechali původní tvůrci softwaru.
2) Stav před uzavřením dráhy do kruhu - problém který jsem opravdu tisíckrát zkoušel - je neidetifikovatelný - tedy jakoby se nic neděje ALE v momentu přehození té osudové výhybky nastane okamžitý pád.
3) Přehazování výhybek za sebou - mám odzkoušeno n-set krát - nic nepomáhá. Snažil jsem se tento stav ošulit tím, že jsem dokonce s tramvají kousek do té odbočky zacouval, abych "nepřítele" zmátl - leč ten se nenechal oblafnout a uchoval si v paměti skutečnou projetou dráhu a v mometně přehození poslední výhybky uzavírající kruh - kolaps
4) Na trati 321 (dokonce to na mém PC funguje v obou jejich verzích) je při jízdách od Třince pro směr Bohumín potřeba přejet na západním zhlaví na prostřední kolej. V režimu "Volná jízda" tuto výhybku musím přestavět příkazem Shift+G (tedy jako kdybych stavěl výhybku za sebou) - jinak se nepohne a musím jet přes Havířov .... Při tvorbě Aktivity - "paprsek" budoucí dráhy po přestavění této výhybky v A-Editoru si za sjezdovou výhabkou sám vyrobí jakýsi otočný bod a zamýšlená dráha pak nekončí kdesi v Bohumíně - nýbrž v Žilině na šturcu
5) Na svojí cvičné trati tram Ustí nad Labem (kde se dobře nadlabem...) byl v Trmicích koncový úsek trati jako jednokolejka - ukončená smyčkou.
Tyto dvě výhybky (tedy konec dvojkoleky a výhybka ve smyčce) se nepochopitelným způsobem funkčně spojily tak, že přestavění jedné inicializovalo změnu postavení té druhé ......
6) Takže těch "kostlivců ve skříni" tam bude schovano ještě habaděj. Jedinou nadějí všech příznivců MSTS je, že časem i tyto problémy postupně odstraní bratři Vansové, ale protože jsou silně zaneprázděni budeme si muset trochu posečkat. Jinak touto cestou jim veřejně děkuji za jejich dosavadní práci, hluboce smekám a doufám, že je nic nebo nikdo (a hlavně Nikdy) "nevytočí" tak aby svůj projekt ukončili.
P.S. - někdy když zde vidím ty žabo-myší hádky a sváry ...... tak je mi smutno

Ale trať přes Třebovou a přes Havlíčkův Brod spolu smyčku netvořej nebo jo?

pepeQ-2 napsal:
Na svojí cvičné trati tram Ustí nad Labem (kde se dobře nadlabem...) byl v Trmicích koncový úsek trati jako jednokolejka - ukončená smyčkou.
Tak teda postavit v MSTS jednokolejku ukončenou smyčkou, to chce pořádný kus odvahy :D
Já jsem měl v jedné cvičné trati takhle schovanou smyčku a při příjezdu na onu výhybku (která vlastně by měla být přehozená do obou směrů najednou - jednou přede mnou a podruhé za mnou přes šest stanic) se to chovalo přesně takhle - návěstidlo na stůj a když jsem ho projel, tak to na výhybce viditelně škublo, ale přejelo bez vykolejení. I v MSTS se dá tedy říznout výhybka :D
Pokud jsem přehodil určité výhybky za sebou (do šturců), problém nenastal.
Hynďa napsal:
Já nevím, BP nemám, proto jsem ti napsal, aby ses na to podíval.

mikulda napsal:
Hynďa napsal:
Já nevím, BP nemám, proto jsem ti napsal, aby ses na to podíval.
Já myslel že víš jak tratě vedou ve skutečnosti. V Brně (právě na těch výměnách, se kterými je problém) se rozdělí. Jedna jde přes Třebovou a druhá přes HavlBrod. V kolíně se opět spojí do jedné a pokračují na Prahu.

Ad Mikulda + Hynďa

Trať přes HB a přes ČT vzájemě kruh neuzavírají - troufnu si to tvrdit s přesnosti 92% :-)
Ale opravdu, věřte, že kdyby se k tomu schylovalo - nic Vás neupozorní jen ten bleskový pád softwaru Vás upozorní, že tu poslední výhybku jste měl nechat v původním směru ..... :-)
- jo ten skokový pohyb přes výhybku si také pamatuju, to mi tam dělalo také ....1
- a co se týká přestavování výhybek za sebou - divím se že to bylo něco platné. Já mám na rozdělané Bratislavě problémy s linkami 1 a 7. Obě končí smyčkou. Ač jsem za sebou stavěl vyhybky do odvrácených stran !jako vzteklej" bylo mi to ho.....ubeles platný ! V domění že to spadnout nemůže protože jsem na ujeté dráze přestavěl za sebou (moment) ......
celkem 7 výhybek do teoreticky bezpečných směrů ..... ten zlý a škodolibý kostlivec v té skříni trpělivě čekal než zmáčknu klávesu G - na poslední výhybce do smyčky Gaštanový Hájik a BUM - PRÁSK.... a bylo vymalováno. Takže se sedmičkou se musí zajet k vrátnici vozovny Krasňany a otočit se na trojúhelníku ... no a pro jedničku na Hlavnej stanici jsem musel vyrobit štrucík, který mne sice deptá protože tam nikdy nebyl - ale je to nutná ulitba těm zatrachtělejm kostlivcům .....
Také důvod proč jsem si zvolil BA 1973 - je skutečnost že v tehdejší tamní malé sítí tram bylo hodně trianglů a tak většina linek nemá žádný problém .... :-)

pepeQ-2 napsal:
Ad Mikulda + Hynďa

Trať přes HB a přes ČT vzájemě kruh neuzavírají - troufnu si to tvrdit s přesnosti 92% :-)
Ale opravdu, věřte, že kdyby se k tomu schylovalo - nic Vás neupozorní jen ten bleskový pád softwaru Vás upozorní, že tu poslední výhybku jste měl nechat v původním směru ..... :-)
- jo ten skokový pohyb přes výhybku si také pamatuju, to mi tam dělalo také ....1
- a co se týká přestavování výhybek za sebou - divím se že to bylo něco platné. Já mám na rozdělané Bratislavě problémy s linkami 1 a 7. Obě končí smyčkou. Ač jsem za sebou stavěl vyhybky do odvrácených stran !jako vzteklej" bylo mi to ho.....ubeles platný ! V domění že to spadnout nemůže protože jsem na ujeté dráze přestavěl za sebou (moment) ......
celkem 7 výhybek do teoreticky bezpečných směrů ..... ten zlý a škodolibý kostlivec v té skříni trpělivě čekal než zmáčknu klávesu G - na poslední výhybce do smyčky Gaštanový Hájik a BUM - PRÁSK.... a bylo vymalováno. Takže se sedmičkou se musí zajet k vrátnici vozovny Krasňany a otočit se na trojúhelníku ... no a pro jedničku na Hlavnej stanici jsem musel vyrobit štrucík, který mne sice deptá protože tam nikdy nebyl - ale je to nutná ulitba těm zatrachtělejm kostlivcům .....
Také důvod proč jsem si zvolil BA 1973 - je skutečnost že v tehdejší tamní malé sítí tram bylo hodně trianglů a tak většina linek nemá žádný problém .... :-)
A jak je to tedy řešené na Vysočině? Tu trať sice nemám ale pokud vím tak v konečných stanicích smyčka je.

Já postavil repliku úzkokolejky v Solvayových lomech s návěstidly (dvě smyčky a jednokolejný úsek mezi nimi) a ono to při uzavření kruhu šlo projíždět. akorát se zasekly výhybky.

Ad Hynďa

teď jsem vážený pane kolego trochu zmaten. Vysočina = máte na mysli samostanou trať tohoto názvu, nebo nově dokončený úsek tratě pana Šemory ?
Vysočinu nemám - a co se týká Vysočiny u pana Šemory (Brno - HavloBrod - Kutná Hora) tak tu teď hobluju s laminátkou 5 den :-) a nikde tam nebezpečí nehrozí. Při jízdě od Blanska hned za posledním tunelem, jsou tuším nějaké odbočky, které směrově by teoreticky mohly navázat na trať směrem na Kolín (přes HB), ale pokud mne moje zkušenosti neklamou, tak Kolín ve směru od KH v klidovém stavu všechny výhybky by Váš potenciální paprsek dráhy budoucí navedly na směr Nymburk do šturcu za zast. Ovčáry ...
Pokud se nemýlím, tak snad jediné potenciální nebezepčí "zacyklení" tratě pana Šemory by mohlo hrozit v pražském uzlu, ale má to nějak zajištěné volbou přímých a odbočných směrů tak, že se mi to ještě nestalo - a to prosím zdůrazňují že rád jezdim s řadou E669.1,2 Pn nebo Vn vlaky z Holomóca až na Smíchovské nádraží. Při první jízdě Malešickou spojkou a přes Vršovice jsem se bál a čekal, kdy to příjde - a ono to nepřišlo - krásně jsem dojel na Smíchovském nádraží ....

Hynďa napsal:
Ahoj! Nezdá se vám stmívání v trati trošku předčasné?
"obrázek"
V zimě se sice stmívá dřív ale aby byla takováhle tma už v 15:20... Nezdá se vám?
Zbyněk Šemora napsal:
A není zrovna zatmění slunce?
Počasí dělal Blackvolf, ale .....
Hynďa napsal:
.... To se pak ale všechny aktivity a každá jízda v MSTS odehrává v jeden den. Nechtělo by to udělat spíš nějaký průměr?
Kouknul jsem do envfiles a počasí ZIMA/JASNO v originál trati BP je z 2.6.2006 (přechod ze dne na noc v 15:10 hod) a jde tudíž o soubor, který nebyl mnou upravován a je nějaký starý - původní. Na mých stránkách je "počasí" do této trati aktualizované a v zimě je přechod den/noc nastaven na 16:22 hod.

Ono je to vše o kompromisu. Pokud by jsme chtěli větší rozmanitost dob stmívání a rozednívání muselo by existovat víc souborů pro jednotlivá "počasí" a pak by se tyto soubory v adresáři ENVFILES musely ručně přehazovat.

Zkouším teď laborovat s prográmky Kosmos a Sky conducter, které by měly takovéto prohození umět. Uvidím a až něco vyšpekuluju dám vedět.

Pokud se někdo bojí obřích smyček, tak to už dávno otestoval Michal T. Jel s panťákem volnou jízdu z CHocně přes Hradec a vrátil se do Chocně přes Kostěnice. Při vjezdu na výchozí kolej se stalo jen to, že vlak tam nenajel plynule, ale rovnou na tu kolej skočil. Někde v historii korespondence mám obrázky. Ale že v aktivitě takový stav jen tak nenastane, jsem dokázal v aktivitě Topírna noc, kdy se jezdí cik cak po Praze a okolí a žádné zacyklování na smyčkách nenastalo.

pepeQ-2 napsal:
Ad Hynďa

teď jsem vážený pane kolego trochu zmaten. Vysočina = máte na mysli samostanou trať tohoto názvu, nebo nově dokončený úsek tratě pana Šemory ?
Pardon, tušil jsem že nastane takovejhle zmatek. Špatně jsem se vyjádřil - myslel jsem fiktivní trať Vysočina.

Zbyněk Šemora napsal:
Pokud se někdo bojí obřích smyček, tak to už dávno otestoval Michal T. Jel s panťákem volnou jízdu z CHocně přes Hradec a vrátil se do Chocně přes Kostěnice. Při vjezdu na výchozí kolej se stalo jen to, že vlak tam nenajel plynule, ale rovnou na tu kolej skočil. Někde v historii korespondence mám obrázky. Ale že v aktivitě takový stav jen tak nenastane, jsem dokázal v aktivitě Topírna noc, kdy se jezdí cik cak po Praze a okolí a žádné zacyklování na smyčkách nenastalo.
No ale jak jsi viděl na screenu, někde tam nějaká špatná smyčka je. Mimochodem když jsem jel z Třebové tak jak tam těsně před Semanínem přichází ta spojka (tuším od Třebovic v Čechách?) tak z té bylo taky postaveno a po nesprávné stůj. Už tam jsem se nad tím pozastavil no a pak Židenice a tam bylo stůj pro mě.

Stejně by mě zajímalo jak jste to udělal , já už jel tolikrát jízdu z Prahy do Bratislavy a klidně ještě zpátky a nikdy jse mi tohle v židenicích nestalo

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře