Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou archiv #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou

Chci se zeptat zda-li do budoucna budete stavet smerem na ceske budejovice ?

Ronoath napsal:
Vykašli se na sliby jakýchsi serverů, projdi si sekci FAQ. Případně napiš SZ, třeba mě;-)
Hele zas náš server nepodceňuj :D Ale zkus si to pročíst,jelikož jsem pryč a zřejmě dnes vydám 4 kapitoly.1 už je vydeaná :wink: Více ve FAQ.Ale bude tam spíš vše co se týká stavby trati a jak víte,tak PATHS se dává hold až nakonec.

aaaa8 napsal:
Chci se zeptat zda-li do budoucna budete stavet smerem na ceske budejovice ?
Ano, Stavitelxx bude stavět směr ČB, až na to bude čas.

Dnes jsem opět dělal technickou podporu Martinovy trati při instalaci aktualizací u přátel.
Mají DVD od aktualizace 9 a průběžně jim trať aktualizuji společně se svou.
Martine mám dvě věci. Pokud tam zařazuješ aktivity, tak by tam měla být i složka consists (pokud máš výběr vozidel s TBP, tak není nutné stahovat stovky mega vozidel, které uživatel už má). Proto jsem tyto Activity Moverem odsunul. Ale zbyly tam některé trasy, asi vstupní body.
Věc první, asi 70% jich bylo nefunkčních, potrhaných.
Věc druhá, když děláš vstup pro volnou jízdu, není třeba trasovat například Praha - Košice, ale stačí z Prahy udělat začátek trasy a po asi 10m trasu ukončit. Efekt je stejný, jen MSTS se načítá 100x rychleji. A za další, je 100x menší pravděpodobnost, že při úpravách trati a nádražích se vstupy potrhají a znefunkční.
Pak jsem ještě musel vytvořit jednoduchou aktivitu, jinak MSTS po načtení ihned spadne. (To samé se týká i BP bez aktivit)

Pak jsem byl zvědav na Břeclav, ale mám pocit, že tam máš starou verzi kolejiště nádraží, jako mám já. Ale na fotkách co jsi zveřejnil máš vše zastavěno a mám pocit, že i modernizováno. Už jsem z toho volaký zmatený. :-)

Ale jinak obdivuji, jak rychle dokážeš pokládat koleje. Jen je škoda, že to máš v jedné rovině. U nás v nížinách to tady máme také trochu zvlněné. :-) Já měl takový sen, že bych výhledově propojil Marchegg s Hohenau a ty si to našněruješ rovnou do Vídně, kam bych se bez podkladů bál, že zabloudím. A ty to máš až do šturcu. Dobrý.

Ahoj Zbyňku, já posílám složku Consists na DVD a pokud v dalších aktualizacích tvořím aktivity, tak do dané aktualizace zařazuji jen ty soubory, které se změnily. To znamená, že například Consists v aktualizaci vůbec nejsou, protože zůstaly stejné jako je má každý z DVD.
Sice bych je do těch aktualizací mohl zahrnout, přece jen to nezabírá tolik místa, jen jsem chtěl vysvětlit, že není nutné dávat do aktualizací soubory, které se nijak nezměnily.
Ale mám pocit, že v několika posledních aktualizacích už jsem to tak udělal, zahrnul jsem do nich všechny soubory, které se týkají aktivit, jen nevím ve kterých aktualizacích to tak je, už je jich tolik, že v tom začínám mít zmatek:D
To že je lepší vstup pro volnou jízdu ukončit po 10 metrech jsem nevěděl, to je docela užitečná informace:wink: Já teda volnou jízdu nikdy nejezdím, tak tohle mi uniklo...

Zbyňku stavět třeba do Vídně se vůbec nemusíš bát, tohle je zrovna docela jednoduchá trať, takových 99% je v rovině, jen ve Vídni je kousek stoupání na most přes Dunaj a potom v okolí Simmeringu, jinak je to rovina, a oblouků je tam taky jen pár, je to jedna z těch hodně jednoduchých tratí.
Pár let zpátky by to možná byl problém postavit, ale teď už to je hračka, stačí mít videa v obou směrech (ty máš), podle ortofotomapy, kilometrovníků a traťové rychlosti se dá spočítat poloměr každého oblouku, délky určíš podle kilometrovníků (na OBB jsou dobře čitelné i z videa), vzdálené odstavné koleje taky uděláš podle mapy na internetu a určit sklon tratě už taky není žádný problém, stačí mít třeba hodinky s ukazatelem nadmořské výšky (ty mám já, přesnost 0,5 metru), pak se svezeš vlakem a budeš si zaznamenávat nadmořskou výšku třeba v každé stanici, nebo v místech kde budeš potřebovat, podle toho poznáš o kolik trať v daném úseku stoupla nebo klesla a poznáš i ve kterém místě začala měnit výšku.
Jo vím že tady píšu jak se přesně dají určit sklony a přitom si mě před chvíli napomenul, že i v nížinách tam máte sklony a já to mám v rovině:D Ale to je schválně, už jsem to tu jednou psal, že pokud není sklon alespoň 5 promile, tak ho ignoruji, při jízdě to nejde skoro vůbec poznat a akorát bych si tím komplikoval stavbu okolní krajiny.
Tohle je takový stručný popis, jakým způsobem jsem já postavil trať do Vídně, myslím že by se takto dala postavit kterákoliv trať.
Bez plánů je tam určitě nějaké malé procento nepřesnosti, ale ta nepřesnost bude i když máš dokonalé plány.
Když budeš mít v plánu, že nějaký oblouk má poloměr 650 metrů, tak jsi stejně v háji, protože to v MSTS neuděláš a už budeš přemýšlet, jak to "obejít", aby si toho nikdo nevšiml:D
No jen tím chci říct, že můžeš klidně postavit nějakou trať bez plánů, dnes už to není žádný problém, a drobné nepřesnosti vůbec neřeš, tomu se stejně nedá vyhnout:wink:

Hodinky s nadmořskou výškou? Tak to žiju někde v pravěku. To by mne nenapadlo, že takovým způsobem by se mohl měřit sklon trati. Jenomže manuálně to uhlídat může být u mě problém. Jedině kdyby existovaly hodinky s "bluetooth" a přenos do notebooku.
Jinak ty sklony i 2.5 promile jsem se naučil řešit. Jednou jsem stál v Pečkách na peroně čekajíc na vlak. Bylo jasno a daleká viditelnost. Pozoroval jsem přijíždějící vlak, který se nejprve propadl do země a před stanicí zase vyjel na povrh. Zíral jsem na to, protože v MSTS mám rovinu. Tak jsem se podíval do podkladů a je tam houpák se sklonem průměrně 2,5 promile. Zatím jsem něco podobného opravil za Zábořím. Také 2,5 promile a pak do Kojic zase dolů. Nevěřil by jsi, jak jsem se dostal vysoko. Jenomže pak už nevychází koleje, aby se znovu spojily, tak je nutné pracovat s dynamickou kolejí. Opravy se už dělají hůře. Jenomže ty podklady, co mám nyní jsem tenkrát při stavění neměl. Jinak je pravda, že v rovině se staví úplně jinak, rychleji, než když je trať ve sklonu.

Zbyněk Šemora napsal:
Hodinky s nadmořskou výškou? Tak to žiju někde v pravěku. To by mne nenapadlo, že takovým způsobem by se mohl měřit sklon trati. Jenomže manuálně to uhlídat může být u mě problém. Jedině kdyby existovaly hodinky s "bluetooth" a přenos do notebooku.
Omlouvám se za mírný OT - Zbyňku, jestli se dobře pamatuju, tak máš mobil nějakou Nokii se Symbianem (E50, N73 nebo něco takového). K tomu jde dokoupit, ale můžu i půjčit, modul pro příjem GPS. Pro Symbian existuje aplikace, která z tohoto modulu v docela krátkých intervalech čte a ukládá polohu a nadmořskou výšku. Přesnost je podle mě srovnatelná s hodinkami s výškoměrem.

Sponka napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Omlouvám se za mírný OT - Zbyňku, jestli se dobře pamatuju, tak máš mobil nějakou Nokii se Symbianem (E50, N73 nebo něco takového). K tomu jde dokoupit, ale můžu i půjčit, modul pro příjem GPS. Pro Symbian existuje aplikace, která z tohoto modulu v docela krátkých intervalech čte a ukládá polohu a nadmořskou výšku. Přesnost je podle mě srovnatelná s hodinkami s výškoměrem.

...a jeste jedna OT: Pouzivam Qstarz BT-Q1200 ( http://obchod.sunnysoft.cz/zbozi/130PQS-002/qstarz-gps-prijimac-bt-q1200-solarni-bluetooth-zaznam-trasy-mtk-chipset-51-ch.html ). Umi zaznam trasy a nepotrebuje k tomu zadne dalsi zarizeni. Kazdych 5s (myslim) udela zaznam souradnic, vysky a rychlosti. Potom se da zaznam stahnout do pocitace pres USB v textovem formatu. Staci napsat konvertor do MSTS .mkr formatu a bude presne vykolikovana trasa treba i s nadmorskou vyskou napsanou na kazdem markeru. :D Kdysi jsem o tom uvazoval, ale nakonec zvitezila lenost a obstarani papirovych podkladu k trati...

Obávam sa, že záznam výšky iba na základe GPS signálu je +- 30 m minimálne. Ideálnejšie je GPS s barometrickým výškomerom.

To ano. U GPS je bod 0 x,y a z-ovych souradnic ve stredu zeme. GPS pristroj od nich odcita vysku hladiny more. Hladiny mori vsak nejsou vsude stejne. Nadmorska vyska tak muze kolisat az o desitky metru. Nicmene na tak malem uzemi, jako je jedna trat, sice bude v nadm. vysce odchylka, ale bude vsude stejna. Proto se da zjistit, podle mapy, jaka je odchylka a podle toho ji odcitat nebo pricitat ve vsech bodech.
Odkaz: http://partasvih.blogspot.com/2008/09/rozdl-v-men-nadmosk-vky-gps.html

Mně se celkem osvědčila databáze bodových polí.
http://nivelace.cuzk.cz/ (dále kliknout na Databáze bodových polí -> Grafické vyhledávání -> Na přehledce)
Chce to najít si nějaký objekt blízko trati a od něj dopočítat výšku ke kolejím (barák je 5 metrů pod tratí, značka ve výšce půl metru nad zemí -> přičtu 4,5 m a mám výšku kolejí), někde jsou uvedené i výškové značky přímo na staniční budově.

mikulda napsal:
Mně se celkem osvědčila databáze bodových polí.
http://nivelace.cuzk.cz/ (dále kliknout na Databáze bodových polí -> Grafické vyhledávání -> Na přehledce)
Chce to najít si nějaký objekt blízko trati a od něj dopočítat výšku ke kolejím (barák je 5 metrů pod tratí, značka ve výšce půl metru nad zemí -> přičtu 4,5 m a mám výšku kolejí), někde jsou uvedené i výškové značky přímo na staniční budově.

Jenže tímto systémem bys musel v každé zastávce a stanici vystopit, hledat objekty poblíž tratě a manuálně měřit, to se mi nezdá moc dobré řešení pro dlouhé úseky. Navíc nepoznáš, ve kterém místě mezi stanicemi trať začne měnit výšku.
Já jsem se svými hodinkami spokojený, stačí v Břeclavi nasednout do vlaku, svést se do Vídně a během cesty si na kus papíru zapisovat nadmořskou výšku, proč to dělat složitě, když to jde jednoduše

Naposled editoval moderátor:

Stavitelxx napsal:
Jenže tímto systémem bys musel v každé zastávce a stanici vystopit, hledat objekty poblíž tratě a manuálně měřit, to se mi nezdá moc dobré řešení pro dlouhé úseky. Navíc nepoznáš, ve kterém místě mezi stanicemi trať začne měnit výšku.
Bylo to myšleno samozřejmě jako doplněk k plánkům od traťmistra :wink:

mikulda napsal:
Stavitelxx napsal:
Bylo to myšleno samozřejmě jako doplněk k plánkům od traťmistra :wink:

Když máš plánky, tak přece nepotřebuješ měřit výšku kolejí od okolních baráků... Já to spíš myslel jako řešení při stavbě bez plánů.
No ale už tady zase moc mluvím a málo dělám, tak jdu rači stavět, Warszawa volá:D

Stavitelxx napsal:
......,Warszawa volá:D

Martine ,to už stavíš Polsko ??

:ole: PKP bych si rád zajel!!

Naposled editoval moderátor:

Stavitelxx napsal:
tak jdu rači stavět, Warszawa volá:D
No to snad ne...
EC Polonia,Sobieski to bude teprv žrádlo!!!V celé trase Warszawa Wschodnia-Wien Südbanhof a další žrádlo bude Bohumín-Bratislava Devínem nebo Moraviou.
A co teprv EC Košičan po 280.Tak či onak jedu po nejdelší a nejlepší trati.

Mno tak ono Vídeń ani waršavu nepotřebujeme. Hlavně dodělat Lideč a potom třebas Brněnskou a nebo udějickou, popřípadě něco ze Slovenska, ale názor, že si tu odvezeš Poloniu v celý trase je tak na palici, že to ani možný není. Copa v reále se taky tak děje? NE!!

Čouda: Každý ať si staví to, co chce nebo ne? Někoho potěší Varšava, někoho Budějická nebo Lideč.

Čouda napsal:
Mno tak ono Vídeń ani waršavu nepotřebujeme. Hlavně dodělat Lideč a potom třebas Brněnskou a nebo udějickou, popřípadě něco ze Slovenska, ale názor, že si tu odvezeš Poloniu v celý trase je tak na palici, že to ani možný není. Copa v reále se taky tak děje? NE!!
V reálu tak jezdí,ve volné jízdě nevidím důvod se takto nesjet.Myslím,že je to v poho.Stavitelxx ví co má dělat a je to jen jeho věc.S tím bohužel nic nezměníš.

klimi napsal:
Čouda: Každý ať si staví to, co chce nebo ne? Někoho potěší Varšava, někoho Budějická nebo Lideč.

Mě potěší každá trať,která je v MSTS.

Gajdma napsal:
V reálu tak jezdí,....

Jo to bych chtěl vidět. Celou trasu durch nejezdí ani jedna mašina ani jeden fíra, tak proč bychom to měli jezdit my?

To jsou zase názory. Už vidím jak jezdíme v Polsku, když nikdo nezná ani čárku z jejich předpisů. Navíc si taky scháněj GVD, plán vlakotvorby a podobný pomůcky aby ta aktivita za něco stála. No je tolik mínusů, že ta trať bude ležet ladem.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře