Alfakanál - triky a tipy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kadr
  • Datum začátku Datum začátku
chtěl bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost s Adobe Photoshop, jestli jde nějakým jednoduchým způsobem vytvořit alfa kanál. Např. vyřezat do alfy ovladače pro cab

Najjeddnoduchšie riešenie je označiť plochu pomocou označovacieho rámčeka a cez CTRL+C skopírovať. Potom treba dať otvoriť Nový súbor. Naspodku okna treba označiť voľbu Obraz na priehľadnom pozadí. Potom cez CTRL+V vložíš obraz a cez výberový rámček a Delete robíš alfu. Po zmazaní obrazu bude vidno iba takú šachovnicovú mriežku- toto bude priehľadné. Potom to musí vyexportovať cez menu Nápoveda-Export priehľadného obrazu-Tisk- a uložiť ako TGA. Alebo si to normálne uložíš vo formáte PSD a finálnu vyskladanú textúru exportuješ ako TGA.

Já dělám alfu přes Kanály (okýnko kde máš Vrstvy a Cesty) / Vytvořit nový kanál a do něj pak kreslím průhledné části. Třeba zábradlí, branky a podobně. V TGA pak ale myslím musíš uložit ve 32 bitech na bod.

Zdravim
Udělal jsem objekt s alfakanálem. V ShapeVieweru se vše ukazuje jak má, ovšem v RE alfakanál neni? Máte nějakou radu?
Mohu zaslat model popřípadě zdroják *.gmax.

Zdravím
Mám dotaz na alfakanál. Pri niektorých objektoch keď spravím alfakanál tak to čo chcem zmizne a je neviditeľné. Ale pri niektorých to absolútne nefunguje.
Mám tu jeden domček a potreboval by som zmazať časť strechy ale alfakanál vôbec nezaberá. Vedel by niekto prečo to tak je ? Poprípade poradiť ako na to.
Ďakujem, s pozdravom Rocker

Naposled editoval moderátor:
Rocker: V S súbore nájde zmeň tieto parametre, možno to pomôže:
named_shader ( BlendATexDiff )
prim_state Material_#3 ( 00000000 0
tex_idxs ( 1 0 ) 0 0 1 0 1
)

Nebulus,
I keď mi dalo zabrať kým som to všetko v S našiel ale mám dobré správy - funguje to ! Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

To Rocker
já teda nevím proč všichni snažíte o úpravu cizího modelu. Za tu dobu co se tady dohadujete o téhle kravině zvané alfakanál v modelu kde nemá co dělat, bys měl dávno hotový komplet celý nový model, který bude mít i méně polys, protože i když cokoliv zprůhledníš alfou tak MSTS tyto polygony musí stejně vykreslit. Stačí se jen trochu naučit modelovat. A věz, že by mi vytvoření nového modelu oné budovy netrvalo ani půl hodiny.

Miran má pravdu, veď často si stavitelia aj tak vyrábajú vlastné textúry ( to je ten najväčší diel práce ), tie potom na cudzí model zle sedia a vo finále sa to aj tak podobá požadavanému objektu iba vzdialene. Prie niektorých jednoduchších a rozšírených stavbách preskinovanie stačí, ale často je jednoduchšie si už aj vymodelovať svoj model.

nebulus napsal:
... Prie niektorých jednoduchších a rozšírených stavbách preskinovanie stačí, ale často je jednoduchšie si už aj vymodelovať svoj model.
Najmä ak dotyčný tazateľ dokázal vymodelovať aj zložitejšie objekty, akými sú vozidlá :D

jarx napsal:
Radost byla předčasná. Průhlednost to sice už má, ale není to tak, jak bych potřeboval. Aby skrz dveře byla vidět zadní stěna. Nevíte někdo co s tím?

Musíš vymodelovať aj "interiér" tej latríny či čo to je. MSTS nevie zobraziť polygón obojstranne, aj keby si to v gmaxe alebo v 3ds dokázal, cez export to neprejde. Interiér musí byť vymodelovaný.
Druhá vec je, že môžeš ho mať vymodelovaný, ale diera je tam aj tak, vtedy sa jedná o tzv. filtrovanie pozadia. Je tu o tom dosť rozsiahe pojednanie: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1815
Akurát neviem, či sa to vzťahuje aj na statické objekty v tratiach, toto som neskúmal. Na vozidlách to funguje bezpečne.

Adnedz napsal:
Nastavit správný materiál, zkus ho pojmenovat třeba TransNorm, mělo by to fungovat.
Dík, zkusím to. Radil mi to už modelář Mates. Nastavování a pojmenovávání materiálu se tedy netýká jen 3Dsmax ale i gmaxu ano?

Back
Nahoře