RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha
Václave, to je dobré, za to určitě trávíš víkendy a večery lepším způsobem než u MSTS. Je to jen koníček, nikoli závod, kdo bude rychlejší nebo, kdo toho postaví víc. Já jsem Berouny tuto aktualizaci neplánoval. Ale když mi Martin T poslal most IQ a tunely a já dostavěl k tomuto místu koleje, probudily se ve mě opět vzpomínky na dráhu a výsledek jsou koleje do téměř Zadní Třebaně. Přitom z šichet na Berounech jsem nikdy moc nadšený nebyl. Nevím, co se mi na nich nelíbilo. Asi skutečnost, že než se člověk na Smíchově zabydlel na jednom stanovišti byl Beroun a bylo potřeba se přestěhovat na druhé stanoviště. A tak třikrát až čtyřikrát dokola. Jezdil jsem na tomto úseku asi 10 let. Sice v Benešovském turnuse, ale nějaké pendly jsme tady měli a další byly na vlóžo. Ale nikdy jsem si nevšiml, že tady není zesilovací vedení. Proto to nebudu řešit ani v MSTS

. Obdivuji nadšence, co takové detaily sledují.
Nejhezčí úseky považuji za Beroun - Karlštejn, ale bohužel v létě z toho moc z vlaku nemáte, protože není vidět nic víc než křoví a stromy kolem kolejí. Okolní skály, musíte věřit, že tam jsou

. Nezapomenutelný byl také ze Všenor nájezd na most přes Berounku do Mokropes. Pak jsem měl rád úsek Radotín - Smíchov. Většinou se v Chuchli nestavilo a ve finále to byla cesta domů

V Berouně na nocležně jsme dostávali ohřívanou mraženou večeři. Sice to nebylo ono, ale když byl hlad, chutnalo i tohle. Ale muselo se to spláchnout plnotučným Staropramenem koupeným v kiosku na Smíchově.
Jinak na jiných nocležnách bývalo normální čerstvé jídlo. Ale kvalita jak kdy. Pamatuji si, jak oba parťáci z dvojitého panťáku nechtěli večeři (měli kastról z domova), tak jsem si mohl dát trojitou porci masa. A když jsem odřezal flaksy, tak z toho byla s bídou normální porce pro jednoho.
Zkrátka stavění tratí do MSTS jsou inspirovány mými vzpomínkami. Chtěl bych ještě poděkovat všem modelářům objektů. To je druhý hnací motor, kterému se už nedá odolat. Když jsem viděl na obrázku od Honzy Švece nádraží Chlumec nad Cidlinou. Hned jsem si vzpomněl na historku, když jsme tam měli spaní a večeřeli, tak se tam vloudil nějaký opilec a začal se posmívat mému tlustějšímu parťákovi. On byl bývalý voják a přešel hned do protiútoku a pupkem překvapeného pobudu vystrkal z místnosti.